Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   La nunta trebuie neaparat nasi? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13768)

belciuge 10.09.2011 12:50:07

La nunta trebuie neaparat nasi?
 
Buna ziua

La nunta trebuie neaparat sa ai nasi? Sau preotul te poate cununa si fara nasi?
Si cununia religioasa se poate face si in timpul saptaminii? luni, marti sau joi nu numai simbata si duminica?

Multumesc,
Elena

gdf-fdc 10.09.2011 12:52:20

Citat:

În prealabil postat de belciuge (Post 398679)
Buna ziua

La nunta trebuie neaparat sa ai nasi? Sau preotul te poate cununa si fara nasi?
Si cununia religioasa se poate face si in timpul saptaminii? luni, marti sau joi nu numai simbata si duminica?

Multumesc,
Elena

cred ca este o gluma

belciuge 10.09.2011 20:12:02

De ce trebuie sa ma enervez intotdeauna cind postez pe un forum crestin ortodox? In loc de "cred ca este o gluma" nu puteai sa spui "in canoanele bisericii se specifica clar etc. etc...".
Avea dreptate matusa mea din Canada cind spunea ca aici preotii sint (adaug de la mine "si crestinii ortodoxi") foarte agresivi si nepoliticosi fata de Canada sau Occident unde nu stiu cum sa se mai poarte sau sa-ti vorbeasca ca sa te atraga sa te duci la slujba, la spovedit etc. Off.

Elena

gabriela8 10.09.2011 20:20:54

Citat:

În prealabil postat de belciuge (Post 398679)
Buna ziua

La nunta trebuie neaparat sa ai nasi? Sau preotul te poate cununa si fara nasi?
Si cununia religioasa se poate face si in timpul saptaminii? luni, marti sau joi nu numai simbata si duminica?

Multumesc,
Elena

Da, la cununia religioasa prezenta nasilor este absolut necesara intrucat ei devin martori si parinti spirituali ai mirilor, inaintea lui Dumnezeu. Nunta este Sfanta Taina si se poate oficia in orice zi a saptamanii dar pentru ca dupa slujba religioasa urmeaza de obicei petrecerea este indicat a se alege o zi in care nu este post. De ex daca alegi marti sau joi, ar trebui sa inchei petrecerea la miezul noptii intrucat urmeaza miercuri sau vineri si sunt zile de post. Biserica Ortodoxa recomanda tinerilor sa se casatoreasca Duminica ca nu cumva nuntasii sa doarma in timpul Sfintei Liturghii( situatie creata in cazul nuntilor de sambata).

gdf-fdc 10.09.2011 20:26:30

Citat:

În prealabil postat de belciuge (Post 398774)
de ce trebuie sa ma enervez intotdeauna cind postez pe un forum crestin ortodox? In loc de "cred ca este o gluma" nu puteai sa spui "in canoanele bisericii se specifica clar etc. Etc...".
Avea dreptate matusa mea din canada cind spunea ca aici preotii sint (adaug de la mine "si crestinii ortodoxi") foarte agresivi si nepoliticosi fata de canada sau occident unde nu stiu cum sa se mai poarte sau sa-ti vorbeasca ca sa te atraga sa te duci la slujba, la spovedit etc. Off.

Elena

te rog sa ma ierti

glykys 10.09.2011 20:45:13

Miercurea si vinerea nu se fac nunti. Iata cand nu se pot face nunti in 2012: http://calendarortodox2012.crez.ro/. E o pagina si pentru 2011.

--- Ce rol au nașii de Cununie și ce condiții trebuie să îndeplinească?

Ca și la Taina Sfântului Botez, tinerii sau mirii, care urmează a se cununa, sunt însoțiți de nași sau de nuni. Nașii asistă pe finii lor atât la logodnă, cât și la cununie și se implică sau participă activ la săvârșirea acestor două slujbe îndeplinind împreună cu preotul anumite gesturi sau acte liturgice, între care punerea inelelor în degetele mirilor, la logodnă, și punerea și luarea cununiilor de pe capetele mirilor, la cununie. De asemenea, ei țin lumânările de o parte și de alta a mirilor. Aceste lumânări sunt un simbol al luminii sau căii celei adevărate pe care trebuie să meargă viitorii soți, nașii angajându-se să le fie garanți sau chezași ai seriozității și trăiniciei vieții de familie pe care cei doi tineri o încep.

Așadar, nașii nu au numai un rol estetic sau întregitor al decorului care însoțește slujba cununiei religioase. Ei nu sunt simpli asistenți așa cum sunt ceilalți nuntași, ci ei sunt sau devin din acel moment părinții sufletești sau spirituali ai finilor. Așa cum fiecare se naște din părinții trupești, apoi se renaște spiritual prin Botez, asistat de părinții sufletești, adică de nași, la fel și la cununie, când se naște și se formează un nou și unic trup, care este trupul familiei, avem nevoie de părinți spirituali care sunt nașii sau nunii.

Având în vedere această calitate deosebită a nașilor și răspunderea lor pentru buna călăuzire a viitorilor soți, tradiția bisericească cere ca nașii să îndeplinească anumite calități sau condiții.

În primul rând, ei trebuie să fie ortodocși. Rânduielile canonice mai vechi și mai noi cer cu insistență ca nașii să nu fie de altă confesiune și aceasta pentru faptul că buna călăuzire a finilor trebuie făcută în spiritul tradiției și credinței ortodoxe. în Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare si de judecată din Biserica Ortodoxă Română, articolul 47, se precizează că "clericii sunt obligați să nu oficieze slujba cununiei decât între ortodocși, asistați de nuni ortodocși". De aceea, asistența mirilor la cununie de către nași de confesiune catolică sau protestantă nu este îngăduită. Cu atât mai mult, aceștia nu pot fi de altă religie, adică de exemplu de religie musulmană.

În al doilea rând, este bine și recomandabil ca nașii sau nunii să fie mai în vârstă decât mirii, pentru a avea mai multă autoritate în fața lor și mai multă experiență de viață, din care să împărtășească și viitorilor soți. Nașii trebuie să fie și din punct de vedere al vârstei ca niște părinți ai tinerilor soți. Obiceiul ca mirii să fie asistați de nași de aceeași vârstă sau chiar mai tineri, nu este recomandabil, pentru că prin aceasta se diminuează seriozitatea instituției nășiei, devenind o simplă formalitate. De aceea, obiceiul ca nașii de botez să fie și de cununie, respectat încă în mediul rural, este foarte sănătos. Când nașii sunt mai în vârstă decât finii, și respectul față de ei este mai mare.

Cât privește persoanele care pot să îndeplinească calitatea de nași, acestea pot fi și rude apropiate: frați, surori, veri și cumnați. Părinții nu pot fi nașii propriilor lor copii. De asemenea, ca și în cazul Botezului, călugării nu pot îndeplini calitatea de nași, deoarece, trăind departe de lume, nu se pot ocupa de educația și îndrumarea religioasă a finilor.

În al treilea rând, nașii trebuie să fie cununați și cu viață morală exemplară. Nu este recomandat ca nașii să fie tineri necăsătoriți, pentru că nu se poate angaja și garanta seriozitatea noului cuplu, neputând fi un exemplu de urmat. De asemenea, nu este de dorit ca nașii să fie mamă și fiu sau tată și fiică, ci cuplu căsătorit. Cât privește viața morală exemplară a nașilor, aceasta trebuie să fie condiția esențială a vieții lor. Finii trebuie să vadă în tot ceea ce fac nașii un exemplu de urmat. În privința aceasta, Sfântul Simeon al Tesalonicului precizează că nunii care asistă la unirea celor doi tineri țin locul de părinți și învățători. De aceea trebuie să fie ortodocși și iubitori de Dumnezeu. Obiceiul practicat în Moldova și mai ales în Bucovina, ca la cununie să fie mai multe perechi de nași, nu este recomandat.

