![]() |
Dragi forumisti bucuresteni, se doreste organizarea unei noi intalniri intre cativa membri ai comunitatii noastre si copiii acestora, in parcul Titan. Ziua si ora exacta vor fi stabilite de comun acord. M-as bucura sa fim in numar cat mai mare si sa ne bucuram de (re)vedere! :8:
|
Nu am stiut exact unde sa postez, m-am gandit ca aici ar vedea mai multa lume, imi cer scuze daca am gresit topicul.
Am dat din intamplare peste o librarie romaneasca din Canada care face livrari pe teritoriul Canadei si in SUA. M-am gandit ca poate sunt useri care vor avea nevoie, vor dori sa citeasca carti romanesti etc. Sunt carti ortodoxe-destul de multe-, dar si literatura, istorie, stiinte etc. Acesta este link-ul: http://www.librariaromanilor.com/Car...Esoterism.html |
Citat:
Luni, 27 august, ora 18, in parcul Titan. Punctul de intalnire - gura de metro dinspre parc. Va asteptam cu mult drag pe aceia care puteti veni! :53: |
Iubito
Am inregistrat azi o piesa. Poate va place. Auditie placuta!
http://www.youtube.com/watch?v=681zI...layer_embedded |
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...4567616800.jpg
La Biserica 'Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc' din București va avea loc duminică, 9 septembrie, la ora 12:00, premiera unei noi scenete pregătite de echipa de tineri artiști ai parohiei, trupa de teatru religios 'Ateneul Sfântul Pantelimon'. Piesa de teatru de umbre 'Povestea lui Nicodim' reprezintă o punere în scenă a Evangheliei duminicale și va fi interpretată pentru preșcolarii din grupa de cateheză 'Generația Hristos împărtășit copiilor', după un text adaptat de pr. Bogdan-Aurel Teleanu. Evenimentul face parte dintr-un ciclu de cinci scenete organizate în cadrul campaniei 'Conectează-te la viața parohială!' pe parcursul lunii septembrie. |
Pelerinaj de Inaltarea Sfintei Cruci in Bucuresti !
Pe 14 septembrie creștinii ortodocși vor prăznui una dintre cele mai vechi sărbători ale Bisericii, Înălțarea Sfintei Cruci. La Parohia „Sfântul Vasile” – Victoria din Capitală, unde se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Crucii, sărbătoarea va începe pe 13 septembrie 2012. Bucureștenii sunt așteptați să participe la Pelerinajul „Calea Sfintei Cruci - Scară către cer”.
Mai multe detalii cu privire la acest eveniment a oferit pentru TRINITAS TV, Pr. Cristian Trandafir, parohul Bisericii „Sfântul Vasile” – Victoria: 'Organizăm o priveghere deosebită în jurul raclei care conține un fragment din lemn Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, adică slujba Vecerniei Mari, Litia și Acatistul Sfintei Cruci. După aceea se va purcede la sfințirea unui birou al Centrului de pelerinaj al Patriarhiei Române și în urma acestor bucurii vom merge în pelerinaj cu Lemnul Sfintei Cruci pe Calea Victoriei'. În ziua hramului, la Sfânta Liturghie vor participa numeroși credincioși. Sărbătoarea parohiei va continua și pe 15 septembrie. Mai mulți enoriași vor participa la un pelerinaj de o zi la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci Caraiman”. |
Citat:
|
Citat:
Deci :http://www.crestinortodox.ro/biseric...iei-67941.html |
Citat:
Hihi, multumesc, Cristi! Nu am fost pe acolo niciodata. |
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, are loc vineri, 7 septembrie 2012, de la ora 16:30,vernisarea expoziției de icoane pe sticlă realizate de copiii din cadrul centrelor cultural catehetice 'Nașterea Maicii Domnului' Galda de Jos, 'Sfântul Ioan Valahul' Cut, 'Sfânta Treime' Hăpria, 'Sfântul Ciprian' Limba, 'Doxologia' Micești, 'Sfânta Parascheva' Stremț, precum și de copii din Parohia 'Sfântul Petru și Pavel' Alba Iulia și de la Școala cu clasele I-IV Bucerdea Vinoasă.
După cum ne informează Ziarul Lumina, Evenimentul are loc în cadrul unui parteneriat între Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei și Consiliul Județean Alba. La vernisaj se va lansa și volumul 'Îndrumătorul Ucenicului Iconar' - Caiete de modele, al autoarelor Ileana Partenie, Elena Daniela Cucui, Daniela Burnete și Sorina Voju. Arhiepiscopia Alba Iuliei va fi reprezentată la eveniment de pr. Florin Spiridon Croitoru, consilier cultural, și pr. Jan Nicolae, inspector responsabil cu cateheza parohială. |
Citat:
De cand am citit anuntul tau, am vrut sa ajung la biserica aceea, dar avand si un program mai incarcat, credeam ca o sa ma las pagubasa. Ieri dimineata a trebuit sa rezolv niste probleme birocratice, asa ca mi-am cerut iertare de la Sf. Corneliu Sutasul, la a carui liturghie mi-as fi dorit tare mult sa ajung, si am plecat la treaba mea. Treaba s-a rezolvat mai repede si colega cu care eram m-a invitat la masa si mi-a enumerat mai multe locuri in care ne-am putea duce. Desi ma gandeam in sinea mea ca, daca as face un tur de forta, tot as putea ajunge la finalul liturghiei, cum omul de langa tine e cel mai important, nu am vrut sa o mahnesc. Nu stiu cum s-a facut, ca din toate locurile enumerate, am ales cu multa greutate o destinatie destul de indepartata de locul in care eram, si despre care nici nu stiam prea bine unde anume se gaseste, undeva "pe calea Victoriei". Am ajuns in statie si cum ma gandeam eu in sinea mea ce frumos trebuia sa fi fost la liturghie, vad deodata capatul Caii Victoria si multe, multe afise cu procesiunea Sfintei Cruci. Stalpul si afisul! Stalpul si afisul! I-am zis colegei: Mancam si apoi ne intoarcem pe jos pe Calea Victoriei, sa cautam biserica! Zis si facut. Am urmat afisele de pe calea Victoriei si ne-a scos-o Dumnezeu in cale! Asa mare bucurie am avut! Ne-am inchinat raclitei care pastreaza un fragmentel din sf. Cruce si particele din moastele Sfantului Ioan Botezatorul si ale altor sfinti. As fi stiut sa ajung, era caraghios de simplu, e vis-a-vis de Muzeul Enescu si aproape de Academia Romana, stiam bine drumul acela, dar mi-a scos-o Dumnezeu in cale, in chip minunat, fix cand imi luasem gandul ca as putea sa mai ajung acolo. Sunt sigura ca si Sfantul Corneliu Sutasul, vrednic cinstitor al lui Hristos, mi-a purtat pasii inspre acolo, caci din atatea locuri din Bucuresti in care am fi putut sa merg sa mananc in ziua de 13 septembrie, am ajuns pe Calea Victoriei, la o mica distanta de biserica Sf. Cruci. Minunate sunt caile Domnului! |
Si inca o bucurie - in fiecare luni, la ora 17, la biserica din capitala care poarta hramul Sf. Mc. Corneliu Sutasul, se oficiaza slujba acatistului sfantului, cu binecuvantarea patriarhului, deoarece se pare ca acatistul nu se gaseste inca pe piata, fiind in curs de tiparire.
http://www.parohia-balta-alba.ro/index.php |
Citat:
Sa nu uitam ca maine incepe noul an scolar , si sa indreptam gandurile noastre , si de ce nu si o rugaciune scurta , pentru cei care maine vor spune prezent la primele ore de curs ! Rugăciune pentru elevi de școală Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu; ascultă cererea robului Tău... dă-i crier luminat, minte ageră, judecată grabnică, dreaptă, adevărată și luminată, ca să poată răspunde cu duh de convingere, drept și înțelegător la întrebările puse de profesorii lui, și să reușească cu bine în toate după voia Ta și binele lor; ca Bine să Te Cuvântăm, în veci: Amin.Doamne ajuta !:1: |
Citat:
Duminica aceasta s-au citit si ectenii speciale pentru scolari - https://docs.google.com/viewer?a=v&q...fY51fQU30r3CYg Iar parintele a vorbit putin si despre crucea pe care o au cei mici. A spune un elev ca scoala e grea, ca e greu sa cedezi scaunul din autobuz altuia, ca e greu sa saluti si sa faci o fapta buna inseamna nepurtarea crucii. Sa le dea Domnul si elevilor si profesorilor minte luminata, sa poata primi si darui invatatura cea buna si folositoare! |
Pentru cei din Timisoara
Ca în fiecare an la sfârsit de septembrie, Asociatia Culturala Kratima Timisoara, dimpreuna cu Mitropolia Banatului, organizeaza în perioada 20-26 septembrie “Zilele Sfântului Siluan Athonitul”. Editia din acest an, cea de-a patra, se va desfasura sub auspiciile temei “Între libertate si voia lui Dumnezeu” si este foarte generoasa, cuprinzând atât obisnuitele conferinte, cât si actiuni dedicate familiei, sau copiilor. Invitatii acestei editii sunt George Crasnean, redactor la “Lumea Monahilor”, Parintele Vasile Gavrila, foarte cunoscut sub numele de “Duhovnicul de la Miezul Noptii”, datorita emisiunii difuzate multa vreme pe TVR 2 si Parintele Ierom. Melchisedec, staretul Manastirii Lupsa. Nu ezitati sa transmiteti aceasta informatie tuturor acelora pe care îi considerati interesati. Cu nadejdea de a va revedea cât mai numerosi cu acest prilej, mii de multumiri si tot gândul bun, Cu drag, Camelia Mingasson Presedinte Asociatia Culturala Kratima http://www.muzeultaranuluiroman.ro/a...archis-ro.html |
http://romanticu.org/wp-content/uplo...sti-Brasov.jpg
Apreciatul pictor și grafician Sorin Dumitrescu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte din București, va fi prezent pe 19 septembrie, de la ora 18, 30, la librăria Cărturești din Brașov, unde va vorbi despre cărțile apărute în cadrul Fundației Anastasia. În primul rând, vor fi prezentate volumele "Noi și icoana" și cel despre sculptorul Vasile Gorduz . Va exista un dialog cultural despre fundamentele icoanei, metodele și instrumentele folosite în acest proces și semnificațiile ascunse ale acesteia, așa cum le-a prezentat autorul în volumul "Noi și icoana". |
Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române caută noi membri
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...3749136199.jpg
Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române caută noi membri. Concursul de admitere se va desfășura la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, sâmbătă, 22 septembrie 2012, de la ora 12:30. „Copiii trebuie să pregătească câteva cântece, iar mai departe rămâne ca noi să verificăm urechea muzicală, simțul ritmic și deprinderile muzicale de solfegiere”, a declarat pentru TRINITAS TV, Diac. Prof. Jean Lupu, dirijorul Corului „Symbol”. Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, înființat în anul 1990, și-a lansat, luna aceasta, cel de al 12-lea său compact disc: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Acesta cuprinde, în principal, cântări de Nicolae Lungu și Dumitru D. Stancu, dar și câte o piesă de Gheorghe Cucu, Constantin Arvinte și Dragoș Alexandrescu. Protagoniști sunt, pe lângă cor și dirijor, Părintele Zaharia Matei de la Biserica Domnița Bălașa din București și Părintele diacon Ciprian Matei de la Catedrala Patriarhală. |
Zilele Sfântului Siluan Athonitul la Timișoara
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...0821262167.jpg
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în perioada 20-26 septembrie 2012 va avea loc, la Timișoara, ediția a IV-a a manifestării “Zilele Sfântului Siluan Athonitul”, organizată de Arhiepiscopia Timișoarei și asociația culturală „Kratima”, după cum informează site-ul mitropolia-banatului.ro. Programul manifestării se va desfășura după cum urmează: Joi, 20 septembrie 2012 ora 17:00 Sala Burattino, Bastion - Povești cu Sfinți Părinți, pentru copii cuminți Andrei Rosetti – Expoziție de ilustrație de carte duhovnicească pentru copii Participă Benone Viziteu, actor Vineri, 21 septembrie 2012 Ora 17:00, Muzeul Catedralei Mitropolitane – Între Pământ și Cer George Crăsnean – Expoziție de fotografie despre Sfântul Munte Participă corala „ Aletheia”, a Mitropoliei Banatului Dirijor: Pr. conf. dr. Nicolae Belean Marți, 25 septembrie 2012 Ora 18:00, Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”- Adolescența. Ce înseamnă să fii liber? Invitat: „Duhovnicul de la miezul nopții” – Pr. Vasile Gavrilă, de la biserica „Sfântul Nicolae” din București Moderator: Pr. lect.dr. Constantin Jinga Miercuri, 26 septembrie 2012 Ora 7:30, Catedrala Mitropolitană - Sfânta Liturghie arhierească Ora 18:00, Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” - Între libertate și voia lui Dumnezeu Invitat: Ierom. Melchisedec Ungureanu, Sfânta Mănăstire Lupșa, jud. Alba |
Expoziția „Monahism și artă”
În Sala de festivități a Complexului Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, astăzi, 25 septembrie, în cadrul manifestărilor religioase și culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, a fost vernisată ediția a XIII-a a Expoziției „Monahism și artă”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului, unde au fost expuse lucrări de artă realizate de către monahi și monahii de la mănăstirile și schiturile din Eparhia Râmnicului.
