Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Puterea vindecatoare a Sfintei Cruci, demonstrat stiintific (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14124)

Laura19 09.11.2011 23:27:46

Puterea vindecatoare a Sfintei Cruci, demonstrat stiintific

Fenomenele mistice" cum erau denumite pana de curand, au suport stiintific dat de ultimele cercetari in domeniu. Tot mai multi cercetatori din intreaga lume, s-au axat in ultimul timp pe experiente si cercetari specifice…

Oamenii pot sa se vindece intr-adevar in biserici atunci cand ating sfintele moaste sau sanctuarele. Oamenii de stiinta din Petersburg au dovedit-o si au descoperit si mecanismul „material” al acestui fenomen divin. [1]
„O rugaciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, seful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare si Dezvoltare Psihoneurologica Bekhterev din Petersburg: „Rugaciunea nu numai ca regleaza toate procesele din organismul uman, dar ea repara si structura grav afectata a constiintei. ”[2]

Profesorul Slezin a facut ceva de necrezut – a masurat puterea rugaciunii. El a inregistrat electroencefalogramele unor calugari in timp ce se rugau si a captat un fenomen neobisnuit – „stingerea” completa a cortexului cerebral.
Aceasta stare poate fi observata numai la bebelusii de trei luni, atunci cand se afla langa mamele lor, in siguranta absoluta. Pe masura ce persoana creste, aceasta senzatie de siguranta dispare, activitatea creierului creste si acest ritm al biocurentilor cerebrali devine rar, numai in timpul somnului profund sau al rugaciunii, asa dupa cum a dovedit omul de stiinta. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscuta „trezie usoara, in rugaciune” si a dovedit ca are o importanta vitala pentru orice persoana.

Este un fapt cunoscut ca bolile sunt cauzate mai ales de situatii negative si afronturi care ne raman infipte in minte.. In timpul rugaciunii, insa, grijile se muta pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibila atat vindecarea psihica si morala cat si cea fizica.
Slujbele bisericesti ajuta si ele la ameliorarea sanatatii. Inginera si electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicala si Biologica a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sanatatii unor enoriasi inainte si dupa slujba. A rezultat ca slujba in biserica normalizeaza tensiunea si valorile analizei sangelui.

Se pare ca rugaciunile pot sa neutralizeze chiar si radiatiile. Se stie ca dupa explozia de la Cernobil, instrumentele de masura pentru radiatii au aratat valori care depaseau capacxitatea de masurare a instrumentului. In apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, insa, aflata la patru km de reactoare, valoarea radiatiilor era normala.

Oamenii de stiinta din Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, ca apa sfintita, semnul Crucii si batutul clopotelor pot sa aiba, de asemenea, proprietati vindecatoare. De aceea, in Rusia, clopotele bat intotdeauna in cursul epidemiilor.
Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoara virusii de gripa, hepatita si tifos... Proteinele virusilor se incovoaie si nu mai poarta infectia, a spus A. Malakovskaia. Semnul crucii are un efect si mai semnificativ : omoara microbii patogeni (bacilul de colon si stafilococi) nu numai in apa de la robinet, ci si in rauri si lacuri. Este chiar mai eficient decat aparatele moderne de dezinfectie cu radiatie magnetica.

Laboratorul stiintific al Institutului de Medicina Industriala si Navala a analizat apa inainte si dupa sfintire.
A rezultat ca daca se citeste rugaciunea Tatal Nostru si se face semnul Crucii asupra apei, atunci concentratia bacteriilor daunatoare va fi de o suta de ori mai mica. Radiatia electromagnetica da rezultate mult inferioare...

Astfel, recomandarile Ortodoxe de a binecuvanta orice mancare sau bautura nu au numai o valoare spirituala, ci si una preventiva.
Apa sfintita nu este numai purificata, ci ea isi schimba si structura, devine inofensiva si poate sa vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale.
Spectrograful indica o densitate optica mai mare a apei sfintite, ca si cum aceasta ar fi inteles sensul rugaciunilor si l-ar fi pastrat. Aceasta este cauza acestei puteri unice de a vindeca. Singura limita este ca vindeca numai pe cei credinciosi.

„Apa «distinge» nivelul de credinta al oamenilor. ”, spune A. Malenkovskaia. Atunci cand un preot sfinteste apa, densitatea optica este de 2,5 ori mai mare, atunci cand sfintirea este efectuata de o persoana credincioasa laica, numai de 1,5 ori mai mare, dar cu un om botezat si necredincios, fara cruce la gat, schimbarile au fost nesemnificative.

Tradus din rusa in engleza de Julia Bulighina
Trad. Din engleza in romana Cristina M.
C1999-2009 „Pravda Ru”

[1] De fapt, după cum se va vedea, au fost capabili să măsoare unele efecte, dovedind cu mijloacele științifice actuale ceea ce Sfinții Părinți știu, prin experință, de 2000 de ani, dar „mecanismul”, fiind divin, nu poate fi explicat în termeni omenești. (N.T.)
[2] Această putere vindecătoare pe plan fizic, moral și spiritual a rugăciunii Tatăl Nostru și a rugăciunii, în general, spusă cu credință, am vazut-o cu ochii mei în programul 12 Pași pentru Alcoolici Anonimi și Al-Anon (pentru familii afectate de alcoolism). Oameni care erau la un pas de moarte sau pacienți în spitale de boli mentale au suferit transformări miraculoase. Nu numai că le-a dispărut obsesia alcoolului, dar au ajuns să aibă o sănătate perfectă. Pentru a-și menține această stare, continuă să se roage, să practice cei 12 Pași și să se abțină de la orice substanță cu prorpietăți psihotrope, inclusiv uneori anestezia la dentist. Părintele Ortodox Melethios Weber, în cartea sa „Doisprezece Pași de Transformare” (Twelve Steps of Transformation) explică bazele ortodoxe ale programului, care are efecte pozitive și asupra neortodocșilor, cu condiția să aibă credință în Dumnezeu.(N. T.)
Am deosebita rugăminte la dumneavoastră, să multiplicați prezenta și să o oferiți cunoscuților și chiar necunoscuților. (Preluat de pe site-ul Manastirii Dervent)

http://www.sfantatreimeghencea.ro/sf...i-vindecatoare

cocacoc 10.11.2011 08:02:03

Stii cat valoreaza dpdv stiintific textul asta ?

alexdu 10.11.2011 08:21:52

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 409880)
Fenomenele mistice" cum erau denumite pana de curand, au suport stiintific dat de ultimele cercetari in domeniu. Tot mai multi cercetatori din intreaga lume, s-au axat in ultimul timp pe experiente si cercetari specifice…

Oamenii pot sa se vindece intr-adevar in biserici atunci cand ating sfintele moaste sau sanctuarele. Oamenii de stiinta din Petersburg au dovedit-o si au descoperit si mecanismul „material” al acestui fenomen divin. [1]
„O rugaciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, seful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare si Dezvoltare Psihoneurologica Bekhterev din Petersburg: „Rugaciunea nu numai ca regleaza toate procesele din organismul uman, dar ea repara si structura grav afectata a constiintei. ”[2]

Profesorul Slezin a facut ceva de necrezut – a masurat puterea rugaciunii. El a inregistrat electroencefalogramele unor calugari in timp ce se rugau si a captat un fenomen neobisnuit – „stingerea” completa a cortexului cerebral.
Aceasta stare poate fi observata numai la bebelusii de trei luni, atunci cand se afla langa mamele lor, in siguranta absoluta. Pe masura ce persoana creste, aceasta senzatie de siguranta dispare, activitatea creierului creste si acest ritm al biocurentilor cerebrali devine rar, numai in timpul somnului profund sau al rugaciunii, asa dupa cum a dovedit omul de stiinta. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscuta „trezie usoara, in rugaciune” si a dovedit ca are o importanta vitala pentru orice persoana.

Este un fapt cunoscut ca bolile sunt cauzate mai ales de situatii negative si afronturi care ne raman infipte in minte.. In timpul rugaciunii, insa, grijile se muta pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibila atat vindecarea psihica si morala cat si cea fizica.
Slujbele bisericesti ajuta si ele la ameliorarea sanatatii. Inginera si electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicala si Biologica a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sanatatii unor enoriasi inainte si dupa slujba. A rezultat ca slujba in biserica normalizeaza tensiunea si valorile analizei sangelui.

Se pare ca rugaciunile pot sa neutralizeze chiar si radiatiile. Se stie ca dupa explozia de la Cernobil, instrumentele de masura pentru radiatii au aratat valori care depaseau capacxitatea de masurare a instrumentului. In apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, insa, aflata la patru km de reactoare, valoarea radiatiilor era normala.

Oamenii de stiinta din Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, ca apa sfintita, semnul Crucii si batutul clopotelor pot sa aiba, de asemenea, proprietati vindecatoare. De aceea, in Rusia, clopotele bat intotdeauna in cursul epidemiilor.
Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoara virusii de gripa, hepatita si tifos... Proteinele virusilor se incovoaie si nu mai poarta infectia, a spus A. Malakovskaia. Semnul crucii are un efect si mai semnificativ : omoara microbii patogeni (bacilul de colon si stafilococi) nu numai in apa de la robinet, ci si in rauri si lacuri. Este chiar mai eficient decat aparatele moderne de dezinfectie cu radiatie magnetica.

Laboratorul stiintific al Institutului de Medicina Industriala si Navala a analizat apa inainte si dupa sfintire.
A rezultat ca daca se citeste rugaciunea Tatal Nostru si se face semnul Crucii asupra apei, atunci concentratia bacteriilor daunatoare va fi de o suta de ori mai mica. Radiatia electromagnetica da rezultate mult inferioare...

Astfel, recomandarile Ortodoxe de a binecuvanta orice mancare sau bautura nu au numai o valoare spirituala, ci si una preventiva.
Apa sfintita nu este numai purificata, ci ea isi schimba si structura, devine inofensiva si poate sa vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale.
Spectrograful indica o densitate optica mai mare a apei sfintite, ca si cum aceasta ar fi inteles sensul rugaciunilor si l-ar fi pastrat. Aceasta este cauza acestei puteri unice de a vindeca. Singura limita este ca vindeca numai pe cei credinciosi.

„Apa «distinge» nivelul de credinta al oamenilor. ”, spune A. Malenkovskaia. Atunci cand un preot sfinteste apa, densitatea optica este de 2,5 ori mai mare, atunci cand sfintirea este efectuata de o persoana credincioasa laica, numai de 1,5 ori mai mare, dar cu un om botezat si necredincios, fara cruce la gat, schimbarile au fost nesemnificative.

Tradus din rusa in engleza de Julia Bulighina
Trad. Din engleza in romana Cristina M.
C1999-2009 „Pravda Ru”

[1] De fapt, după cum se va vedea, au fost capabili să măsoare unele efecte, dovedind cu mijloacele științifice actuale ceea ce Sfinții Părinți știu, prin experință, de 2000 de ani, dar „mecanismul”, fiind divin, nu poate fi explicat în termeni omenești. (N.T.)
[2] Această putere vindecătoare pe plan fizic, moral și spiritual a rugăciunii Tatăl Nostru și a rugăciunii, în general, spusă cu credință, am vazut-o cu ochii mei în programul 12 Pași pentru Alcoolici Anonimi și Al-Anon (pentru familii afectate de alcoolism). Oameni care erau la un pas de moarte sau pacienți în spitale de boli mentale au suferit transformări miraculoase. Nu numai că le-a dispărut obsesia alcoolului, dar au ajuns să aibă o sănătate perfectă. Pentru a-și menține această stare, continuă să se roage, să practice cei 12 Pași și să se abțină de la orice substanță cu prorpietăți psihotrope, inclusiv uneori anestezia la dentist. Părintele Ortodox Melethios Weber, în cartea sa „Doisprezece Pași de Transformare” (Twelve Steps of Transformation) explică bazele ortodoxe ale programului, care are efecte pozitive și asupra neortodocșilor, cu condiția să aibă credință în Dumnezeu.(N. T.)
Am deosebita rugăminte la dumneavoastră, să multiplicați prezenta și să o oferiți cunoscuților și chiar necunoscuților. (Preluat de pe site-ul Manastirii Dervent)

http://www.sfantatreimeghencea.ro/sf...i-vindecatoare

Iti multumesc pentru aceasta postare. Mai deschide ochii celor care cauta dovezi.
Doamne ajuta!

faith933 10.11.2011 11:12:52

Bunul Dumnezeu este stiinta,intelepciune si iubire!

Cine il cauta pe Dumnezeul cel Viu si Fiul sau Iisus Hristos au parte de vindecari miraculoase.Celui ce crede totul ii este cu putinta asa spune Mantuitorul nostru Iisus Hristos.Stiu de la un parinte ca semnul Sfintei Cruci pe mancare si pe apa are mare putere spirituala si chiar de ar fi otravita acel om nu pateste absolut nimic,pentru ca este semnul biruintei facut asupra lor.Ma bucur pentru o astfel de postare caci ce stim dintotdeauna de la Sfintii Parintii se dovedeste stiintific de oameni care cauta Adevarul.Bunul Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sufletul tuturor si sa ne intareasca credinta in numele si MAntuitorului nostru Iisus Hristos Fiul Bunului Dumnezeu.Amin.

osutafaraunu 10.11.2011 11:33:45

Citat:

În prealabil postat de faith933 (Post 409905)
Stiu de la un parinte ca semnul Sfintei Cruci pe mancare si pe apa are mare putere spirituala si chiar de ar fi otravita acel om nu pateste absolut nimic,pentru ca este semnul biruintei facut asupra lor.

Vă rog frumos nu probați acest lucru acasă pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoastră! Ar fi o încumetare să-L punem astfel la încercare pe Dumnezeu.

Mtcrysty17 10.11.2011 21:55:17

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 409896)

si ateul loveste din nou..... cocacoc, crezi ca ne intereseaza ce crezi tu??? laura a expus un articol scris de altii .... fiecare alege ce sa creada si in ce sa creada... daca tu nu crezi, de ce incerci sa ii tulburi pe altii???

stefan florin 10.11.2011 21:56:11

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 409910)
Vă rog frumos nu probați acest lucru acasă pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoastră! Ar fi o încumetare să-L punem astfel la încercare pe Dumnezeu.

pentru prima data sunt de acord cu tine prietene! Doamne ajuta!

Laura19 11.11.2011 09:10:37

Multe articole de la Nasa nu sunt cine stie ce credibile. Dau si ei 2-3 explicatii, o poza editata in photoshop si lumea ii crede. In schimb, daca in articol se precizeaza ca sunt oameni de stiinta ortodocsi,indiferent de subiect, dovezile si cercetarile lor sunt puse sub semnul de intrebare sau/si luate in daradere. Iar asta ptr. ca ateii tind sa ii creada pe atei, iar ortodocsii pe ortodocsi, si cum ateii sunt din ce in ce mai multi, balanta se inclina in favoarea ateilor. Personal am mai multa incredere in oamenii de stiinta ortodocsi rusi-si sunt multi- decat americani sau chinezi.
Nu a zis nimeni sa incercam testul cu otrava. Parintele Arsenia Boca cand a precizat asta a vrut sa scoata in evidenta cata putere are credinta in Sfanta Cruce si semnul ei. Dansul a spus asta in alt context totusi. Era vorba de chimicalele, stiute si nestiute, care se pun in mancare in ziua de astazi,care tot o otrava lenta se poate numi. Si cand a fost intrebat ce sa faca oamenii in conditile astea(pe vremea lui Ceasca din cate mi-au zis ai mei mancarea, aia care era, era sanatoasa si naturala), Parintele Arsenia a spus sa facem semnul Sfintei Cruci deasupra a tot ce bem si mancam, ptr ca o purifica, scotand in evidenta acest fapt dand exemplul cu otrava. Acum nu a zis deloc sa facem experimente pe noi insine.
Prin articolul pe care l-am postat, am vrut sa arat ca Preotii si Parintii care ne-au spus de importanta Sfintei Cruci si a rugaciunii au dreptate si ca sunt si dovezi stiintifice care aproba teologia. Stiinta si credinta pot merge foarte frumos mana in mana. Dumnezeu nu e impotriva stiintei, atata timp cat e de folos omului. Experimentele gen "particula Lui Dumnezeu" nu fac nici cum bine omului.

cocacoc 11.11.2011 09:24:44

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 410006)
sunt si dovezi stiintifice care aproba teologia.

De ce crezi ca textul prezentat de tine are valoare stiintifica si prezinta dovezi stiintifice ?

Mtcrysty17 11.11.2011 09:59:59

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 410009)
De ce crezi ca textul prezentat de tine are valoare stiintifica si prezinta dovezi stiintifice ?

Explica-ne te rog, tu, de ce acest articol si implicit aceste experimente sunt false. tare curios sunt ce o sa mai zici. vreau niste argumente plauzibile. . .

ovidiu b. 11.11.2011 10:13:56

Laura mulțumim pentru acest articol iteresant. După cum se observă deja au apărut și vocile ateilor, dar îi rugăm să vină cu argumente plauzibile și nu doar cu vorbe aruncate în vânt.

cocacoc 11.11.2011 12:13:27

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 410014)
vreau niste argumente plauzibile

Argumente pentru ce ? Care experiment ? Am vazut un text preluat de pe site-ul sfantatreimeghencea care l-au preluat de pe site-ul manastirii Dervent. Mare miracol , m-am dus pe site-ul Dervent si la articol sursa trecuta este asa : "articol primit pe mail-ul mănăstirii" :))

In text totusi vad ca scrie ceva...Pravda Ru. Pe site-ul pravda ru la articol este trecut aif.ru , site rusesc . Am gasit acolo stirea, noroc cu google translate , http://www.aif.ru/article/index/article_id/17615 Nu vad nici o sursa trecuta. Se pare ca aif.ru este gaura neagra a stiintei, iar eu trebuie sa cred pe cuvantul jurnalistei care a scris pe aif.ru cum ca tot ce m-a invatat pana acum chimia, fizica, biologia este gresit.

speranta1970 11.11.2011 12:59:46

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 409896)

Sant dovezi stiintifice, chiar ce a scris Laura se poate verifica. Poti sa cauti pe internet. Institutul de Neuropsihologie din ST. Petesburg exista si poti gasii detalii despre cercetatorul care a facut experimente. Chiar iti recomand sa citesti, este interesant chiar daca nu esti credincios. Valery Slezin este un om de stiinta renumit.

AlinB 11.11.2011 13:09:11

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 410006)
Multe articole de la Nasa nu sunt cine stie ce credibile. Dau si ei 2-3 explicatii, o poza editata in photoshop si lumea ii crede. In schimb, daca in articol se precizeaza ca sunt oameni de stiinta ortodocsi,indiferent de subiect, dovezile si cercetarile lor sunt puse sub semnul de intrebare sau/si luate in daradere. Iar asta ptr. ca ateii tind sa ii creada pe atei, iar ortodocsii pe ortodocsi, si cum ateii sunt din ce in ce mai multi, balanta se inclina in favoarea ateilor. Personal am mai multa incredere in oamenii de stiinta ortodocsi rusi-si sunt multi- decat americani sau chinezi.
Nu a zis nimeni sa incercam testul cu otrava. Parintele Arsenia Boca cand a precizat asta a vrut sa scoata in evidenta cata putere are credinta in Sfanta Cruce si semnul ei. Dansul a spus asta in alt context totusi. Era vorba de chimicalele, stiute si nestiute, care se pun in mancare in ziua de astazi,care tot o otrava lenta se poate numi. Si cand a fost intrebat ce sa faca oamenii in conditile astea(pe vremea lui Ceasca din cate mi-au zis ai mei mancarea, aia care era, era sanatoasa si naturala), Parintele Arsenia a spus sa facem semnul Sfintei Cruci deasupra a tot ce bem si mancam, ptr ca o purifica, scotand in evidenta acest fapt dand exemplul cu otrava. Acum nu a zis deloc sa facem experimente pe noi insine.
Prin articolul pe care l-am postat, am vrut sa arat ca Preotii si Parintii care ne-au spus de importanta Sfintei Cruci si a rugaciunii au dreptate si ca sunt si dovezi stiintifice care aproba teologia. Stiinta si credinta pot merge foarte frumos mana in mana. Dumnezeu nu e impotriva stiintei, atata timp cat e de folos omului. Experimentele gen "particula Lui Dumnezeu" nu fac nici cum bine omului.

Nu mai fi atat de naiva, informatii de genul asta NU sunt verificabile.

Adica e exact ca in pacalelile cu NASA, "NASA a inventat masina bioenergetica de diagnosticare" dar daca ai sa cauti vreo informatie de la NASA despre masina asta n-ai sa gasesti nimic.

La fel si cu materialul de mai sus, n-ai sa-l gasesti nicaieri pe Internet in forma originala, este ca si in cazul deja discutat al "miracolelor apei sfintite dovedite stiintific", in cel mai fericit caz ajungi la un tabloid rusesc care pretinde ca informatiile respective sunt dintr-o sursa credibila, nu stiu ce institut si nu stiu care ceretator si chiar daca numele astea exista, dar pe site -ul institutului in cauza n-ai sa gasesti nicaieri materialele astea sau pe cel al unei comunitati stiintifice recunoscute.

Modul asta "stiintific" de a "demonstra" credinta aduce mai degraba deservicii decat servicii actului de credinta care este coborat din sacru in ridicol.

AlinB 11.11.2011 13:11:14

Citat:

În prealabil postat de speranta1970 (Post 410031)
Sant dovezi stiintifice, chiar ce a scris Laura se poate verifica. Poti sa cauti pe internet. Institutul de Neuropsihologie din ST. Petesburg exista si poti gasii detalii despre cercetatorul care a facut experimente. Chiar iti recomand sa citesti, este interesant chiar daca nu esti credincios. Valery Slezin este un om de stiinta renumit.

Faptul ca numele respective exista in realitate nu inseamna ca materialele/studiile chiar exista si sunt semnate de respectivii.

Nu mai fiti atat de naivi, credinta nu inseamna naivitate, dar cu "dovezi" din astea nu reusiti decat sa convingeti contariul pe dusmanii ei.

Laura19 11.11.2011 14:20:07

http://english.pravda.ru/
http://english.pravda.ru/society/ano...048-prayers-0/
Acesta este un site ptr stiri si informatii, ca oricare altul. Preia informatia din alte parti. Articolul despre care vb este luat de pe siteul cu articole :
http://www.aif.ru/ care la randul sau a luat, cel mai probabil, de la alta sursa.
Valeri Slezin, șeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare și Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg - sursa directa si oficiala.
http://calligraphy-expo.com/eng/Pers...px?ItemID=1392 - dovada ca omul exista; siteul nu are legatura cu articolul in sine, insa dovedeste ca Valeri Slezin e real

Institutului de Cercetare și Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg
http://www.bekhterev.spb.ru/index.php?cid=328
"Salutatory address by Prof. N.G. Neznanov, Director of the Institute

Dear colleagues, friends! The St.Petersburg Psychoneurological Research Institute bearing today the name of V.M. Bekhterev was founded in 1907 by the Emperor Nicholas II ukase in consequence of the Russian Prime Minister P.A. Stolypin's motion. Its founder was V.M. Bekhterev, world-famous great scholar and the most prominent organizer of the psychoneurological orientation in medicine. From the very beginning of the Institute's existence it predetermined its noticeable place in the Russian and world psychoneurology and breadth of scientific aspirations peculiar to it. The spirit of creativity characteristic of the Institute is retained also in our days. "-mai multe pe site-ul lor

Acum daca va asteptati ca dansii sa puna online fiecare detaliu,observatie,experiment sau tot dosarul puteti sa tot asteptati. Nimeni nu o sa vina la usa sa va demonstreze voua numai ca sa ii credeti. Puteti sa contactati Institutul si sa obtineti informatii legate de acest studiu, daca vreti info de la sursa 100%. Eu una am zis ce am gasit pe net, si nu stiu nici rusa asa ca sunt putin limitata. Articolul postat se gaseste pe mai multe siteuri si in romana,engleza,rusa etc. Oricum acest articol si topic este ptr cei care cred in ortodoxie si in Sfanta Cruce sau care vor sa o cunoasca. Nu are rost sa intram in discutii cu cei care nu cred in Dumnezeu si ortodoxie, mai ales ptr ca deobicei cei care nu cred nu sunt aici ca sa cunoasca adevarul si sa ia in calcul religie, ci ca sa o combata. Sunt destule siteuri ateiste unde ortodoxia este bataia de joc la ordinea zilei. De ce nu mergeti acolo sa comentati impotriva?, macar o sa fiti aprobati . Chiar daca suntem la Generalitati, tot pe un site ortodox suntem si nu cred ca avem nevoie de persoane care sa ne deschida ochii si sa ne convinga ca ortodoxia ar fi rea,mincinoasa etc.
Oricum un ortodox adevarat nu are nevoie de dovezi stiintifice ca sa creada, cu toate ca s-a dovedit de-a lungul timpului de o mie de ori ca ortodoxia e religia adevarata. Crezi ori nu crezi. Daca nu crezi, noi putem sa stam si in maini si sa cantam in acelasi timp, ca tot nu o sa credeti.

Da Aline, insa nu este un forum general, este un forum ortodox. Intentia mea nu a fost sa ii conving pe cei care nu cred, ci sa reamintesc puterea Sfintei Cruci si a rugaciunii celor care cred si poate au o cadere, sau sunt la inceput. Se stie doar ca rugaciunea multa te face mai sanatos. Multi oameni s-au vindecat cu ajutorul rugaciunii, a Sfantului Maslu-au scapat de vicii,de boli,de depresii etc. De apa sfintita stim ca nu se strica niciodata etc. Experimentul in sine a pornit din start de la ideea ca apa sfintita e altfel decat cea normala si ca rugaciunea insanatoseste omul. Ei au vrut sa vada ce se intampla si de ce, cautau motive rationale. Articolul in sine nu neaga ce am invatat de la Parinti. Doar si Parintele Arsenie Boca a explicat din punct de vedere medical-deci stiintific- folosind totusi un limbaj normal,ca sa intelegea si ciobanul si boierul, anumite reguli,afirmatii teologice. Daca stiinta nu era buna, atunci Parintele Arsenie nu mai facea medicina si nu-i mai placea fizica. Asa ca nu vad problema.
Apoi dusmanii nostri, o sa atace si desfiinteze orice spunem. Si ca sa reusesti sa aduci un om pe calea cea dreapta, trebuie sa fii tu prima data drept credincios,nu caldicel, sa ai har si sa cunosti ortodoxia f bine. Deobicei cand esti pacatos, chit ca spui bine tot nu se prinde cuvantul asa cum vrei tu. Eu sincer nu incer sa fac munca de convingere aici, ptr ca nici nu imi permit. Apei, daca nu au reusit si nici nu reusesc Parintii cu har si credinta multa sa ii aduca pe calea cea dreapta pe ateisti, noi, niste simpli pacatosi, nu o sa facem nici nimic. Tot ce putem sa facem noi, este sa ne rugam ptr ei sa cunoasca adevarul.
As ruga, daca se poate, cei care nu cred in Dumnezeu si in Sfanta Cruce sa se abtina de la comentarii agresive si rautacioase, ca sa nu se iveasca cearta. Nu e bine sa ne facem sange rau, ca nu rezolvam nimic.

Calin21 11.11.2011 14:31:19

Alin B... ai auzit de credinta?...
poate e destul de complex termenul... sa nu uitam ca acest cuvant, credinta, prin definitie nu cere dovezi ,caci prin definitia lui spune doar sa te increzi in cineva sau ceva nu sa fi sigur; daca ar fi toate pe siguranta atunci nu i-ar fi spus Mantuitorul femeii cu scurgere de sange ca creditna ei a mantuit-o si nu s-ar mai numi credinta.
Prin urmare crede cine vrea si se mantuie cine crede:)

costel 11.11.2011 14:45:16

Nu mi-au placut niciodata aceste demonstratii. Pentru mine insemnarea cu semnul sfintei cruci e un lucru tainic. Cand sarut o icoana, cand ma rog lui Dumnezeu nu o fac pentru experimente - sa vad cat de mult s-a mai schimbat sau ce modificari au mai aparut in natura mea. O fac pur si simplu din dragoste. Ca se produc schimbari e altceva. Dar a face toate aceste gesturi pentru experimente, e ratacire.

Nu cred ca oamenii ajung sa se apropie de Dumnezeu in urma unor analize de acest gen. E de ajuns sa te uiti in lume si sa vezi ca oamenii se iubesc pentru ca le dicteaza inima, nu mintea.

Mihailc 11.11.2011 15:15:19

Asemenea ”dovezi” nu doar că nu aduc niciun spor credinței (și nici n-au cum pentru că ele se adresează rațiunii), dar e posibil chiar să aducă deservicii insidioase. Experimentul științific încearcă să identifice constante ale fenomenelor investigate în căutarea adevăratei cauze, or din cazurile menționate mai sus deduc că puterea Sfintei Cruci ar sta în felul cu ne raportăm la ea, sau puterea rugăciunii depinde de amplificarea activității cerebrale, indiferent dacă cel care se roagă se adresează unui stâlp, unui perete sau adevăratului Dumnezeu. Validarea de către credință a unor asemenea încercări deschide drum liber acceptării a tot felul de experimente dubioase din sfera indeterminată a paranormalului, toate având ca scop acreditarea teoriilor care caută explicații pentru miracol în zona puterilor necunoscute și neexploatate ale psihicului uman.

AlinB 11.11.2011 15:18:25

Citat:

În prealabil postat de Calin21 (Post 410044)
Alin B... ai auzit de credinta?...
poate e destul de complex termenul... sa nu uitam ca acest cuvant, credinta, prin definitie nu cere dovezi ,caci prin definitia lui spune doar sa te increzi in cineva sau ceva nu sa fi sigur; daca ar fi toate pe siguranta atunci nu i-ar fi spus Mantuitorul femeii cu scurgere de sange ca creditna ei a mantuit-o si nu s-ar mai numi credinta.
Prin urmare crede cine vrea si se mantuie cine crede:)

Credinta e una, credinta cu pretentii de validare stiintifica este cu totul altceva.

La fel ca si cu ateismul: ateismul este una, ateismul cu pretentii de validare stiintifica este altceva (abureala).

Nu poti bate diavolul cu mijloacele lui (minciuna, dezinformarea, etc.)

AlinB 11.11.2011 15:21:49

Laura19,

Faptul ca cercetatorul sau/si institutul exista nu inseamna ca studiile respectiva exista sau sunt valide stiintific.

Daca vrei sa fie luata in serios informatia, trebuie sa dovedesti ca ea este valida sau macar respectivi au facut un studiu in acest sens.

Nu e neaparat nevoie sa stii rusa, poti sa le trimiti un e-mail in engleza si sa le ceri detalii despre studiul respectiv eventual unde au fost publicate si daca au fost verificate (repetate) si de altii.

Daca nu, toata discutia nu are sens si chiar informatia in sine nu e lipsita de utilitate ci dimpotriva, cum vezi ca au subliniat si altii aduce deservicii credintei.

speranta1970 11.11.2011 23:21:06

Laura, iti multumesc pentru post, dupa cum ai spus postul este pentru credinciosi nu pentru cei necredinciosi. Si daca credinciosii sant considerati naivi asta e treaba lumii, important este ca cei care cred nu au nevoie de demonstratie. Pentru ca asa cum stiu toti crestinii ortodoxi ca Ortodoxia se traieste nu se invata tot asa cand crezi nu ai nevoie de dovezi.

Multumesc Laura, si sper ca vei mai posta, pentru noi credinciosii (asa numiti naivi).

Mosh-Neagu 12.11.2011 11:32:27

Nu cred ca este bine sa bagatelizam notiunea de credinta. Daca ar fi chiar asa, omul n-ar mai avea nevoie de preoti si de biserica apostolica. Dupa parerea lor, oricine face semnul Sfintei Cruci peste o apa infestata de microbi sau de cine stie ce substanta toxica, rezolva o problema delicata de "pasteurizare", ba mai mult, de sfintire chiar. Nu neg ca in jurul bisericii din apropiere de Cernobal, calitatea aerului era normala si lipsita de efectul radioactiv, dar de aici si pana la a emite ca eu, in stadiul de pacatosenie pe care-l am, pot "jongla" cu toate "E"-urile care le iau de pe raft, prefacandu-le in hrana divina, mi se pare o "scurtatura" perfida catre inselare. Stim bine ce inseamna puterea cuvantului - bun sau rau - dar asta ne trimite catre alchimie, magie, vrajitorie, ne umple de mandrie ca suntem in stare sa devenim mici dumnezei, si cred ca este extrem de periculoasa tentatia pe care o sugereaza articolul cu pricina. De aceea ar trebui sa veghem si sa ne cercetam cugetul, inainte ca urzelile vrajmasului sa ne cuprinda si sa nu mai putem scapa...

catalin2 13.11.2011 20:51:23

Cred ca e bine sa inelegem ca noi nu avem o credinta doar ca o filozofie, cum e in alte religii sau culte. Care este dovada ca ortodoxia este dreapta credinta? Pe langa faptul ca putem arata si analizand invataturile (deci teroetic) cea mai evidenta dovada sunt minunile (deci practic).
Minunile nu sunt doar cele care nu se pot cuantifica, sunt si minuni palpabile, care se rasfrang asupra lumii create, asupra materiei. Sfintele moaste nu sunt in imaginatia noastra, sunt ceva ce poate fi observat, au culoare specifica, sunt usoare, uscate si au un miros de mir.
La fel Lumina de la Ierusalim, e ceva ce poate fi observat. Cand cineva se vindeca miraculos el nu se vindeca doar in imaginatia lui, ci sunt si rezultate clinice observabile.

Nu stim cat de corecte au fost facute acele experimente, dar rezultatele acelea exista si confirma ceea ce credeam si noi, fara sa fie si experimente stiintifice.
In topicul pe care am mai scris despre aceste lucruri am dat inclusiv un articol scris de o societate umanista (atee) din acelasi oras, Sankt Petersburg, acestia erau nemultumiti ca de ce un institut de acest calibru, de stat, se ocupa de astfel de experimente. Deci nici vorba ca au inventat ziaristii sau sunt imaginare.

Mihailc 13.11.2011 21:27:01

Cătălin2, sper că tu nu ți-ai întemeiat credința pe cele două tipuri de dovezi menționate mai sus, fiindcă asta ar însemna ”să dansezi pe nispuri mișcătoare”. Învățătura Bisericii - partea pe care o numești ”teoretică” - nu are darul de a convinge numaidecât, e o teorie ca oricare alta dacă nu este confirmată de experiența liturgică a iubirii, depășirea de sine, eliberarea de ego și multe altele. Pe alt topic atrăgeam atenția asupra faptului că există o tendință de a face din ortodoxie un hobby, o preocupare la fel de pasionată precum cele pentru fotbal, timbre, filme, yoga etc. Nu uita o secundă că viața liturgică premerge teologiei și nu invers, altfel nu ne-am deosebi cu nimic de alte forme de religiozitate care se sprijină pe un eșafodaj teoretic dospit în multe secole de reflecție și elaborare.
Nici minunea nu poate fi o dovadă irefutabilă. Nu există un monopol al Bisericii asupra faptului considerat supranatural, ca dovadă răspândirea miracolului în (aproape) toate modurile de manifestare ale lui homo religiosus: de la neoprotestanți, islamiști, hinduiști și până la magia vodoo.

AlinB 14.11.2011 01:18:53

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 410270)
Nu stim cat de corecte au fost facute acele experimente, dar rezultatele acelea exista si confirma ceea ce credeam si noi, fara sa fie si experimente stiintifice.
In topicul pe care am mai scris despre aceste lucruri am dat inclusiv un articol scris de o societate umanista (atee) din acelasi oras, Sankt Petersburg, acestia erau nemultumiti ca de ce un institut de acest calibru, de stat, se ocupa de astfel de experimente. Deci nici vorba ca au inventat ziaristii sau sunt imaginare.

Si daca nu sunt stiintifice, si recunosti ca nu sunt, atunci de ce mai sunt prezentate ca atare?

Da exista, dar in cel mai fericit caz sub forma de articole de publicatie gen "Formula AS" unde superstitia, misticismul non-crestin se combina si confunda total neinspirat cu dreapta credinta.

Adevarata credinta vine din trairea crestina, din relatia personala cu Iisus Hristos, a merge pe formula miraculosului, de cele mai multe ori cunoscut "din auzite" si crezut neconditionat, este o cale care poate duce foarte usor la inselare.

Da, miracolul este forma cea mai usor de inteles a credintei si cea mai accesibila omului infantil spiritual, dar cine ramane doar la aceasta etapa este vrednic de plans si cum a spus si Mihailc, poate usor sa ajunga in deriva caci miraculosul nu e un specific strict al dreptei credinte.

catalin2 14.11.2011 15:40:49

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 410276)
Nici minunea nu poate fi o dovadă irefutabilă. Nu există un monopol al Bisericii asupra faptului considerat supranatural, ca dovadă răspândirea miracolului în (aproape) toate modurile de manifestare ale lui homo religiosus: de la neoprotestanți, islamiști, hinduiști și până la magia vodoo.

Citat:

În prealabil postat de AlinB
Da, miracolul este forma cea mai usor de inteles a credintei si cea mai accesibila omului infantil spiritual, dar cine ramane doar la aceasta etapa este vrednic de plans si cum a spus si Mihailc, poate usor sa ajunga in deriva caci miraculosul nu e un specific strict al dreptei credinte.

Sper ca nu am inteles bine si nu va gandeati ca si in alte religii exista minuni. Si cred ca ati vrut sa spuneti, la fel ca si mine, ca si in alte religii exista "minuni" de la vrajmasul. Bineinteles ca era vorba de cei care sunt in afara ortodoxiei sau atei (sau chiar ortodocsi mai putin practicanti), iar acestia e evident ca sunt la inceput, doar n-o sa le vorbim de filocalie.
Bine ar fi ca sa ne dam seama ca de fapt si noi suntem tot la dinti de lapte si ne prinde bine sa citim vietile sfintilor si alte scrieri mai accesibile si frumoase si sa nu sarim direct la cine stie ce teologie inalta.
In afara ortodoxiei exista minuni doar pentru a-i indemna sa vina la mantuire, in Biserica. Pentru ca Dumnezeu este Adevarul, spune doar adevarul. Exemple avem si in Sfanta Scriptura, episodul cu Sf. Pavel pe drumul Damascului si apoi ce s-a intamplat la Damasc, apoi cel cu sutasul Corneliu si mai sunt multe.
Spuneam in alt mesaj ca am fost mirat ca cineva cunoscut mie care e ateu (si evreu, dar nu are importanta, doar ca sa arat ca nu e botezat ortodox) a spus ca dovada ar trebui sa fie minunile (si el credea ca nu exista minuni).
Asadar daca un ateu, neoprotestant, musulman, sau ortodox nepracticant ne intreaba de ce sau cum aratam ca ortodoxia sau crestinismul e credinta adevarata, nu e nevoie sa spunem doar ca asa scrie in Sfanta Scriptura, ca soarele rasare in fiecare zi la noi, ca ma simt bine, etc., cum sunt nevoiti sa spun altii, ci avem si arguemntele pe care ni le da Dumnezeu, pentru ca El arata intotdeauna unde e adevarul prin minuni.

Referitor la cazul de fata, eu tot nu inteleg incrancenarea unora sa combata ceva care pana la urma nu contrazice ceva din ortodoxie. Ma refer la incrancenare, nu la neincredere, in schimb sunt multi ortodocsi care cred pseudo-stiinta evolutionista.
Poate m-am exprimat gresit, nu am spus ca acele rezultate nu sunt stiintifice, ci ca nu stiu daca sunt toate exacte, dar oricum e sigur ca exista, poate cu o marja de eroare. Aceste articole au fost date si pe site-ul patriarhiei, si pe site-ul catolic. Nu stiu daca a fost citit tot articolul, in intregime. Bineinteles ca puterea sfintei cruci exista, chiar daca noi nu mai constientizam exact acest lucru.

Mihailc 14.11.2011 16:20:56

Cătălin: strict lexical, minune și miracol ar fi sinonime, în contextul de față am făcut distincția între minune (din limbajul bisericesc) și miracol (din înțelegerea profană). E evident că Domnul face și minuni, atunci când binevoiește... dar avem destule mărturii că nu acesta este scopul sinergiei dintre El și om. Altfel, putem cădea ușor în capcana de a transforma lucrarea harului în magie pietistă, cum se întâmplă acum, tot mai des, la noi în Biserică. Probabil mulți o să considere o înviere din morți o minune foarte mare, dar uită că metanoia petrecută în ființa Mariei Magdalena, transfigurarea unei prostituate în sfântă, depășește ontologic învierea (ca simplă amânare a morții). Una este ambiguă și mundană (nu știm ce va face înviatul cu răgazul care i s-a dat pentru a-și lucra mântuirea în trup), iar a doua este pentru veșnicie și zidirea celorlalți întru nădejde neclintită.
N-am manifestat nicio încrâncenare în a combate rezultatele cercetărilor despre care s-a discutat pe acest topic, doar am atras atenția la posibilele primejdii ce stau la pândă în noi atunci când aducem asemenea informații în perimetrul credinței. Mai ales atunci când lăsăm impresia că am avea nevoie de certitudini furnizate de experimente științifice izolate, pentru a ne zidi credința pe nisipurile mișcătoare ale argumentelor acceptate exclusiv rațional. Vorba lui Țuțea : ”Biserica are nevoie de știință, precum poporul român de securitate”(ca poliție politică).

AlinB 14.11.2011 17:41:29

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 410392)
S
Spuneam in alt mesaj ca am fost mirat ca cineva cunoscut mie care e ateu (si evreu, dar nu are importanta, doar ca sa arat ca nu e botezat ortodox) a spus ca dovada ar trebui sa fie minunile (si el credea ca nu exista minuni).

Cred ca stiu genul.
Am avut un profesor de filosofie, ateu convins, care a zis ca renunta la ateism daca ceea ce se spunea despre o prezicatoare se adevereste.
Adica ii "proroceste" si lui cum a auzit de la altii.

Adica sunt oameni care daca diavolul le face o minune si le arata directia dorita de el (categoric nu spre mantuire) sunt dispusi sa apuce in directia respectiva.

Sau hai sa zicem ca intr-o manastire ortodoxa cunoscuta pentru convingeri care cam ies din cadrul ortodoxiei, se intampla un miracol.
Vor avea cei care echivaleaza miracolul cu dreapta credinta, discernamantul pentru a face distinctie intre miracol si imitatia lui?
Eu nu cred.

Citat:

Asadar daca un ateu, neoprotestant, musulman, sau ortodox nepracticant ne intreaba de ce sau cum aratam ca ortodoxia sau crestinismul e credinta adevarata, nu e nevoie sa spunem doar ca asa scrie in Sfanta Scriptura, ca soarele rasare in fiecare zi la noi, ca ma simt bine, etc., cum sunt nevoiti sa spun altii, ci avem si arguemntele pe care ni le da Dumnezeu, pentru ca El arata intotdeauna unde e adevarul prin minuni.
Adevaratele miracole se intampla de fapt in inima omului.
Fara acest miracol, orice miracole "exterioare" sunt inutile.

Citat:

Referitor la cazul de fata, eu tot nu inteleg incrancenarea unora sa combata ceva care pana la urma nu contrazice ceva din ortodoxie.
Ba contrazice mai mult decat crezi. Credinta care se deghizeaza in stiinta ca apoi sa faca apel la credinta oarba intr-un articol de tabloid, nu e o credinta sanatoasa.

E ca si cand ai pune o proptea de lemn putred la ditamai turnul.
Daca turnul asta are nevoie de propteaua aia, inseamna ca are o problema.
Iar daca nu are nevoie de ea, e o bataie de joc in sensul ca sugerezi ca ar avea nevoie.

Citat:

Ma refer la incrancenare, nu la neincredere, in schimb sunt multi ortodocsi care cred pseudo-stiinta evolutionista.
Deci logica e urmatoare, la altii e varza, hai sa fie si la noi.
Un rau mai mare nu scuza unul (aparent) mai mic.

Citat:

Poate m-am exprimat gresit, nu am spus ca acele rezultate nu sunt stiintifice, ci ca nu stiu daca sunt toate exacte, dar oricum e sigur ca exista, poate cu o marja de eroare. Aceste articole au fost date si pe site-ul patriarhiei, si pe site-ul catolic. Nu stiu daca a fost citit tot articolul, in intregime. Bineinteles ca puterea sfintei cruci exista, chiar daca noi nu mai constientizam exact acest lucru.
Pot fi scrise si pe coperta Bibliei, atat timp cat nu sunt publicate intr-un cadru demn de incredere (nu intr-un ziar derizoriu) si sub semnatura certa a autorilor, sunt ca si cand nu exista.

Sursele "de incredere" mentionate de tine le-au luat la randul lor, fara discernamant din alte surse care duc toate se pare spre o fitzuica oarecare (ca valoare stiintifica).

Deci, ceea ce propovaduiti de fapt nu este ceea ce aparent constitutie continutul articolului ci credinta nelimitata in fitzuica in cauza.

Pentru ca restul (partea cu experimentul "stiintific") este pana la proba contrarie (furnizata in conditiile sus amintite)..poveste.

Si inca ceva, chiar daca rezultaltele in cauza fac subiectul unui studiu cu pretentii stiintifice, atat timp cat ele nu pot fi replicate de o sursa independenta, raman pura fantezie, care au de a face cu credinta dar nimic cu stiinta.

Inca o data, sa nu fim machiavelici (scopul nobil al credintei scuza mijloacele)...

catalin2 14.11.2011 20:49:10

Mihai si Alin, aici nu vorbim de cei ce sunt credinciosi care oricum nu mai au nevoie de dovezi ca sa creada. E vorba de cei ce nu sunt credinciosi sau au o credinta indoita. Iisus nu a propovaduit doar, a facut si minuni. De ce? Pentru a arata adevarul si a intari ceea ce spunea. Pentru ca Dumnezeu ar putea si azi sa-i vindece pe toti.
Noi suntem credinciosi pentru ca apare Sfanta Lumina de la Ierusalim? Nu, apare si pentru intarirea ortodocsilor si pentru a arata care este dreapta credinta celor ce nu sunt ortodocsi. Ce rost ar avea sa se intoarca raul Iordan in fiecare an?
Fara sa vrem in fiecare an au loc cateva minuni pe care le poate observa orice om.

In cazul de fata, cu acele cercetari, nu stim cati atei sau unii care aveau credinta indoita nu au devenit credinciosi citind aceste studii. Minunile se rasfrang asupra materiei, un om care se vindeca miraculos se vindeca efectiv. Ce face, nu mai trebuie sa-si faca analizele? La fel si apa, se schimba componenta. De ce sa nu fie studiata, eu tot nu inteleg. De ce un ateu nu are dreptul sa alfe si el, pentru ca lui ii atrage atentia doar aceste lucruri ce tin de stiinta, materie, etc. Si daca unul singur a devenit credincios din cauza asta e un lucru extraordinar.
Religiile orientale pun baza pe simtire, minimalizand ratiunea. In vest se pune baza mai mult pe ratiune, iar in ortodoxie sunt ambele.
Daca citim in Sfanta Scriptura credinta a venit in urma auzirii mesajului mantuirii. De aceea Apostolii au mers sa propovaduiasca, iar cei ce erau deja pregatiti au receptat si cu mintea adevarul.

Laura19 15.11.2011 00:16:02

Pe forumul acesta, proverbul : "UNDE DAI, SI UNDE CRAPA" se potriveste perfect !

Nu am vrut sa sugerez prin acest articol bazarea credintei numai prin dovezi si minuni. Doar Sfintii Parintii si alti Sfinti stiau toate aceste lucruri despre Sfanta Cruce fara a cerceta. Iar eu una pun intai de toate spusele lor pe primul loc,Sfanta Scriptura,duhovnicul, apoi mai arunc un ochi si la alte cuvinte,articole. Putem lua ceea ce e bun din orice.-aproape- Eu nu inteleg de ce daca esti ortodox nu poti sa ai ca pasiune fizica sau chimia. Pot merge foarte frumos impreuna. Mie nu mi s-a raspuns la o intrebare: de Parintele Arsenie Boca ce spuneti? A dat explicatii prin termeni medicali,mai babesti, ca sa explice anumite chestiuni, gen de ce nu e bine sa faci chestii in timpul sarcinii si alaptarii, ce se intampla in organismul unui barbat cand e baut, despre carne si altele. Si nu a combatut nimic din spusele Sfintilor Parinti, ci doar le-a explicat.
App. de unde pana unde Maria Magdalena a fost prostituata? Eu stiu ca Iisus i-a scos 7 patimi, adica 7 draci si atat. Nu zice nicaieri in Biblie ca a fost prostituata. Aceea a fost Maria Egipteanca. Sau te-ai luat si tu dupa ce au spus astia new age ca Maria Magdalena ar fost prostituata numa' asa ca sa ii strice imaginea, mai ales ca dupa zic ca s-a maritat cu Iisus. x.x
In articolul de fata este vorba DOAR de credinciosi ortodocsi PRACTICANTI si EVLAVIOSI, nu de alta confesiune, deci cei de care zice ca se roaga,fac Cruce, etc sunt ortodocsi, apoi face diferenta dintre un ortodox evlavios si un ortodox caldicel, si apoi cu unul ortodox dupa botez,dar necredincios. ARticolul in engleza se duce mai departe si testeaza si alte confesiuni catolici,musulmani etc. N-am mai pus si partea respectiva. N-ati vazut ca mancarea de post de la manastire este asa buna, mult mai buna decat cea de acasa?Tocmai ptr. ca este binecuvantata.
Exista o carte "Minuni ale vremii noastre" editura Sophia, v-o recomand.Descriere:

"Este greu de crezut că în vremurile noastre fresca unei biserici se poate înnoi singură. Este greu de crezut că în vremurile noastre prin trupul unui om care a murit cu 500 de ani în urmă s-au vindecat nebuni, îndrăciți, bolnavi incurabil. Este greu de crezut că în *vremurile *noastre există oameni în viață care au văzut în amănunt lumea de dincolo de mormânt și dau despre ea mărturie nemincinoasă. Și totuși, aceste lucruri sunt adevărate și continuă să se întâmple.
Citiți în această carte despre câteva dintre cele mai zguduitoare minuni pe care Dumnezeu le-a săvârșit de-a lungul veacului XX până în zilele noastre, spre proslăvirea Ortodoxiei. Lucrarea cuprinde povestiri ale unor întâm*plări adevărate pe temeiul mărturiilor nemincinoase ale unor creștini despre manifestările harului și ale puterii lui Dumnezeu. Unele dintre acestea prezintă pilde bune de urmat, iar altele pot servi credincioșilor ca un avertisment în vederea evitării unor greșeli. "

Mihailc 15.11.2011 00:51:31

Laura19: Pun pe seama energiei debordante a tinereții, stilul ăsta înțepat de a replica unui text scris pe un ton mult mai calm.

Pentru cultura ta teologică legată de urmele lăsate în memoria Bisericii de către sfânta Maria Magdalena îți recomand următoarea carte:

http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=73

Tolle lege, Laura! Găsești o bibliografie bogată referitoare la Maria Magdalena și nu numai!

Laura19 15.11.2011 03:23:41

Nu e intepat. E direct. Si am cautat si eu si nu am gasit nicaieri batut in cuie ca Maria Magdalena ar fi fost prostituata. Si am gresit cand am zis de New Age, defapt treaba asta se trage de la Codul lui Davinci si de la catolici. Si New Age au preluat de acolo probabil.

Picioarele unei femei sfinte, cinstită deopotrivă de ortodocși, catolici, anglicani și unii protestanți, au călcat prin Galia..., lăsând până astăzi urme de neșters. O grotă în care a viețuit sfânta Maria din Magdala (Magdalena) este venerată la Sainte-Baume, lângă Marsilia (Franța) și multe tradiții locale dezvăluie un trecut real, al unei Sfinte cu moaște făcătoare de minuni.

„Și înviind (Iisus) dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică), El S-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni." (Marcu 16, 9)

În tradiția romano-catolică s-a strecurat, încă din timpul papei Grigorie cel Mare, o confuzie cu privire la identitatea acestei Sfinte întocmai cu Apostolii. Și anume, deși Sfintele Evanghelii nu conduc la o asemenea concluzie, ea a fost considerată una și aceeași persoană cu femeia desfrânată care a șters cu lacrimi picioarele Mântuitorului și cu Maria din Betania, sora lui Lazăr. De aici, cumulat cu surse gnostice, s-a putut exagera, mai departe, până la o manipulare a opiniei publice prin romanul „Codul lui Da Vinci" - Dan Brown, cu deformarea totală a imaginii reale a Sfintei mironosițe.

„Aceea, mergând, a vestit pe cei ce fuseseră cu El (Apostolii) și care se tânguiau și plângeau." (Marcu 16, 10)
Momentul care i-a schimbat viața Sfintei - despre care nu se știe decât că fusese posedată de șapte demoni, dar nu că ar fi fost desfrânată sau prostituată - a coincis cu întâlnirea Mântuitorului Hristos, după minunea săvârșită de Acesta, la înmulțirea pâinilor și a peștilor, și vindecarea ei deplină. De atunci, Maria a lăsat toate ale lumii, urmând lui Iisus asemenea Apostolilor, Maicii Sale și sfintelor femei care Îl însoțeau pretutindeni.

Magdala (ou Magada ou Dalmanuta), mic sat de pescari aflat pe tarmul occidental al lacului Ghenizaret, la 5 km de orasul Tiberiada, era patria Sfintei Maria Magdalena. Fecioara cu avere, a trait cu frica de Dumnezeu si cu ascultarea poruncilor Lui, pâna in ziua in care a fost posedata de sapte diavoli (cf. Marcu 16, 9 ; Luca 8, 2). Sfântul Simion Metafrastul interpreteaza in mod alegoric “ cei sapte demoni ” ca fiind cele sapte pacate ce se opun virtutii ; dar el nu este urmat de ceilalti Parinti. Cuprinsa de aceasta boala si negasindu-si nicicum odihna, ea afla ca Iisus Hristos ajunsese pâna in tinutul ei, dupa ce traversase Samaria si ca atragea multimi multe dupa El, prin minunile pe care Le savârsea si prin invatatura Sa cea cereasca. Plina de speranta, ea alerga spre El si, asistând la minunea inmultirii pâinilor si a pestilor, in numar suficient de mare pentru a hrani peste 4 000 de oameni (Matei 15, 30-39), se arunca la picioarele Mântuitorului si ii ceru sa o conduca pe calea vietii vesnice.
Izbavita din aceasta incercare, ea renunta la bunurile sale si la orice atasament la lume pentru a-l urma pe Iisus in toate periplurile sale, impreuna cu Apostolii, Maica Domnului si alte femei pioase care se pusesera in serviciul Lui dupa ce au fost vindecate de el din diverse boli. : Maria, mama lui Iacov cel mic si al lui Ioset, Maria lui Cleopa, Ioana, sotia lui Huza ; Suzana si Salomea, mama fiilor lui Zevedeu.

http://sfmariamagdalena.blogspot.com...ia%20Magdalena

Acum eu asta cred. Daca tu stii altfel, e treaba ta. Eu mi-am expus parerea.

Laura19 15.11.2011 04:00:18

Autor: Benedicta Ward SLG
Titlu: „Vietile Sfintelor care mai inainte au fost desfranate” ca un studiu asupra caintei in monahismul timpuriu
Traducere: diac. Ioan I. Ica jr

cine e Benedicta Ward SLG? Aceasta? Intreb ca sa stiu.

Sister Benedicta Ward SLG entered the Community of the Sisters of the Love of God in 1955. She is Reader in the History of Christian Spirituality at the University of Oxford and an honorary lecturer at Harris Manchester College. She has written a number of books on early monasticism and on the Middle Ages, and is one of the world’s most knowledgeable writers on the legacy of the Desert Fathers and Mothers. Her published works include books on the Desert Fathers, the Venerable Bede and St Anselm, and on miracles and relics in mediaeval times.
https://www.slgpress.co.uk/SLGPress/...ductID=E_FP060

De catre cine e bincuvantata cartea?:-/ Nu intreb ca sa caut nod in papura, ci ca sa ma lamuresc. :)

Mihailc 15.11.2011 11:02:00

Laura19: Poți să recunoști partea cu înțepatul, doar vezi bine că sunt mulți ”arici” pe forum (dintre care cel dintâi sunt eu, evident), unul în plus nu se vede la grămadă!
”Unde dai și unde crapă” se potrivește de minune lecturii pe care ai făcut-o postărilor anterioare celei cu numărul 31 . Ele vorbesc despre ceva, tu despre altceva, deși, formal, folosim aceeași limbă, dar (aproximez acum!) cred că te-ai enervat în timpul lecturii și ai pierdut esențialul.
Sigur că o să-ți spun cu ce binecuvântare a apărut cartea Benedictei Ward în momentul când o să ne precizezi cu ce binecuvântare ”ființează” puzderia de bloguri de unde transporți încoace tot felul de speculații aiuritoare, și cu ce binecuvântare le propovăduiești tu pe-aici cu atâta energie juvenilă.

Informații despre Maria Magdalena mai găsești în Mineiul pe iulie, ziua a 22-a, sinaxar. Nu bag mâna în foc că a fost prostituată, dar dacă scrie acolo e foarte plauzibil. Oare ce draci o fi scos Domnul dintr-însa, că doar pe vremea aia nu existau telenovele, anticoncepționale sau emanciparea muierii ca program politic aplicat?

catalin2 15.11.2011 12:51:24

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 410519)
Informații despre Maria Magdalena mai găsești în Mineiul pe iulie, ziua a 22-a, sinaxar. Nu bag mâna în foc că a fost prostituată, dar dacă scrie acolo e foarte plauzibil. Oare ce draci o fi scos Domnul dintr-însa, că doar pe vremea aia nu existau telenovele, anticoncepționale sau emanciparea muierii ca program politic aplicat?

Nu, in ortodoxie Sfanta Maria Magdalena nu se considera ca a fost prostituata. Apare asta in filmele artistice vestice despre Iisus si probabil asa sustine si BC. Un articol scris chiar de admin: http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ena-96381.html

Benedicta Ward probabil e catolica (sau anglicana, e in Anglia). Asta nu inseamna ca in rest cartea sa nu e valoroasa.

catalin2 15.11.2011 13:16:34

Am inteles mai bine de unde vine neintelegerea. Exista minuni adevarate (divine) si false (de la vrajmasul), in general le putem deosebi pentru ca ingerul cazut creaza ceva fictiv, nu ceva real. Chiar si o sursa catolica face o analiza a acestora: http://www.cbismo.com/index.php?mod=vijest&vijest=303
De exemplu in minunea de la Fatima cei prezenti au vazut cum soarele s-a miscat, invratit, etc. Dar in realitate nu s-a intamplat asa (asta o spun si catolicii), soarele a ramas pe loc, fapt confirmat si de observatoarele astronomice de atunci. A fost o iluzia, doavada ca minunea nu e divina. Tot o minune cu soarele avem in Vechiul Testament, cand soarele s-a oprit pe loc o zi sau o jumatate de zi, nu a fost doar o iluzie.
Asadar in minunile divine se vad si efecte, daca apa nu se schimba deloc insemna ca nu s-a intamplat nimic de fapt. Iar daca un institut a cercetat aceste schimbari nu mi se pare deloc in neregula, cu atat mai mult cu cat confirma ceea ce cred ortodocsii.
Asadar daca un ateu sau cineva mai putin credincios ne cere si o dovada fizica putem da din fericire si acest exemplu cu acele cercetari. Sa fim atenti de care parte ne aflam si pentru ce luptam. Teoria evolutionista e tot o pretinsa stiinta, dar e complet falsa. iar daca unii neoprotestanti aduc si niste cercetari stiintifice sunt foarte bune. Sa avem grija sa nu fim in partea cealalta, sa aparam ceva gresit, ca teoria evolutionista.

Erethorn 15.11.2011 14:14:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 410529)
Asadar in minunile divine se vad si efecte, daca apa nu se schimba deloc insemna ca nu s-a intamplat nimic de fapt.

Exact asa spun si ateii, exact ca dumneavoastra, cand contrazic Prefacerea: Daca painea si vinul nu se schimba deloc inseamna ca nu s-a intamplat nimic de fapt.

Va dati seama cat de tare v-ati ratacit ?

Calin21 15.11.2011 14:32:57

E nu intelege un lucru, ce este cu mascarada asta mihailc?
Cultura ta teologica lasa de dorit mihailc:
In primul rand Maria Magdalena nu a fost prostituata, din cate imi aduc aminte eu din ce am citit prin Biblie.
Pe planul doi cu ce te afecteaza pe tine cine a binecuvantat blogurile, in timp ce tu nici macar nu spui macar pentru publicul larg cine a binecuvantat cartea aia occidentala, dupa cum imi pare mie, caci ce afirmi tu sunt abateri teologice grave si in plus cred ca te afli in necunostinta de cauza.
Pe planul doi tu ataci publicarea Laure, care prezinta doar niste studii si analize stintifice in favoare Ortodoxie. Oare nu este necesar si de dovezi ca sa ne mantuim? Oare Adam nu a vazut de unde a cazut? Oare Pavel nu ne-a descris nou Imparatia Cerurilor in Biblie? Oare Mantuitorul nu a facut minuni ca dovada a dumnezeirii sale? Toata ortodoxia nu este numai credinta ci si dovezi, eu nu cred ca tu nu ai avut dovezi individuale ale existentei lui Dumnezeu. Daca nu ar exista dovezi in favoarea minunilor Sfintei Crucii , ale Sintilor si ale Mantuitorului nu ar mai fi existat Ortodoxia.

Mihailc 15.11.2011 14:55:26

Călin21, probabil tu îți vezi cultura teologică așa de întinsă că ești în măsură să-i evaluezi pe alții... treaba ta, fiecare crede despre sine ce-i place!
Abatere teologică? Ce înțelegi tu prin asta, nu cumva confunzi forumul cu o instiuție oficială a BOR?
Ia să vedem ce ”deține” cultura ta teologică vastă despre memoria sfintei Maria Magdalena în Biserica primului mileniu. Ai citit tot, știi tot?
Dacă faci pe cavalerul, te înțeleg, e frumos gestul (nu și necesar) dar asta nu înseamnă că poți să mă convingi că greșesc, făcând observații, ușor imbecile, în apărarea blogodoxiei exasperate și a unor idei fixe preluate de-a gata de la ăia care au pus stăpânire pe creierul tău.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:20:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.