Biserica Sfantul Vasile cel Mare - Victoriei

Biserica Sfantul Vasile cel Mare - Victoriei Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare - Victoriei

Biserica Sfantul Vasile cel Mare se afla pe Calea Victoriei, in apropierea intersectiei cu strada Gheorghe Manu, fosta strada D. Lemnea, alaturi de Institutul de Istoria Artei si peste drum de Palatul Cantacuzino - Muzeul Muzicii. Biserica inchinata Sfantului Vasile cel Mare de pe Calea Victoriei din Bucuresti are al doilea hram "Inaltarea Sfintei Cruci”. Cu aceasta ocazie, la hramul bisericii va fi adusa spre inchinare racla cu cinstitele moaste ale Sfantului Gheorghe Pelerinul de la Manastirea Varatec, judetul Neamt. Moastele Sfantului Gheorghe Pelerinul vor ramane spre cinstire pana duminica, 15 septembrie 2019.

Mentionam ca in Biserica Sfantul Vasile din Bucuresti se afla spre inchinare un fragment din Sfanta Cruce pe care S-a rastignit Mantuitorul Iisus Hristos si moastele a alti sase sfinti.
 

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Prima biserica de aici a fost construita, probabil din lemn, la sfarsitul secolului al XVIII-lea sau inceputul secolului al XIX-lea, intr-o zona de paduri si balti, in mahalaua care va purta si ea numele Sfantul Vasile, din Podul Mogosoaiei.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Se cunoaste faptul ca biserica exista in anul 1804 ianuarie 9, figurand in catagrafia intocmita in acest an. La anul 1815 noiembrie 7, Biserica Sfantul Vasile a fost inchinata Manastirii Marcuta. Biserica a fost distrusa de cutremurul din 1838 si ulterior refacuta.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Dupa data pisaniei - septembrie 1847 - scrisa cu litere chirilice, aflata pe peretele din dreapta al pronaosului, se presupune ca aceasta a fost construita la o data anterioara. Inaltarea ei s-a facut in timpul domniei lui George Dimitrie Bibescu (1842-1848), caminarul Toma Balta suportand aproape in totalitate cheltuielile necesare. Biserica a mai fost reparata in anul 1889 si mai recent, in anul 2000, in timpul preotului paroh Petrisor Andriescu.

 Biserica Sfantul Vasile cel Mare            

Interiorul bisericii este pictat in anul 1882 de catre pictorul Anton Serafim (1838-1911). Pictura a fost spalata si repusa in valoare in anul 1981 si a mai fost refacuta in 2001 de Roxana Iordache.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Din punct de vedere al aspectului arhitectural, lacasul apartine stilului muntenesc, cu plan triconc (29.4 x 12.2 metri), cu trei abside. Absida altarului este poligonala, iar absidele laterale sunt dreptunghiulare la exterior si ovale, putin adanci, la interior.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Biserica are si un mic pridvor. Acesta, avand un fronton si o arcada sprijinita pe coloane geminate, este inchis cu zidarie, numai lateral. Biserica are un singur turn-clopotnita, octogonal, imbracat cu tabla si asezat pe pronaos.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Naosul bisericii este acoperit cu o calota sferica, iar pronaosul cu o bolta semicilindrica. Doua coloane sprijina cafasul, la care se ajunge printr-o scara asezata pe latura de nord a pronaosului.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Un mic amvon este asezat pe peretele nordic al naosului. Pictura interioara este de factura neoclasica, cu influente occidentale, inlocuind fresca traditionala de stil bizantin, conform orientarii epocii, amintind de stilul in care lucra Gheorghe Tattarescu.

 Biserica Sfantul Vasile cel Mare          

Fatadele sunt tratate neoclasic, cu pilastri si friza de triglife. Trei ferestre, sub forma de mici rozase sunt dispuse deasupra pridvorului. Pe frontonul zonei centrale, decrosate, a fatadei de vest este pictata icoana hramului bisericii - Sfantul Vasile cel Mare.

Incepand din 2011, Biserica inchinata Sfantului Vasile cel Mare de pe Calea Victoriei din Bucuresti a primit al doilea hram, "Inaltarea Sfintei Cruci", ca semn de multumire pentru ocrotirea primita de la Cinstitul Lemn al Sfintei si de viata facatoare Cruci. Un odor de mare pret pastrat in naos, in partea stanga a Sfantului Altar, este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Pentru mai multe imagini cu Biserica Sfantul Vasile cel Mare - Victoriei vizitati Galeria Biserica Sfantul Vasile cel Mare - Victoriei.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Biserica Sfantul Vasile cel Mare

Pe aceeaşi temă

11 Septembrie 2019

Vizualizari: 34678

Voteaza:

Biserica Sfantul Vasile cel Mare - Victoriei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE