Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   care varianta e corecta? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13097)

victortiti89 12.06.2011 21:20:57

care varianta e corecta?

Am citit si auzit si am vazut ca sunt doua variante,dar nu stiu care este corecta:
a)Iadul este acel loc intunecat,umplut cu focuri vesnice in care ard sufletele celor condamnati.Ei sunt incercuiti de diavoli care ii chinuie si ii inteapa cu furcile.Mai sunt cazane cu smoala,iar unii stau in ele,pe cand altii sunt pusi la munca grea. Sau:
b)iadul este o stare de suferinta generata de constientizarea faptului ca omul s-a indepartat de Dumnezeu,ca exista o distanta prea mare si rugaciunile nu ii mai sunt ascultate,ca a ales gresit si ca va ramane asa vesnic.
c)alta varianta...
merci pt. lamuriri!:)

razvan_andrei 12.06.2011 21:44:13

Citeste 'Crima si pedeapsa' si 'Fratii Karamazov' de Dostoievski si o sa intelegi mai bine ce inseamna iad, constiinta si credinta.

Lilith23 12.06.2011 21:53:47

c) altă variantă

Iadul e unde ajungi la nivelul doi la Mario. Cu gropi de flăcări și flori carnivore.

Mihnea Dragomir 12.06.2011 22:09:05

Citat:

În prealabil postat de victortiti89 (Post 368358)
Am citit si auzit si am vazut ca sunt doua variante,dar nu stiu care este corecta:
a)Iadul este acel loc intunecat,umplut cu focuri vesnice in care ard sufletele celor condamnati.Ei sunt incercuiti de diavoli care ii chinuie si ii inteapa cu furcile.Mai sunt cazane cu smoala,iar unii stau in ele,pe cand altii sunt pusi la munca grea. Sau:
b)iadul este o stare de suferinta generata de constientizarea faptului ca omul s-a indepartat de Dumnezeu,ca exista o distanta prea mare si rugaciunile nu ii mai sunt ascultate,ca a ales gresit si ca va ramane asa vesnic.
c)alta varianta...

Noi, de fapt, nu știm ce și cum este iadul. Nici nu știm dacă este loc sau stare. Cele mai multe referiri despre el sunt ca despre un loc, dar nu ne putem imagina cum arată "locurile" în lumea spirituală.
Despre iad știm cu siguranța pe care numai credința o dă doar câteva lucruri:
1) că există
2) că acolo ajung sufletele damnaților. Acolo am putea foarte ușor să ajungem și noi, dacă vom muri cu păcate de moarte pe suflet.
3) că este un loc (sau o stare) foarte, foarte rea. Atât de rău e acolo, încât nu seamănă nici pe departe nici cu cele mai rele locuri (stări) de pe pământ.
4) că este etern.
5) că odată ajunși acolo, ne vom da seama cât de tâmpiți am fost pe pământ, dacă am preferat iluzia unei fericiri pământești, care din perspectiva unei eternități acolo ni se va părea o clipă, în schimbul fericirii veșnice.

lore86 12.06.2011 22:12:05

Citat:

c)alta varianta...

definitia iadului e simpla:lipsa prezentei lui Dumnezeu.

dar cum acest lucru infricosator nu pare sa sperie pe nimeni, s-a incercat o descriere mai apropiata de simtul tangibil al omului, care sa genereze o oarecare luare de pozitie.
Domnul, in bunatatea sa, ne mai ingaduie si in viata aceasta sa gustam iadul, pentru a sti de ce sa ne ferim si unde sa nu ajungem.
si crede-ma nu exista durere mai mare decat sa stii ca Dumnezeu te-a parasit.
E cumplit, chiat si pentru cateva clipe.
Dar mai ptr vesnicie?

mihai07 12.06.2011 23:12:52

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 368374)
definitia iadului e simpla:lipsa prezentei lui Dumnezeu.

dar cum acest lucru infricosator nu pare sa sperie pe nimeni, s-a incercat o descriere mai apropiata de simtul tangibil al omului, care sa genereze o oarecare luare de pozitie.
Domnul, in bunatatea sa, ne mai ingaduie si in viata aceasta sa gustam iadul, pentru a sti de ce sa ne ferim si unde sa nu ajungem.
si crede-ma nu exista durere mai mare decat sa stii ca Dumnezeu te-a parasit.
E cumplit, chiat si pentru cateva clipe.
Dar mai ptr vesnicie?

ne spunea profesorul de godmatica (IPS Irineu Slatineanul) ca Dumnezeu este prezent chiar si in iad. Daca Dumnezeu ar lipsi dintr-un loc, acel loc ar fi in nefiinta, nu ar exista. Nu poate exista un loc unde Dumnezeu sa nu fie prezent.

Kronos 12.06.2011 23:31:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 368373)
Despre iad știm cu siguranța pe care numai credința o dă doar câteva lucruri:
1) că există

A crede și a ști cu siguranță sunt cam antitetice. Ca să puteți spune despre iad că există cu siguranță trebuie să fi fost acolo. Sau să-i credeți pe alții pe cuvânt. Dar atunci nu mai știți cu siguranță.

Dacă iadul există (deși, personal, nu cred), atunci el trebuie să fie Singurătatea. Poveștile cu focul, duhoarea incredibilă, Visul Maicii Domnului... povești de ținut oamenii în Biserică.

glykys 12.06.2011 23:34:50

De ce exista oare site-ul crestin ortodox? ca sa il folosim:

http://www.crestinortodox.ro/dogmati...-si-69158.html

Sunt si multe alte articole interesante pe acolo, despre tot ce te intereseaza.

corinne 13.06.2011 10:20:43

Kronos, de multe ori oamenii neaga existenta a tot ce nu le convine.

Legat de iad nu cred ca e nevoie (si probabil nici placut) sa fi fost deja acolo k sa te convingi si de suferintele trupesti (pe langa chinuitoarea singuratate), desi multor sfinti li s-a descoperit concret si raiul si iadul.

Dar, presupunand ca tu nu crezi in sfinti, eu cred ca e suficient sa ne gandim la niste existente precum capusele, paduchii, viermii, care ne chinuie deja pe pamant. In iad cred ca exista chestiuni asemanatoare si multe altele mai infricosatoare.

Vedem in mod concret ca inca din viata asta pregustam si din suferintele iadului si din bucuriile raiului. Singuratatea, suferintele trupesti, batjocura altora, toate acestea au ceva din realitatea iadului.

Alexandru08 13.06.2011 10:54:16

Kronos spune clar ca nu mai crede in Biserica,de ce te-ar crede pe tine?
Despre iad si focul cel vesnic a vorbit si Hristos si sfintii apostoli,deci exista.
Felul in care va fi cred ca e potrivit sufletelor de acolo,nu va fi la fel pt. toti;ceva cert e ca va fi "plangerea si scarnsirea dintilor".

Raziel 13.06.2011 16:06:34

Citat:

În prealabil postat de corinne (Post 368422)
Kronos, de multe ori oamenii neaga existenta a tot ce nu le convine.

Nu cumva asa fac crestinii cu celelalte religii?

Citat:

În prealabil postat de Alexandru08 (Post 368425)
Kronos spune clar ca nu mai crede in Biserica,de ce te-ar crede pe tine?
Despre iad si focul cel vesnic a vorbit si Hristos si sfintii apostoli,deci exista.
Felul in care va fi cred ca e potrivit sufletelor de acolo,nu va fi la fel pt. toti;ceva cert e ca va fi "plangerea si scarnsirea dintilor".

Mai intai demonstreaza ca exista/a existat Hristos si ca sfintii apostoli erau sinceri si apoi vedem ce facem si cu iadul ala.
Ex:Mos Craciun a vorbit despre sania sa zburatoare trasa de reni fermecati, deci sania exista.

Lilith23 13.06.2011 16:12:46

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368468)
Mai intai demonstreaza ca exista/a existat Hristos si ca sfintii apostoli erau sinceri si apoi vedem ce facem si cu iadul ala.
Ex:Mos Craciun a vorbit despre sania sa zburatoare trasa de reni fermecati, deci sania exista.

Dovezi despre existența lui Iisus sunt destule, nu numai în istoria biblică, dar și în cea laică.

Ah, și cred că ironiile ieftine (și total neinspirate, că tot veni vorba) nu-și au locul aici.

Raziel 13.06.2011 16:25:07

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368469)
Dovezi despre existența lui Iisus sunt destule, nu numai în istoria biblică, dar și în cea laică.

Ah, și cred că ironiile ieftine (și total neinspirate, că tot veni vorba) nu-și au locul aici.

Dovezile istorice care sa sprijine existenta omului Iisus sunt atat de firave incat lasa loc doar speculatilor. Da-mi te rog tu o referinta extrabiblica in favoarea existentei lui.
De dragul discutiei sa zicem ca a existat omul istoric Iisus dar se poate demonstra ca el este cu adevarat fiul lui Dumnezeu, daca da, sa se demonstreze atunci. Si daca tot suntem aici sa se demonstreze si existenta lui Dumnezeu.
Despre ce ironii ieftine si total neinspirate vorbim aici?
Vrei sa-ti dau eu exemple de ironii si atacuri de tot felul ale userilor crestini de aici de pe forum?

Prior of ORI 13.06.2011 16:26:58

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368469)
Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368468)

Analogia nu era neinspirata, așa se văd afirmatiile credincioșilor cu referire la biblie... ceva în genul dacă este în biblie nu este aberatie sau miniuna, e adevarul absolut .

Lilith23 13.06.2011 16:35:23

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368471)
Dovezile istorice care sa sprijine existenta omului Iisus sunt atat de firave incat lasa loc doar speculatilor. Da-mi te rog tu o referinta extrabiblica in favoarea existentei lui.
De dragul discutiei sa zicem ca a existat omul istoric Iisus dar se poate demonstra ca el este cu adevarat fiul lui Dumnezeu, daca da, sa se demonstreze atunci. Si daca tot suntem aici sa se demonstreze si existenta lui Dumnezeu.
Despre ce ironii ieftine si total neinspirate vorbim aici?
Vrei sa-ti dau eu exemple de ironii si atacuri de tot felul ale userilor crestini de aici de pe forum?

speculațiilor*

Referințe extra-biblice care vorbesc despre Iisus ca om istoric găsești la Tacitus, scriitor roman din primul secol. Sau la Flavius Iosefus în "Antichitățile". Există un pasaj controversat în lucrarea sa (18:3), care vorbește despre omul Iisus, "dacă am putea să-l numim om" (citat direct). Plinius cel Tânăr, în Scrisorile 10:96, a surprins practicile de închinare ale primilor creștini, inclusiv faptul că ei se închinau lui Iisus ca Dumnezeu și erau persoane cu o etică înaltă.
Apoi avem toate scrierile gnosticilor (Evanghelia adevărului, Apocrifa lui Ioan, Evanghelia lui Toma, Tratat asupra Învierii etc.), toate acestea avându-L în centrul atenției pe Iisus.

Lilith23 13.06.2011 16:36:36

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 368473)
Analogia nu era neinspirata, așa se văd afirmatiile credincioșilor cu referire la biblie... ceva în genul dacă este în biblie nu este aberatie sau miniuna, e adevarul absolut .

Ba da, analogia era total neinspirată și cel puțin stupidă. Nu o spun asta ca persoană credincioasă, ci vorbesc foarte obiectiv.

Prior of ORI 13.06.2011 16:41:47

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368476)
Ba da, analogia era total neinspirată și cel puțin stupidă. Nu o spun asta ca persoană credincioasă, ci vorbesc foarte obiectiv.

Părerea me, care o poți infirma dacă dorești, este că te supără la ea este faptul că ai crezut în Moș Crăciun în copilărie și pe urmă ai aflat adevărul și îți este teamă să nu se repete...

Lilith23 13.06.2011 16:43:55

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 368477)
Părerea me, care o poți infirma dacă dorești, este că te supără la ea este faptul că ai crezut în Moș Crăciun în copilărie și pe urmă ai aflat adevărul și îți este teamă să nu se repete...

Părerea mea (pe care nu-mi pasă dacă o infirmi sau nu) este că ești prost-crescut, agramat și lipsit de orice coerență în exprimarea scrisă. Sau poate voiai să faci pe prostul. Ți-a ieșit de minune. ;)

Prior of ORI 13.06.2011 16:55:41

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368478)
Părerea mea (pe care nu-mi pasă dacă o infirmi sau nu) este că ești prost-crescut, agramat și lipsit de orice coerență în exprimarea scrisă. Sau poate voiai să faci pe prostul. Ți-a ieșit de minune. ;)

Așa este când vrei să scrii ceva în grabă de pe mobil și mai trebuie să tot verifici autocorectia si când stergi cât ștergi... oricum nu cred că ști despre ce vb.

EDIT: Părerea mea este că esti supără, pe faptul, că ai crezut în Moș Crăciun în copilărie și pe urmă ai aflat adevărul și îți este teamă să nu se repete...

Karine 13.06.2011 16:56:30

este

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 368385)
ne spunea profesorul de godmatica (IPS Irineu Slatineanul) ca Dumnezeu este prezent chiar si in iad. Daca Dumnezeu ar lipsi dintr-un loc, acel loc ar fi in nefiinta, nu ar exista. Nu poate exista un loc unde Dumnezeu sa nu fie prezent.

foarte frumos.
poti sa imi spui daca are ceva carti publicate?

bucurii,K

Karine 13.06.2011 16:57:54

foarte frumos.
poti sa imi spui daca are ceva carti publicate?
vreau sa zic.. IPS Slatineanu..

Raziel 13.06.2011 17:01:07

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368475)
speculațiilor*

Referințe extra-biblice care vorbesc despre Iisus ca om istoric găsești la Tacitus, scriitor roman din primul secol. Sau la Flavius Iosefus în "Antichitățile". Există un pasaj controversat în lucrarea sa (18:3), care vorbește despre omul Iisus, "dacă am putea să-l numim om" (citat direct). Plinius cel Tânăr, în Scrisorile 10:96, a surprins practicile de închinare ale primilor creștini, inclusiv faptul că ei se închinau lui Iisus ca Dumnezeu și erau persoane cu o etică înaltă.
Apoi avem toate scrierile gnosticilor (Evanghelia adevărului, Apocrifa lui Ioan, Evanghelia lui Toma, Tratat asupra Învierii etc.), toate acestea avându-L în centrul atenției pe Iisus.

Draga Lilith23, poti te rog, sa-mi spui in ce an s-au nascut oamenii pe care i-ai amintit?
Referintele extra-biblice sunt firave, prea firave pentru un asa om ca Iisus care se presupune ca a infaptuit miracole(ceva de luat in considerare zic eu), si cel putin controversate.
Istoricii au nevoie de marturii cat mai apropiate de eveniment, daca se poate chiar din timpul evenimentului de martori oculari(numai ca situatile astea sunt rare din pacate), iar faptul ca nu exista nici macar o mentiune extra-biblica conteporana a unui om care a facut fapte atat de marete mi se pare cel putin ciudat, toate mentiunile extra-biblice sunt facute la cateva decade dupa asa-zisul eveniment. Nu cumva mentiunile oamenilor aia erau din auzite? asa cum sunt si evagheliile?
Acum, daca tu imi aduci scrieri gnostice ca argument in favoarea ideii ca Iisus e fiul lui Dumnezeu, atunci eu nu pot decat sa ma amuz...

Raziel 13.06.2011 17:04:42

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368476)

Cum nu esti credincioasa din moment ce consideri ca Iisus este fiul lui Dumnezeu?
Argumenteaza putin de ce analogia este stupida...

Lilith23 13.06.2011 17:09:21

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 368480)
Așa este când vrei să scrii ceva în grabă de pe mobil și mai trebuie să tot verifici autocorectia si când stergi cât ștergi... oricum nu cred că ști despre ce vb.

EDIT: Părerea mea este că esti supără, pe faptul, că ai crezut în Moș Crăciun în copilărie și pe urmă ai aflat adevărul și îți este teamă să nu se repete...

Am înțeles de prima dată ce voiai să spui, doar că am ales să te ignor. Dacă ții neapărat însă, am să-ți răspund: nu e vorba de nicio teamă. Eu sunt agnostică, nu m-am declarat niciodată credincioasă. Însă am ales să nu împroșc cu noroi în credința altora, indiferent cât de pro sau contra religie sunt și am fost. Întrebările pertinente, care îndeamnă la gândire și meditație sunt una. Întrebările stupide și raționamentele de clasa a IV-a sunt altceva. Știi cum se spune? "Un nerod pune mai multe întrebări decât poate răspunde un înțelept".

Lilith23 13.06.2011 17:15:14

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368483)
Draga Lilith23, poti te rog, sa-mi spui in ce an s-au nascut oamenii pe care i-ai amintit?
Referintele extra-biblice sunt firave, prea firave pentru un asa om ca Iisus care se presupune ca a infaptuit miracole(ceva de luat in considerare zic eu), si cel putin controversate.
Istoricii au nevoie de marturii cat mai apropiate de eveniment, daca se poate chiar din timpul evenimentului de martori oculari(numai ca situatile astea sunt rare din pacate), iar faptul ca nu exista nici macar o mentiune extra-biblica conteporana a unui om care a facut fapte atat de marete mi se pare cel putin ciudat, toate mentiunile extra-biblice sunt facute la cateva decade dupa asa-zisul eveniment. Nu cumva mentiunile oamenilor aia erau din auzite? asa cum sunt si evagheliile?
Acum, daca tu imi aduci scrieri gnostice ca argument in favoarea ideii ca Iisus e fiul lui Dumnezeu, atunci eu nu pot decat sa ma amuz...

E adevărat, oamenii despre care am vorbit au trăit la aproximativ 100-200 de ani după Iisus. Dovezile de care zici tu, cele contemporane cu Iisus și martori oculari... Nu știu dacă mai există azi, dar știu că prin anul 70 d.Hr., romanii au invadat și au cucerit Ierusalimul, e foarte probabil ca eventualele astfel de dovezi să se fi pierdut atunci.

Nu ai de ce să te amuzi. Ar fi culmea ca dovezile în favoarea faptului că Iisus e fiul lui Dumnezeu să fie agnostice. Pentru că dacă un agnostic ar găsi astfel de dovezi, probabil ar începe să creadă și atunci n-ar mai fi agnostic. Nu ți se pare logic? :)

Lilith23 13.06.2011 17:16:22

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368484)
Cum nu esti credincioasa din moment ce consideri ca Iisus este fiul lui Dumnezeu?
Argumenteaza putin de ce analogia este stupida...

Unde am afirmat că eu cred că Iisus e fiul lui Dumnezeu?

Prior of ORI 13.06.2011 17:19:07

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368485)
Știi cum se spune? "Un nerod pune mai multe întrebări decât poate răspunde un înțelept".

In întelept care nu face fatã la in nerod nu este întelept.

Kronos 13.06.2011 17:20:59

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368483)
iar faptul ca nu exista nici macar o mentiune extra-biblica conteporana a unui om care a facut fapte atat de marete mi se pare cel putin ciudat, toate mentiunile extra-biblice sunt facute la cateva decade dupa asa-zisul eveniment.

Nici eu, de când am început să-mi pun întrebări, n-am găsit răspunsul la întrebarea asta. De ce, cu toate că a înviat morții, nu l-a luat în seamă nimeni? Cum se poate să învii morții și, cu toate astea, să ai întregul cler împotriva ta? De câte ori a mai asistat cineva la o înviere până atunci, că din Vechiul Testament nu-mi amintesc niciuna. Ori preoții de-atunci o priveau cu mare suspiciune (înfăptuită cu ajutorul diavolior) ca și când asemenea evenimente erau la ordinea zilei în Israel.
Unde s-a înălțat Iisus? Pe vremea aceea nu se știa de atmosferă, de vid și cineva putea foarte bine să afirme despre o persoană, o dată ce-a dispărut, că s-a înălțat la cer. Bun... și acum plutește pe-un norișor și veghează asupra credincioșilor? Oare înălțarea la cer nu este o alegorie pentru moarte?

Sunt câteva dintre întrebările la care încă n-am găsit răspuns și de care m-am temut, că dacă le voi găsi, nu-mi vor plăcea.

Lilith23 13.06.2011 17:21:39

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 368488)
In întelept care nu face fatã la in nerod nu este întelept.

Presupun că ai auzit de arhicunoscuta vorbă care spune că cel mai deștept cedează. De aceea nerozii sunt ignorați de înțelepți. Pe cât se poate, că se bagă și ei ca spinii-n talpă.

gabriela8 13.06.2011 17:24:47

Iadul reprezinta mustrarea constiintei,lipsa comuniunii cu Dumnezeu si semenii si suferinta.

antoniap 13.06.2011 17:59:49

Despre iad , muncile iadului , descoperiri dumnezeiesti

florin.oltean75 13.06.2011 18:07:47

Citat:

c)alta varianta...

Prima varianta este corecta.

Iadul pare la fel de real cum este aceasta lume.

Fiecare minte experimenteaza felurite chinuri,
functie de propriile intunecimi.

De aceea trebuie curatita desavarsit
cu dragoste si cunoastere.

Florin-Ionut 13.06.2011 18:57:35

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 368385)

Așa scrie în psalmul 138:

7. Unde mă voi duce de la Duhul Tău și de la fața Ta unde voi fugi?
8. De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești.

Orice existență este în Dumnezeu, proniată de Duhul Sfînt. Chiar și Iadul este o împărăție creată și menținută spre a fi locuită de cei care refuză ideile de viețuire prezentate de Hristos. Iadul este o manifestare a libertății creaturilor și a dreptății Creatorului. Dacă ideea de rău a apărut accidental, atunci Iadul a fost construit în consecință, ca necesitate de a-i izola pe cei buni de cei răi, fără ca aceștia din urmă să-și piardă existența (faptul de a exista veșnic este una dintre caracteristicele chipului divin sădit în orice ființă rațională).

O precizare: deși Dumnezeu este pretudindeni, El nu Se identifică cu creația Sa. Creația este în Duhul Sfînt, dar în același timp Duhul Sfînt nu este în Creație decît numai și numai la invitația creaturilor Sale. Altfel alunecăm spre panteism, ceea ce ar fi o eroare gravă, o erezie.

Deci această Împărăție a Întunericului nu este o despărțire totală de Dumnezeu, ci o îndepărtare de El. Dialogul dintre Hristos și ființele pe care le-a gîndit rămîne veșnic, indiferent ce opțiune existențială au ales respectivele rațiuni. Diferența dintre Rai și Iad constă îndeosebi din felul în care creaturile percep dragostea Creatorului: răii I se vor împotrivi în continuare, neplăcîndu-le să iubească și să-și accepte chemarea pentru care au fost invitați la existență; bunii vor ști și vor putea să răspundă cu dragoste dragostei divine, posibilitate dobîndită prin alegere proprie, din timpul vieții de aici. Răii vor simți dragostea Lui Hristos ca un chin, pe cînd cei mîntuiți [de cel rău care cultivă ideea de rău] vor contempla fericiți slava Lui Dumnezeu prin dialogul cu El, dialog care va continua în vecii vecilor și în feluri pe care nici nu ni le putem imagina acum.

AdrianAamz 13.06.2011 19:23:15

Citat:

În prealabil postat de Kronos (Post 368389)
A crede și a ști cu siguranță sunt cam antitetice. Ca să puteți spune despre iad că există cu siguranță trebuie să fi fost acolo. Sau să-i credeți pe alții pe cuvânt. Dar atunci nu mai știți cu siguranță.

Dacă iadul există (deși, personal, nu cred), atunci el trebuie să fie Singurătatea. Poveștile cu focul, duhoarea incredibilă, Visul Maicii Domnului... povești de ținut oamenii în Biserică.

Ca sa putem spune despre electroni, protoni si neutroni ca exista, cu siguranta trebuie sa fi fost cineva in interiorul unui atom. Sau sa-i creada pe altii pe cuvant. Dar atunci nu mai stim cu siguranta...

Raziel 13.06.2011 20:10:15

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368486)
E adevărat, oamenii despre care am vorbit au trăit la aproximativ 100-200 de ani după Iisus. Dovezile de care zici tu, cele contemporane cu Iisus și martori oculari... Nu știu dacă mai există azi, dar știu că prin anul 70 d.Hr., romanii au invadat și au cucerit Ierusalimul, e foarte probabil ca eventualele astfel de dovezi să se fi pierdut atunci.

Ierusalimul se afla sub conducere romana inca din 63 I.Hr. iar intre 68-73 d.Hr. in timpul razboiului iudeilor posibil ca romanii, odata cu distrugerea cetatii, sa fi distrus si unele scrieri, nu contest treaba asta. Mai mult, nu exclud definitiv si irevocabil existenta personajului Iisus, chiar si cu statutul de fiu al lui Dumnezeu, dar trebuie sa recunosc ca aceasta probabilitate este foarte mica, in lipsa dovezilor.

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368486)
Nu ai de ce să te amuzi. Ar fi culmea ca dovezile în favoarea faptului că Iisus e fiul lui Dumnezeu să fie agnostice. Pentru că dacă un agnostic ar găsi astfel de dovezi, probabil ar începe să creadă și atunci n-ar mai fi agnostic. Nu ți se pare logic? :)

Nu are importanta de unde vin dovezile atata timp cat ele se dovedesc a fi valide si obiective.
Tin sa precizez ca aceasta convingere a mea rezulta din:
1. Lipsa mentiunilor extra-biblice contemporane despre omul Iisus(mai ales in conditiile in care acest om infaptuia lucruri extraordinare)
2.Asemanarea frapanta a povestii lui cu alte mituri similare, de ex. cultul lui Mithras, Apollonius din Tyana si chiar cu cea a lui Ioan botezatorul si altii...
3. In povestea lui se regasesc trasaturiile ce definesc binecunoscutul mit al eroului:
-concepere miraculoasa si nastere
-initierea copilului-erou
-retragerea din familie sau comunitate pentru meditatie si pregatire
-incercari și provocari
-moartea(deseori violenta)
-pasul catre o alta lume
-invierea si renasterea
-iertarea pacatelor
Aceste trasaturi se regasesc la Osiris, Prometeu, Moise, Buddha si altii
4.Faptul ca evangheliile au fost scrise la cel putin 4 decade distanta fata de moartea lui Iisus, atunci cand probabil aproape toti martorii oculari murisera.
5.Inainte ca povestea lui Iisus sa fie scrisa ea s-a transmis pe cale orala, si a suferit multe deformari pana cand s-a decis cineva s-o scrie.
6. Evangheliile contin foarte multe erori/adaugiri/omisiuni(mi se pare curios cum Dumnezeu a permis asa ceva)
7.Nu avem originalele(nici unul)
8. Au fost scrise in greaca sau orice alta limba si nu aramaica(limba care se vorbea in israel pe timpul lui Iisus)
9. Au fost excluse alte scrieri ale crestinilor de la inceput.

