Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Marele Sinod Ortodox s-ar putea tine in 2012 (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10859)

costel 05.10.2010 17:58:13

Marele Sinod Ortodox s-ar putea tine in 2012
 
"Proiectul unei intalniri a tuturor familiilor Ortodoxiei nu a fost niciodata atat de aproape de a se realiza. Marele Sinod Ortodox care ar putea avea loc in 2012 este tema pe care o propune articolul lui Francois-Xavier Maigre, publicat in cotidianul francez "La Croix" din 29 septembrie.

Declaratia a trecut aproape neobservata. Ea inseamna totusi elanul simptomatic al unitatii care traverseaza in momentul actual lumea ortodoxa. Aflat in vizita, luna trecuta, in insula Imbros - una dintre rarele insule turcesti din Marea Egee -, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a anuntat recent ca pregatirea pentru Marele Sinod Panortodox "se apropie de final".

"La inceputul anului 2011 vom avea cu siguranta, in centrul nostru patriarhal de la Geneva, penultima intalnire a comitetului de pregatire a sinodului", a precizat primatul ortodox, increzator in mod vizibil in sustinerea acestei intalniri istorice, care ar trebui sa permita Bisericii Ortodoxe, care numara aproximativ 200 de milioane de credinciosi, sa-si redefineasca prezenta in lume.

De altfel, acest faimos sinod, pe care unii l-ar desemna in mod ironic drept "personajul fictiv" al Ortodoxiei, pentru a rade de ritmul lent al acestuia, nu a parut a fi niciodata atat de aproape. Se vehiculeaza chiar si anul 2012. Cu toate acestea, este mai bine sa se pastreze prudenta, pentru ca istoria a dovedit de multe ori ca mecanica sinodala ramane fragila si incerta.

Dialogul a fost afectat in anii 1990

"Pentru orientali, nu a mai existat un sinod ecumenic de la Niceea, din 787", aminteste P. Bernard Le Léannec, asumtionist, fin cunoscator al Ortodoxiei, care a fost paroh timp de 15 ani la Parohia Saint-Louis-des-Francais din Moscova. Proiectul unui sinod panortodox, adica o "intalnire oficiala a tuturor familiilor iesite din Marea Schisma de la 1054", a fost lansat la inceputul anilor 1960 de patriarhul ecumenic Atenagoras.

Bisericile Ortodoxe s-au angajat atunci sa lucreze impreuna si sa se puna de acord asupra unei serii de subiecte care puteau reprezenta o sursa de tensiune intre ele - statutul canonic al diasporei, intaietatea Patriarhiei de la Constantinopol, criteriile de independenta si de autonomie ale Bisericilor, ierarhia intre patriarhate. Acest dialog a inceput sa-si piarda vigoarea, fara insa a fi intrerupt, in cursul anilor 1990, ca o consecinta a dezvoltarii URSS, a dificultatii Bisericilor din Est sa intoarca pagina sovietica si a reorganizarii acestora pe scena internationala.

In 1996, o disputa violenta intre Moscova si Constantinopol cu privire la Biserica din Estonia a compromis si mai grav pregatirile pentru sinod, pana intr-acolo incat cele doua Biserici au rupt pentru o anumita perioada de timp comuniunea care le uneste...

Moscova si Constantinopol sunt pregatite sa-si depaseasca rivalitatile

"Aceste tensiuni sunt astazi practic rezolvate" asigura Carol Saba, purtator de cuvant al Adunarii episcopilor ortodocsi din Franta, care observa de ceva vreme "un climat de intelegere foarte favorabil intre Biserici", datorat in mare parte dinamismului panortodox instaurat de summitul intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe de la Istanbul, din 2008.

"Astazi, conjunctura ortodoxa este favorabila unei mai bune cooperari", analizeaza Carol Saba. "Bisericile au inteles ca strategia confruntarii era daunatoare tuturor. In acest context al globalizarii, de criza morala si financiara, Ortodoxia are o voce si o marturie pe care trebuie sa o faca ascultata. Este un moment binecuvantat, pe care nu trebuie sa-l ratam."

Ramane de vazut daca acest sinod nu risca sa fie un sinod "de inchidere" fata de lumea actuala, sub influenta curentelor antimoderniste care traverseaza aceste Biserici, asa cum se tem anumiti analisti... este dificil a prevedea problema. Un lucru este sigur: acest sinod nu va fi nici pastoral, nici dogmatic. Una dintre principalele sale mize priveste mai ales organizarea Bisericii, si anume organizarea diasporelor - in Europa si Statele Unite - care conduc la juxtapozitii eclesiale administrative de necrezut. La Paris, de exemplu, exista sase episcopi ortodocsi apartinand de sase jurisdictii diferite.

Noua sesiune a Comisiei mixte internationale pentru dialog teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa

Comisia mixta internationala pentru dialog teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa s-a reunit in sesiune plenara, de pe 19 pana pe 26 septembrie, la Viena, informeaza revista "La Croix", in editia din 29 septembrie.

Coprezidata de Mgr Kurt Koch, noul presedinte al Consiliului pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor, si Mitropolitul Ioan de Pergam (reprezentant al Patriarhiei Ecumenice), aceasta noua sesiune a continuat studiul lansat de comisie la Ravena (Italia), in noiembrie 2007 si reluat in timpul urmatoarei sesiuni de la Paphos (Cipru), din octombrie 2009, privind tema autoritatii in Biserica, punand in discutie una dintre intrebarile care suscita cele mai multe divergente de apreciere intre catolici si ortodocsi, anume "rolul episcopului Romei in unitatea Bisericii de-a lungul primului mileniu".

La inceputul lucrarilor, membrii comisiei au fost primiti de cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena, si de Mitropolitul Mihail, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice in Austria si Ungaria, iar fiecare dintre cei doi a tinut un discurs de primire, dorind tuturor succes in lucrarea de apropiere dintre catolici si ortodocsi.

Textul de la Ravena, la baza lucrarilor comisiei

Prima zi de lucru a fost consacrata in principal definirii metodologiei de lucru asupra problematicii intaietatii episcopului Romei in primul mileniu. Participantii au reflectat apoi la statutul pe care sa-l confere documentului. Potrivit unor versiuni neautorizate ale acestui text, care au circulat pe internet, in ciuda embargoului pe care il hotarase comisia in timpul ultimei sesiuni, sunt abordate aici patru aspecte: Biserica de la Roma in calitate de "primul sediu printre Bisericile locale din Orient si Occident"; episcopul Romei in calitate de "succesor al Sfantului Petru"; rolul episcopului Romei in perioadele de criza ale comuniunii eclesiale in timpul primului mileniu; influenta factorilor nonteologici.

Conform propunerilor formulate de membrii ortodocsi ai Comisiei de la Viena, s-a convenit in final sa nu se dea un statut oficial acestui document, ci sa se foloseasca, dupa introducerea remarcelor complementare, ca baza de lucru pentru pregatirea unui nou document care sa propuna piste de rezolvare a divergentelor teologice existente intre catolici si ortodocsi, cu precadere in ceea ce priveste articularea intre intaietate si sinodalitate in viata Bisericii.

Totusi, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk de la Moscova, responsabil al Departamentului de relatii externe al Patriarhiei de la Moscova, care a condus delegatia Bisericii Ortodoxe la sesiunea de la Viena, a indicat ca documentul elaborat la Paphos si revazut la Viena nu poate servi drept "instrument de lucru" in masura in care acesta nu trateaza problemele decat dintr-o "perspectiva pur istorica" si contine "lacune si omisiuni". Printre acestea, Mitropolitul a subliniat ca "abordand rolul episcopului Romei, sdocumentult nu ii mentioneaza aproape deloc pe episcopii celorlalte Biserici locale existente in mileniul intai", la fel si faptul ca "nu precizeaza suficient de clar si distinct ca jurisdictia episcopului Romei in primul mileniu nu se intindea si in Orient". (Georgiana Bara)

razvan.mn 05.10.2010 18:46:52

Vrei sa zici, Costel, probabil de Marele Sinod Talharesc prin care se cauta unirea fara nicio baza dogmatica, ci pur administrativa cu ereticii avandu-l ca intaistatator pe Papa de la Roma, oricare va fi acea persoana la momentul 2012...

florinbrasov0 05.10.2010 19:22:19

Citat:

În prealabil postat de razvan.mn (Post 294483)
Vrei sa zici, Costel, probabil de Marele Sinod Talharesc prin care se cauta unirea fara nicio baza dogmatica, ci pur administrativa cu ereticii avandu-l ca intaistatator pe Papa de la Roma, oricare va fi acea persoana la momentul 2012...

Nu mai bine ne-am ruga ca Dumnezeu sa ii lumineze pe cei participanti la sinod, decat sa ne avantam in speculatii?

Eugen7 06.10.2010 08:33:29

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 294489)
Nu mai bine ne-am ruga ca Dumnezeu sa ii lumineze pe cei participanti la sinod, decat sa ne avantam in speculatii?

asa este.
Doamne ajuta!

"Vremea este sa lucreze Domnul ca oamenii au stricat legea TA" (Psalmul 118)

Eliana 06.10.2010 09:18:47

"....pregatirea unui nou document care sa propuna piste de rezolvare a divergentelor teologice existente intre catolici si ortodocsi..."

Unde vi se pare ca sunt speculatii in ceea ce a spus razvan?
" rezolvarea divergenteleor teologice" de obicei inseamna compromis. Vedeti voi Biserica Catolica facand compromisuri in fata Ortodoxiei? Eu una "speculez", daca va place termenul, ca tot noi, ortodocsii vom mai trece in calendar niste sfinti catolici precum vom adopta si din dogmele lor ca de "succesorul Sfantului Petru", fiind pontifex maximus s.a. nu va considera altfel.

Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic in mod special cu catolicii, asa cum am mai spus, credem cu totii in Hristos insa de unde vad eu lucrurile nu ar trebui sa amestecam apa cu vinul. Fiecare cu sfintii si practicile sale.

Hector 06.10.2010 09:59:46

Citat:

În prealabil postat de razvan.mn (Post 294483)
Vrei sa zici, Costel, probabil de Marele Sinod Talharesc prin care se cauta unirea fara nicio baza dogmatica, ci pur administrativa cu ereticii avandu-l ca intaistatator pe Papa de la Roma, oricare va fi acea persoana la momentul 2012...

Aberatie!!!!
Cunosti cumva cele 12 puncte de lucru care s-au stabilit pentru a fi dicutate la acest sinod? Eu iti recomand sa te documentezi si sa nu mai arunci cu idei stupide. S-a stabilit deja ce se va discuta. Daca ai avea o farama de bunavointa crestineasca nu ai arunca cu pietre de fiecare data cand auzi de BOR.

FiulRisipitor 06.10.2010 16:18:59

Nu stiu cine si la gatul cui sare, dar nu e vorba de BOR sau de BO in genral, ci de timpul pierdut in conferinte al caror subiect este bine cunoscut de la inceput. Daca se face sinod atunci sa fie ortodox, daca este BO + BC atunci este conferinta nu sinod. Arie era eretic dar parca era inca membru al bisericii de atunci, catolicii sunt eretici dar s-au rupt de biserica. In momentul in care se discuta "problematica intaietatii episcopului Romei in primul mileniu" si cand se vine cu argumente de genul "nu precizeaza suficient de clar si distinct ca jurisdictia episcopului Romei in primul mileniu nu se intindea si in Orient" suna deja a proces, dar fara tribunal si judecator. Daca l-ar accepta judecator pe Hristos, atunci s-ar gandi poate la "...voi nu faceti asa, dar cel mai mare dintre voi sa devina ca cel mai tanar, iar cel care conduce, ca cel care slujeste.." si le-ar trece cheful de a pune ranguri: intaiul, al doilea.... episcop, biserica...

Eugen7 07.10.2010 09:16:59

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 294478)
"Proiectul unei intalniri a tuturor familiilor Ortodoxiei nu a fost niciodata atat de aproape de a se realiza. Marele Sinod Ortodox care ar putea avea loc in 2012 este tema pe care o propune articolul lui Francois-Xavier Maigre, publicat in cotidianul francez "La Croix" din 29 septembrie.

Declaratia a trecut aproape neobservata. Ea inseamna totusi elanul simptomatic al unitatii care traverseaza in momentul actual lumea ortodoxa. Aflat in vizita, luna trecuta, in insula Imbros - una dintre rarele insule turcesti din Marea Egee -, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a anuntat recent ca pregatirea pentru Marele Sinod Panortodox "se apropie de final".

"La inceputul anului 2011 vom avea cu siguranta, in centrul nostru patriarhal de la Geneva, penultima intalnire a comitetului de pregatire a sinodului", a precizat primatul ortodox, increzator in mod vizibil in sustinerea acestei intalniri istorice, care ar trebui sa permita Bisericii Ortodoxe, care numara aproximativ 200 de milioane de credinciosi, sa-si redefineasca prezenta in lume.

De altfel, acest faimos sinod, pe care unii l-ar desemna in mod ironic drept "personajul fictiv" al Ortodoxiei, pentru a rade de ritmul lent al acestuia, nu a parut a fi niciodata atat de aproape. Se vehiculeaza chiar si anul 2012. Cu toate acestea, este mai bine sa se pastreze prudenta, pentru ca istoria a dovedit de multe ori ca mecanica sinodala ramane fragila si incerta.

Dialogul a fost afectat in anii 1990

"Pentru orientali, nu a mai existat un sinod ecumenic de la Niceea, din 787", aminteste P. Bernard Le Léannec, asumtionist, fin cunoscator al Ortodoxiei, care a fost paroh timp de 15 ani la Parohia Saint-Louis-des-Francais din Moscova. Proiectul unui sinod panortodox, adica o "intalnire oficiala a tuturor familiilor iesite din Marea Schisma de la 1054", a fost lansat la inceputul anilor 1960 de patriarhul ecumenic Atenagoras.

Bisericile Ortodoxe s-au angajat atunci sa lucreze impreuna si sa se puna de acord asupra unei serii de subiecte care puteau reprezenta o sursa de tensiune intre ele - statutul canonic al diasporei, intaietatea Patriarhiei de la Constantinopol, criteriile de independenta si de autonomie ale Bisericilor, ierarhia intre patriarhate. Acest dialog a inceput sa-si piarda vigoarea, fara insa a fi intrerupt, in cursul anilor 1990, ca o consecinta a dezvoltarii URSS, a dificultatii Bisericilor din Est sa intoarca pagina sovietica si a reorganizarii acestora pe scena internationala.

In 1996, o disputa violenta intre Moscova si Constantinopol cu privire la Biserica din Estonia a compromis si mai grav pregatirile pentru sinod, pana intr-acolo incat cele doua Biserici au rupt pentru o anumita perioada de timp comuniunea care le uneste...

Moscova si Constantinopol sunt pregatite sa-si depaseasca rivalitatile

"Aceste tensiuni sunt astazi practic rezolvate" asigura Carol Saba, purtator de cuvant al Adunarii episcopilor ortodocsi din Franta, care observa de ceva vreme "un climat de intelegere foarte favorabil intre Biserici", datorat in mare parte dinamismului panortodox instaurat de summitul intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe de la Istanbul, din 2008.

"Astazi, conjunctura ortodoxa este favorabila unei mai bune cooperari", analizeaza Carol Saba. "Bisericile au inteles ca strategia confruntarii era daunatoare tuturor. In acest context al globalizarii, de criza morala si financiara, Ortodoxia are o voce si o marturie pe care trebuie sa o faca ascultata. Este un moment binecuvantat, pe care nu trebuie sa-l ratam."

Ramane de vazut daca acest sinod nu risca sa fie un sinod "de inchidere" fata de lumea actuala, sub influenta curentelor antimoderniste care traverseaza aceste Biserici, asa cum se tem anumiti analisti... este dificil a prevedea problema. Un lucru este sigur: acest sinod nu va fi nici pastoral, nici dogmatic. Una dintre principalele sale mize priveste mai ales organizarea Bisericii, si anume organizarea diasporelor - in Europa si Statele Unite - care conduc la juxtapozitii eclesiale administrative de necrezut. La Paris, de exemplu, exista sase episcopi ortodocsi apartinand de sase jurisdictii diferite.

Noua sesiune a Comisiei mixte internationale pentru dialog teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa

Comisia mixta internationala pentru dialog teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa s-a reunit in sesiune plenara, de pe 19 pana pe 26 septembrie, la Viena, informeaza revista "La Croix", in editia din 29 septembrie.

Coprezidata de Mgr Kurt Koch, noul presedinte al Consiliului pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor, si Mitropolitul Ioan de Pergam (reprezentant al Patriarhiei Ecumenice), aceasta noua sesiune a continuat studiul lansat de comisie la Ravena (Italia), in noiembrie 2007 si reluat in timpul urmatoarei sesiuni de la Paphos (Cipru), din octombrie 2009, privind tema autoritatii in Biserica, punand in discutie una dintre intrebarile care suscita cele mai multe divergente de apreciere intre catolici si ortodocsi, anume "rolul episcopului Romei in unitatea Bisericii de-a lungul primului mileniu".

La inceputul lucrarilor, membrii comisiei au fost primiti de cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena, si de Mitropolitul Mihail, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice in Austria si Ungaria, iar fiecare dintre cei doi a tinut un discurs de primire, dorind tuturor succes in lucrarea de apropiere dintre catolici si ortodocsi.

Textul de la Ravena, la baza lucrarilor comisiei

Prima zi de lucru a fost consacrata in principal definirii metodologiei de lucru asupra problematicii intaietatii episcopului Romei in primul mileniu. Participantii au reflectat apoi la statutul pe care sa-l confere documentului. Potrivit unor versiuni neautorizate ale acestui text, care au circulat pe internet, in ciuda embargoului pe care il hotarase comisia in timpul ultimei sesiuni, sunt abordate aici patru aspecte: Biserica de la Roma in calitate de "primul sediu printre Bisericile locale din Orient si Occident"; episcopul Romei in calitate de "succesor al Sfantului Petru"; rolul episcopului Romei in perioadele de criza ale comuniunii eclesiale in timpul primului mileniu; influenta factorilor nonteologici.

Conform propunerilor formulate de membrii ortodocsi ai Comisiei de la Viena, s-a convenit in final sa nu se dea un statut oficial acestui document, ci sa se foloseasca, dupa introducerea remarcelor complementare, ca baza de lucru pentru pregatirea unui nou document care sa propuna piste de rezolvare a divergentelor teologice existente intre catolici si ortodocsi, cu precadere in ceea ce priveste articularea intre intaietate si sinodalitate in viata Bisericii.

Totusi, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk de la Moscova, responsabil al Departamentului de relatii externe al Patriarhiei de la Moscova, care a condus delegatia Bisericii Ortodoxe la sesiunea de la Viena, a indicat ca documentul elaborat la Paphos si revazut la Viena nu poate servi drept "instrument de lucru" in masura in care acesta nu trateaza problemele decat dintr-o "perspectiva pur istorica" si contine "lacune si omisiuni". Printre acestea, Mitropolitul a subliniat ca "abordand rolul episcopului Romei, sdocumentult nu ii mentioneaza aproape deloc pe episcopii celorlalte Biserici locale existente in mileniul intai", la fel si faptul ca "nu precizeaza suficient de clar si distinct ca jurisdictia episcopului Romei in primul mileniu nu se intindea si in Orient". (Georgiana Bara)

un Sinod Panortodox este necesar. Hristos Domnul sa ii lumineze daruindu-le Duhul Sfant (care din Tatal purcede).

in ceea ce priveste relatia cu Biserica Roamno-Catolica, Biserica Ortodoxa a exprimat clar pozitia ortodoxa prin Mitropolitul Hilarion. Nu trebuie nici micsorat dar nici exagerat rolul episcopului Romei in primul mileniu. Jurisdictia papei era doar in partea vestica.

georgeval 07.10.2010 09:56:15

Sa ne rugam pentru acest mare sinod ortodox, sa ne ferim de subiectivitate si sa fim ascultatori fata de hotararile actuale si cele viitoare.

antoniap 07.10.2010 10:41:38

Orice sinod s-ar tine ar trebui sa aiba drept scop apararea intereselor crestinilor, apropierea omului de Dumnezeu. De Dumnezeu trebuie sa ne apropiem mai mult cu totii, nu o confesiune de alta. Sa primeze frica de Dumnezeu, nu orgoliile.

Sa se intrebe toti participantii cu seriozitate daca actiunile lor sunt placute lui Dumnezeu, nu sa-si puna problema care sa fie primul.

Si, daca nu vor putea decide cine sa fie, totusi, intaistatatorul, sa puna lumea sa posteasca si sa se roage pana cand il vor gasi pe cel placut lui Dumnezeu, nu oamenilor, nu politicienilor.

Si, ca sa fie siguri ca alesul este prin voia lui Dumnezeu, sa procedeze ca pe vremea Sfantului Mercurie. Adica sa se incuie si sa se sigileze usile unei biserici ortodoxe. Iar cine va deschide usile prin puterea rugaciunii acela sa ne fie intaistatator si toti ceilalti sa asculte de el. Asa cred ca se poate alege un ierarh care sa reprezinte dreapta credinta. Nu pe criterii politice! Nu prin jocuri de culise!

andreicozia 07.10.2010 19:17:22

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 294882)
Adica sa se incuie si sa se sigileze usile unei biserici ortodoxe. Iar cine va deschide usile prin puterea rugaciunii acela sa ne fie intaistatator si toti ceilalti sa asculte de el. Asa cred ca se poate alege un ierarh care sa reprezinte dreapta credinta. Nu pe criterii politice! Nu prin jocuri de culise!

De acord, iar daca nu se deschid usile, sa stea acolo sigilati si sa se roage pina se deschid! chiar daca o vor face 20 de ani de zile.

Identic ar trebui facut si pentru eliminarea credintelor de care se spune ca nu au adevar in credinta lor, (neo)protestantii, musulmanii, budustii, hindusii, iudeii, catolicii si ortodocsii.
TOTI sa fie sigilati si PE RIND pusi la test.
Sa vedem din ruga cui se vor deschide usile!

INSA ( AICI ESTE CHEIA, daca din ruga nimanui nu se vor deschide atunci TOTI sa se respecte si sa acepte ca adevarul este impartit LA TOTI!..sau la niciunul!
Nu unii sunt mai cu mot iar restul niste eretici!

antoniap 07.10.2010 22:36:57

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 295000)
De acord, iar daca nu se deschid usile, sa stea acolo sigilati si sa se roage pina se deschid! chiar daca o vor face 20 de ani de zile.

Identic ar trebui facut si pentru eliminarea credintelor de care se spune ca nu au adevar in credinta lor, (neo)protestantii, musulmanii, budustii, hindusii, iudeii, catolicii si ortodocsii.
TOTI sa fie sigilati si PE RIND pusi la test.
Sa vedem din ruga cui se vor deschide usile!

INSA ( AICI ESTE CHEIA, daca din ruga nimanui nu se vor deschide atunci TOTI sa se respecte si sa acepte ca adevarul este impartit LA TOTI!..sau la niciunul!
Nu unii sunt mai cu mot iar restul niste eretici!

Nu se punea problema sa fie inchisi oamenii, ci usa! Oamenii pot sta afara si sa se roage asa cum s-a rugat Sfantul Modest la rugaciunea caruia usa chiar s-a deschis in semn ca viata lui era placuta lui Dumnezeu, iar credinta de asemenea.

Vezi , Andrei, nu oricine se poate juca ,,De-a Dumnezeu''! Unii ar vrea sa imparta adevarul frateste ca sa nu supere pe nimeni.

Totusi, Iisus ne spune : ,,Eu sunt Calea, Adevarul si Viata." Daca suntem crestini, suntem datori sa-L ascultam pe El.

Eu inca nu-mi cunosc bine credinta ortodoxa, mai am multe de invatat. Cei mai intelepti, care cunosc mai bine tainele credintei ortodoxe pot spune mai multe. Dar nu cred ca ar fi bine ca probleme atat de delicate sa fie dezbatute de niste ignoranti care nu vor sa pretuiasca Ortodoxia pentru ca le da peste cap interesele!

Nu se pune problema sa ne declaram noi insine mai cu mot, ci sa acceptam, asa cum au acceptat oamenii pe vremea Sfantului Ilie, adevarul. Crezi ca nu s-ar gasi si astazi un pustnic ortodox care sa fie placut lui Dumnezeu si sa infaptuiasca aceasta minune, daca lumea l-ar cere prin rugaciune? Problema este ca un asemenea rugator nu ar fi acceptat ca ierarh! Multi deja nu mai sunt interesati de adevar si acest lucru e grav. Inghit pe nemestecate orice minciuna ecumenista ca sa le mearga bine si atat. Judeca totul prin prisma intereselor lumesti. Daca au ce manca , ce bea si cu cine se distra, li se pare ca au gasit raiul...

Dumnezeu sa ne lumineze pentru a gasi Calea, Adevarul si Viata.

Patmos 08.10.2010 11:21:53

Canoanele Sinodului III Ecumenic si Canoanele Sinodului Trulan
 
Citat:

În prealabil postat de Eliana (Post 294638)
"....pregatirea unui nou document care sa propuna piste de rezolvare a divergentelor teologice existente intre catolici si ortodocsi..."Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic in mod special cu catolicii, asa cum am mai spus, credem cu totii in Hristos insa de unde vad eu lucrurile nu ar trebui sa amestecam apa cu vinul. Fiecare cu sfintii si practicile sale.

7 sin.III ec. Hotaririle dogmatice ale Sinoadelor Ecumenice sa se tina pina la sfarsit

,,Dupa ce s-au citit acestea,sfantul sinod a oranduit ca nimanui sa nu-i fie ingaduit sa dea la iveala,sau sa scrie,sau sa intocmeasca alta credinta decat aceea care s-a oranduit de catre Sfintii Parinti,care,impreuna cu Duhul Sfant s-au adunat in cetatea Niceenilor.Iar cei ce intraznesc fie sa intocmeasca o alta credinta,fie sa o aduca,sau sa le-o infatiseze celor ce voiesc a se reintoarce la cunoasterea adevarului,fie ca sunt din paginism sau din iudaism sau din orice fel de erezie,acestia,daca ar fi episcopi sau clerici sa fie instrainati,episcopii de episcopie si clericii de starea clerului;iar daca ar fi laici,sa se dea anatemei."

1Trul Invatatura Primelor Sase Sinoade Ecumenice sa se tina nestramutata

,,Randuiala cea mai buna pentru cel care incepe vreun cuvant sau vreo lucrare este,dupa cuvantul teologului,sa inceapa de la Dumnezeu si sa se incheie cu Dumnezeu.Drept aceea,si dreapta credinta s-a propovaduit de noi la mare departare,si Biserica la temelia careia sta Hristos neincetat creste si sporeste,incat ea se intinde deasupra cedrilor Libanului.
Facand si acum inceput sfintelor cuvinte,oranduim cu dumnezeiescul har ca aceea credinta care ne-a fost predanisita noua de catre martorii vazatori si de catre slujitorul Cuvantului(Luca1,2),adica de catre Dumnezeu si alesii apostoli,sa se pastreze fara innoire si nestramutata.

Si pentru a vorbi pe scurt,statornicim ca credinta tuturor barbatilor care au stralucit in Biserica lui Dumnezeu si care au fost luminatori in lume,avand intr-insii cuvantul vietii-sa se tina tare si sa ramina neclintita pina la sfarsitul veacului,precum si scrierile si invataturile predanisite lor de Dumnezeu,-lepadand si noi si dand anatemei pe cei pe care ei i-au lepadat si i-au dat anatemei,ca pe vrajmasii adevarului si ca pe cei care s-au intaritat in desert impotriva lui Dumnezeu si care s-au straduit sa ridice nedreptatea intru inaltime.

Iar daca cineva dintre toti nu ar tine si nu ar primi invataturile pomenite mai inainte ale dreptei credinte si nu va gandi si nu va propovadui astfel,ci ar incerca sa se ridice impotriva acestora,sa fie anatema-dupa oranduirea acum asezata de catre sfintii si fericitii parinti aratati mai inainte,si sa fie scos si sa cada din starea crestineasca ca un strain.Iar noi,dupa cele mai inainte oranduite,am priceput desavirsit ca nici nu este a se mai adauga ceva,nici a se scoate ceva,care lucru pentru nici un cuvant nu l-am putut face."

Eugen7 08.10.2010 11:34:11

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 295000)
De acord, iar daca nu se deschid usile, sa stea acolo sigilati si sa se roage pina se deschid! chiar daca o vor face 20 de ani de zile. ...

Stati linistit ca nu trebuie sa astepte crestinii ortodocsi nici macar un an.

In fiecare an la Ierusalim cand noi crestinii ortodocsi serbam invierea Domnului, Sfanta Lumina a invierii este trimisa doar crestinilor ortodocsi de catre Domnul Iisus Hristos, Dumnezeul nostru si fratele nostru, exact cand se termina Sfanta Rugaciune a Patriarhului Ortodox. (celelate confesiuni crestine iau lumina de la ortodocsii crestini).

Danut7 10.10.2010 12:53:41

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 294882)
Orice sinod s-ar tine ar trebui sa aiba drept scop apararea intereselor crestinilor, apropierea omului de Dumnezeu. De Dumnezeu trebuie sa ne apropiem mai mult cu totii, nu o confesiune de alta. Sa primeze frica de Dumnezeu, nu orgoliile.

Sa se intrebe toti participantii cu seriozitate daca actiunile lor sunt placute lui Dumnezeu, nu sa-si puna problema care sa fie primul.

Si, daca nu vor putea decide cine sa fie, totusi, intaistatatorul, sa puna lumea sa posteasca si sa se roage pana cand il vor gasi pe cel placut lui Dumnezeu, nu oamenilor, nu politicienilor.

Si, ca sa fie siguri ca alesul este prin voia lui Dumnezeu, sa procedeze ca pe vremea Sfantului Mercurie. Adica sa se incuie si sa se sigileze usile unei biserici ortodoxe. Iar cine va deschide usile prin puterea rugaciunii acela sa ne fie intaistatator si toti ceilalti sa asculte de el. Asa cred ca se poate alege un ierarh care sa reprezinte dreapta credinta. Nu pe criterii politice! Nu prin jocuri de culise!

Interesant..


Ora este GMT +3. Ora este acum 14:47:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.