![]() |
Diferenta de varsta intre soti
Stiu ca diferenta de varsta uneori e un inconvenient mare intre soti.Bine ar fi daca cei doi ar avea varste apropiate dar ...cand te casatoresti la 40 de ani posibilitatile de a alege sunt mult mai reduse.Canoanele bisericii accepta orice diferenta de varsta intre femeie si barbat?
|
Nu, nu am auzit ca o diferență de vârstă să fie impediment canonic la căsătorie.
|
Puteti gasi cel putin doua topicuri, aici pe forum, la sectiunea Taina Nuntii in care s-a dezbatut aceasta chestiune. Doamne ajuta!
|
Biserica recomanda 4 si accepta pana la 8(uneori si pana la 12). Casatoriile cu diferente mari de varsta nu sunt acaceptate de Biserica, preotul avand dreptul sa refuze o astfel de casatorie.
|
Citat:
|
Citat:
Daca casatoria este dorita din alte considerente decat cele enumerate mai sus atunci aceasta nu este binecuvantata de Biserica. Si chiar de ar fi preot care sa cunune pe cei doi, cununia nu este valabila pentru ca nu este binecuvantata de Dumnezeu. Dorinta de bani, de avere, a nu dori copiii, apare in special la cuplurile cu diferente mari de varsta. Pentru ca toate se fac la timpul si toate au vremea lor. Orice casatorie intemeiata pe pacat nu poate fi binecuvantata de Biserica. Apoi daca este a doua casatorie sau a treia casatorie lucrurile se complica, pentru ca si aici daca casatoria se intemeiaza pe adulter sau desfranare iarasi nu este binecuvantata de Biserica. "Căsătoria este considerată un act unic și irepetabil, care este rupt doar de moartea unuia dintre soți (Romani 7:2-3). Atunci când Sfântul Pavel spune că o femeie „e mai bine să se căsătorească decât să ardă” (I Corinteni 7:9), el se referă la văduve și la cele care nu au mai fost căsătorite (I Corinteni 7:8) sau care, fiind căsătorite și-au lăsați bărbații adulteri, dar fără ca ele însele să fi săvârșit adulter, pentru că altfel ar contrazice un alt text biblic (Matei 5:32). Același principiu e valabil și în cazul bărbaților, iar speculațiile precum că bărbaților li s-ar îngăduit ceva mai mult decât femeilor este total greșit. Prin urmare, recăsătorirea este îngăduită de Biserică doar pentru persoanele văduve (de obicei, după un an de la moartea soțului/soției) și pentru cei care au rămas singuri după ce soțul/soția și-a abandonat familia împreunându-se cu altcineva. Recăsătorirea (și implicit a doua și a treia Cununie) sunt privite de Biserică ca o excepție ce se poate încuviința de maxim 2 ori (în plus față de prima căsătorie), iar aprobarea lor de către Biserică este însoțită de oprirea de la împărtășirea cu Sfintele Taine de la 2 la 5 ani. Mai mult decât atât, a treia căsătorie este admisă numai dacă persoana în cauză nu a împlinit 40 de ani și nu are copii. În Biserica Rusă și parțial cea Greacă, dezlegarea/dispensa pentru a doua și a treia căsătorie se dă de ierarhul locului, iar în Biserica Română – de către duhovnic. Din păcate însă, în puține cazuri solicitările de divorț și recăsătorire sunt examinate serios și în conformitate cu învățătura Bisericii (fundamentată obligatoriu pe Scriptură). Ierom. Petru Pruteanu - sursa teologie.net |
Citat:
|
Am fost martor cand intrebarea aceasta a fost pusa unui arhimandrit in care am destul de mare incredere. Biserica, din ratiuni intemeiate, recomanda o diferenta care sa nu depaseasca un anumit numar de ani, dar nu este foarte categorica in aceasta privinta. Daca un anumit tip de dragoste, aia de care vorbeste Sf. Pavel la 1 Corinteni 13, e prezenta in suficienta masura, situatia ramane de judecat in sine. Cam asta ar fi in doua cuvinte raspunsul pe care l-am auzit atunci. Cel mai bine cautati sa vorbiti cu un duhovnic in care sa aveti incredere. Doamne ajuta!
|
Lore, ce treaba are preotul cu ce e intre mine si viitorul sot? Daca eu il iubesc sincer si el ma iubeste sincer, ce treaba au biserica, popa sau episcopul ca el e cu 18 ani mai mare ca mine sau ca eu sunt cu 10 ani mai mare ca el?(sunt doar niste exemple ipotetice) De ce sa se bage biserica si preotii chiar asa tare in viata oamenilor, din moment ce la mijloc sunt sentimente curate si nu interese materiale sau de alt tip?
Citat:
|
Citat:
|
Nu am spus ca e ceva firesc. Am spus doar ca biserica si preotii nu ar trebui sa se bage in cazul casatoriilor in care oamenii chiar se cunosc, in ciuda diferentei mari de varsta. De ce nu se impune mai tare biserica pentru ca oamenii sa nu mai desfraneze asa mult(preferabil deloc, adica sa se casatoreasca curati trupeste, nu sa astepte sa faca 30 de ani pentru a se casatori ca sa poata aduce varsta ca scuza jalnica pentru desfranare; desi, ma rog, desfranatii nu prea se scuza ei, ca n-au regrete pentru ce au facut) ? Ii cununa religios bine mersi, miresele fiind in rochii albe, desi au trecut prin cine stie cate paturi. Mai bine s-ar impune mai tare in privinta castitatii pana la casatorie.
Citat:
|
Citat:
|
Nu stiu. E cam mult ce imi cereti. Stiu ca oamenilor(in general) nu le place faptul ca la ortodocsi: 1. dureaza cam mult Sfanta Liturghie(2 ore sau chiar mai mult, spre deosebire de catolici unde dureaza in jur de o ora) 2. in biserica sunt scaune putine(la catolici sau alte religii sunt scaune destule astfel incat sa nu stea majoritatea oamenilor in picioare). In plus, am intalnit unii preoti care aveau o atitudine cam dura in timpul slujbei.(ex: ziceau cam dur ca trebuie sa fie liniste si sa nu intarzie lumea la slujba; adica in loc sa se bucure ca inca mai vin oameni- ca oricum vin putini- preotul prin comportamentul lui dur, ii alunga si pe aceia putini). Eu inteleg ca religia are reguli, dar totusi sa fie un pic de flexibilitate pentru ca altfel o sa dam cu timpul toti inspre rele si n-o sa mai vrem biserica.
Citat:
|
Alte motive n-ai găsit? Că nu-s scaune-n Biserică? Că trebuie să păstrezi liniștea?? Că durează mult Sfânta Liturghie???
|
Citat:
Citat:
Liturghia nu se poate scurta asa cum au facut catolicii pentru ca se plictisesc unii. Ci care se plictisesc o fac pentru ca ei vin la Biserica sa faca ceva comert cu Dumnezeu. Eu vin la Biserica-Tu ma ajuti sa imi fie bine. Ei nu traiesc liturghia. A nu se intelege aici ca ma intreptatesc pe mine. Nu sunt eu sfantul care traieste liturghia de la un cap la celalat. Dar asta e tinta spre care ar trebui sa tindem. Asta cu scaunele nu e o explicatie proprie, dar e foarte buna. Daca mergeti la un om important stati pe scaun in fata lui? Cum putem trai liturghia daca noi stam relaxati pe scaun. Pai la fel de bine putem sta tolaniti in pat si privind slujba la televizor. |
Nu mai retin de unde stiu (am citit sau am auzit de la cineva) cum ca diferenta maxima e de 7 sau 9 ani,nu mai stiu exact. Adica are si Biserica niste hotarari in aceasta privinta. Ca pot exista si "derogari",asta e alta poveste. Insa nu prea vad aici rostul intrebarilor de genul. Oare duhovnicul nu va poate spune daca e bine sa incheiati casatoria ori ba? Ca banuiesc ca nu aveti de gand sa faceti nunta fara a avea binecuvantarea duhovnicului,nu?
|
Citat:
|
Citat:
|
Diferenta maxima de virsta intre parteneri , acceptata de BOR, este de 10 ani !
Cine nu vrea sa respecte canoanele si dispozitiile Sf. Sinod al BOR, este liber sa o faca . Extrem de multi useri de pe acest forum , sub o forma sau alta , pt. un canon sau altul , o si fac deja . Asta nu este o problema . Problema, abia atunci apare, cu adevarat, cind voiesti sa slujesti la 2 stapini : si lui Dumnezeu si si lui mamona : sa te insori cum vrei tu (fara a tine cont de toate regulile) dar sa fi binecuvintat de biserica ! Desi si aceasta se intimpla des, trebuie remarcat ca exista insa si preoti care stiu carte si care respecta si supunerea fata de ierarhie si conducerea BOR si care refuza sa gireze asemenea situatii ! |
http://www.crestinortodox.ro/drept-b...ie-120846.html
Un alt aspect care trebuie avut in vedere, este ca potrivit Nomocanonului in XIV titluri, Biserica Ortodoxa nu administreaza Taina Cununiei persoanelor intre care exista o mare diferenta de varsta. In acest sens, Pravila Mare precizeaza: "sa nu fie barbatul de 50 de ani si muierea de 12 sau de de 15, sau muierea de 50 si barbatul de 20 ... sa se pazeasca cum se cade de varsta, sa nu fie barbatul batran si muierea tanara, nici muierea batrana si barbatul tanar, ci sa fie amandoua partile deopotriva de ani”. Recomand acest link tuturor care doresc sa se casatoreasca: http://www.crestinortodox.ro/drept-b...tre-69973.html Pe scurt, varsta minima de casatorie pentru fata e 16 ani si pentru baiat 18, si cea maxima e 60, repsectiv 70 de ani (acum doua secole, in alte tari, era 40, respectiv, 50), intrucat casatoria se face si pentru reproducere. Nicaieri nu am gasit scris insa diferenta maxima admisa dintre viitorii soti. |
iubesc un barbat vaduv care a ramas cu 2 fetite
Am nevoie de sfaturi. Iubesc un barbat vaduv ramas cu 2 fetite. Am vorbit cu duhovnicul meu si mi-a spus ca diferenta de varsta acceptata intre un barbat si o femeie de Biserica Ortodoxa este de 10 ani, iar intre noi e de 11 ani. Si ca nu ar accepta sa ne uneasca in fata lui Dumnezeu iar ca parintii mei sigur nu ar fi de acord, mai ales ca ii si cunoaste. De atunci nu mai am liniste. Va rog...ajutati-ma!
|
Citat:
Citat:
Daca spuneti ca ii stie si pe parintii dumneavoastra, presupun ca va cunoaste foarte bine si pe dumneavoastra, si de multe ori ei stiu ce e mai bine pentru noi, pentru ca pot vedea toata situatia intr-un mod obiectiv. Sa nu credeti in niciun caz ca va vrea raul! |
Citat:
Puteti gasi un preot care sa va cunune, nu e nimic atat de strict cum vi s-a spus. |
Citat:
Pana si la romano-catolici cu prostia lor cu indisolubilitatea casatoriei dusa pana in panzele albe, macar dupa moartea sotului/sotiei, omul e liber sa se recasatoreasca, nu? E o femeie matura, nu un copchil care sa il duci de nas cu minciuna pentru ca adevarul e prea complicat sa-l priceapa, daca asta ar fi adevarul, ceea ce nu vad sa fie. |
Doamne fereste, nu asta era ideea, Aline! :) Ideea era ca poate duhovnicul si parintii ei se asteapta la altceva de la ea, si anume sa nu se complice si sa inceapa de "la inceput". Nu are legatura cu religia de care apartin sau de care apartine ea, m-am gandit ca asta ar putea fi unul din motive, ca au alte "asteptari" de la ea. In niciun caz nu e pacat!
Ca deh, ce parinti vor ca puiul lor sa se complice cu cineva care "si-a inceput deja viata"? (exact cuvintele astea) Suna prostesc, stiu, dar am mai auzit cazuri. |
Citat:
|
Le lasi sa vina, nu le ignori, insa le folosesti energia pentru a discuta cu Dumnezeu despre problema ta.
|
Intre 10 ani si 11 ani chiar nu este o diferenta la o casatorie.
S-ar putea sa fie alte aspecte. Ar trebui stiuta totusi explicatia duhovnicului si nu m-as lasa convinsa numai de cifra asta a varstei. Sa spuna concret care este problema. Si un duhovnic hotaraste pana la urma viata unui om? Chiar pana la a interzice casatoria? Eu asta nu reusesc s-o inteleg. Ar trebui vorbit si cu alt preot. Ca nu sunt parintii de acord, este altceva. Si acolo este mai complicat. Trebuie discutat cu ei si cu viitorul sot si pus toate cartile pe masa si pus in balanta si pe urma hotarat. Problema nu este nici aici diferenta de varsta, ci faptul ca a mai fost csatorit si are copii. Intrebari de pus: - varsta voastra/varsta copiilor (te poti ocupa de ei, ca nu este usor sa preiei copii straini, nici pentru tine si nici pentru ei). La tinerete este una, la o varsta mai inaintata a voastra este alta, daca sunt mai mici copiii e una, daca sunt mai mari, e alta. Poate tu iti mai doresti copii ai tai? - s-a refacut dupa pierderea sotiei, e pregatit sa inceapa alta viata Si in general trebuie sa vedeti potrivirea dintre voi si sa-l analizezi bine pe el. S-ar putea ca lumea sa aibe la persoana lui vreo obiectie. Trebuie intrebat si discutat. Doar interdictii, fara suport/explicatii...nu este normal. Si da, in general cu iubire se poate face totul si puteti fi fericiti. Stiu destule cazuri. Dar pot apare si regrete mai tarziu, cu toata iubire, pentru ca o casnicie nu este lapte si miere. De aceea trebuie bine analizat. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Si poate sa explice cineva, in primul rand duhovnicul acela de ce aceasta bariera la 10 ani? Si ce conteaza un an. Hai ca daca erau 15 ani mai spuneam, era deja mult. Si inainte vreme din cate stiu eu (din citite), cam asa se faceau casatoriile. Fata trebuia sa fie foarte tanara, iar barbatul cu armata facuta, cu serviciu, aranjat, adica ceva mai in varsta. 10 ani nu erau o problema. Ah, ce spunea glykys, mai sus ca nu e normal sa fie el de 50 si ea de 15, sau invers. Dar 10 ani... |
Cele 2 fetite
Citat:
Acum vin si eu cu parerea mea: in toata povestea aceasta cele mai importante personaje sunt cele 2 fetite. Pe ultumul loc se afla diferenta de varsta dintre voi, care nu-i asa de mare. Daca esti sigura ca vei fi o mama buna pentru fetitele lui si daca esti sigura ca, in cazul in care vei avea si tu copii cu acest barbat, vei putea sa fii in continuare iubitoare cu fetitele, atunci cauta un preot care sa vrea sa va cunune si nu mai sta pe ganduri. Si daca faci acest pas si intri intre cei trei, atunci gestul tau sa fie spre mangaierea copilelor care si-au pierdut mamica. Astfel, tu, sa fii un liant in aceasta familie si unirea voastra sa fie o binecuvantare pentru toti patru. Daca vei reusi o sa ai mare plata de la Dumnezeu! Daca nu... Mila Domnului sa fie cu voi! Va fi o mare responsabilitate pentru tine. Mai bine sa va despartiti si sa suferiti din dragoste, decat sa va uniti si sa suferiti din ura. |
Citat:
|
Citat:
Cerul sa va ajute sa va cuceriti si mentineti fericirea! |
Cred că ai făcut o greșeală că ai postat aici o problemă atât de importantă. Într-adevăr de multe ori nu avem pe cine să întrebăm în viața reală și simțim mare nevoie de a primi un sfat....însă aici pe forum, oricine se consideră ortodox, poate să vină și să iți spună tot felul de bălării. Iar tu fiind într-o stare a sufletului nu tocmai limpede, dacă aceste bălării sunt ambalate suficient de bine, s-ar putea să te lași influențată de ele într-o decizie ale cărei consecințe pentru viața ta pământească și veșnică nu le cunoști.
Eu nu pot ști ce trebuie să faci și nu îmi permit să sugerez vreo direcție. Sugerez doar că ar trebui să te gândești foarte serios dacă voia lui Dumnezeu ți se poate descoperi în chip negreșalnic prin mesajele noastre, ale celor de pe forum. Asta desigur, plecând de la premiza că tu dorești cu inimă sinceră să afli care e voia lui Dumnezeu. |
Vei fi mama lor...
Citat:
Asa ca, sfatul meu este sa renunti. Asculta-ti duhovnicul, asculta-ti parintii si lasa-i pe cei trei (fetitele cu tatal lor). Poate ca Dumnezeu le va scoate in cale o femeie care sa vrea, si sa stie cum sa ia locul mamei lor, si care sa le fie mai mult decat prietena. Mama lor va fi prezenta in inima lor, sigur, dar sa sti ca nu pentru mult timp. Copii uita destul de repede un parinte decedat, mai ales daca cel care-l inlocuieste le arata interes si dragoste. Iarta-ma, te rog, pentru cele ce ti-am spus, dar mi-am permis deoarece tu ai pus poveste ta in dezbatere publica. Sa te ajute Dumnezeu sa faci cum este mai bine, nu pentru tine, nu pentru acel barbat ci pentru cei doi copii. |
off topic...
Citat:
Toti cei care postam aici ne asumam niste riscuri, cum ar fi: sa fim luati in ras, sa ne facem de ras, sa pierdem timpul, sa mai facem careva pacate in plus, etc. Toti cei care postam aici ne dorim ceva: sa aflam ceea ce nu stim, sa facem ceva ce n-am mai facut, sa ne vada altii ce destepti suntem, sa vedem noi cat de destepti pot fii altii, etc Toti cei care postam aici obtinem ceva: suntem luati in ras, ne facem de ras, ne pierdem timpul si ne agonisim cateva pacate in plus. Si nici macar nu aflam ceva ce nu stiam, nici nu facem ceva ce n-am mai facut, n-a vazut nimeni cat de destepti suntem, si nici prea destepti nu i-am vazut pe ceilalti printre balariile lor. |
Citat:
|
Citat:
Fata care a postat a riscat si a pierdut timpul discutand chestiunea ei cea cruciala. Si-a pierdut timpul pentru ca asa cum ai spus, oricine s-a considerat ortodox a intrat si i-a spus balarii ambalate frumos. Fata s-a riscat. Dar noroc cu tine, care, desigur, nu-i spui nicio balarie, va sti de acum inainte sa nu mai faca astfel de greseli care sa-i influienteze actiunile viitoare. Sunt alti useri care se fac de ras sau mai rau, smintesc si sfatuiesc gresit. Am comis-o si eu, cel putin odata... No, cam asta vroiam sa zic... Iarta-ma, m-am bagat si eu in seama. Dar putin, putin, m-am simtit atinsa de afirmatia ta cum ca: \...aici pe forum, oricine se consideră ortodox, poate să vină și să iți spună tot felul de bălării...\ Noapte buna! |
Am spus ca „oricine poate”. Mesajul tau il consider nefolositor pentru ca nu vorbeste despre problema esentiala care ramane a asculta sau nu de duhovnic. Nu am intentionat totusi sa il incadrez la capitolul „balarii” desi imi dau seama de ce te-ai atacat. In orice caz, trebuia sa fiu mai atent cand am postat. Iarta-ma te rog ca te-am suparat.
Noapte buna! |
Citat:
Eu cred ca asa a perceput ea lucrul asta, nu ca "nu o trage inima" sa fie mama. Desigur, si tu ai dreptate cand spui ca fetitele au nevoie de o mama si da, poate sa fie mama lor, pentru cel putin inca 10 ani pana "isi vor lua zborul" si fara sa "atenteze" la memoria mamei lor biologice. Citat:
In Biserica Ortodoxa se casatoresc oameni intre care este si mai mult de 10 ani diferenta, fara sa se faca mare caz de asta, si din cate stiu nu exista o interdictie expresa care sa necesite dezlegare speciala de la episcop sau mai stiu eu ce chestie iesita din comun. Parintii, stim cum sunt: "vai a fost casatorit". Daca era divortat, intelegeam cat de cat, desi nici asa nu ne putem pripi cu judecata. Dar ce vina are ca i-a murit sotia? E un deces suspect, a fost arestat preventiv, juddecat, achitat la limita? E un om rau, betiv, drogat, ce are? E drept, este o situatie care comporta si riscuri specifice diferentei de varsta, dar cred ca mai multe sanse are un astfel de cuplu, in care macar unul din cei doi este mai copt la minte decat cand ambii sunt tineri care se casatoresc mai degraba din motivele specifice varstei, ca sa zic asa. Citat:
` Citat:
Nu, nu trebuie sa o uite si nici nu trebuie sa o inlocuiasca, li se poate explica frumos sau cel mai bine demonstra cu fapta ca este loc si pentru o a doua mama in viata lor. Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:53:30. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.