Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   De ce ortodoxia considera catolicismul erezie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10061)

Bast-et 09.07.2010 20:13:56

De ce ortodoxia considera catolicismul erezie?

Ca religi crestine au acceasi origine. De ce acest "conflict" si in fata evreilor, cand de fapt, invatand istoria, crestinismul naste din iudaism? Este ca si cum s-ar nega propria origine.

Intrebare de rezerva: Ce parere aveti despre faptul ca un ortodox se roaga intr-o Biserica Catolica si un catolic in accea ortodoxa?

Pandion 09.07.2010 20:20:50

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 267721)
Ca religi crestine au acceasi origine. De ce acest "conflict" si in fata evreilor, cand de fapt, invatand istoria, crestinismul naste din iudaism? Este ca si cum s-ar nega propria origine.

Conflictul este unul formal, in realitate, in viata de zi cu zi ortodocsi, catolici si protestanti convietuiesc fara probleme iar asta e tot ce conteaza. Mai sunt si exceptii.
Citat:

Intrebare de rezerva: Ce parere aveti despre faptul ca un ortodox se roaga intr-o Biserica Catolica si un catolic in aceea ortodoxa?

Cred ca se intampla destul de rar, dar e un lucru bun.

FiulRisipitor 09.07.2010 21:06:30

Citat:

În prealabil postat de Pandion (Post 267726)
Conflictul este unul formal, in realitate, in viata de zi cu zi ortodocsi, catolici si protestanti convietuiesc fara probleme iar asta e tot ce conteaza. Mai sunt si exceptii.
Cred ca se intampla destul de rar, dar e un lucru bun.

Pffff.... daca as fi admin, nu te-as bana, dar as sterge eticheta "ortodox" de la userul tau si as scrie ecumenist. Vezi ca e un topic intreg unde este foarte frumos explicat ca nu avem nimic cu catolicii(oamenii) dar avem o problema mare cu dogmele credintei lor. Cat priveste ultima replica cu rugatul... mai bine se roaga pe strada sau acasa decat intr-o biserica catolica. Vezi ca e un canon destul de dur pentru cei care nesocotesc treaba asta si nu a fost pus asa de florile marului!

PS. Si unii se vaitau ca avem probleme cu cei de alte religii... cand de fapt nu poti sa mai sti cine este ortodox sau nu.

voxdei55 09.07.2010 21:57:00

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 267754)
Pffff.... daca as fi admin, nu te-as bana, dar as sterge eticheta "ortodox" de la userul tau si as scrie ecumenist. Vezi ca e un topic intreg unde este foarte frumos explicat ca nu avem nimic cu catolicii(oamenii) dar avem o problema mare cu dogmele credintei lor. Cat priveste ultima replica cu rugatul... mai bine se roaga pe strada sau acasa decat intr-o biserica catolica. Vezi ca e un canon destul de dur pentru cei care nesocotesc treaba asta si nu a fost pus asa de florile marului!

PS. Si unii se vaitau ca avem probleme cu cei de alte religii... cand de fapt nu poti sa mai sti cine este ortodox sau nu.

Se spune ca cei saraci cu duhul..vor fi in rai.Diferenta e ca tu esti dus cu pluta--pe langa sarac cu duhul.Asa ca n-ai nici o sansa..Inca ceva...mai invata gramatica romana..

FiulRisipitor 09.07.2010 22:02:11

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 267790)
Se spune ca cei saraci cu duhul..vor fi in rai.Diferenta e ca tu esti dus cu pluta--pe langa sarac cu duhul.Asa ca n-ai nici o sansa..Inca ceva...mai invata gramatica romana..

Este foarte probabil sa fie asa cum spui... nu ma dau un exmplu, l-am trimis pe colegul nostru sa citeasca in alta parte....
Te rog corecteaza-mi greselile gramaticale ca sa nu mor si eu prost. Multumesc!

Si ca sa fiu la subiect, pentru cei interesati : http://www.crestinortodox.ro/liturgi...une-70624.html

voxdei55 09.07.2010 22:15:21

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 267795)
Este foarte probabil sa fie asa cum spui... nu ma dau un exmplu, l-am trimis pe colegul nostru sa citeasca in alta parte....
Te rog corecteaza-mi greselile gramaticale ca sa nu mor si eu prost. Multumesc!

Atunci cand s-a produs marea schisma...sute de ani dupa aia crestinii simpli din lume nu au simtit nici o diferenta si au avut aproximativ aceleasi ritualuri.Nici azi..crestinii simpli nu sant interesati de in mod special de teoriile unora sau altora,traiesc si se inchina la aceleasi icoane si acelorasi sfinti.Rad musulmanii de noi..si cei din alte religii de ce se intampla cu vesnicele neintelegeri..afurisenii sau anateme.

lore86 09.07.2010 22:38:11

Citat:

De ce ortodoxia considera catolicismul erezie?

infailibilitatea papala, harul creat, purgatoriul, filioque sunt doar cateva din ereziile lor.
nu grave, ci FOARTE grave.

asta ca sa raspund scurt si la obiect

Negroponte 09.07.2010 22:42:05

voxdei ce stii tu despre sarac cu duhul?Cum te invata DEX-ul?Ar fi bine sa fii asa,dar esti ignorant in ale Ortodoxiei.Asa ca nu stiu cine este cu pluta.

FiulRisipitor 09.07.2010 22:59:27

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 267802)
Atunci cand s-a produs marea schisma...sute de ani dupa aia crestinii simpli din lume nu au simtit nici o diferenta si au avut aproximativ aceleasi ritualuri.Nici azi..crestinii simpli nu sant interesati de in mod special de teoriile unora sau altora,traiesc si se inchina la aceleasi icoane si acelorasi sfinti.Rad musulmanii de noi..si cei din alte religii de ce se intampla cu vesnicele neintelegeri..afurisenii sau anateme.

Ce intelegi prin crestin simplu?

Nu s-a referit nimeni la sfintii comuni, pe care da ii cinstim! Dar nu inseamna ca daca ii cinstesc si ei dogmele de credinta pentru care s-au rupt sunt adevarate!
Nu cred ca ar trebui sa ne intereseze cati rad de noi, daca motivul este faptul ca tinem la predania Sfintilor Parinti. E ca si cand ai spune "hai sa ne imbratisam cu diavolul ca nu cumva sa rada lumea de noi ca nu avem dragoste". (presupun ca iti dai seama ca am exagerat voit).

colaps 10.07.2010 00:20:20

Măi câți ecumeniști pe-aci... N-aș fi crezut. Am mai văzut pe forumurile Ortodoxe din străinătate, dar aici nu mă prea așteptam...

FiulRisipitor, Lasă-i, cei ce se află în afara duhului Ortodoxiei vor posta întotdeauna prostii și vor ponegri fără a cunoaște însemnătatea adevărată a poruncilor sfinte. Precum spunea și părintele Amfilohie: „Hai să practicăm noi aceste valori chiar dacă alții le iau în derâdere.”

Păi măi fraților voi vorbiți despre împreună-slujire cu catolicii sau cu alți eretici? De când ne coborâm noi la nivelul lor măi? Să participi la ereziile lor ? Zicea Sfântul Cleopa Ilie că n-are nimic dacă facem semnul Sfintei Cruci când trecem pe lângă o biserică catolică, dar atât!

Cei ce participă la pseudo-liturghii catolice sau la alte ritualuri eretici, anatema să fie pe ei! Nu există împreună-slujire sau ecumenism benefic. Când catolicul se întâlnește cu Ortodoxul și se roagă împreună două lucruri se întâmplă: Ortodoxul se leapădă de credința sa sfântă și se coboară la nivelul unei erezii și catolicul invocă mânia Domnului pentru obrăznicia și îndrăzneala sa nesăbuită.

Catolicismul este erezie, Ortodoxul n-are ce căuta la catolic în biserică și nici vice-versa. Și nici catolicul nu are ce căuta la Ortodox în biserică căci nu a fost botezat cum trebuie. Păi cum, că l-a stropit pe frunte puțin se cheamă botez? Păi ei boteazează doar capul, doar o parte din ei sau ce?

voxdei55 10.07.2010 17:32:02

Nu degeaba ti-ai ales pseudonimul..COLAPS...chiar ca ai ajuns Colaps.Enormitatile tale sant strigatoare la cer..put de departe a fariseism...ipocrizie..intoleranta.Ma..tu esti crestin cumva?

Bast-et 11.07.2010 01:08:50

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 267877)
Măi câți ecumeniști pe-aci... N-aș fi crezut. Am mai văzut pe forumurile Ortodoxe din străinătate, dar aici nu mă prea așteptam...

FiulRisipitor, Lasă-i, cei ce se află în afara duhului Ortodoxiei vor posta întotdeauna prostii și vor ponegri fără a cunoaște însemnătatea adevărată a poruncilor sfinte. Precum spunea și părintele Amfilohie: �ai să practicăm noi aceste valori chiar dacă alții le iau în derâdere.�

Păi măi fraților voi vorbiți despre împreună-slujire cu catolicii sau cu alți eretici? De când ne coborâm noi la nivelul lor măi? Să participi la ereziile lor ? Zicea Sfântul Cleopa Ilie că n-are nimic dacă facem semnul Sfintei Cruci când trecem pe lângă o biserică catolică, dar atât!

Cei ce participă la pseudo-liturghii catolice sau la alte ritualuri eretici, anatema să fie pe ei! Nu există împreună-slujire sau ecumenism benefic. Când catolicul se întâlnește cu Ortodoxul și se roagă împreună două lucruri se întâmplă: Ortodoxul se leapădă de credința sa sfântă și se coboară la nivelul unei erezii și catolicul invocă mânia Domnului pentru obrăznicia și îndrăzneala sa nesăbuită.

Catolicismul este erezie, Ortodoxul n-are ce căuta la catolic în biserică și nici vice-versa. Și nici catolicul nu are ce căuta la Ortodox în biserică căci nu a fost botezat cum trebuie. Păi cum, că l-a stropit pe frunte puțin se cheamă botez? Păi ei boteazează doar capul, doar o parte din ei sau ce?

Scuza-ma dar pana la urma Dumnezeul este acelasi, si pentru ortodoxi si pentru catolici.

tigerAvalo9 11.07.2010 01:39:06

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 267877)

FiulRisipitor, Lasă-i, cei ce se află în afara duhului Ortodoxiei vor posta întotdeauna prostii și vor ponegri fără a cunoaște însemnătatea adevărată a poruncilor sfinte. Precum spunea și părintele Amfilohie: „Hai să practicăm noi aceste valori chiar dacă alții le iau în derâdere.”

Sa nu exageram...

gabriela8 12.07.2010 14:54:28

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 267979)
Nu degeaba ti-ai ales pseudonimul..COLAPS...chiar ca ai ajuns Colaps.Enormitatile tale sant strigatoare la cer..put de departe a fariseism...ipocrizie..intoleranta.Ma..tu esti crestin cumva?

Nu sunt enormitati! Iar toleranta inseamna a trece cu vederea, "a inchide ochii" ori in ceea ce priveste credinta, nu se pot ignora punctele dogmatice si cultice care ne despart!

colaps 12.07.2010 17:24:09

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 268036)
Scuza-ma dar pana la urma Dumnezeul este acelasi, si pentru ortodoxi si pentru catolici.

Normal, Dumnezeu e același pentru tot universul. Dar numai noi Ortodocșii urmăm învățătura Sa, nu a oamenilor cum fac ereticii.

Când zice catolicu că există purgatoriu, când pune în biserici poze cu miei și zice că e Iisus sau când zice că blestematul ăla de papă e infailibil atunci se află total în afara învățăturii bisericești și comite erezii.

Când zice protestantu că atunci când mori de fapt adormi sau să nu te închini Sfinților și ei la fel vorbesc prostii și se află în afara duhului Creștin!

Și pentru că Dumnezeu este același pentru toată lumea care-i treaba? Că trebuie să ne unim cu sectanții sau cu musulmanii sau cine știe care alții?

Lasă-mă cu similaritățile. Dumnezeu a poruncit foarte clar: Să nu slujiți cu ereticii! Or, despre exact asta vorbiți voi și ecumeniștii ăștia îndrăciți: „Hai cu toții laolaltă să facem cireadă și o salată de credințe”.

Nu! A te ruga împreună cu un eretic e păcat foarte grav. Și nu că zic eu, ci Dumnezeu. E treaba voastră dacă vreți să ascultați sau nu, dar aveți să vedeți voi la Judecată.

Or să zică ereticii „N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau? ”
Și atunci le va spune Iisus: „Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine” (Mat. 7:21-23)

Nu există mai multe biserici bune! Există doar una! Așa zice și Crezul: „Într-una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică”. Într-una! Nu în două sau trei etc.
Nu vă mai prostiți că e păcat foarte grav dacă vă rugați împreună cu un eretic sau îi considerați frații voștri!

anna21 12.07.2010 17:51:12

Colaps este cam singur pe-aici.

Ma alatur lui. :)

heaven 12.07.2010 18:09:14

Foarte tare...meciurile cu ateii nu mai sunt in voga,acum au inceput cele cu catolicii.
Si eu cand va ziceam ca daca ar fi doar ortodocsi pe forum v-ati plictisi,nu m-ati crezut...:5:

Dumitru73 12.07.2010 18:19:53

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 268381)
Foarte tare...meciurile cu ateii nu mai sunt in voga,acum au inceput cele cu catolicii.
Si eu cand va ziceam ca daca ar fi doar ortodocsi pe forum v-ati plictisi,nu m-ati crezut...:5:

Bune observatiile ;)

Noesisaa 12.07.2010 18:20:42

Citat:

...si lucru interesant, si ironic, este ca in Romania catolicii sunt atat de putini (4%?), si mai mult, catolicismul in Romania este in general "soft" incat in mod normal, si in intr-un oras obisnuit romanesc de abia ii observi, daca. Prozelitism ca protestantii nu fac. La usa nu iti bat. Daca vrei sa devii catolic te pun sa inveti mai intai...

Deci de unde agresivitatea asta, nu stiu.

valentin.viliga 12.07.2010 18:20:52

Citat:

nu s-ar plictisi...pentru ca ii avem pe vechi calendaristi, ecumenisti si antiecumenisti...ar iesi razboi civil :40: :42:

FiulRisipitor 12.07.2010 18:23:19

Citat:

Nu stiu daca ai observat ca discutia era intre ortodocsi, deci nu ne-am plictisi in nici un caz. Si iar aceeasi replica: "atacam catolicii". Daca te intereseaza ce cred eu citeste aici:

http://crestinortodox.ro/forum/showp...&postcount=240

Daca nu te intereseaza... sa fi sanatos si sa auzim de bine!

Dumitru73 12.07.2010 18:23:38

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 268390)
nu s-ar plictisi...pentru ca ii avem pe vechi calendaristi, ecumenisti si antiecumenisti...ar iesi razboi civil :40: :42:

Probabil se referea la ortodocsi pur-sange, asa cum vrea sa para colaps cu al sau Corneliu ;)

colaps 12.07.2010 18:44:17

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268392)
Probabil se referea la ortodocsi pur-sange, asa cum vrea sa para colaps cu al sau Corneliu ;)

Domnule, nu există Ortodox pur-sânge cum zici tu. Există doar Ortodox. Ortodoxul de la botez trebuie să fie anti-erezie, deci anti-ecumenist.

Dacă este ecumenist, nu mai este Ortodox - simplu.

Calendarul dă-l încolo, nu influențează absolut deloc mântuirea dacă trăim cu 2 săptămâni în urmă / înainte. Rit nou, rit vechi - ortodocși suntem cu toții.

Dumitru73 12.07.2010 18:49:43

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268401)
Domnule, nu există Ortodox pur-sânge cum zici tu. Există doar Ortodox. Ortodoxul de la botez trebuie să fie anti-erezie, deci anti-ecumenist.

Calendarul dă-l încolo, nu influențează absolut deloc mântuirea dacă trăim cu 2 săptămâni în urmă / înainte. Rit nou, rit vechi - ortodocși suntem cu toții.

De acord cu tine.
Dar anti-ecumenist nu inseamna anti-catolicism ...

colaps 12.07.2010 18:54:23

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268403)
De acord cu tine.

Noi trebuie să fim împotriva oricărei erezii.
Treaba este simplă. Ecumenismul este erezie. Catolicismul este erezie.

FiulRisipitor 12.07.2010 18:56:48

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268403)
De acord cu tine.

Ecumenism este o erezie care are la baza sincretismul religios. Colaps tocmai spunea ca nu acceptam erezii si inovatii in ce priveste credinta primita de la apostoli. Catolicismul a acceptat deja o groaza de erezii, si de aceea nici catolicismul nu ne este pe plac. Daca se recunosc greselile si sa le si corecteze atunci da, este foarte probabil ca vom deveni una!

Dumitru73 12.07.2010 18:57:55

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268407)
Noi trebuie să fim împotriva oricărei erezii.
Treaba este simplă. Ecumenismul este erezie. Catolicismul este erezie.

Cine a stabilit ca este erezie? Tu?
Care este parerea BO?
Ma refer la catolicism nu la ecumenism.

colaps 12.07.2010 19:01:04

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 268410)
Ecumenism este o erezie care are la baza sincretismul religios. Colaps tocmai spunea ca nu acceptam erezii si inovatii in ce priveste credinta primita de la apostoli. Catolicismul a acceptat deja o groaza de erezii, si de aceea nici catolicismul nu ne este pe plac. Daca se recunosc greselile si sa le si corecteze atunci da, este foarte probabil ca vom deveni una!

Ar fi mai simplu să-l dea afară pe papă și să se convertească. Dar știm cu toții că un asemenea lucru nu se va întâmpla. Oricum dacă ei iau toate greșelile lor și le corectează vor ajunge eventual la Ortodoxie.

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268411)
Cine a stabilit ca este erezie? Tu?
Care este parerea BO?
Ma refer la catolicism nu la ecumenism.

Normal că Biserica Ortodoxă a numit catolicismul drept erezie. Așa a fost încă de la începuturile catolicismului, din 1054 când a avut loc nefericita schisma.

Pandion 12.07.2010 20:16:25

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 268036)

Da, insa oamenii de raporteaza diferit la Dumnezeu.

Bast-et 12.07.2010 22:15:20

Citat:

În prealabil postat de Pandion (Post 268437)
Da, insa oamenii de raporteaza diferit la Dumnezeu.

Cat este de diferit? Si catolicul si ortodoxul pot sa zica rugaciuni, restul nu mai conteaza.

colaps 12.07.2010 22:16:54

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 268475)
Cat este de diferit? Si catolicul si ortodoxul pot sa zica rugaciuni, restul nu mai conteaza.

Contează foarte mult căci catolicismul hulește numele Domnului prin ereziile pe care le comite.

Bast-et 12.07.2010 22:41:23

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268476)
Contează foarte mult căci catolicismul hulește numele Domnului prin ereziile pe care le comite.

Dar daca ortodoxul si catolicul spun Tatal nostru, nu sunt egali? Eu nu vad nici o erezie in acest caz. Lasam deoparte ritualurile si superstitiile, dar aceste persoane simt aceasi iubire pentru Dumnezeu indiferent cum o manifesteaza. Asta este cel mai important.
Tu zici ca trebuie sa stati departe de eretici si cei care nu au aceasi religie a voastra: oare ortodoxia vrea sa va invete sa fiti anti-ecumenisti plini de ura (caci tot timpul prefixul "anti-" mai inseamna si ura, frica, razism, etc.)?

mihele_m 12.07.2010 23:08:53

Citat:

Intrebare de rezerva: Ce parere aveti despre faptul ca un ortodox se roaga intr-o Biserica Catolica si un catolic in accea ortodoxa?

Nu avem decit un Dumnezeu
la unul singur ne rugam si ne inchinam ,indiferent de ce religie suntem ,nu religiea ne mintuieste ci credinta noastra .

colaps 12.07.2010 23:28:27

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 268485)
Dar daca ortodoxul si catolicul spun Tatal nostru, nu sunt egali? Eu nu vad nici o erezie in acest caz. Lasam deoparte ritualurile si superstitiile, dar aceste persoane simt aceasi iubire pentru Dumnezeu indiferent cum o manifesteaza. Asta este cel mai important.
Tu zici ca trebuie sa stati departe de eretici si cei care nu au aceasi religie a voastra: oare ortodoxia vrea sa va invete sa fiti anti-ecumenisti plini de ura (caci tot timpul prefixul "anti-" mai inseamna si ura, frica, razism, etc.)?

Noi ne vom mântui prin păzirea și respectarea poruncilor Sfinte ale lui Dumnezeu. Domnul nostru Iisus Hristos a poruncit ca să nu fie schimbată deloc Credința Sa și Adevărul Său. Adică noi să Îl urmăm așa cum a rânduit El, nu altcumva!

