Ce trebuie sa facem cand moare cineva

Ce trebuie sa facem cand moare cineva Mareste imaginea.

Actele necesare pentru declararea decesului

Pentru ridicarea certificatului de deces de la primarie sunt necesare urmatoarele acte:
1. certificatul constatator al decedatului;
2. buletinul sau cartea de identitate a persoanei decedate;
3. certificatul de nastere al persoanei decedate;

Certificatul de constatare al decesului se poate elibera numai dupa 24 de ore de la momentul decesului. Daca decesul a avut loc din motive violente, constatarea decesului se va face de catre o echipa de la Institutul Medico-Legal.



Certificatul de deces se poate obtine numai in baza actelor mentionate mai sus, de la Primaria in raza careia s-a petrecut decesul.

Cand se intampla decesul, familia trebuie sa anunte preotul parohiei din care decedatul face parte, pentru a primi informatiile necesare inmormantarii.  De la biserica se vor solicita un sfesnic, lumanari, tamaie, carbune pentru ars tamaia, toiagul (o lumanare mare de ceara curata in forma de colac), si o icoana.

Impreuna cu preotul, se fixeaza data si ora inmormantarii si orele pentru slujbele de seara premergatoare inmormantarii (stalpii). Clopotarul parohiei, va trage clopotul bisericii, "pentru a vesti si celorlalti membri ai parohiei ca unul dintre ei a plecat pe calea vesniciei, indemnandu-i sa se roage pentru acesta".

Cum pregatim trupul celui decedat pentru inmormantare


Trupul mortului este spalat (scaldat) cu apa curata, care aminteste de apa botezului prin care cel raposat a devenit membru al Bisericii, este imbracat apoi cu haine noi si curate (inchipuind vesmantul cel nou al nestricaciunii, cu care vom invia la ziua judecatii) si este pus in sicriu, cu privirea spre rasarit (intrucat de acolo va veni Hristos la invierea tuturor).

Pe piept i se pune o icoana sfintita (pentru a arata ca respectivul crestin isi da duhul intru Hristos) si langa mainile care stau incrucisate pe piept (dreapta peste stanga), toiagul care se aprinde atunci cand preotul slujeste.

Trupul e acoperit apoi cu o panza alba, aratand ca raposatul se afla sub acoperamantul lui Hristos.

La capatul mortului se asaza sfesnicul in care rudele si cunoscutii care vin la inmormantare aprind lumanari, rostind rugaciunea scurta "Dumnezeu sa-l/s-o ierte!"

Lumanarile care se aprind in sfesnic ori se tin in maini de catre cei prezenti, in timpul slujbei, ca si lumanarea care arde pe pieptul mortului simbolizeaza faptele bune cu care crestinul va intampina pe Hristos la Judecata de Apoi.

Deasupra usii de la intrarea in casa se asaza o panza de doliu (de culoare neagra).

De retinut:

Nu este potrivit si nici ingaduit ca pe icoana ori pe trupul mortului sa se aseze bani de catre rude si cunoscuti.

Rudele apropiate ale decedatului poarta pe reverul hainelor o panglica mica de culoare neagra, numita doliu. De regula, acest doliu se poarta 40 de zile ori un an.

De la moarte pana la inmormantare, salutam pe membrii familiei (cand mergem la casa celui decedat ori cand plecam de acolo, precum si la biserica, cu ocazia slujbei inmormantarii) cu cuvintele "Dumnezeu sa-l/s-o ierte!"

Acelasi este salutul cu care ne adresam si cunoscutilor sau strainilor pe care-i gasim adunati langa trupul raposatului.

Adrian Cocosila

.

21 Ianuarie 2010

Vizualizari: 46491

Voteaza:

Ce trebuie sa facem cand moare cineva 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE