Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   Reformatorii de dinaintea Reformei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13663)

Theodor_de_Mopsuestia 25.08.2011 11:20:48

Reformatorii de dinaintea Reformei

Cu cel putin un secol inainte de Luther, au existat oameni care au gandit in acelasi duh. Ca in orice grup uman animat de intentii spirituale, unii erau grau, altii neghina. Unii credeau sincer in ce spuneau, altii fusesera infiltrati de autorul oricarei neghine spirituale si al oricarei societati "discrete"/secrete.
Unii dintre acestia au fost Jan Hus, John Wycliffe, Jean Gerson, Marguerite Poret.
Voi dezvolta subiectul pe larg, in cele ce urmeaza.

laviniu 26.08.2011 11:31:03

Un articol cel putin interesant :
http://mironclaudiu.wordpress.com/20...ilor-reformei/

AlinB 26.08.2011 13:53:31

Intentii spirituale dar de care?
Pozitive?

Eu nu cred. Pretextele au avut aparente pozitive, intentiile si mai ales cum s-au materializat ele au dovedit ca intr-adevar ce era pozitiv tinea doar de aparenta.

Theodor_de_Mopsuestia 26.08.2011 14:06:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 393861)
Intentii spirituale dar de care?
Pozitive?

Eu nu cred. Pretextele au avut aparente pozitive, intentiile si mai ales cum s-au materializat ele au dovedit ca intr-adevar ce era pozitiv tinea doar de aparenta.

Adica in sfarsit noi doi ajungem la un consens? :) Serios, esti de acord ca unii din baietii Reformei, alaturi de aia ai Contrareformei, tot asa, nu in totalitate, au lucrat pentru cei care acum ne impun ce sa mancam si in ce sa credem? Adica una e sa crezi sincer in Sola Scriptura, si alta sa provoci intentionat razboaie religioase. Ambele parti sunt vinovate. Partea cea mare a vinei o are BC. A recunoscut-o, public, nu neica nimeni care sunt eu pe un forum, ci un Papa sanctificat. La noi exista, la scara temporala istorica, un feed-back al constiintei. Q.e.d.
Oameni sinceri au existat intotdeauna. Avand in vedere ca majoritatea reformatorilor, mai ales in sensul de credinciosi care urmeaza inimilor lor, dar nu dau marile directii, au fost oameni de factura colegilor nostri Scotland The Brave sau Doriana, sau penticostalul, atunci e clar, ca manipularea a folosit tehnica infiltrarii cu putini, pentru a-i manipula pe cei multi. Simple as that: masacrezi protestanti, cat mai multi, prin oamenii tai din BC/Contrareforma. Apoi starnesti un raspuns pe masura, in diverse razboaie religioase, prin ai tai din randurile "ereticilor". Consecinta? Am mai spus-o si pe alt topic: ofensa sangelui, de o parte, si povara vinovatiei, de cealalta, isi fac treaba. Uita-te pe topicul despre Noaptea Sfantului Bartolomeu. Sau pe altele. Dogmele gresite se combat cu cuvantul, punct. Nu cu halebarda si archebuza. (Chiar, cineva dur si ironic ca fratia ta era de mare trebuinta atunci. Nici eu, nici tu nu am ucide vreun semen, indiferent de "ereziile" sale. Din pacate, atunci a fost dobitocul tare de cap si in fanatism, pardon, in credinta vie, tipul dominant in peisaj).
Deci cam asta e. Protestantismul a fost un test si un dar de la Dumnezeu. Previzibil, ca pe vremea lui Adam, specia noastra, partea locuitoare in Europa, l-a picat. Se pare ca tooot cadem...si nu ne mai oprim. Alunecoase, treptele astea spirituale...

grasu77 26.08.2011 22:21:39

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 393870)
Avand in vedere ca majoritatea reformatorilor, mai ales in sensul de credinciosi care urmeaza inimilor lor, dar nu dau marile directii, au fost oameni de factura colegilor nostri Scotland The Brave sau Doriana, sau penticostalul,

Daca reformatorii erau de factura unor forumisti, este foarte rau pentru reprezentantii bisericii catolice. Spre exemplu, Luther, de unu singur, i-a "invins" pe reprezentantii papalitatii, in dieta de la Worms. Chiar asa de slabi au fost? I-a invins unul de factura unui forumist de pe crestinortodox.ro?

Si totusi, cred ca ati spus un adevar. Cred ca se gasesc destui oameni simpli care, din punct de vedere al teologiei pur crestine, ar fi deasupra unor cardinali catolici (ca sa nu ajung la papa).

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 393870)
atunci e clar, ca manipularea a folosit tehnica infiltrarii cu putini, pentru a-i manipula pe cei multi. Simple as that: masacrezi protestanti, cat mai multi, prin oamenii tai din BC/Contrareforma. Apoi starnesti un raspuns pe masura, in diverse razboaie religioase, prin ai tai din randurile "ereticilor".

Na. Ca sa vezi. Nevinovatii prigonitori papali au fost, de fapt, victimele unor diversiuni ale "ereticilor".

Theodor_de_Mopsuestia 26.08.2011 22:27:52

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394004)
Daca reformatorii erau de factura unor forumisti, este foarte rau pentru reprezentantii bisericii catolice. Spre exemplu, Luther, de unu singur, i-a "invins" pe reprezentantii papalitatii, in dieta de la Worms. Chiar asa de slabi au fost? I-a invins unul de factura unui forumist de pe crestinortodox.ro?

Si totusi, cred ca ati spus un adevar. Cred ca se gasesc destui oameni simpli care, din punct de vedere al teologiei pur crestine, ar fi deasupra unor cardinali catolici (ca sa nu ajung la papa).

Na. Ca sa vezi. Nevinovatii prigonitori papali au fost, de fapt, victimele unor diversiuni ale "ereticilor".

Nu ati inteles. Vorbeam de "conspiratie". Vreti sa o zic mai clar? Masonerie, poftiti! Ei au infiltrat AMBELE tabere, asa cum procedeaza ei de obicei. Ei sunt autorii exceselor. Cautati materiale despre amanta demonilor, pe nume profan Caterine de Medici, si mai ales despre familia ei. Numai spirit crestin , catolic sau nu, nu veti gasi in viata si activitatea acestor umanisti blestemati.
Iar forumistii amintiti sunt (neo)protestanti, daca nu v-ati amintit. Si, inca ceva: si dvs. sunteti forumist, nu? :D

laviniu 26.08.2011 23:04:56

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394004)

Consistent si la obiect! Numai bine!

AlinB 26.08.2011 23:19:11

I-a invins, cum?

Ca ce a urmat nu prea a fost in favoarea lui.

Luther a fost un calugar ratat si cu fani pe masura ratarii lui spirituale, cu ceva invatatura e drept dar asta in sine nu e neaparat de apreciat, diavolul in mod sigur este mult mai destept decat el.

Theodor_de_Mopsuestia 26.08.2011 23:25:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 394029)
I-a invins, cum?

Luther a fost un calugar ratat si cu fani pe masura ratarii lui spirituale, cu ceva invatatura e drept dar asta in sine nu e neaparat de apreciat, diavolul in mod sigur este mult mai destept decat el.

:24: Exact asa a fost. Cand ne vindem sufletele, uitam ca, acolo Jos, cINEVA ne uraste...si rade de noi de se prapadeste. Pe de alta parte, cauzele nemultumirii erau reale si multe...dar nimeni nu isi taie bratul ca sa scape de reumatism...sau nasul, ca sa scape de gripa... Cam la asta s-a ajuns atunci...
Oricum, au murit oameni de ambele parti. Dureros, de cele mai multe ori (rug, taiere in bucati, tras pe roata, si alte rafineturi). Chiar unul singur daca era, tot crima e.

zzzzzz 26.08.2011 23:39:57

Citat:

I-a invins, cum?

diavolul e "curva" batrana.a fost mai inteligent si mai vexat si decat Adam, omul prototip.nu va jucati cu diavolul ca nu veti izbuti.. o sa vi-o traga la toti.. scuzati-mi frantzuza..

grasu77 27.08.2011 13:52:01

Citat:

I-a invins, cum?

I-a invins punandu-i fata in fata cu invataturile Mantuitorului si a Sfintilor Sai Apostoli (invataturi gasite numai in necunoscuta Sfanta Scriptura).

Citat:

Unele lucruri au loat-o razna, din vina altora. Luther nu a vrut violenta ci, ca un bun catolic a vrut o reforma ideologica in biserica sa.

Citat:

Luther a fost un calugar ratat

Dimpotriva. A fost un calugar plin de zel, in tot ceea ce facea (voia sa castige mantuirea prin viata sa plina de penitente). In plus, a fost si un om foarte inteligent, curajos si bine instruit. A scris tezele sale curoajoase, a infruntat puterea papala (moarte sigura) si a tradus Sfanta Scriptura in limba sa natala.

Nu inteleg ca va face sa-l considerati un calugar ratat.

laviniu 27.08.2011 14:25:21

Luther un ratat? Ma faceti sa rad, stimabile domn!
Luther rezuma superb conditia crestinului - "crestinul este liber si domn peste toate, nefiind nicicind un supus. Crestinul este sluga a tuturor lucrurilor, fiind supus oricui”. Libertatea se bazeaza doar pe credinta, pe relatia vie cu Hristos, pe care Luther o descrie intr-un mod impresionant. Slujirea se bazeaza la rindul ei pe dragoste, care vine din credinta! Deci?
Spre edificare cercetati vol 1 din Scrieri, de Martin Luther, reeditat la editura Logos! Numai bine!

zzzzzz 27.08.2011 15:23:09

Citat:

I-a invins, cum?

catolicii intotdeauna au avut scoli bune de studii si miscari in acest sens.. noi ortodocsii suntem mai tampitei..

zzzzzz 27.08.2011 15:23:45

Citat:

În prealabil postat de laviniu (Post 394154)
Luther un ratat? Ma faceti sa rad, stimabile domn!
Luther rezuma superb conditia crestinului - "crestinul este liber si domn peste toate, nefiind nicicind un supus. Crestinul este sluga a tuturor lucrurilor, fiind supus oricui”. Libertatea se bazeaza doar pe credinta, pe relatia vie cu Hristos, pe care Luther o descrie intr-un mod impresionant. Slujirea se bazeaza la rindul ei pe dragoste, care vine din credinta! Deci?
Spre edificare cercetati vol 1 din Scrieri, de Martin Luther, reeditat la editura Logos! Numai bine!

da Luther e un ratat rebel.

grasu77 27.08.2011 16:57:41

Citat:

În prealabil postat de zzzzzz (Post 394166)
da Luther e un ratat rebel.

Poate ati vrut sa spuneti ca "Luther e un ratat pentru ca a fost rebel". Practic, rebeliunea lui il face detestat de unii. Altfel, era un om de o deosebita capacitate intelectuala si morala.

stefan florin 27.08.2011 17:20:54

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394195)
Poate ati vrut sa spuneti ca "Luther e un ratat pentru ca a fost rebel". Practic, rebeliunea lui il face detestat de unii. Altfel, era un om de o deosebita capacitate intelectuala si morala.

mda...a fost un "om de o deosebita capacitate intelectuala si morala". Si vrei sa cred asta? Postez mai jos din "intelepciunea" acestui "mare" om:
Luther și ceilalți reformatori au înlocuit faptele pentru câștigarea mântuirii cu credința. Credința a fost centrul teologiei Protestante. Luther a mers atât de departe încât a refuzat să recunoască Epistola lui Iacov ca inspirată, considerând-o „epistolă de paie” deoarece insista asupra unei credințe validate prin fapte. Dar combinația doctrinelor incapacității omului de a face ceva pentru a se mântui cu credința teoretică mântuitoare a dus la o concepție nefericită și la un eșec moral al Protestantismului. „Dacă cineva are credință, adulterul nu este păcat”, spunea Luther în faimoasa sa predică despre căsătorie (Jarrel, Baptist Church Perpetuity, p. 228).

Luther scria lui Philip Melachton de la Wartburg, într-o scrisoare datată 1 August 1521: „Hai, acceptă! Fii păcătos! Și nu păcătui pe jumătate: păcătuiește de-a dreptul, până la capăt! Păcate făcute pe jumătate? Nu; ci din cele adevărate, serioase, păcate enorme! (Lucien Lefabvre, Martin Luther, un destin, p. 112). În 1530, îi scria lui Weller, „Sunt momente în care trebuie să bei un pahar în plus și să te distrezi, pe scurt, să comiți vreun păcat din ură și dispreț față de diavol, ca să nu-i lași destul loc pentru prostiile minuscule din care să facă un caz de conștiință… Deci, dacă diavolul vine în fața ta și-ți spune: ‚Să nu bei!’, răspunde-i imediat: ‚Ba chiar o să beau pentru că tu nu-mi dai voie, și-o să beau zdravăn!’ Trebuie întotdeauna să faci ceea ce Satana îți interzice!” Și adaugă: „Ce alt motiv crezi că am să beau din ce în ce mai mult din vinul meu curat, să spun tot mai multe vorbe fără nici o reținere și să iau parte din ce în ce mai des la mese bogate? Ca să-mi bat joc de diavol și să-l supăr, așa cum el își bătea joc de mine și mă supăra odinioară!” Și apoi, „Oh, dac-aș putea în sfârșit să imaginez un păcat enorm ca să-l decepționez pe diavol și să înțeleagă odată că nu recunosc nici un păcat și conștiința mea nu-mi reproșează nici unul!” (Ibid, p. 193).

Doamne ajuta!

grasu77 27.08.2011 17:38:09

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 394202)
Luther și ceilalți reformatori au înlocuit faptele pentru câștigarea mântuirii cu credința. Credința a fost centrul teologiei Protestante. Luther a mers atât de departe încât a refuzat să recunoască Epistola lui Iacov ca inspirată,

Luther a facut un mare pas intelegand mantuirea "prin har, prin credinta" (Efeseni 2:8). Dar, nu a inteles totul. Nici nu avea cum, dupa peste 1000 de ani de intunerec spiritual. De la cei ca Luther a inceput intoarcerea la credinta apostolica. Dar, acest lucru s-a facut pas cu pas, nu dintr-o data.

P.S. Cu toata ca nu a priceput legatura dintre credinta si fapte, Luther nu a fost un nici betiv, nici curvar nici hot, nici etc. Ii era prea recunoscator lui Dumnezeu, ca sa poata cadea in groapa pacatelor. Ar fi vrut sa poata pacatui doar ca sa-l sfideza pe diavolul acuzator.

laviniu 27.08.2011 18:49:00

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394195)

De acord, stimate domn! Dar este stiut, ca sa gasesti perle veritabile trebuie sa te scufunzi profund in adanc , iar unora nu le este suficient oxigenul!

Un rol decisiv în formularea teologiei lui Luther a fost jucat de teologia Sfântului Apostol Pavel și de teologia Augustiniană. La scurt timp după realizarea exegezei sale, a pasajului din Romani 1:16-17, Luther a concluzionat că neprihănirea (îndreptățirea) este un dar al lui Dumnezeu ce poate fi însușit NUMAI PRIN CREDINȚĂ:
“Zi și noapte, am cugetat până ce am putut să văd legătura dintre dreptatea lui Dumnezeu și afirmația că “CEL NEPRIHĂNIT VA TRĂI PRIN CREDINȚĂ“. Abia atunci am înțeles că dreptatea lui Dumnezeu este acea neprihănire prin care, prin harul și prin mila Sa, Dumnezeu ne justifică (îndreptățește) prin credință. Tot atunci am simțit că M-AM NĂSCUT DIN NOU (am început să am o mentalitate nouă și o inimă nouă) și că tocmai am trecut prin ușile deschise ale Paradisului”

Theodor_de_Mopsuestia 27.08.2011 19:18:56

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 394202)
mda...a fost un "om de o deosebita capacitate intelectuala si morala". Si vrei sa cred asta? Postez mai jos din "intelepciunea" acestui "mare" om:
Luther și ceilalți reformatori au înlocuit faptele pentru câștigarea mântuirii cu credința. Credința a fost centrul teologiei Protestante. Luther a mers atât de departe încât a refuzat să recunoască Epistola lui Iacov ca inspirată, considerând-o „epistolă de paie” deoarece insista asupra unei credințe validate prin fapte. Dar combinația doctrinelor incapacității omului de a face ceva pentru a se mântui cu credința teoretică mântuitoare a dus la o concepție nefericită și la un eșec moral al Protestantismului. „Dacă cineva are credință, adulterul nu este păcat”, spunea Luther în faimoasa sa predică despre căsătorie (Jarrel, Baptist Church Perpetuity, p. 228).

Luther scria lui Philip Melachton de la Wartburg, într-o scrisoare datată 1 August 1521: „Hai, acceptă! Fii păcătos! Și nu păcătui pe jumătate: păcătuiește de-a dreptul, până la capăt! Păcate făcute pe jumătate? Nu; ci din cele adevărate, serioase, păcate enorme! (Lucien Lefabvre, Martin Luther, un destin, p. 112). În 1530, îi scria lui Weller, „Sunt momente în care trebuie să bei un pahar în plus și să te distrezi, pe scurt, să comiți vreun păcat din ură și dispreț față de diavol, ca să nu-i lași destul loc pentru prostiile minuscule din care să facă un caz de conștiință… Deci, dacă diavolul vine în fața ta și-ți spune: ‚Să nu bei!’, răspunde-i imediat: ‚Ba chiar o să beau pentru că tu nu-mi dai voie, și-o să beau zdravăn!’ Trebuie întotdeauna să faci ceea ce Satana îți interzice!” Și adaugă: „Ce alt motiv crezi că am să beau din ce în ce mai mult din vinul meu curat, să spun tot mai multe vorbe fără nici o reținere și să iau parte din ce în ce mai des la mese bogate? Ca să-mi bat joc de diavol și să-l supăr, așa cum el își bătea joc de mine și mă supăra odinioară!” Și apoi, „Oh, dac-aș putea în sfârșit să imaginez un păcat enorm ca să-l decepționez pe diavol și să înțeleagă odată că nu recunosc nici un păcat și conștiința mea nu-mi reproșează nici unul!” (Ibid, p. 193).

Doamne ajuta!

Pacat ca nu sunt medic, si anume psihiatru. As fi dat un diagnostic clar autorului acestor...nu stiu cum sa le zic...manifestari delirante? Nu toti protestantii sunt precum anumiti colegi de forum ai nostri. In general, credinciosul simplu este, moral, deasupra intelectualilor ecleziastici cu fumuri.

Theodor_de_Mopsuestia 27.08.2011 19:20:39

Papa din vremea celor 95 de teze a avut dreptate.

Da, Luther, cf. randurilor de mai sus a fost chiar " a german drunkard". Ca sa nu mai vorbesc de calcarea legamantului monahal si "casatoria" cu Katharina van Bora.

laviniu 27.08.2011 19:41:24

Reforma lui Luther constă în afirmarea mântuirii prin credință, nu prin practicarea ritualurilor bisericești, ci prin proclamarea Autorității exclusive a textelor Sfintei Scripturi – BIBLIA. Luther a pledat împotriva imixtiunii Autorității Papale în afacerile de Stat și când a refuzat să-și retracteze ideile, Biserica Romano-Catolică l-a excomunicat în anul 1520 – un act în urma căruia aveau să se nască toate Bisericile Protestante. Luther a pus mai presus CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU (BIBLIA) decât învățăturile oamenilor ! Luther a devenit liderul Reformei în Germania. Timp de câțiva ani, el protestase în zadar, condamnând faptul că unii preoți colindau țara și vindeau “Indulgențe” (adică “certificate de iertare” a anumitor păcate) pentru bani care se vărsau apoi în vistieriile nesătule ale Papalității. Luther intuise foarte bine că o astfel de “iertare” împietrea de fapt inima oamenilor și permanentiza starea lor de păcat. Posibilitatea cumpărarii “Indulgențelor”, închidea oamenilor CALEA spre adevărata pocăință și iertare ! Picătura care a umplut paharul răbdării lui Luther, a fost în special activitatea scandaloasă a unui călugăr numit Johan Tetzel. Folosind un limbaj foarte vulgar, Tetzel striga cât îl ținea gura:
“Am Indulgențe pentru ORICE păcat ! Chiar și dacă ați fi necinstit-o pe Fecioara Maria, eu tot pot să vă vând iertare. Veniți și cumpărați, ca să fiți mântuiți !”
Despre Martin Luther-M.Claudiu

stefan florin 28.08.2011 00:09:24

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394204)
Luther a facut un mare pas intelegand mantuirea "prin har, prin credinta" (Efeseni 2:8). Dar, nu a inteles totul. Nici nu avea cum, dupa peste 1000 de ani de intunerec spiritual. De la cei ca Luther a inceput intoarcerea la credinta apostolica. Dar, acest lucru s-a facut pas cu pas, nu dintr-o data.

P.S. Cu toata ca nu a priceput legatura dintre credinta si fapte, Luther nu a fost un nici betiv, nici curvar nici hot, nici etc. Ii era prea recunoscator lui Dumnezeu, ca sa poata cadea in groapa pacatelor. Ar fi vrut sa poata pacatui doar ca sa-l sfideza pe diavolul acuzator.

mda...Apostolul Iacob bate campii si zice in epistola sa "CREDINTA FARA FAPTE MOARTA ESTE" iar "Sfantul" Martin Luther, acest corifeu al crestinismului, ne spune (dupa un mileniu de intuneric spiritual in care o MARE CONTRIBUTIE A AVUT-O APOSTOLUL IACOB CU EPISTOLA SA DE PAIE) ca omul se mantuieste numai din credinta contrazicandu-l pe Apostolul Iacob! Foarte interesant!

Mihnea Dragomir 28.08.2011 06:55:31

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394204)
P.S. Cu toata ca nu a priceput legatura dintre credinta si fapte, Luther nu a fost un nici betiv, nici curvar nici hot, nici etc.

Dar nici diavolul nu este bețiv, curvar ori hoț. Unde ați văzut dv vreun drac care să bea zdravăn, să curvească sau să fure ? El nu are nevoie de așa ceva. În schimb, este foarte mândru. Tot așa era și Luther.

Nu știm dacă Luther era bețiv, adică dacă își lua zilnic doza. Dar de băut, bea cu spor. Mergea la vânătoare și seara se ospăta cum trebuie. Dealtfel, după o asemenea vânătoare a avut omul "revelația" sa. Iar de curvit, noi să fim sănătoși. Sau cum se cheamă când un călugăr se încurcă cu o măicuță și o pun de un menaj ?

laviniu 28.08.2011 10:25:12

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 394357)
Dar nici diavolul nu este bețiv, curvar ori hoț. Unde ați văzut dv vreun drac care să bea zdravăn, să curvească sau să fure ? El nu are nevoie de așa ceva. În schimb, este foarte mândru. Tot așa era și Luther.

Nu știm dacă Luther era bețiv, adică dacă își lua zilnic doza. Dar de băut, bea cu spor. Mergea la vânătoare și seara se ospăta cum trebuie. Dealtfel, după o asemenea vânătoare a avut omul "revelația" sa. Iar de curvit, noi să fim sănătoși. Sau cum se cheamă când un călugăr se încurcă cu o măicuță și o pun de un menaj ?

Si dintre distinsele fete bisericesti apartinand altor confesiuni se cunosc destule exemple de betivi, curvari, hoti etc....Chiar in prefata unei cărți papale oficiale transmisă spre publicare de Sfântul Scaun, numită "Papii, o scurtă istorie biografică", cititorul creștin este pregătit cu tact pentru confruntarea cu câteva fapte neplăcute despre papi prin această recunoaștere apologetică:
„Unii catolici s-ar putea să fie surprinși când vor citi biografiile papale din această carte. Se poate ca viziunea noastră despre rolul pe care îl joacă papa în cadrul Bisericii să aibă nevoie de o oarecare ajustare.” (The Popes: A Concise Bioghraphical History, ED. Eric John, Burns & Oates, Editori ai Sfântului Scaun, Londra, 1964, p. 19, aprobată pentru tipărire de Georgius L. Craven).
Mulți papi au fost oameni cu vieți pline de dezmăț. Unii erau magicieni (ocultiști); alții erau cunoscuți pentru răzvrătire, masacre și imoralitate, avariție și simonie [trafic cu obiecte sfinte, vânzare de bunuri spirituale, de funcții ecleziastice, n.n.]. Alții nu erau buni creștini, ci criminali de rând și dușmani a tot ceea ce era bun. Unii erau copii ai Diavolului; mulți erau sângeroși; unii nu erau nici măcar preoți. Alții erau eretici. Dacă un papă este eretic, el de fapt nu este papă.” (The trade of Christ, episcopul Frotheringham, 1877; vezi și Enciclopedia Catolică, xii, p. 700-703, publicată cu aprobarea episcopului Farley).

Deci...fiecare cult are "luminile" si "umbrele sale"....Sa ne vedem de ale noastre si cand vom fi perfecti, putem judeca!Numai bine!

Theodor_de_Mopsuestia 28.08.2011 11:53:09

Citat:

Asta cu calugarul si maicuta...e mai rea decat orice adulter...pentru ca niste oameni initial afierositi Domnului scuipa pe Cruce si pe sufletele lor, si pe ocrotirea Bisericii. Dar de, nu te slujesc demonii sa iti faci damblaua politica cu aparente religioase, daca nu le dai sufletul prin pacate de moarte si lipsa pocaintei, corect?

valentin.viliga 28.08.2011 12:00:12

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 394390)
Asta cu calugarul si maicuta...e mai rea decat orice adulter...pentru ca niste oameni initial afierositi Domnului scuipa pe Cruce si pe sufletele lor, si pe ocrotirea Bisericii. Dar de, nu te slujesc demonii sa iti faci damblaua politica cu aparente religioase, daca nu le dai sufletul prin pacate de moarte si lipsa pocaintei, corect?

Era de asteptat sa cada, ca doar nu s-a calugarit din dragostea de Dumnezeu ci din frica de moarte, daca informatiile pe care le am nu sunt eronate...

stefan florin 28.08.2011 12:01:13

Citat:

În prealabil postat de laviniu (Post 394370)
Si dintre distinsele fete bisericesti apartinand altor confesiuni se cunosc destule exemple de betivi, curvari, hoti etc....Chiar in prefata unei cărți papale oficiale transmisă spre publicare de Sfântul Scaun, numită "Papii, o scurtă istorie biografică", cititorul creștin este pregătit cu tact pentru confruntarea cu câteva fapte neplăcute despre papi prin această recunoaștere apologetică:
„Unii catolici s-ar putea să fie surprinși când vor citi biografiile papale din această carte. Se poate ca viziunea noastră despre rolul pe care îl joacă papa în cadrul Bisericii să aibă nevoie de o oarecare ajustare.” (The Popes: A Concise Bioghraphical History, ED. Eric John, Burns & Oates, Editori ai Sfântului Scaun, Londra, 1964, p. 19, aprobată pentru tipărire de Georgius L. Craven).
Mulți papi au fost oameni cu vieți pline de dezmăț. Unii erau magicieni (ocultiști); alții erau cunoscuți pentru răzvrătire, masacre și imoralitate, avariție și simonie [trafic cu obiecte sfinte, vânzare de bunuri spirituale, de funcții ecleziastice, n.n.]. Alții nu erau buni creștini, ci criminali de rând și dușmani a tot ceea ce era bun. Unii erau copii ai Diavolului; mulți erau sângeroși; unii nu erau nici măcar preoți. Alții erau eretici. Dacă un papă este eretic, el de fapt nu este papă.” (The trade of Christ, episcopul Frotheringham, 1877; vezi și Enciclopedia Catolică, xii, p. 700-703, publicată cu aprobarea episcopului Farley).

Deci...fiecare cult are "luminile" si "umbrele sale"....Sa ne vedem de ale noastre si cand vom fi perfecti, putem judeca!Numai bine!

Prietene, tu ai dreptate. Nu exista in lume om perfect. Au existat papi catolici si patriarhi ortodocsi cu destule pacate.Erau oameni. Dar nici unul dintre acestia nu si-au permis sa modifice Biblia interpretandu-o dupa bunul plac, sa rupa foi cu o epistola din ea si sa o arunce intr-un rau zicand ca e o epistola de paie asa cum a facut "marele" Martin Luther. Doamne ajuta!

laviniu 28.08.2011 12:05:52

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 394395)
Prietene, tu ai dreptate. Nu exista in lume om perfect. Au existat papi catolici si patriarhi ortodocsi cu destule pacate.Erau oameni. Dar nici unul dintre acestia nu si-au permis sa modifice Biblia interpretandu-o dupa bunul plac, sa rupa foi cu o epistola din ea si sa o arunce intr-un rau zicand ca e o epistola de paie asa cum a facut "marele" Martin Luther. Doamne ajuta!

Tot respectul, fratele meu !Numai bine!

grasu77 28.08.2011 20:05:31

Citat:

Dar nici diavolul nu este bețiv, curvar ori hoț. Unde ați văzut dv vreun drac care să bea zdravăn, să curvească sau să fure ?

Nu stiu cum era diavolul dar stiu ca indeamna la astfel de faradelegi. Nu puteti spune asa ceva despre Luther.

Citat:

Iar de curvit, noi să fim sănătoși. Sau cum se cheamă când un călugăr se încurcă cu o măicuță și o pun de un menaj ?

Casatoria este o instirutie divina si este permisa de Dumnezeu oricarui barbat si oricarei femei. Cu ce a pacatuit Luther ca s-a casatorit? Gretoasa interpretare dati casatoriei. Daca ar fi devenit homosexual sau pedofil nu l-ati fi judecat. Din astia aveti prin ograda dvs. si nu faceti atata taraboi.

grasu77 28.08.2011 20:09:05

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 394390)
Asta cu calugarul si maicuta...e mai rea decat orice adulter...

1. In propozitie este vorba despre un barbat si o femeie care nu au tinut cont de inventiile si restrictiile papale, neconforme cu voia lui Dumnezeu.
2. Adulterul se produce intre persoane necasatorite.

grasu77 28.08.2011 20:10:10

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394505)

Casatoria este o instirutie divina

Am vrut sa scriu "casatoria este o institutie divina".

laviniu 28.08.2011 23:21:37

Grasu77....
2. Adulterul se produce intre persoane necasatorite

adulterul se refera la cei ce intretin relatii extragonjugale , adica pe romaneste sunt casatoriti dar au amante....si iar adica cel putin una din parti are un sot/ie...Numai bine!

stefan florin 28.08.2011 23:24:12

Citat:

În prealabil postat de laviniu (Post 394598)
Grasu77....

adulterul se refera la cei ce intretin relatii extragonjugale , adica pe romaneste sunt casatoriti dar au amante....si iar adica cel putin una din parti are un sot/ie...Numai bine!

dupa opinia ta, daca eu necasatorit fiind fac sex cu o fata care nici ea nu este casatorita, nu este adulter?

laviniu 28.08.2011 23:35:48

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 394599)
dupa opinia ta, daca eu necasatorit fiind fac sex cu o fata care nici ea nu este casatorita, nu este adulter?

Conform normelor juridice cat si definitiei data in dictionare, adulterul este 1. Adj. (Despre soti) Care a încălcat fidelitatea conjugală. 2. S. n. Infractiune care constă în încălcarea fidelitătii conjugale de către unul dintre soti. – Din fr. adultère, lat. adulterium.
Deci.....Numai bine!

Mihnea Dragomir 29.08.2011 00:33:06

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394505)

Casatoria este o instirutie divina si este permisa de Dumnezeu oricarui barbat si oricarei femei. Cu ce a pacatuit Luther ca s-a casatorit? Gretoasa interpretare dati casatoriei. Daca ar fi devenit homosexual sau pedofil nu l-ati fi judecat. Din astia aveti prin ograda dvs. si nu faceti atata taraboi.

Partea proastă pentru dv este că pe topicul acesta este vorba de reformatori. Despre preoții pedofili, e pe alt topic.
Or, reformatorul dv a fost călugăr, ceea ce înseamnă că i-a promis lui Dumnezeu castitate perpetuă. Dar nu s-a ținut de promisiune. Acest lucru, pentru un călugăr, înseamnă căderea de la starea sa, adică apostazie.
În ceea ce privește homosexualitatea, vedem bine unde au ajuns protestanții: la apologia ei, la "preoți" care sunt "căsătoriți" homosexual, la oficierea de "căsătorii" homosexuale. Citiți această sursă luterană

grasu77 29.08.2011 07:12:58

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 394624)
Or, reformatorul dv a fost călugăr, ceea ce înseamnă că i-a promis lui Dumnezeu castitate perpetuă. Dar nu s-a ținut de promisiune. Acest lucru, pentru un călugăr, înseamnă căderea de la starea sa, adică apostazie.

Promisiunea necasatoririi este o inselatorie papala. Dumnezeu nu a cerut asa ceva. "Reformatorul meu" a reusit sa puna mana pe o Biblie si sa o citeasca (lucru total neobisnuit, chir si pentru un slujitor bisericesc). A aflat adevarul si a facut ceva ce Dumnezeu binecuvanteaza: s-a casatorit.

grasu77 29.08.2011 07:16:03

Citat:

În prealabil postat de laviniu (Post 394598)
Grasu77....

Multumesc pentru corectare. Ati explicat corect termenul adulter. Eu, de fapt, m-am gandit termenul general de curvie.

grasu77 29.08.2011 07:21:15

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 394624)

Eu sunt advetist nu luteran. Haideti sa deschidem un topic si sa facem referire la surse catolice si advdentiste.

Mihnea Dragomir 29.08.2011 07:29:31

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 394644)
Promisiunea necasatoririi este o inselatorie papala. Dumnezeu nu a cerut asa ceva. "Reformatorul meu" a reusit sa puna mana pe o Biblie si sa o citeasca (lucru total neobisnuit, chir si pentru un slujitor bisericesc). A aflat adevarul si a facut ceva ce Dumnezeu binecuvanteaza: s-a casatorit.

Maestre antipapal, ce ne facem că votul călugăriei este recunoscut și mult prețuit și în Bisericile ortodoxe, care numai de filo-papism nu pot fi bănuite. Și în cele pre-calcedoniene, despărțite încă dinainte de a apărea mănăstirile.

Pe urmă, un jurământ făcut lui Dumnezeu trebuie respectat. Am dubii că ereticul dumitale Martin Luther a promis papei că va rămânea necăsătorit. În Ritualul tonsurii nu apare cuvântul "Papa", în schimb apare des "Dumnezeu" și "Cristos". Deci, ideea că "promisiunea necăsătoririi este o înșelătorie papală" este încă o minciunică dintre cele cu care protestanții m-au obișnuit.

grasu77 29.08.2011 08:13:54

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 394651)
Maestre antipapal, ce ne facem că votul călugăriei este recunoscut și mult prețuit și în Bisericile ortodoxe, care numai de filo-papism nu pot fi bănuite. Și în cele pre-calcedoniene, despărțite încă dinainte de a apărea mănăstirile.

Nu vorbim despre alte biserici. Vorbim despre biserica dvs., din care a facut parte si reformatorul.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 394651)
Pe urmă, un jurământ făcut lui Dumnezeu trebuie respectat. Am dubii că ereticul dumitale Martin Luther a promis papei că va rămânea necăsătorit. În Ritualul tonsurii nu apare cuvântul "Papa", în schimb apare des "Dumnezeu" și "Cristos". Deci, ideea că "promisiunea necăsătoririi este o înșelătorie papală" este încă o minciunică dintre cele cu care protestanții m-au obișnuit.

Politica bisericii catolice era necunoasterea si supunerea in prostie si frica. Este normal ca oamenii sa fie amagiti, ajungand sa faca promisiuni pe care Dumnezeu nu le-a cerut. Cand Luther a aflat adevarul, credeti ca voia lui Dumnezeu a fost ca el sa-si tina promisiunea facuta sub inselatoria papala?

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:02:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.