Însă exact asta fac catolicii. Ei propovăduiesc greșit despre multe lucruri precum existența purgatoriului, concepția imaculată, infailibilitatea papală și altele. Catolicismul spune clar în dogmele sale că papa este locțiitorul (sau persoana care ia locul) lui Iisus pe pământ. Adică papa ia locul lui Dumnezeu ? Cum vine asta, ei ridică un om la rang de divinitate? Nici un om nu este fără de păcat, nici un om nu poate să nu greșească, nici un om nu este ferit de influențele satanei și ei vin și spun că papa e infailibil și că ține locul lui Iisus pe pământ? Asta e blasfemie curată, nu ai ce-i reproșa.

Dacă Dumnezeu ne spune să nu ne rugăm împreună cu rătăciții mai are rost să dezbatem? Dacă Sfinții ne spun să nu primim eterodocși în casă și să nu avem de-a face cu ei, mai are rost să stăm la polemici?

Nu spun că toți catolicii sunt așa, nici pe departe. Noi condamnăm erezia, nu pe cel neștiutor. Există foarte mulți catolici care nu acordă mare importanță purgatoriului și la toate cele, ci pur și simplu caută să fie cât mai aproape de Dumnezeu. Recunosc, există catolici, precum există și Ortodocși, foarte evlavioși care sunt plăcuți în fața Domnului. Asta pentru că sunt sinceri și nu au treabă cu papa și cu cohortele lui. Însă dacă cineva caută cu adevărat pe Dumnezeu și are inima sinceră, atunci negreșit acesta va da peste Ortodoxie.

Dumnezeu ne cere să păstrăm Lega sa neschimbată și neîntinată. Asta facem noi acum. Nu că vrem noi că na credința noastră îi mai tare decât a voastră, ci facem asta pentru că așa a fost rânduit de Domnul.

Și vreau și eu să înțeleg: tu când zici ritualuri și superstiții te referi la Sfintele Taine ??

Bast-et 12.07.2010 23:36:23

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268501)
Și vreau și eu să înțeleg: tu când zici ritualuri și superstiții te referi la Sfintele Taine ??

Cred ca da. Ma refer la posturi, spovedanie, impartasire, astea.

colaps 12.07.2010 23:44:57

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 268503)
Cred ca da. Ma refer la posturi, spovedanie, impartasire, astea.

Ăstea? Păi ăstea sunt superstiții la tine ??
Îmi pare rău domnule, dar dacă tu crezi că Sfintele Taine sunt superstiții, atunci nu mai vorbim despre a fi Ortodox versus a fi catolic, a fi anti-ecumenist versus a fi ecumenist, ci vorbim despre a fi Creștin versus a fi necredincios.

Vorbeai tu mai înainte despre simțirea dragostei lui Dumnezeu. Fără Sfintele Taine și fără Post nu poți să fii Creștin. Fără Sfintele Taine nu există Mântuire și nu vei putea fi niciodată aproape de Dumnezeu. Sfintele Taine sunt baza credinței creștinești! Fie ea Ortodoxă, fie catolică. Și catolicii au tainele la ei. Că de n-ar fi așa, atunci ar n-ar fi doar niște rătăciți, ar fi de-a dreptul rupți. La fel și în Ortodoxie: Fără taine nu există.

Bast-et 13.07.2010 00:08:33

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268504)
Fără Sfintele Taine și fără Post nu poți să fii Creștin. Fără Sfintele Taine nu există Mântuire și nu vei putea fi niciodată aproape de Dumnezeu. Sfintele Taine sunt baza credinței creștinești! Fie ea Ortodoxă, fie catolică. Și catolicii au tainele la ei. Că de n-ar fi așa, atunci ar n-ar fi doar niște rătăciți, ar fi de-a dreptul rupți. La fel și în Ortodoxie: Fără taine nu există.

Eu nu cred ca este asa. Nu vreau sa cred asa ceva. Inainte de toate acestea ritualuri sta pe primul loc sentimentele pentru Dumnezeu. Pot sa ma spovedesc si recunoscand pacatele mele direct lui Dumnezeu fara cineva intermediu, sau sa ma impartasesc numai cu presenta Sa. Nu pot sa accept viata crestina un du-te intors la biserica, un dialog cu preotul si facerea crucii. Eu sper ca credinta sa fie ceva mult mai profund, un fel de raport tata/mama fiu/fiica. Unica in lume.
Mah... cine stie.

orthodoxia.i.thanatos 13.07.2010 03:56:47

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268401)

Te cam grabesti cu concluziile. Schimbarea calendarului inseamna schimbarea Sfintei Traditii, si nu trebuie sa o accepti pentru ca spun eu, ci pentru ca asa au aratat Parintii Bisericii in repetate rinduri, de-a lungul timpului, in sinoade pan-ortodoxe (cu putere de sinoade ecumenice) si locale. Hotarirea Sfintului Sinod BOR de la 1903 sta drept marturie ca nici un fel de reformare a Calendarului Bisericesc nu poate fi facuta fara a afecta Sfinta Traditie. Ca exemplu, ca sa intelegi ca nu-i nici pe departe vorba doar de o simpla diferenta de 13 zile, postul Sfintilor Apostoli a fost in 2010 de 42 de zile (6 saptamini), dar voi l-ati facut de numai 29 de zile. Tot in acest an Bunavestire a cazut in Saptamina Luminata, dar voi ati tinut-o in Postul Pastelui. Nu degeaba au anatemizat parintii schimbarea Sfintei Traditii si chiar a sinaxarului in modul cel mai explicit!

De altfel, daca iti potolesti un pic entuziasmul de “ortodox” si aparator al ortodoxiei ca sa fii mai atent la cum tu insuti intelegi si aplici invatatura Sfintilor Parinti, o sa ai surpriza ca, de fapt, nu te deosebesti prea tare de ecumenistii “ortodocsi”. Ca si ei, dai la o parte, duci in derizoriu sau trimiti la extrema tot ceea ce nu-ti convine in Ortodoxie.

Erethorn 13.07.2010 07:25:52

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268476)

Draga colaps, data fiind pozitia ta atat de intransigenta fata de catolicism, poate ca ar fi cazul sa iti modifici avatarul, si sa-ti reconsideri pozitia fata miscarea legionara si fata de Corneliu Zelea Codreanu, pentru ca acesta a avut o atitudine vadit pro-ecumenista, ba mai mult, se ruga unor sfinti catolici, deci eretici:

"Capitanul era un fervent adept al ideii de unificare a bisericilor crestine, pentru El neexistand decat o singura Biserica, cea infiintata de Cristos.

De aceea El, nefacand deosebire intre sfintii Bisericii Catolice si cei ai Bisericii Ortodoxe, se ruga si Sfantului Anton de Padova.

De asemenea Capitanul a preconizat toleranta desavarsita fata de credinta altora, indemnand pe legionari numai "sa-si marturiseasca credinta proprie "fara macar sa incerce a zdruncina in credinta lor pe cei infipti in credinta cu toata curatenia inimii" (Circulari, p. 246)"

Citatul de mai sus provine din "Istoria Miscarii Legionare", de - Preot Stefan Palaghita, Editura Roza Vanturilor, Bucuresti, 1993, p. 90, sublinierile mele.

Sau, daca prefieri chiar cuvintele Capitanului, vezi aici:

http://miscarea.net/codreanu-insemnari.htm Vedeti insemnarea din 15 mai:

"Ma rog în fiecare zi Maicii Domnului si Sf. Anton de Padova, prin ale caror minuni am scapat la 1934."

Nu doar se ruga unui sfant "eretic, ci si recunostea ca acesta a mijlocit o minune pentru el.

heaven 13.07.2010 07:40:54

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 268390)

Constat ca ai dreptate...:40:

Banuiesc ca stiti urmatoarea pilda,dar pentru cei care nu o cunosc o sa o povestesc,mi se pare foarte frumoasa:

"Se spune ca odata un preot misionar calatorea prin lume pe corabia sa pentru a propovadui Cuvantul lui Hristos.
Astfel,intr-o buna zi ajunse pe o insula unde se aflau doar trei calugari,care se nevoiau acolo in singuratate de mult timp.
Bucuros,misionarul ii intreba despre credinta lor si despre cum se roaga.
-Pai,ne rugam asa "Voi Trei,noi trei,miluieste-ne pe noi!"
Uimit de o asa rugaciune bizara,preotul incepe si ii invata Tatal Nostru,dupa care se imbarca si porneste in larg.Cand,se auzi strigat si cand privi in urma,cei trei calugari alergau pe apa in urma corabiei facandu-i semn:
-Iertare,am uitat cum exact sa ne rugam,invata-ne pe noi!
Cand a vazut preotul o asa credinta puternica,le-a spus:
-Nu-i nimic,rugati-va si de acum incolo cum ati facut-o pana acum!"

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:52:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.