![]() |
S-a lansat "Trusa pentru inmormantare" :|
Trusa pentru înmormântare este ultima găselniță în materie de vânzări cu profil religios, gândită și pusă în practică de prelații de la Eparhia Romanului și Bacăului.
Este vorba despre o cutie de carton care conține o icoană a Maicii Domnului, o cruce de mână, un toiag din ceară, tămâie parfumată și cărbune, cățuie pentru tămâiere și un „Îndrumător privind înmormântarea și pomenirile pentru cei adormiți". Clericii descriu cartea ca pe un ghid practic menit să-i orienteze pe creștinii ortodocși în ritualurile care se cuvin respectate la decesul celor dragi. „Moartea este o realitate de care ne lovim toți. Atunci când se întâmplă să fie confruntat cu pierderea unei persoane apropiate, omul e panicat, nu știe ce și de unde să cumpere sau care e ritualul ce trebuie respectat. Sunt lucruri chiar necesare pentru credincioși", spune preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. „Pachetul" a fost scos la vânzare de câteva zile în 1.000 de exemplare în cele 400 de biserici și 28 de schituri și mănăstiri din eparhie. Trusa costă 25 de lei, iar banii proveniți din vânzări sunt distribuiți către centrul social din localitatea Hârja, acolo unde biserica îngrijește 50 de bătrâni. „Produsele din acest pachet sunt binecuvântate și oferim garanția că sunt sfințite", mai spune preotul Gherasim. (Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/s...503950098.html) |
Citat:
Pai daca eu cumpar un indrumator din asta membrii familiei mele ce vor crede? Pentru ce l-am cumparat? Pentru mine sau pentru ei? Sunt batuti in cap! Doamne iarta-ma! |
Citat:
Masoara-ti vorbele. |
eu nu gasesc socanta aceasta initiativa. cand traiesti tragedia mortii cuiva drag e greu sa te gandesti la toate care trebuie cumparate. mai bine sa le gasesti pe toate grupate. si faptul ca banii ajung la batranei e minunat...
|
asta cu sicriul cumparat din timp nu stiu daca este un lucru exagerat. In Ardeal se practica inainte vreme pentru ca ardelenii sunt oameni gospodari si prevazatori in toate.
Strabunicii mei, Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca aveau sicriile cumparate de pe la 70 de ani, le pastrau in grajd, si au trait pana pe la 90 de ani. |
Citat:
|
Ar putea fi numita, mai degraba, "Trusa de prim-ajutor in caz de inmormantare". :-)
Ca sa fie in chip real un ajutor, cred ca se cuvenea ca o astfel de trusa sa fie oferita gratuit, in parohii, familiilor aflate in necaz. Prin aceasta abordare, in mod sigur, BOR nu ar mai fi dat in continuare "de lucru" presei. |
"Kit" ar suna mai bine decat "trusa".
|
Citat:
Probabil ca unii din cei care condamna o astfel de initiativa au firme de pompe funebre si vad in ceea ce ofera Biserica un produs concurential. Nu ati crede, in cazul unei inmormantari, cate cheltuieli inutile (de ordinul sutelor de RON-i) sunt sfatuiti, chiar fortati in mod "piețar", oamenii sa faca, de catre comerciantii "civili". Ideea cred insa ca este aceasta: de ce sa se mai amestece Biserica in viata omului, ca doar omul poate fi el insusi Dumnezeu? Mare adevar este acesta, ca omul poate fi la fel ca Dumnezeu, dar asta numai prin Dumnezeul Creator. Celui care nu vrea sa acorde Bisericii dreptul de a lucra cu ale ei, eu ii urez sa fie tamaiat (daca nu alege sa fie incinerat, bineinteles) cu un tamaier improvizat iute dintr-o cutie de pate (Bugegi sau Hame, de-aia mica) sau una de rosii in bulion (de-aia de 800g), ruginite, cu urme pamant pe la "incheieturi" si legata cu o sarma da aluminiu de la un cablu electric din gardul gainilor! Mi-e "greata" (om sunt si eu) si de un astfel de "tamaier" si de mentalitatea demonica ce vrea sa scoata in evidenta ca daca un lucru vine de la Biserica este sigur rau! Pentru cel cu ochi rau, toate-s rele! Spor la bârfițe! Domnul cu noi! |
Citat:
Sincer, pentru cine nu are in casa indrumator, catuie, carbune si tamaie, nu e o suma atat de mare sa le aiba pregatite pe acestea din timp si sa le foloseasca in timpul vietii in primul rand. Gandul la moarte ne ajuta sa ne gandim si la pacatele savarsite, la intalnirea cu Dumnezeu si cu ingerii Lui. Poate ca denumirea acestei ,,truse'' nu e bine aleasa. Le-as sugera sa includa si o candela, sa renunte la toiegel, sa adauge si o carte cu rugaciuni in care sa existe si un acatist pentru cei adormiti si sa o numeasca altfel. Sa fie, asadar, o trusa multifunctionala. Exista crestini care nu au pur si simplu catuie, carbune si tamaie pe acasa. |
Eu gasesc ca este o ideie foarte buna. Mai ales ca multi nu stiu ce sa faca si cum sa procedeze in astfel de cazuri, cand intervine un asfel de eveniment brusc, neasteptat.
Si nu-i nimic de ras ca unii oameni isi procura cele necesare inmormantarii din timp. Asa cum se ingrijesc pentru sufletul lor, se ingrijesc si pentru cele trebuncioase trupului adormit. Mama mea, de ex, are puse deoparte hainele cu care vrea sa fie inmormantata, pantofii, basmaua, tamaia si o panza speciala cu care sa fie acoperita, in sicriu. Nu are sicriul, insa stiu persoane care si-au cumparat si l-au tinut in pod. In timp s-a uscat, s-a deformat si au renuntat la el, nemaifiind bun (o cheltuiala in plus). No, nici chiar asa... Dar ei mi-a cumpara o "trusa de inmormantare". Mi-ar folosi si mie pt mama si as lasa-o mostenire copiilor pentru mine. Hai ca vb serios! In ardeal sunt foarte simplificate obiceiurile de inmormantare si daca in cartea aceea din trusa sunt prea complicate, mai taiem din ce se permite... |
Citat:
|
Extrem de putina lume din spatiul romanesc al zilei de astazi cunoaste care este rinduiala inmormintarii , al botezului sau al cununiei . Asta se intimpla deoarece oamenii nu merg decit invitati la asemenea momente (chiar daca stiu ca habar nu au despre aceste evenimente ei prefera sa stea in ignoranta si sa nu mearga la biserica decit daca sunt ,,invitati") si si atunci cind sunt invitati pe nimeni nu intereseaza slujba ci amanunte absolut nesemnificative pt. un ostodox. Asa de pilda nu se stie cind se citesc stilpii la mort , cite eveanghelii se citesc minim si de ce atunci cind vrea preotul se citesc mai multe ; daca se citeste la capatiiul mortului Psaltirea , de ce se face asa si cit de mult ; daca se pune vreo icoana pe pieptul mortului si care sa fie aceasta : a Mintuitorului , a Maicii Domnului, a unui sfint al carui nume il purta ori se poate pune chiar o carte postala cu statiunea Tusnad deoarece acum 30 de ani mortul a fost acolo si i-a placut tare mult ; daca legaturile de la picioare si barbie se fac cu sfoara sau cu pinza; cite opriri se fac de la casa mortului si pina la biserica si de ce numai atitea si ce slujeste popa atunci dar mai ales ce insemneaza aceasta slujire de pe drum si alte cite si mai cite lucruri care tin de rinduiala slujbei .
Omul de rind este interesat insa f. tare de tot felul de prostii care nu au nici un rost in cultul ortodox sau care chiar mai mult tin de magia neagra savirsita sub ochii tuturor de anumiti apartinatori . Asa de exemplu, ne intereseaza sa nu ne mai spalam din nu stiu ce zi a decesului ca este pacat, sa acoperim lucrurile de prin casa (moliba) cu cearsafuri albe, sa nu iasa nimeni din casa inainte de a fi scos mortul, sa se arunce cu bani la raspintii, mina dreapta a mortului sa fie pusa neaparat peste cea stinga si nu invers, de la al treile toiag (lumiinarea numita si privighetoare) in sus acestea nu se mai cumpara de membrii familiei,sa puna bani in buzunarul mortului, legaturile care au fost facute pe mort sa se deslege numai cind zice popa in slujba la rugaciunea deslegarilor si sa se aibe mare grija sa nu le ia cineva ci sa se puna in sicriu sub mort; sa nu lase flori in cosciug inainte ca acestuia sa i se puna capacul, sa dea la groapa o gaina peste mormint... si cite si mai cite multe alte nebunii . Deci , omul de rind este mult interesat de toate prostiile si mai putin de buna rinduiala a slujbei . In acest context publicarea de filade (carticele pt. informarea crestinului de rind) sau de pachete destinate unui scop precis , care sa aibe si instructiuni de folosire , este mai mult decit bine venita pt. orice crestin sirguincios si dornic sa cunoasca cit mai multe lucruri corecte si depline despre credinta lui . Ce este rau in asta mai ales ca cumpararea lor este benevola , nu te trage nimeni de mineca sa cumperi . Pt. ce critica acestei actiuni ? |
Ceea ce contine trusa ar trebui sa aiba orice crestin, fara sa se fi facut aceasta trusa.
|
Si eu consider utila o astfel de trusa. (Termenul romanesc este cel mai potrivit in acest caz. Kit este altceva totusi.).
Numai cine nu a trecut prin astfel de probleme nu stie ce inseamna sa nu stii si sa mai si trebuiasaca sa alergi pentru fiecare lucrusor in parte cand nici nu ai timp. Nici acum nu stiu unde se gasesc de cumparat lucruri bisericesti ortodoxe: catui, candela, etc. Magazine de obiecte bisericesti ortodoxe nu stiu existe nici in tara. Nu stiu ce este toiagul, dar banuiesc eu ca ar fi o lumanare mai groasa (poate "stalpul"? Se spune citirea stalpilor mi se pare si se pun niste lumanari mari la capetele sicriului. Nu mai stiu, am avut norocul sa mai stie altii in jurul meu si sa ma sfatuiasca/ajute. La fel ar fi utile si truse pentru alte ocazii: botez, nunta. M-am lovit de curand ca nasa si am inebunit alergand si nici nu stii ce anume iti trebuie, ca fiecare spune altceva. Deci de ex. pentru botez: cele necesare in biserica: lumanare, fasa, panza, marturii, poate chiar sticlute mai mici cu ulei etc. Si la astea si o carticica in care sa poti citi ce ai de facut. N-am aflat inca unde pot gasi in tara material pentru vesminte bisericesti, ca sa facem pentru copiii care ajuta preotul la slujbe. Si cat ar costa... |
Foarte capitalista ideea, mai fac si ei un ban. De asemenea, nu pot sa nu observ cum Pr. Gheorghe se iteste din nou in discutie cand vine vorba de ochiul necuratului si biserica.
|
sophia, in Romania exista f multe magazine cu obiecte bisericesti si orice biserica are de vanzare catuie, candela, fitile, plute si tamaie.
|
Citat:
S-ar putea dormi in el, tine spatele drept :) Acum spatele ca spatele dar sa vezi viata ce se indrepta cand dai nas in nas cu el de cateva ori pe zi :D Ar putea fi cumparat taman din adolescentza, de atunci incep nazbatiile cele mari. Stiti cum se zice, o imagine face cat 1000 cuvinte.. :)) |
Citat:
In biserici exista mai mult lumanari, carti si icoane de vanzare. Tamaie iti mai da preotul daca te cunoaste, poate. |
Citat:
|
"Trusa" are ceva vechime(daca dai o cautare pe google o gasesti la jumate de pret,bineinteles sub un alt aspect),doar ca acu' s-a gasit presa sa mai critice putin Biserica si preotimea.Din cate am inteles banii castigati din vanzari vor fi folositi in scopuri caritabile,plus de asta nu e obligatorie,deci nu ne obliga nimeni sa dam banii pe ea.Cumpara cine vrea ,dar asa suntem noi "crestinii ortodoxi",vedem doar partea goala a paharului.
|
Citat:
Magazin de haine si materiale bisericesti in Bucuresti eu stiu pe calea Victoriei (lipit de fostul magazin Muzica) si pe Magheru langa Coltea. Pangare mai mari unde gasesti orice fel de obiecte bisericesti sunt la Manastirea Radu Voda, la manastirea Cernica, la Biserica Sf. Gheorghe (de la capatul tramvaiului 21 - intre Unirii si Universitate). Dar eu intelesem ca tu nu locuiesti in tara. Poti ruga pe cineva insa sa-ti cumpere si sa-ti trimita daca ai nevoie de astfel de lucruri. Repet tamaie se gaseste si la piata 1 leu pliculetul. |
Atat timp cat este optional, o cumperi daca vrei, deci nu obligat, nu vad nimic rau in treaba asta cu trusa de inmormantare. Sper ca optiunea sa nu devina obligatie.
|
Si eu consider "trusa" necesara celor aflati in aceste imprejurari. Efectiv nu stii incotro sa apuci, ce sa faci si e buna initiativa dar asa cum spunea mai sus Costel, cred ca nu e obligatorie.
|
Ce trebuie sa facem cand moare cineva:
Actele necesare pentru declararea decesului Pentru ridicarea certificatului de deces de la primarie sunt necesare urmatoarele acte: 1. certificatul constatator al decedatului; 2. buletinul sau cartea de identitate a persoanei decedate; 3. certificatul de nastere al persoanei decedate; Certificatul de constatare al decesului se poate elibera numai dupa 24 de ore de la momentul decesului. Daca decesul a avut loc din motive violente, constatarea decesului se va face de catre o echipa de la Institutul Medico-Legal. Certificatul de deces se poate obtine numai in baza actelor mentionate mai sus, de la Primaria in raza careia s-a petrecut decesul. Cand se intampla decesul, familia trebuie sa anunte preotul parohiei din care decedatul face parte, pentru a primi informatiile necesare inmormantarii. De la biserica se vor solicita un sfesnic, lumanari, tamaie, carbune pentru ars tamaia, toiagul (o lumanare mare de ceara curata in forma de colac), si o icoana. Impreuna cu preotul, se fixeaza data si ora inmormantarii si orele pentru slujbele de seara premergatoare inmormantarii (stalpii). Clopotarul parohiei, va trage clopotul bisericii, "pentru a vesti si celorlalti membri ai parohiei ca unul dintre ei a plecat pe calea vesniciei, indemnandu-i sa se roage pentru acesta". Cum pregatim trupul celui decedat pentru inmormantare Trupul mortului este spalat (scaldat) cu apa curata, care aminteste de apa botezului prin care cel raposat a devenit membru al Bisericii, este imbracat apoi cu haine noi si curate (inchipuind vesmantul cel nou al nestricaciunii, cu care vom invia la ziua judecatii) si este pus in sicriu, cu privirea spre rasarit (intrucat de acolo va veni Hristos la invierea tuturor). Pe piept i se pune o icoana sfintita (pentru a arata ca respectivul crestin isi da duhul intru Hristos) si langa mainile care stau incrucisate pe piept (dreapta peste stanga), toiagul care se aprinde atunci cand preotul slujeste. Trupul e acoperit apoi cu o panza alba, aratand ca raposatul se afla sub acoperamantul lui Hristos. La capatul mortului se asaza sfesnicul in care rudele si cunoscutii care vin la inmormantare aprind lumanari, rostind rugaciunea scurta "Dumnezeu sa-l/s-o ierte!" Lumanarile care se aprind in sfesnic ori se tin in maini de catre cei prezenti, in timpul slujbei, ca si lumanarea care arde pe pieptul mortului simbolizeaza faptele bune cu care crestinul va intampina pe Hristos la Judecata de Apoi. Deasupra usii de la intrarea in casa se asaza o panza de doliu (de culoare neagra). De retinut: Nu este potrivit si nici ingaduit ca pe icoana ori pe trupul mortului sa se aseze bani de catre rude si cunoscuti. Rudele apropiate ale decedatului poarta pe reverul hainelor o panglica mica de culoare neagra, numita doliu. De regula, acest doliu se poarta 40 de zile ori un an. De la moarte pana la inmormantare, salutam pe membrii familiei (cand mergem la casa celui decedat ori cand plecam de acolo, precum si la biserica, cu ocazia slujbei inmormantarii) cu cuvintele "Dumnezeu sa-l/s-o ierte!" Acelasi este salutul cu care ne adresam si cunoscutilor sau strainilor pe care-i gasim adunati langa trupul raposatului. (Sursa: http://www.crestinortodox.ro/inmorma...eva-97033.html) |
Citat:
Pai daca dumneata crezi ca banul, in toate formele, este "ochiul dracului" nu cred ca-ti mai pot spune decat "piei drace", fiindca esti mai corupt decat mine de acesta (esti mai capitalist, nu?). Sau poate dumneata lucrezi ca voluntar in Tanzania, ca sa ingrijesti copiii sarmani, sau macar dai din salarul ala compus din "ochi de drac" un procent lunar pentru ingrijirea napastuitilor lumii! Daca nu crezi ca trebuie sa faci asta asculta ce-ti spun, esti o uscatura egoista care traiesti doar pentru pantecele tau si pentru asta esti vrednic de plans. Nu pentru necredinta ta, nu pentru rautatea varsata pe gura sau pe net, ci pentru goliciunea in care traiesti, omule! Iti spun acestea pentru ultima data sperand ca poate vei intelege ceva, candva, si o fac doar pentru ca, ti-am mai marturisit, eu ca tine am fost, inca mai simt uneori gustul groaznic al mustrarilor de constiinta. Sa-ti dea Domnul (meu si al tau si-al tuturor) sa traiesti pentru un an macar, tu si casa ta, cu aceleasi venituri pe care le realizeaza o parohie din vanzarea de "truse/kituri" la care sa se adauge valoarea donatiilor pe care le vei primi de la cei care te iubesc! Amin! Sa fii sanatos si sa deschizi ochii, cat nu este prea tarziu! Domnul cu tine! Cat despre ceea ce nu te poti opri sa atragi atentia lumii... ia uite ce spune o vorba inteleapta din popor: cainele moare de drum lung si prostu' de grija altuia! Multumesc de grija ce-mi porti, Domnul sa-ti rasplateasca dragostea! Chiar crezi ca pe forumul acesta doar acestea sunt discutiile in care se judeca o presupusa sau o reala lacomie a Bisericii fata de cele financiare, acestea in care eu am intervenit? Esti rau! Macar de-ai avea ceva de castigat, omule! Nu-ti dai seama, dar cel ce castiga iti sta pe umar si-ti sopteste la ureche! Ia gandeste-te sa-ti faci semnul crucii si-o sa vezi ce se intampla! Incearca numai! |
Citat:
Pe strada Doamnei, e un magazin cu obiecte de cult, fix vis-a-vis de abticariatul albastru, la Unirii, vis-a-vis de Sophia, sunt doua magazinase cu obiecte de culte.... Sunt multe, multe in Bucuresti, pe cuvant! Mai e si unul langa biserica Kretzulescu, langa Libraria Humanitas si magazinul Muzica. la ultimul sigur au vesminte preotesti. |
Citat:
DIn proprie experienta va spun, cand da moartea peste cineva, nu mai are cand sa se pregateasca, se duce cu ce a agonisit pana atunci, tot astfel si rudele mortului, nu mai au cand sa se informeze, fac ce fac din (ne)stiinta lor dobandita pana atunci. E o idee buna, pentru ca oamenii nu stiu, nu sunt informati si e bine sa le poata cumpara pe toata o data. |
Citat:
Se umbla dupa cele lumesti nu dupa ceea ce trebuie |
Citat:
La priveghiul unui profesor tare credincios si om asa, dintr-o bucata, cu vorba semeata si raspicata, cu principii peste care nu trecea niciodata - semana cu Zaharia al nostru - s-au citit Stalpii, timp in care vaduva plangea incetisor pe mana lui, ca si cum ar fi fost absenta total. Ei bine, cum s-au terminat Stalpii si preotul a dat sa plece, ea s-a ridicat dintr-o data si l-a prins de mana, sa nu se duca, sa stea sa ii citeasca Psaltirea la capatai! Deci femeia, care tot timpul cat a durat slujba, nu a facut altceva decat sa planga si sa nu observe nimic altceva in jurul ei, cand a inteles ca preotul vrea sa plece, s-a sculat din durerea ei, si-a sters lacrimile si l-a rugat sa citeasca din psaltire! S-a rupt de durerea ei, ca sa implineasca randuiala, pentru ca stia ca plansul ei nu ii foloseste la nimic barbatului sau, dar cititul din psaltire da! El se grabea, a dat binecuvantare si a indemnat oamenii sa citeasca pe rand un psalm sau doi, pana cand se termina toata cartea (eram multi oameni). Eu trebuia sa plec, dar exact cand am iesit pe usa bisericii, mi-a sunat in ureche primul verset: "Fericit barbatul care nu a umblat in sfatul necredinciosilor..." si mi s-a parut ca descriere mai buna decat aceea pentru profesor nici ca poate exista. M-a marcat tare mult acel moment. Tot timpul slujbei am avut o stare atat de placuta, de pace sufleteasca, de incredintare ca exista cu adevarat viata cea vesnica, dar acel verset care se potrivea ca o manusa personalitatii sale mi-a intarit si mai tare convingerea ca omul acela, cu adevarat fericit, avea sa fie iertat. Linsite si bucurie sufleteasca mai mare decat atunci cand priveam chipul senin si demn al mortului aceluia nu am mai avut niciodata pana acum, asa incat am tinut mereu minte momentul si faptul ca la capataiul decedatului se citeste Psaltirea. |
Citat:
|
Si eu cred ca un mic ghid pentru omul care se afla in impasul de a-si inmormanta o persoana draga este util,mai ales ca in acele momente poti fi extrem de bulversat,sa nu ai alaturi pe cineva care sa te ajute,ma refer dintre rude sau prieteni.
|
Citat:
Parinte,fiecare om are dreptul sa aiba o parere proprie pe lumea aceasta,chiar daca nu coincide cu a noastra,este dreptul sau dat de la Bunul Dumnezeu sa fie liber,indiferent de deciziile pe care le ia.Consecintele oricum le va suporta singur. Desigur,va inteleg opinia pana la un anumit punct,pentru ca si eu cunosc destui preoti despre care se poate spune ca fac voluntariat,sunt aproape muritori de foame ei si familiile lor daca nu ar reusi sa se descurce fiecare cum poate si in alt mod. Aveti toata dreptatea,insa,felul in care dvs reactionati si va prezentati aceasta parere,insa,imi pare rau sa va spun,dar arata ceva despre dvs si nu despre cei din jur. Spuneti mai sus ca si dvs ati fost ca Horatiu si inca aveti mustrari de constiinta.Daca ati fi acceptat acea parte din dvs ca exista si...inca,se manifesta,probabil nu ati fi avut aceste reactii in prezent atunci cand o vedeti oglindita in cei din jur. Iubirea presupune acceptare,iar ca sa ii putem accepta pe cei din jur si sa ajungem sa ii intelegem,e necesar sa facem in primul rand cu noi insine aceasta. Si,parinte,te rog nu te supara pe mine ca ti-am spus toate acestea, crestinismul este si calea adevarului,a libertatii oferite de iubire,iar eu am spus doar adevarul pe care l-am vazut in cele expuse de dvs,iar mai departe va fi alegerea dvs ce veti face cu mesajul primit.Dumnezeu sa va binecuvinteze! |
Citat:
Nu orice vorba spusa este un pas spre Rai, si nu orice certare te impinge in locuinta mortilor. Voi relua, mai jos, o parte dintr-o postare anterioara, ce cred ca exprima, oarecum, ceea ce simt ca trebuie spus si aici, cu mentiunea ca fratele Horatiu se incadreaza acum (parerea mea) printre cei care dau cu piciorul in Biserica fara sa fie justificata actiunea lor de ceva constructiv. Iarta-ma! Citat:
Ai mare dreptate in toate, iarta-ma, Domnul cu tine! |
Citat:
Reiau, ca sa-ti atrag atentia (iarta-ma) asupra unei greseli ce ai facut si care te-a condus spre o gresita intelegere a mesajului meu. Daca tot ai subliniat din frazele pe care eu le-am despartit una de alta prin punct, doar ceea ce nu-ti suna placut in ureche atunci cand vine din partea unui preot, te rog sa incerci sa analizezi frazele (orice fraza ce vei citi, candva) in intregimea lor. In raspunsul meu frazele incepeau cu un cuvant ce declansa conditia, "daca". Cauta sa "traduci" tinand cont si de aceasta, sau mai bine nu traduce fiindca doar fratele Horatiu (cu fratia lui "vorbeam") poate face o analiza. Vezi, as putea spune si despre tine ca, din graba, manifestarea ta este a unui om rau! Scoate din context deci da dovada de superficialitate, acuza, chemand in ajutor in mod indirect toata comunitatea ("Parinte,observ ca nimeni nu spune nimic si asta pe de o parte pentru motivul ca imbracati o anumita haina"), asta fiind manipulare... Totusi, vazand incheierea mesajului fratiei tale, inteleg ca nu esti rea, ci doar grabita. Iata ce am facut cu mesajul fratiei tale: l-am "despicat" si te-am certat pentru el! Asta chiar spune ceva despre mine (fara ironie, te asigur)! Te-am certat un pic, zic eu cu dragoste, iarta-ma si te mahni. |
Nu vad nimic rau in aceasta 'trusa'.E chiar folositoare.Multi intaind sa imbine randuiala bisericeasca cu supersitiile din popor,si nu e bine.Poate tocmai din acest motiv au facut aceasta trusa,iar daca majoritatea banilor se duc spre azilul de batrani si mai bine.Si bunica si-a pus deja bani deoparte ptr inmormantare,groapa din cate stiu eu e ptr familie,asa ca are deja,e bine sa te gandesti din timp.Daca te ocupi tu de propria inmormantare cat timp esti in viata si pui ceva bani deoparte macar te asiguri ca o sa ai parte de o inmormantare cum trebuie,nu risti sa te mai incinereze nimeni.Macar majoritatea bisericilor doneaza si ajuta o gramada de oameni,spre deosebire de majoritatea oamenilor.Nu inteleg de ce de fiecare data sunt scosi in fata preotii si bisericile cum ca ar vrea sa faca bani si fraieresc oamenii.In loc sa se ocupe si sa ii dea in vileag pe adevaratii hoti si mafioti,tot arunca cu pietre in biserica de parca acolo se duc banii romanilor,ete na.Da' sa platim sute de lei pe haine de firma,pe intrari in cluburi cu fite,alcool,tigari etc. e ok si normal,aia nu mai e scump. Rar am vazut oameni bogati care sa ajute batranii si copii asa cum fac multi preoti si calugari.Iar bogatasii astia cand mai participa la evenimente ptr donatii,doneaza ptr imagine si publicitate mai mult,nu din inima.Nu biserica a saracit Romania si a luat de la gura mancarea romanilor,ci capitalismul vostru iubit,ca de trebuie sa facem pe plac americanilor si UE.
|
Citat:
|
Sa avem, totusi, grija sa nu ne molipsim de basescita si sa ne trezim ca ironizam tot ce nu corespunde calapodului nostru.
In cazul nostru, despre regele Mihai nu poate fi vorba, dar romanul e inventiv si cauta alte victime... |
Citat:
Acesta este un site populat de crestini ortodocsi dar care nu are nicio legatura cu BOR. |
Citat:
Eu sunt impacata ca v-am spus sfatul unui preot si sper sa va fie de folos. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:05:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.