Raziel 13.06.2011 20:15:48

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 368487)
Unde am afirmat că eu cred că Iisus e fiul lui Dumnezeu?

Nu ai afirmat asta, asa este dar ai adus ca argument referinte extra-biblice scrierile apocrife in favoarea ideii ca Iisus este de natura divina.

N.Priceputu 13.06.2011 20:29:36

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368534)
1. Lipsa mentiunilor extra-biblice contemporane despre omul Iisus(mai ales in conditiile in care acest om infaptuia lucruri extraordinare)

“În acel timp a trăit Isus un om înțelept care era făcător de minuni, învățător al oamenilor care primesc bucuros bucuroși adevărul. El a tras la sine pe mulți Iudei și păgâni. El fost Mesia. Și când Pilat în urma pârii fruntașilor noștri L-a osândit la răstignire cei care-l iubiseră mai înainte nu s-au lepădat de el, căci a treia zi li s-a arătat din nou, viu, precum prezisese despre elaceasta și multe alte lucruri minunate dumnezești proorocii. Și nici acum nu a încetat neamul acela care se numesc după el creștini” (Iosif Flaviu - Antichități 18.3.3)

Alți scriitori antici care Îl menționează pe Iisus: Pliniu cel tânăr, Corneliu Tacit, Suetoniu, Lucian de Samosata. De asemenea, e menționat și în Talmud, unde e o referire a unui scriitor evreu contemporan cu Iisus.

N.Priceputu 13.06.2011 20:34:21

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 368534)
2.Asemanarea frapanta a povestii lui cu alte mituri similare, de ex. cultul lui Mithras, Apollonius din Tyana si chiar cu cea a lui Ioan botezatorul si altii...
3. In povestea lui se regasesc trasaturiile ce definesc binecunoscutul mit al eroului:
-concepere miraculoasa si nastere
-initierea copilului-erou
-retragerea din familie sau comunitate pentru meditatie si pregatire
-incercari și provocari
-moartea(deseori violenta)
-pasul catre o alta lume
-invierea si renasterea
-iertarea pacatelor
Aceste trasaturi se regasesc la Osiris, Prometeu, Moise, Buddha si altii

Toate elementele astea arată faptul că în subconștientul colectiv al oamenilor din toate religiile era așteptat erolul salvator, Mântuitorul. E și unul din motivele pentru care creștinismul a putut fi primit de cei de alte credințe.

Mihnea Dragomir 13.06.2011 20:34:35

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 368542)
“În acel timp a trăit Isus un om înțelept care era făcător de minuni, învățător al oamenilor care primesc bucuros bucuroși adevărul. El a tras la sine pe mulți Iudei și păgâni. El fost Mesia. Și când Pilat în urma pârii fruntașilor noștri L-a osândit la răstignire cei care-l iubiseră mai înainte nu s-au lepădat de el, căci a treia zi li s-a arătat din nou, viu, precum prezisese despre elaceasta și multe alte lucruri minunate dumnezești proorocii. Și nici acum nu a încetat neamul acela care se numesc după el creștini” (Iosif Flaviu - Antichități 18.3.3)

Alți scriitori antici care Îl menționează pe Iisus: Pliniu cel tânăr, Corneliu Tacit, Suetoniu, Lucian de Samosata. De asemenea, e menționat și în Talmud, unde e o referire a unui scriitor evreu contemporan cu Iisus.

Pentru cine are credință, nu este necesară nici Biblia. Pentru cine nu are credință, poate să fie menționat Isus și în Anuarul Statistic: degeaba.

N.Priceputu 13.06.2011 20:48:47

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 368546)
Pentru cine are credință, nu este necesară nici Biblia. Pentru cine nu are credință, poate să fie menționat Isus și în Anuarul Statistic: degeaba.

Adevărat. De aceea cădem uneori într-un dialog al surzilor. Fiecare are propria perspectivă. Cine caută adevărul cu bună-credință, însă, poate ajunge și la... credință.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:02:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.