Administrarea Sf. Taine a Cununiei

Administrarea Sf. Taine a Cununiei Mareste imaginea.

 

Administrarea Sf. Taine a Cununiei

 

Sf. Taina a Cununiei este lucrarea sfanta prin care se desavarseste - prin har - intelegerea dintre doua persoane, prin care acestea in­cheie casatoria. Ca binecuvantare religioasa a casatoriei, cununia se mai numeste in sens cu totul general si casatorie religioasa, desi casa­toria, chiar binecuvantata de Biserica, sau casatoria religioasa, nu se reduce numai la Sf. Taina a Cununiei ci ea este formata si dintr-o parte nereligioasa sau profana, care consta in intelegerea fireasca, care se stabileste prin consensul persoanelor care incheie casatoria.

                                        

Potrivit atat randuielilor religioase, cat si celor juridice, ale Bi­sericii, savarsitorii Sf. Taine a Cununiei pot fi numai episcopul si preotul, se intelege, acestia avand hirotonia valida sau preotia lucratoare, adica nefiind pusi sub o pedeapsa, care sa-i opreasca de la savarsirea Sfinte­lor Taine.         

                                           

O alta conditie pentru savarsitor este ca el sa fie prezent, adica de fata cu persoanele carora le administreaza Sf. Taina a Cununiei.

 

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca candidatul la casa­torie pot fi impartite: in patru categorii si anume: religioase, morale, fizice si sociale.

 

Principalele conditii religioase sunt:                   

a) Credinta ortodoxa sau dreapta credinta; b) botezul valid; c) ca­litatea de membru al Bisericii cu toate drepturile, adica persoana in cauza sa nu fie excomunicata, data anatemei sau supusa vreunei alte pedepse, care ar opri-o de la primirea Sf. Taine a Cununiei, cum ar fi de pilda simpla oprire de la Sf. Impartasanie; d) nici una din cele doua persoane sa nu fie logodita, bisericeste cu alta persoana; e) sa nu fie casatorita (bisericeste sau civil); f) iar daca a fost vreuna din ele casatorita sa fi obtinut divortul bisericesc, in cazul ca a fost si cununata, sau divortul civil in cazul ca fusese casatorita numai civil; g) nici una sa nu fi fost casatorita de trei ori; h) persoanele sa nu se afle in legatura de inrudire spirituala sau religioasa in astfel de grade in care este oprita casatoria dupa legile bisericesti; i) nici una din ele sa nu fie de alta religie sau confesiune, nici eretica sau schis­matica; j) barbatul sa nu fie hirotonit in vreo treapta a preotiei. k) nici una din persoane sa nu fi depus voturile monahale;

 

Principalele conditii morale pe care trebuie sa le indeplineasca, primitorii Sf. Taine a Cununiei sunt :

a) Sa aiba constiinta de sine ; b) Sa aiba facultatea de a consimti in mod liber sau de a pronunta in mod liber consensul pentru incheierea casatoriei, acesta nefiind prejudiciat de nimic; c) persoanele cu care se casatoresc candidatii la preotie, sa fie fecioare

 

Principalele conditii fizice, pe care trebuie sa le indeplineasca primitorii Sf. Taine a Cununiei.

a) Sa nu fie de acelasi sex; b) sa fie sanatos, adica sa nu sufere de boli, care ar primejdui sanatatea celuilalt sau care ar primejdui sanatatea urmasilor c) sa aiba varsta stabilita ca majorat matrimonial, adica varsta pe care o stabilesc legile de stat si cele bisericesti pentru ca cineva sa poata incheia o casatorie, d) sa fie prezente in mod fizic la incheierea casatoriei, ca si la administrarea Sf. Taine a Cununiei; e) sa nu existe intre ele legatura de inrudire fizica, adica de sange sau de cuscrie, in astfel de grade in care Biserica nu le permite casatoria.

 

Principalele conditii sociale pe care trebuie sa le indeplineasca primitorii Sf. Taine a Cununiei sunt :

a) Sa fie cetateni ai statului in care vor sa incheie casatoria si sa aiba liberul exercitiu al drepturilor civile, nefiind loviti de vreo inter­dictie,  b) sa in­cheie in prealabil casatoria civila si sa prezinte dovada acesteia, c) sa aiba dispensele trebuitoare in cazurile necesare si posibile.

 

Randuielile canonice cu privire la modul in care se administreaza Sf. Taina a Cununiei sunt urmatoarele :

a) Persoanele care vor sa se casatoreasca, sa se marturiseasca in prealabil si sa primeasca dezlegare de pacate; b) Inainte de incheierea casatoriei, ca si inainte de savarsirea cununiei, sa se faca asa zisele vestiri, in locul unde aceasta se practica. Prin ele se inte­lege anuntarea consecutiva in trei duminici sau sarbatori a hotararii de a se casatori a celor in cauza, cu scopul de a se da posibilitate, sa fie oprita incheierea acelor casatorii, in calea carora ar exista impedimente grave si necunoscute sau de la care nu s-a obtinut dispensa; c) cununia sa nu se savarseasca in vreme de post; d) sa se savarseasca in biserica; e) sa se savarseasca dupa ri­tualul prescris de biserica.

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 8662

Voteaza:

Administrarea Sf. Taine a Cununiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE