Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Sectiune dedicata profesorilor de religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5062)
-   -   Teologia si inchiderea in sine (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15232)

ioan cezar 16.07.2012 08:10:16

Teologia si inchiderea in sine
 
Ma adresez in special profesorilor de Religie, precum si celor care pot da o mana de ajutor pentru dilema in care ma aflu, in urma postarii de la Generalitati, unde am initiat un topic numit Happyologia.
Acolo, in urma schimbului de replici cu dl. Zaharia, am ramas cu impresia ca Teologia ar fi, in conceptia unora, o disciplina ermetica, ferm delimitata de alte discipline, un fel de autist colossal, zidit in mii de ani si care se dezice orgolios si cufundat in sine de orice raport substantial cu alte discipline (filosofie, stiinte etc.). Si le cam priveste pe toate de sus, cu aroganta si suficienta de sine, ca doar numai ei, stiinta cea aleasa, ii vorbeste Bunul Dumnezeu...
Asa sa fie oare?
Iar daca e asa, nu cade ea in aceeasi capcana cu iudeii din vechime, care s-au crezut alesi pentru a se mandri iar nu pentru a sluji la faptuirea unui mare si nemaivazut scop dumnezeiesc?
Sau, mai degraba, unii dintre noi au o conceptie eronata asupra teologiei si isi proiecteaza (inconstient, desigur) propriile neajunsuri personale asupra realitatii (din care face parte si teologia).

ioan cezar 16.07.2012 09:36:17

Ma grabesc sa adaug un amanunt referitor la motivatia initierii topicului: sunt cu adevarat interesat de acest aspect al relatiilor dintre teologie si alte preocupari umane, intrucat doresc sa inteleg mai bine teologia si, desigur, conditia omului.
Am devenit constient treptat de cateva capcane ale reprezentarii teologiei, una fiind cea a autoinchiderii. Teologia e una, reprezentarea ei in mintea oamenilor e altceva. Reprezentarile sufera de diverse metehne, dr acest lucru poate afecta si mersul teologiei, implicit al vietii practice.

Nu sunt nicidecum dornic sa initiez o polemica cu dl. Zaharia pe acest subiect, mai ales ca banuiesc (sau sper) ca domnia sa nu este adeptul unei claustrari sociofobe a teologiei. Am amintit insa de polemica de pe topicul respectiv pentru a avea un reper in contextul acela si un punct de plecare pentru dezbateri.

Personal, asa cum nu pot rupe medicina de fizica si de chimie, de biologie si de tehnologie, la fel cum nu pot rupe pedagogia de psihologie, de istorie si de toate celelalte stiinte
nu pot sa concep teologia fara a aminti discipline intim corelate cu ea: PEDAGOGIA (vorbim despre Invatator si de Invatatura Domnului), filosofia, logica, etica, morala, FILOLOGIA (parca la teologie se studiaza serios ebraica, greaca veche, latina, slavona etc., mai nou engleza si franceza de nivel avansat), literatura, lingvistica, ISTORIA, MUZICA, dreptul (exista disciplina DREPT bisericesc la facultatea de teologie), retorica, psihologia, sociologia, ARTELE PLASTICE, arhitectura, stiinta constructiilor (Manole mesterul Monastirii era oare sofer de taxi sau mai degraba mare mester in constructii?), politica (stiintele politice) s.a.m.d.

Incat, mai degraba as fi curios sa aflu cam cu ce disciplina nu are teologia relatii de schimb reciproc si impreuna -zidire, decat cu care are...

Amintesc si de faptul ca in trecut preotii erau oameni foarte invatati, cu multe capacitati, abilitati si competente - cum zicem noi profesorii moderni, si reamintesc ca Biserica a fost leaganul culturii si stiintelor lumii.

Amintesc de asemenea ca in prezent facultatea de teologie este parte din nimic altceva decat UNIVERSITATE.
Oare aceasta nu spune nimic?...

Sper ca aceste minime conexiuni au o oarecare greutate in pledoaria mea (ca sa imi precizez din start si pozitia) pentru o reprezentare integrativa a teologiei in lume, iar nu pentru o conceptie autista sau/si schizoida, schismatica.

Totusi, am ramas usor nedumerit si ma intreb daca nu cumvama insel in privinta teologiei. Astfel ca intrebarea malitioasa "ce intelegeti prin teologie ortodoxa" este mai degraba oportuna si constructiva decat nepotrivita...

anna21 16.07.2012 10:07:43

Teolog este cel care stie sa se roage (avva Evagrie?).

Cezar, toata discutia asta nu are rost, mai bine era sa nu o incepi.
O facultate nu face "teologi". Teologie stie si diavolul, intrece pe oricine.

Iar ortodoxia nu este disciplina de invatamant.
Este viata. O traiesti sau nu (si daca nu o traiesti, doar vorbesti despre ea, dar vorbitul despre ortodoxie nu mantuieste)

ioan cezar 16.07.2012 16:09:31

Era mai bine sa nu o incep?... Him... Cum suna! Teribil de incurajator.
Trebuia cumva sa cer aprobare de la vreun for care gireaza dreptul de a alege subiecte? sau sa fiu musai pe gustul dvs.?
Daca e cineva interesat sa participe la subiect o va face, daca nu, topicul va ramane asa.

Subiectul poate interesa pe cativa dintre forumisti, anume pe cei dornici sa afle si sa schimbe opinii, iar unii sa isi dovedeasca folosul in privinta unei teme destul de actuale: care e pozitia teologiei intre alte discipline.
Analfabetismul nu e o virtute, doamna. Daca era, ati mai fi facut dvs. facultatea de psihologie?

Daca dracu e tare la teologie asta inseamna ca eu nu tre sa mai studiez teologie? Logica asta cine v-a insuflat-o? Cu siguranta vreun inger, intrucat vad bine cum glasuiti ingereste...

In orice caz, spuneti acest lucru tuturor studentilor de la seminar si de la facultate, masteranzilor si doctoranzilor precum si parintilor profesori, decanilor si rectorilor. Anuntati-i ca, potrivit sclipirii dvs., teologia cu care isi pierd ei vremea e inrudita cu interesul dracilor. Asa este, dracii vor ca oamenii sa studieze teologie, astfel incat sa ajunga mai usor la el. Dovada ca suntem pe drumul cel bun (adica in inselare) este ca exista milioane si zeci de milioane de titluri de carti/studii/articole de teologie. Toata lumea e plina de toxine dracesti, cum ar de pilda cartile care se ocupa cu Istoria Bisericii, Exegeza si hermeneutica biblica, Patrologia, Liturgica, Muzica, Iconologia, Dreptul bisericesc, Antropologia si asa mai departe.
Minunat ati punctat, doamna! Ferice de cel ce v-a invatat asa boboc de gandire!

Spuneti acelasi lucru tuturor celor care au vreo carte de teologie prin casa, iar dvs. aruncati-le pe toate la cos, inclusiv cartea din care ati aflat de avva Evagrie (Ponticul?).

Apropos, dupa ce toata teologia lumii se va fi dus, dupa ce vor fi pierit tate scolile de instructie umanista, cum va fi: preotii vor veni la dvs. si la prietenii dvs. si va vor ruga sa le incropiti o predica la Liturghie?
Sau nu, ma iertati ca v-am minimalizat: veti aparea dvs. singura, in locul preotului si ne veti tine predica direct insuflata de Dumnezeu.
Da asa va fi, dar pana atunci mai aveti un pic de asteptat: inca se mai face teologie, cultura, studiu, inca oamenii mai intreaba si mai raspund, inca sunt oameni interesati de teologia academica si in acelasi timp de practica liturgica, de post si de rugaciune.
Teologia inca se mai intalneste, in fel si chip, cu toate celelalte forme si continuturi ale cunoasterii umane, chiar daca ea isi revendica, pe buna dreptate, statutul de disciplina Divino-umana.


P.S. V-am mai rugat si cu alte prilejuri sa renuntati la nesuferitul dvs. obicei de a-mi purta de grija la modul sarcastic si castrator, precum o faceti in virtutea unei simpatii bolnavicios exprimate la adresa mea. Stiu ca luptati din greu cu frustrarile de tot felul, dar incercati sa depasiti acest pattern de simtire, gandire si actiune si, daca nu va place cum si ce scriu eu pe forum, alegeti libertatea de a citi altundeva.
Iar de nu voiti asta, nu aveti decat sa continuati sa castrati in imaginatie... O sa va ignor, cata vreme altceva mai bun nu reusiti sa intreprindeti.

ioan cezar 16.07.2012 19:25:49

Sfinti carturari
 
Sfantul Grigorie Dascalu- sfintenie si cultura:
http://www.doxologia.ro/viata-sfant/...arii-romanesti

Mitropolitul Varlaam - sfintenie si cultura:
http://www.crestinortodox.ro/diverse...ura-69495.html

Mitropolitul Dosoftei, cel care a adus limba romana in Biserica : http://www.crestinortodox.ro/stiri/z...ica-78013.html

Sfantul Andrei Saguna:
http://sfantul-andrei-saguna.blogspot.ro/

ioan cezar 16.07.2012 19:34:20

Biserica si stiinte
 
http://www.crestinortodox.ro/sanatat...nta-72646.html

ioan cezar 16.07.2012 19:34:59

Biserica si Universitatea
 
http://www.ziarullumina.ro/articole;...edificare.html

ioan cezar 16.07.2012 19:45:13

Biserica si lumea
 
http://www.crestinortodox.ro/diverse...mea-69377.html

http://www.cbrom.de/ro/tema-spiritua...-%C8%99i-lumea

AlinB 16.07.2012 20:51:20

Poate citezi si afirmatiile de pe topicul initial de unde s-a ajuns la discutia asta..

Tomita 16.07.2012 21:41:23

Parerea mea este ca teologia are tot dreptul sa le priveasca "pe toate de sus" (ma refer la celelalte discipline desi exprimarea nu este cea mai fericita) daca te aduce mai aproape de Dumnezeu si asta cred ca reuseste mai mult decat celelalte discipline daca exista bunavointa.
Pe de alta parte nu contest conexiunile si relatiile cu celelalte discipline. Cred ca prin axarea pe aceasta "disciplina" (exprimare nu chiar potrivita - mai corect prin lupta de a cunoaste voia Domnului, prin raspunderea la setea de Adevar), care intr-o oarecare masura reflecta o "inchidere in sine", ti se arata un inteles si pentru celelalte discipline fara a cauta in mod special (mai mult sau mai putin si cu un scop: de a ajuta aproapele) astfel incat nu mai vezi o delimitare in cunoastere (granitele disciplinelor...disciplinele sunt complementare, in unele aspecte departe de Adevar dar pentru a ne ajuta sa avem discernamant).


Ora este GMT +3. Ora este acum 04:53:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.