|
Manastirea Chiajna
Azi am primit o frumoasa invitatie de la Parintele meu duhovnic ce o transmit voua cu mare drag si anume:
Va invitam la hramu principal al Manastirii Chiajna-Acoperamantul Maicii Domnului! Duminica la ora 16 are loc Privegherea iar luni 1 octombrie ora 8.30 Acatistul,Ceasurile si Sfranta Liturghie Arhiereasca. Doamne ajuta! |
Ortodoxia in italia
Agenția ANSA relatează că 2 milioane de credincioși non-catolici din Italia au fost pentru prima oară recunoscuți de statul italian după 15 ani de lobby.
18 septembrie 2012 Astfel, statul a semnat acte de recunoaștere oficială a credinței creștin ortodoxe în Italia, pe lângă alte confesiuni religioase. Massimo Introvigne de la Observatorul Libertății Religioase a spus într-o conferință de presă pe Dealul Capitoliului că există astăzi peste 1,4 milioane de ortodocși în Italia, cei mai mulți dintre ei fiind români, iar numărul ortodocșilor tinde să crească, anul viitor depășind comunitatea musulmană, care numără 1,5 milioane de persoane. Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati sursa: http://www.bisericaortodoxaaurora.com/?p=3851 |
Programul Sărbătorii Sfintei Parascheva 2012 07-15 octombrie 2012
|
Timisoara :'Lăudați pe Domnul!'
La biserica cu hramul 'Nașterea Maicii Domnului' a Parohiei Timișoara - Iosefin, din piața Mocioni nr. 9, se va desfășura Vineri, 12 octombrie, etapa mitropolitană a Concursului național de muzică bisericească 'Lăudați pe Domnul!'. La concurs vor participa corurile preoțești care au obținut locul I la etapa eparhială. Astfel, din partea Arhiepiscopiei Timișoarei va participa corul preoților din Protopopiatul Lugoj, iar din partea Episcopiei Caransebeșului, corul preoților din Protopopiatul Reșița. Formația corală care va ocupa primul loc la etapa mitropolitană va reprezenta Mitropolia Banatului la etapa națională ce se va desfășura în ziua de 27 octombrie 2012 la Palatul Patriarhiei Române din București. Concursul național de muzică bisericească 'Lăudați pe Domnul!' - ediția a V-a, 2012 este organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 1552/2012), de către Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, în perioada 18 iunie - 27 octombrie 2012.
|
Televiziunea Patriarhiei Române
Televiziunea Patriarhiei Române va avea în următoarea săptămână o grilă specială. Cei care nu vor reuși să ajungă la hramul Catedralei patriarhale din acest an, vor putea urmări, prin intermediul TRINITAS TV, toate slujbele care se vor oficia pe Colina Bucuriei, în următoarele zile.
Programul special va începe de miercuri dimineață, la ora 9.00, odată cu transmiterea în direct a slujbei Sfintei Liturghii. Va continua cu procesiunea Calea Sfinților pe care o veți putea urmări, de asemenea, în transmisiune directă. Pe traseele procesiunii dintre Catedrala patriarhală și Catedrala Mântuirii Neamului vor fi amplasate camere, astfel încât veți putea urmări în direct evenimentul de deschidere a hramului din acest an. De asemenea, Jurnalul TRINITAS își va schimba ora de difuzare. Sinteza tuturor evenimentelor religioase prilejuite de sărbătorea Bucureștilor poate fi urmărită în cele trei ediții ale Jurnalului, de la orele 17.00, 22.00 și 8.00. Pentru românii de peste Ocean, Jurnalul rămâne la ora 4.00. Emisiunea Cuvânt pentru suflet este programată pentru ora 17.30, urmând ca de la ora 18.00 să înceapă slujba Privegherii. De asemenea, în fiecare seară, după jurnalul orei 22.00, vor fi difuzate ediții speciale ale unor dezbateri: miercuri, vineri și sâmbătă „Biserica Azi”, joi ediție specială a emisiunii „Biserica în societate”, precum și ediții speciale ale emisiunilor „Credință și vindecare” și „Lumina faptelor bune”. Tot în această perioadă vor fi difuzate și cele mai noi documentare TRINITAS TV: Viața și minunile Sfântului Dimitrie cel Nou, Viața și minunile Sfântului Nectarie, Biblioteca Sfântului Sinod și Sfântul Maslu - Taina vindecării. Pe lângă slujbele transmise în direct de la Patriarhia Română, dimineața, de la ora 6.00, vor fi difuzate Acatistul Sfântului Nectarie și Acatistul Sfântului Cuvios Dimitrie. Duminică, 28 octombrie, de la ora 12.00, puteți urmări transmisiunea în direct a ședinței solemne a Sfântului Sinod de la Palatul Patriarhiei, iar începând cu ora 18.00, sunt transmise concertele din cadrul Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” care are loc în Aula Palatului Patriarhiei. |
Răspunsurile liturgice la slujbele din Catedrala patriarhală
Sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor este și o sărbătoare a muzicii bisericești. În fiecare zi de hram, de miercuri, 24 octombrie, și până luni, 29 octombrie, răspunsurile liturgice la slujbele din Catedrala patriarhală și la cele oficiate pe scena de lângă aceasta vor fi date de grupuri cunoscute de psalți din țară și străinătate, precum și de corale mixte.
Miercuri seara, la Privegherea în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, și joi dimineața, la Sfânta Liturghie, răspunsurile vor fi date de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă, după cum ne informează TRINITAS TV. Joi seara, la Privegherea în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, răspunsurile vor fi date de Corul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Vineri, 26 octombrie, răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Corul „Cantate Domino” al Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din Capitală. Vineri seara, la Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale. În ziua de pomenire a Ocrotitorului Bucureștilor, sâmbătă, la Sfânta Liturghie, răspunsurile vor fi date de Corala „Nicolae Lungu” a Catedralei patriarhale, iar seara, la Priveghere, de Corul „Cantate Domino”. La Sfânta Liturghie de duminică, 28 octombrie, răspunsurile vor fi date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale și un grup de psalți ciprioți, din Nicosia. Seara, la Priveghere, și luni la Sfânta Liturghie răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul psaltic misionar „Evloghia” al Catedralei patriarhale. Toate formațiile corale vor susține, la Sfânta Liturghie, în timpul împărtășirii preoților și credincioșilor, recitaluri de muzică bisericească. |
Biserica Draganescu
Sfintirea Bisericii Draganescu ,biserica pictata cu atata suflet de Prea Sfantu Parinte Arsenie Boca ,are loc Duminica 02 Decembrie 2012
|
Miracolul Bisericii de la Drăgănescu și o profeție a Părintelui Arsenie Boca
Citat:
Imi permit sa adaug un link pentru cei interesati cu Miracolul Bisericii de la Drăgănescu și o profeție a Părintelui Arsenie Boca :http://roncea.ro/2011/02/09/miracolul-bisericii-de-la-draganescu-si-o-profetie-a-parintelui-arsenie-boca/ |
Muzica liturgica
Minunat programul de muzica liturgica de azi! Multumesc postului tv Trinitas pentru ca exista si a transmis in direct si multumesc oamenilor minunati care studiaza ani intregi aceasta muzica si o canta atat de frumos. Doamne ajuta!
|
"Schimb de carte ortodoxă"
Asociația Tinerilor Ortodocși Orthograffiti organizează în perioada 18 noiembrie - 9 decembrie 2012, în mai multe orașe din țară și din străinătate, ediția de toamnă a proiectului internațional "Schimb de carte ortodoxă". Scopul acestui proiect este strângerea tinerilor într-un spațiu plăcut în care să-și împărtășească impresiile despre anumite cărți citite și să lege prietenii, informează Ziarul Lumina.
Prima întâlnire a ediției de toamnă a proiectului "Schimb de carte ortodoxă", a cărei temă a fost "Cunoașterea lui Dumnezeu, între mit și realitate", a avut loc duminică, 18 noiembrie 2012, la Biserica "Sfânta Muceniță Paraschevi" din Istanbul, Turcia. Alte două întâlniri au avut loc ieri, 19 noiembrie, la sediul ASCOR Brașov și la Colegiul Național de Arte "Regina Maria" din Constanța, unde, după dialogul dintre tineri și invitatul special pr. Valentin Berechet, unii elevi au interpretat colinde și tropare. Proiectul "Schimb de carte ortodoxă" se derulează astăzi la Liceul Teoretic "Traian", mâine, 21 noiembrie, ora 14:30, la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", joi, 22 noiembrie, ora 17:00, la Liceul Teoretic "Ovidius", vineri, 23 noiembrie, ora 14:30, la Liceul Teoretic "Decebal", toate din Constanța. De asemenea, sâmbătă, 24 noiembrie, ora 16:00, la paraclisul Parohiei Tipografilor. "Scopul proiectului este organizarea de întâlniri cu cititorii de carte ortodoxă, în prezența unui invitat special și a unui moderator, într-o ambianță plăcută, caldă, apropiată, întâlniri în cadrul cărora să putem schimba liber impresii și păreri despre cărțile pe care le-am citit în ultimul timp sau care ne-au plăcut în mod deosebit. În unele centre organizatoare există tematică de dezbatere. Fiecare participant este invitat să aducă cu el cartea despre care dorește să împărtășească impresii și celorlalți, iar la sfârșitul întâlnirii, cei care doresc își pot împrumuta reciproc cărțile, pentru a avea astfel ocazia să citim cu toții cuvinte folositoare. Sunt așteptați și cei care doresc doar să asiste la aceste întâlniri, să petreacă câteva ore plăcute și cu folos sufletesc, dar care poate nu au încă curajul de a ne împărtăși lecturile sau gândurile lor. Ei pot oricând să intervină în discuțiile create, să pună întrebări sau să-și spună părerea. Toate lucrurile la timpul lor și fiecare în ritmul lui, noi îi vom primi cu dragoste pe toți", a explicat Cristian Tănase, coordonatorul proiectului. |
ASCOR Cluj
ASCOR Cluj continuă șirul serilor duhovnicești din Postul Nașterii Domnului.
22 noiembrie va fi prezent la Cluj pr.conf.dr. Constantin Necula, profesor la facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Întâlnirea cu părintele se va desfășura după același program: ora 18:00 la catedrala mitropolitană părintele va participa la Slujba Vecerniei și va ține un cuvânt de învățătură urmând ca la ora 20:00 la amfiteatrul de la Facultatea de Chimie să se întâlnească într-un dialog cu tinerii. |
Corul Bisericii "Sfântul Nectarie" din Iași
Corul "Nectarios" al Bisericii "Sfântul Nectarie" din Iași, dirijat de prof. Ana Maria Dumitru, va susține duminică, 2 decembrie 2012, de la ora 11:30, un concert de colinde. Evenimentul va avea loc în contextul pregătirii pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, cu prilejul împlinirii a șapte ani de activitate misionară, filantropică și culturală a acestei formații corale, informează "Ziarul Lumina".