Nășia de cununie, ca și nășia de botez creează rudenia spirituală sau religioasă care este respectată ca atare în Biserica Ortodoxă Română, în Biserica Ortodoxă Sârbă și o parte din Biserica Bulgară. În Bisericile de limbă greacă și celelalte de limbă slavă, rudenia spirituală a nășiei de cununie nu este socotită la fel ca și cea de la Botez.

În legătură cu practica nășiei de cununie, aș dori să amintesc un obicei care trebuie reactualizat și anume datoria de a săruta mâna nașilor atât în momentul săvârșirii Cununiei, cât și în viața civilă. Dacă luăm în serios această instituție a nășiei și-i dăm greutatea pe care Biserica i-o dă din totdeauna, și dacă socotim pe nași ca pe părinții spirituali, atunci semnul văzut al respectului față de ei este sărutarea mâinii. Dintr-un modernism exagerat și rău înțeles s-a renunțat la un străvechi și frumos obicei românesc, care trebuie adus în actualitate.


http://www.parohiamacin4.org/cununie.htm - mai multe aici.

Si un cuvant de invatatura al parintelui Papcioc despre taina Cununiei, poate
foloseste:

ă vorbim de marea masă a crestinilor, care sunt în lume. Acestia îsi pun problema căsătoriei, a alegerii fetei, a alegerii băiatului, cu un principiu: ori bine, ori deloc. Si să intre într-o viată crestină, întru totul crestină, posibilă unei căsnicii, unei case, unei familii.

Nu se face această căsătorie datorită acestui lucru, care de altfel îi încurajează foarte mult pe tineri: plăcerea. Asta-i o consecintă. Vei avea plăceri, dar ăsta nu-i un scop. Eu nu mănânc pentru că e gustoasă mâncarea, ci mănânc să-mi întretin viata. Plăcerea o să vină. Că te culci cu sotia, cutare. Dacă vă gânditi la plăcerile astea, după cum multi se gândesc, se vor întâmpla. Dar nu acesta e scopul.

Scopul nuntii este ajutorul spre mântuirea reciprocă, stimularea celuilalt spre mântuire. Pentru că există o fortă ascunsă, care de multe ori nu se vede: nu stii ce te cheamă spre ea, spre casa ta sau spre el. Asta e iubirea, care joacă un rol mântuitor si creator, întotdeauna.

Faptul că există un punct de atractie în căsătorie, că te înveseleste, că prinzi puteri, nu te descurajezi, nu esti adormit, vorbeste de la sine. Este însăsi Taina Nuntii. Plus copiii, care joacă un rol determinativ. Până la urmă sunt niste îngerasi, de îti stă mintea în loc când îi vezi miscând si când încep să-ti pună întrebări. Te miri: "Cine, Doamne, le dă lor în minte?"

Va să zică, această unitate de iubire, de dragoste, de inimă, care este în familie, asta pune în om puterea de a crea, cu ajutorul lui Dumnezeu. Deci, căsătoria înseamnă o dorintă si o educatie spre mântuire, având element sigur iubirea. Dar dacă te gândesti numai la plăceri, astea se consumă si iubirea încetează, pentru că se vestejeste, pentru omul care nu e crestin.

Căsătoria este un prilej de întărire crestină a unuia cu celălalt si, cum spun, cu adevărat, chiar dacă vine si ca figură de stil, să umplem Raiul de copii crestini! Căsătoria face adânc Raiul de crestini. Călugăria e o altă viată, e o nebunie pentru Hristos, e o ducere cu totul în altă lume, prin renuntare la personalitate, la voia proprie, voia pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Vointa liberă, ratiunea si afectele, toate aceste lucruri le avem ca puncte formate, de om întreg, asemenea lui Dumnezeu. Toate aceste lucruri, la călugărie trebuie să le dobori, să-ti tai voia, să faci ce îti zice celălalt, chiar dacă nu-ti convine, si sâ iei crucea si sâ-Mi urmezi Mie! Cruce înseamnă să duci ceea ce nu-ti convine. (http://www.sfaturiortodoxe.ro/calugariecasatorie.html)


Casa de piatra!

belciuge 10.09.2011 22:11:22

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Scuze acceptate, Gdf.

Motivul pentru care am intrebat este ca din experienta mea de viata stiu ca multi au dificultati in a gasi nasi. Pur si simplu lumea refuza pentru ca este o cheltuiala si in afara de asta chestia cu "nasi spirituali care sa te calauzeasca in drumul tau spre mintuire" este o gluma in zilele noastre. Este mai mult traditie in genul "sarut mina nasa, ce mai faci.." decit o pereche de oameni casatoriti care sa-ti fie alaturi in drumul mai mult decit anevoios spre mintuire. Parintii mei au avut niste nasi care numai aproape nu le-au fost, sora mea are niste nasi cu care nu mai vorbeste (recunosc ca nu este numai vina nasilor dar oricum nu s-au inteles mai deloc dupa cununie), sora mea este nasa de cununie a unei cunostinte/amice cu care nu mai vorbeste de ceva timp s.a.m.d.

Asa ca.. avind in vedere ca nu am de gind sa fac mare chef as fi vrut sa stiu daca pot sa ma scutesc de oboseala asta cu gasitul nasilor. Sigh. Am citit parca intr-un roman romanesc (Mara?) cind se casatoresc pe ascuns tinerii si preotul ii cununa fara nasi.. Trebe sa-l intreb pe duhovnicul meu. Sper sa nu faca si el ochii maari la mine ;)

Elena

glykys 10.09.2011 22:24:16

De ce nu il rogi pe duhovnicul tau sa iti fie nas si dna preoteasa nasa?
De casatorit va poate casatori orice preot.

Theodor_de_Mopsuestia 12.09.2011 03:03:12

Asa e, dar e enervanta asfixierea efectiva de la petrecerea nuntii cu "nasule, nasule"; nasul in sus, nasul in jos, parca nasii sunt mirii. Enervanta obsesia balcanica pentru nasi: nasi la casatorie, nasi la botez (astea doua le inteelg, le sustine Biserica, asa ca trebuie urmat ce zice ea), nasi peste tot...chiar cand faci blatul pe tren...:21: aici e o cultura inca ruraloida...

belciuge 13.09.2011 20:28:54

:) buna ideea sa-l rog pe duhovnicul meu. Multumesc.
Elena

Andreea80 12.08.2012 00:12:50

Buna seara !
Am si eu o intrebare ,Taina Cununiei este valabila daca nasii mirilor sunt tata si fiica?
Din cat am citit nasii de cununie trebuie sa fie casatoriti religios inainte de a cununa pe altcineva ,apoi am inteles ca nasii sunt obligatorii la cununie..
Va rog din suflet sa.mi raspundeti .

glykys 12.08.2012 00:18:01

Citat:

În prealabil postat de Andreea80 (Post 464725)
Buna seara !
Am si eu o intrebare ,Taina Cununiei este valabila daca nasii mirilor sunt tata si fiica?
Din cat am citit nasii de cununie trebuie sa fie casatoriti religios inainte de a cununa pe altcineva ,apoi am inteles ca nasii sunt obligatorii la cununie..
Va rog din suflet sa.mi raspundeti .

Da, trebuie sa fie cununati religios, ortodocsi si sunt obligatorii. In mod normal, preotul ar trebui sa ii intrebe aceste lucruri inainte de cununie. Uite aici:

[COLOR=#FF0000]"Ce rol au nașii de Cununie și ce condiții trebuie să îndeplinească? [/COLOR]
Ca și la Taina Sfântului Botez, tinerii sau mirii, care urmează a se cununa, sunt însoțiți de nași sau de nuni. Nașii asistă pe finii lor atât la logodnă, cât și la cununie și se implică sau participă activ la săvârșirea acestor două slujbe îndeplinind împreună cu preotul anumite gesturi sau acte liturgice, între care punerea inelelor în degetele mirilor, la logodnă, și punerea și luarea cununiilor de pe capetele mirilor, la cununie. De asemenea, ei țin lumânările de o parte și de alta a mirilor. Aceste lumânări sunt un simbol al luminii sau căii celei adevărate pe care trebuie să meargă viitorii soți, nașii angajându-se să le fie garanți sau chezași ai seriozității și trăiniciei vieții de familie pe care cei doi tineri o încep.
Așadar, nașii nu au numai un rol estetic sau întregitor al decorului care însoțește slujba cununiei religioase. Ei nu sunt simpli asistenți așa cum sunt ceilalți nuntași, ci ei sunt sau devin din acel moment părinții sufletești sau spirituali ai finilor. Așa cum fiecare se naște din părinții trupești, apoi se renaște spiritual prin Botez, asistat de părinții sufletești, adică de nași, la fel și la cununie, când se naște și se formează un nou și unic trup, care este trupul familiei, avem nevoie de părinți spirituali care sunt nașii sau nunii.
Având în vedere această calitate deosebită a nașilor și răspunderea lor pentru buna călăuzire a viitorilor soți, tradiția bisericească cere ca nașii să îndeplinească anumite calități sau condiții.
În primul rând, ei trebuie să fie ortodocși. Rânduielile canonice mai vechi și mai noi cer cu insistență ca nașii să nu fie de altă confesiune și aceasta pentru faptul că buna călăuzire a finilor trebuie făcută în spiritul tradiției și credinței ortodoxe. În Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată din Biserica Ortodoxă Română, articolul 47, se precizează că „clericii sunt obligați să nu oficieze slujba cununiei decât între ortodocși, asistați de nuni ortodocși”. De aceea, asistența mirilor la cununie de către nași de confesiune catolică sau protestantă nu este îngăduită. Cu atât mai mult, aceștia nu pot fi de altă religie, adică de exemplu de religie musulmană.
În al doilea rând, este bine și recomandabil ca nașii sau nunii să fie mai în vârstă decât mirii, pentru a avea mai multă autoritate în fața lor și mai multă experiență de viață, din care să împărtășească și viitorilor soți. Nașii trebuie să fie și din punct de vedere al vârstei ca niște părinți ai tinerilor soți. Obiceiul ca mirii să fie asistați de nași de aceeași vârstă sau chiar mai tineri, nu este recomandabil, pentru că prin aceasta se diminuează seriozitatea instituției nășiei, devenind o simplă formalitate. De aceea, obiceiul ca nașii de botez să fie și de cununie, respectat încă în mediul rural, este foarte sănătos. Când nașii sunt mai în vârstă decât finii, și respectul față de ei este mai mare. Cât privește persoanele care pot să îndeplinească calitatea de nași, acestea pot fi și rude apropiate: frați, surori, veri și cumnați. Părinții nu pot fi nașii propriilor lor copii. De asemenea, ca și în cazul Botezului, călugării nu pot îndeplini calitatea de nași, deoarece, trăind departe de lume, nu se pot ocupa de educația și îndrumarea religioasă a finilor.
În al treilea rând, nașii trebuie să fie cununați și cu viață morală exemplară. Nu este recomandat ca nașii să fie tineri necăsătoriți, pentru că nu se poate angaja și garanta seriozitatea noului cuplu, neputând fi un exemplu de urmat. De asemenea, nu este de dorit ca nașii să fie mamă și fiu sau tată și fiică, ci cuplu căsătorit. Cât privește viața morală exemplară a nașilor, aceasta trebuie să fie condiția esențială a vieții lor. Finii trebuie să vadă în tot ceea ce fac nașii un exemplu de urmat. În privința aceasta, Sfântul Simeon al Tesalonicului precizează că nunii care asistă la unirea celor doi tineri țin locul de părinți și învățători. De aceea trebuie să fie ortodocși și iubitori de Dumnezeu. Obiceiul practicat în Moldova și mai ales în Bucovina, ca la cununie să fie mai multe perechi de nași, nu este recomandat.
Nășia de cununie, că și nășia de botez creează rudenia spirituală sau religioasă care este respectată ca atare în Biserica Ortodoxă Română, în Biserica Ortodoxă Sârbă și o parte din Biserica Bulgară. În Bisericile de limbă greacă și celelalte de limbă slavă, rudenia spirituală a nășiei de cununie nu este socotită la fel ca și cea de la Botez.
În legătură cu practica nășiei de cununie, aș dori să amintesc un obicei care trebuie reactualizat și anume datoria de a săruta mâna nașilor atât în momentul săvârșirii Cununiei, cât și în viața civilă. Dacă luăm în serios această instituție a nășiei și-i dăm greutatea pe care Biserica i-o dă din totdeauna, și dacă socotim pe nași ca pe părinții spirituali, atunci semnul văzut al respectului față de ei este sărutarea mâinii. Dintr-un modernism exagerat și rău înțeles s-a renunțat la un străvechi și frumos obicei românesc, care trebuie adus în actualitate."
http://www.parohiamacin4.org/cununie.htm

Andreea80 12.08.2012 00:25:15

Multumesc pentru raspuns.
Insa daca casatoria s.a oficiat deja in conditiile in care nasii erau tata si fiica este sau nu valida inaintea lui Dumnezeu.
Sau ar trebui sa reoficieze slujba cu nasi cununati in biserica ortodoxa.
Va rog sa nu va suparati pe mine ca va intreb insistent aceste lucruri.

glykys 12.08.2012 00:47:24

Citat:

În prealabil postat de Andreea80 (Post 464727)
Multumesc pentru raspuns.
Insa daca casatoria s.a oficiat deja in conditiile in care nasii erau tata si fiica este sau nu valida inaintea lui Dumnezeu.
Sau ar trebui sa reoficieze slujba cu nasi cununati in biserica ortodoxa.
Va rog sa nu va suparati pe mine ca va intreb insistent aceste lucruri.

E valida. Ce nu ar face valida casatoria ar fi faptul ca unul din miri sa nu fi consimitit liber la aceasta uniune.
Cel mai bine ar fi insa sa vorbiti cu un preot.

Cititi si aici -

"Pentru ca Taina Cununiei să fie validă, pe lângă condițiile impuse de dreptul bisericesc, există condiții și din punct de vedere dogmatic. Întrucât adevăratul săvârșitor al Tainelor este Iisus Hristos, eficiența acestora nu depinde de vrednicia morală a săvârșitorului (a preotului), însă intenția și credința săvârșitorului, care trebuie să se manifeste prin evlavie și atenție, sunt absolut necesare.
În același timp, i se cere și primitorului credință și o pregătire specială. (Prof. dr. George Remete, Dogamatica Ortodoxa) În ceea ce privește Taina Cununiei, este suficientă, pentru validitate, credința și pregătirea doar a unuia dintre soți, potrivit cuvântului Sfântului Apostol Pavel:
Bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.
„Însușirile căsătoriei sunt unitatea și indisolubilitatea. Unitatea constă în monogamie, iar indisolubilitatea înseamnă indestructibilitatea căsătoriei pe toată viața.” Cu toate acestea, cei care au mai fost căsătoriți și au divorțat se pot căsători din nou, dar a doua căsătorie este o simplă ierurgie și nu o Taină. (Prof. dr. George Remete, Dogamatica Ortodoxa)
Scopul principal al Tainei Cununiei este acela de a împărtăși harisma trăirii în comuniune deplină. (Prof. dr. George Remete, Dogamatica Ortodoxa) Acest aspect foarte important este uitat de multe ori de către potențialii sau actualii soți. Ei văd în căsătorie doar un angajament public, solemn, de a trăi împreună, de a-și fi fideli, de a se ajuta reciproc până la moarte, de a crește copii și, eventual, că vor fi pedepsiți de Dumnezeu la Judecata de Apoi dacă nu fac aceste lucruri. Dar această gândire face abstracție de prezența permanentă a lui Hristos în mijlocul lor. În realitate, orice păcat face ca relația cu Dumnezeu să slăbească acum și aici, ca și cea dintre soți. Ori de câte ori nu este pusă în lucrare această harismă primită în cadrul Tainei Cununiei, soții se depărtează de la scopul Tainei."


si aici - http://www.crestinortodox.ro/drept-b...iei-69941.html

Andreea80 12.08.2012 01:06:54

Sotul meu sustine ca nu este valida si mai ingrozitor este ca vrea sa se insoare cu asa zisa nasa,spune ca preotul le poate da dispensa anuland casatoria noastra.
Eu sunt socata si furioasa in acelasi timp!
Va multumesc ptr raspunsuri.

AlinB 12.08.2012 01:14:07

Casatoria nu cred ca se poate anula dar de divortat poate divorta si daca vrea se poate casatori oricand cu oricine.

Ca va da socoteala mai tarziu, e partea a doua, in orice caz o data ce vrea sa divorteze, ce mai conteaza cu cine se casatoreste?

Andreea80 12.08.2012 01:16:59

Asa este.....ce pot sa mai spun.

Demetrius 12.08.2012 02:20:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 464734)
Casatoria nu cred ca se poate anula dar de divortat poate divorta si daca vrea se poate casatori oricand cu oricine.

Ca va da socoteala mai tarziu, e partea a doua, in orice caz o data ce vrea sa divorteze, ce mai conteaza cu cine se casatoreste?

Cununia s-ar putea anula dacă, cu totul improbabil, există motive temeinice și numai atunci s-ar putea cununa pentru că s-ar considera că prima nu a avut loc; în cazul că nu s-ar anula atunci o altă cunuie nu s-ar mai putea săvârși pentru că ar fi considerată adulter.
Divorțul, despărțirea, recăsătorirea(în principiu) nu pot primi binecuvântare.

În cazul de față consider că este validă cununia pentru că a fost împlinită și binecuvântată de preot așa cum a hotărât chiar el, iar dacă același preot(sau altul) o va anula atunci preotul va lua asupra sa o mare pedeapsă ori pentru că a încurajat un legământ injust, ori pentru că va fi anulat un sacrament.

Durerea Andreei este în toate cazurile generată de soț, nu de preot; cauza nu-i preotul, ci soțul.

Andreea80 12.08.2012 02:38:35

Am pus aceste intrebari ca sa incerc sa ma lamuresc cu anumite aspecte legate de ceea ce s.a intamplat.
Iar durerea este ca la momentul acela am gresit pentru ca nu am intrebat mai multi preoti daca ceea ce fac este primit sau nu in fata lui Dumnezeu,drept urmare se pare ca nu a fost primit Taina Cununiei savarsindu.se asa cum am relatat mai sus....practic fara nasi.

Andreea80 12.08.2012 02:40:53

Sunt perfect constienta ca nimeni nu este vinovat si nu caut vina nici preotului nici sotului.

Andreea80 12.08.2012 02:44:48

Cum as putea eu sa trag la raspundere un preot ca a oficiat o astfel de casatorie?Sau cum ar putea un preot sa recunoasca ca da a gresit nerespectand anumite lucruri.
E imposibil....
Va multumesc tare mult ptr raspunsuri si intelegere.

glykys 12.08.2012 12:51:24

Ba da, Andreea, Taina Cununiei e valida si el face mare pacat daca se va recasatori cu nasa, care ii devine rudenie spirituala.
Trebuie sa intelegi ca este doar un pretext de-al lui, cum ca Taina nu ar fi fost valida, fiindca nu ati avut nasi casatoriti si ca, vezi, Doamne, astfel se poate casatori cu nasa! Si te face si pe tine sa te simti prost, sa consideri ca e vina ta ca nu merge casatoria voastra si ca vrea sa isi refaca viata cu nasa, e un santaj sentimental strigator la cer!
Sa il lumineze Domnul! Mergeti impreuna la un preot sa ii explice ca e si mai mare pacat ce vrea el sa faca....

Andreea80 12.08.2012 18:42:31

El considera ca aceea persoana nu este nasa lui atata vreme cat ea nu era cununata in biserica si ca nu sunt nici un fel de ruda.
La fel cum considera ca nici cununia noastra nu este valida atata vreme cat nu am avut nasi,ma repet nasa si nasul au fost tata si fiica ea nefiind cununata.
Am mers la un preot calugar din zona Bucovinei si m.a sfatuit sa imi refac viata si sa.i las in pace.
Parerea acelui preot a fost ca intradevar preotul care ne.a casatorit nu si.a facut intocmai datoria .
La fel si aici am citit ca o cununie nu se poate oficia fara nasi iar nasi obligatoriu trebuie sa fie ortodoxsi si mai ales cununati.
Dar asta este viata ce pot sa mai fac acum ,asa a fost sa fie.

andravenache 12.08.2012 23:03:06

Imi cer scuze ca, in ciuda nestiintei mele, ma bag si eu in vorba. Am citit si eu ce inseamna nasii de cununie si rolul lor ... care odata era important. Trebuie sa iti spun, Andreea, ca nu vad cum lipsa nasilor l-ar indreptatii pe sotul tau sa ceara anularea casatoriei. Iata cum vad eu lucrurile:
- Validitatea nuntii este data de consimtamantul celor doi, dat in fata lui Dumnezeu, de a-si asuma responsabilitatile casatoriei
- Rolul nasilor este acela de a le fi alaturi finilor, si de a le da sfaturi in conformitate cu ceea ce inseamna o casatorie crestin-ortodoxa (in cazul de fata). Un cuplu de nasi mai in varsta, casatoriti si buni crestini vor avea intr-adevar mai multe sanse sa indeplineasca acest rol asa cum se cuvine. Totusi, nu ei (nasii) sunt cei care decid daca o unire are sau nu loc, ei nu au nici macar rolul de a binecuvanta acea unire (lucru pe care il face Dumnezeu, atunci cand preotul care oficiaza slujba cere acest lucru pentru cei 2 logodnici). Rolul nasilor este strict educativ si, ideal ar fi sa fie si de a da un exemplu prin propriul mariaj.
- E adevarat ca in cazul tau cei doi nasi nu puteau da un exemplu (caci nu erau casatoriti si nici nu ar fi putut fi), insa sunt atatea cazuri in care se porneste de la premisa ca cei doi nasi ar putea da un exemplu si ar putea sfatui (nasi casatoriti de mult timp, etc.) dar nu o fac (din diverse motive). Daca cineva considera ca ar trebui anulata casatoria ta, atunci ar trebui anulate toate casatoriile asemenea ei (in care nasii nu si-au indeplinit datoria).
- In plus, asa cum stii, orice regula are exceptii si in acest sens ti-as da ca exemplu casatoria dintre Adam si Eva, care nu a avut parte de nici un nas. Daca ei au fost casatoriti legitim in fata lui Dumnezeu, atunci si voi sunteti. Voi ati avut nasi. Faptul ca nu au fost alesi chiar ok a fost o greseala din nestiinta care nu anuleaza faptul ca voi amandoi ati consimtit sa va uniti destinele, iar preotul a binecuvantat aceasta unire. Dumnezeu nu isi retrage binecuvantarea.
.... asa vad eu lucrurile.


Ora este GMT +3. Ora este acum 12:44:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.