Corul Bisericii "Sfântul Nectarie" din Iași va susține un repertoriu la concertul de colinde "Hristos Se naște, slăviți-L!", care va avea loc pe 16 decembrie 2012 la Centrul de Conferințe "Providența" din Iași. "Pe parcursul lunii decembrie ne-am propus, alături de părintele paroh Petrică Lehaci, să susținem mai multe concerte în spitale, azile de bătrâni sau case de copii. Dorim astfel să vestim Nașterea Domnului și să oferim câte un dar celor aflați pe patul de spital și în centrele de ocrotire socială", a declarat Radu Dumitru, membru în cadrul corului. |
Expoziție de icoane a membrilor din Atelierul Sfântul Ioan Damaschin, la Iași
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...qap15p29ka.jpg
Expoziția este deschisă până pe 9 decembrie în foaierul expozițional, aflat la etajul III în Moldova Mall din Iași. |
Au început conferințele ASCOR - filiala Iași
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...r158p1caaa.jpg
La Iași au început aseară conferințele din Postul Crăciunului ale Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - filiala Iași. Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, a vorbit tinerilor care au participat la întâlnire în Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universității "Al. I. Cuza" (UAIC) din Iași despre "Măreția tinereții: puterea de a gestiona eșecurile vieții", informează "Ziarul Lumina". Mâine-seară, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" din Iași, va susține prelegerea "Trupul omului - potir al Trupului Domnului". Pe 13 decembrie, pr. prof. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, va susține conferința "Nașterea duhovnicească întru Hristos și părintele duhovnicesc" în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iași. Ultima conferință va avea loc pe 18 decembrie în Aula Magna "Mihai Eminescu" a UAIC. Pr. prof. dr. Vasile Gavrilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, va susține conferința "Devenim ceea ce privim - icoana Nașterii Domnului în inimile noastre". Întâlnirile fac parte din ciclul de conferințe "Nașterea Domnului în inima omului". |
Înscrieri pentru Concursul Dumitru Stăniloae
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...j3akmonfca.jpg
Patriarhia Română cinstește în anul 2013 personalitatea părintelui profesor Dumitru Stăniloae prin organizarea unui concurs național adresat studenților și masteranzilor teologi, elevilor din seminariile și liceele teologice din țară. Luna aceasta se desfășoară înscrierea la etapa eparhială a concursului, care se va încheia la sfârșitul lunii ianuarie 2013, după cum aflam din Ziarul Lumina. În eparhiile din cadrul Patriarhiei Române a început înscrierea pentru Concursul național "Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice". Etapa eparhială a acestui concurs, care cuprinde două secțiuni, pentru studenții și masteranzii facultăților de teologie ortodoxă și pentru elevii din seminariile teologice și liceele teologice, se va încheia pe 30 ianuarie 2013. La Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din București, înscrierea pentru Concursul național "Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice", adresat studenților și masteranzilor acestei instituții, se va încheia pe 20 decembrie 2012. Cei care doresc să participe la concurs trebuie să depună o cerere de înscriere la secretariatul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Desfășurarea concursului va avea loc pe 17 ianuarie 2013, iar tematica este afișată pe site-ul facultății, www.ftoub.ro. "Concursul dedicat părintelui Stăniloae desfășurat în anul 2013 are un caracter național și se vor implica toate facultățile de teologie ortodoxă, seminariile și liceele teologice din cadrul Patriarhiei Române. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, concursul va fi organizat la 17 ianuarie, faza eparhială. Se pot înscrie la acest concurs studenții și masteranzii. Concursul își propune să identifice pe acei studenți care sunt interesați de cunoașterea operei părintelui Stăniloae, care fac dovada capacității de aprofundare a gândirii teologice a părintelui", a spus părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București, pentru TRINITAS TV. Câștigătorii etapei eparhiale a concursului vor primi premii constând în cărți de teologie ale părintelui Dumitru Stăniloae, reeditate. Concursul național "Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice" este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-educațional al Administrației patriarhale, în colaborare cu eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române. Concursul are o secțiune dedicată elevilor seminariilor și liceelor teologice și o secțiune dedicată studenților și masteranzilor facultăților de teologie. Etapa pe eparhie se va desfășura în luna ianuarie la nivelul fiecărei instituții de învățământ teologic din țară. Elevii de seminar și de liceu teologic vor face dovada cunoașterii vieții părintelui Dumitru Stăniloae, iar studenții teologi trebuie să elaboreze un eseu sinteză despre teologia părintelui. După etapa eparhială, concursul se va desfășura la nivelul mitropoliilor și apoi la nivelul Patriarhiei Române. |
Conferință ASCOR la Ploiești
http://www.basilica.ro/_upload/img/2...l5v9u2a5na.jpg
Nașterea Domnului în temnițele comuniste va fi tema conferinței organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Ploiești, marți, 18 decembrie, ora 17:30, în Salonul Național al hotelului Prahova din Ploiești. Invitat al conferinței va fi pr. asist. drd. Jean Nedelea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din București. |
Concert extraordinar de Colinde la Biserica Toma Cozma din Iași
Prin tradiție, la Biserica Toma Cozma a doua zi de Crăciun este Ziua Corului Toma Cozma, format din membri profesioniști de la Opera Națională Română Iași și Filarmonica de Stat Moldova Iași. Astfel, în această zi, de miercuri, 26 decembrie 2012, se va desfășura începând cu ora 11.00, un Extraordinar Concert de Colinde.
De asemenea, și în prima zi de Crăciun, marți, 25 decembrie 2012, Sfânta Liturghie va fi urmată la ora 11.00 de un Concert de colinde al Corului de tineri Psalm, coordonat de Daniela Cojocaru. |
Simpozionul national "Proiect pentru viata" Suceava 9-11 ianuarie 2013. Detalii pe afis:
http://www.familiaortodoxa.ro/wp-con...s-A3-FINAL.png |
Franta !
Mobilizare ortodoxă împotriva „căsătoriilor homosexuale” Mai mulți clerici ortodocși au lansat un apel la susținere pentru o manifestație națională în Franța. Această manifestare va avea loc pe 13 ianuarie și va protesta împotriva proiectului legislativ numit „Căsătoria pentru toți” care are ca scop legalizarea căsătoriilor homosexuale.
Printre semnatarii apelului se află Parohia Sfântul Ioan Casian (Patriarhia Serbiei), Preotul Răzvan Ionescu (Patriarhia Română, parohul Bisericii Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva din Paris), Parohia Sfântul Apostoil Andrei din Montpellier, site-ul Sagesse orthodoxe. Asupra acestui subiect, canalul tv Apostolia.tv propune o conferință a Părintelui Ioan Boboc despre „Procreația medicală asistată”, dar și conferința PărinteluiMarc-Antoine Costa de Beauregard despre mutațiile societății civile și cartea aceluiași, Privire creștină asupra homosexualității, care are prefața Mitropolitului roman Iosif al Europei Occidentale și va apărea în librării în 10 ianuarie. sursa: orthodoxie.com |
Miorita persana
Victor Roncea Blog
„Adevărul rămâne, oricare ar fi soarta slujitorilor săi" – Gh. I. B.HomeZIUAVideoAudioBooksLinksContactInedit: Miorita persana cantata de Amir Heydar si Saleh Zamani. O varianta a baladei stravechi in care cainele ii spune ciobanului ca va fi ucis si alege sa moara impreuna cu stapanul sau. Interesant. VIDEO http://roncea.ro/2013/01/09/inedit-m...au-interesant/ |
Colocviu internațional dedicat lui Berdiaev în Franța
În Franța, la Castelnaudary va avea loc un colocviu internațional dedicat marelui teolog Nicolae Berdiaev, între 13 și 14 aprilie.
La acest colocviu va fi analizată personalitatea, viața, opera și teologia acestui gânditor creștin, unul dintre cei mai mari oameni ai secolului 20. Aristocrat rus care a ales mișcarea revoluționară și marxismul la începutul secolului 20, Berdiaev a refuzat bolșevismul și socialismul care neagă persoana, libertatea și spiritul. S-a apropiat de Biserica ortodoxă, lângă care a rămas până la moarte. Expulzat în 1922, el a locuit la Berlin, apoi la Paris, unde a colaborat cu numeroși intelectuali de talie mondială la revista Esprit. El a înființat o Academie de filosofie religioasă, a condus revista La Voie (Calea) și Editura YMCA Press. Opera sa centrată pe libertate, etica creației, persoană și duh este o critică a modernității, a spiritulul burghez și a spiritului tehnicist și mașinist al epocii sale. A murit la Clamart în 1948. Filosofia sa religioasă integrează creația într-o lucrare a Duhului, examinând orizonturile temporale ale celei de-a 8-a zi și dând sens tragediei umane în adâncul libertății lui Dumnezeu. Istoria însăși este expresia și căutarea divino-umanității. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:33:59. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.