Varsta legala pentru casatorie

Varsta legala pentru casatorie Mareste imaginea.

Cand se vorbeste despre varsta legala pentru incheierea unei casatorii, se are in vedere doar varsta minima, nu si varsta maxima. Astfel, legea civila din Romania a stabilit varsta de 18 ani impliniti pentru barbat si de 16 ani impliniti pentru femeie (art. 4 alin. 1, C. Fam), insa aceasta lege nu impune o varsta maxima pana la care se pot incheia casatoriile.

 Biserica a respectat legislatia civila privind varsta minima legala. Clericii care incalcau aceste prescriptii legale erau destituiti, iar cei doi tineri erau excomunicati.

 Asadar nu exista niciun dezacord intre Biserica si legislatiile civile in ceea ce priveste varsta minima. Problemele apar in momentul in care Biserica este nevoita sa savarseasca Taina Casatoriei pentru persoanele care au depasit varsta maxima prevazuta de canoane: 70 de ani pentru barbat si 60 de ani pentru femeie (canoanele 24 si 88 ale Sfantului Vasile cel Mare).

Un alt aspect care trebuie avut in vedere, este ca potrivit Nomocanonului in XIV titluri, Biserica Ortodoxa nu administreaza Taina Cununiei persoanelor intre care exista o mare diferenta de varsta. In acest sens, Pravila Mare precizeaza: "sa nu fie barbatul de 50 de ani si muierea de 12 sau de de 15, sau muierea de 50 si barbatul de 20 ... sa se pazeasca cum se cade de varsta, sa nu fie barbatul batran si muierea tanara, nici muierea batrana si barbatul tanar, ci sa fie amandoua partile deopotriva de ani”.

Daca tinem seama de cele mentionate, vedem ca Biserica este pusa in situatia de a incalca cele randuite de Parinti, pentru ca este nevoita sa binecuvinteze unirea pentru cei casatoriti civil. Consideram ca este necesar ca legislatia civila sa tina seama si de dispozitiile Bisericii.

In zilele noastre, cand din nefericire primeaza interesul material, avem parte de multe cazuri de casatorii intre persoane diferite mult ca varsta sau persoane care au depasit varsta maxima admisa de Biserica. Dar acest lucru nu mai supara, atat timp cat astfel de cazuri sunt propuse prin canalele de informare, drept divertisment. Si ne amuzam, pentru ca nu ne mai vedem facand parte din acelasi trup (Biserica).

Pe principiul ca iubirea nu cunoaste varsta, omului contemporan i se poate parea dubioasa ideea ca sunt cazuri in viata pe care trebuie sa le intampinam cu o oarecare retinere, ca trebuie sa respectam o anumita diferenta de varsta. Dar in astfel de cazuri, atunci cand Biserica vorbeste de diferenta, nu vorbeste de cativa ani, ci de zeci de ani.

Ramanem cu tristetea ca nu avem un acord intre Biserica si legislatia civila si in ceea ce priveste varsta maxima in casatorie.

Adrian Cocosila

09 Iulie 2012

Vizualizari: 31048

Voteaza:

Varsta legala pentru casatorie 5.00 / 5 din 2 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Gabriela IstudorPostat la 2013-02-08 17:49

    Parerea mea este ca varsta legala de incepere a casatoriei ar trebui sa coincida cu varsta cand fata poate face copii - 14 ani (spun asta pt ca mi-au povestit bunicii ca in satul lor multi traiu cu logodna dar fara cununie pt ca nu aveau voie sa se casatoreasca)...nu vreau sa incurajez casatoriile precoce dar nici sa oblig pe cineva sa traiasca in pacat daca este precoce (uneori nici macar din vina persoanei ci a parintilor care o imping la asa ceva sau a societatii). Pe acelasi principiu consider ca varsta maxima la care ar trebui sa se poata face casatoria ar trebui sa depinda de capacitatea femeii de a face copii, respectiv 50 de ani. Pentru mine diferenta de varsta mare nu reprezinta un impediment atat timp cat femeia poate face copii...nu conteaza din ce interese s-au luat...si din ceva rau poate iesi ceva bun.

  • andreea neacsuPostat la 2012-12-24 16:13

    Din cate stiu eu, diferenta de varsta inte Sfintii Ioachim si Ana era de 12 ani. Deci se poate. Parerea mea e ca diferenta de varsta intre un un barbat si o femeie care se casatoresc este bine sa fie mai mica de 18 ani, varsta la care barbatului ii este ingaduit sa se casatoreasca si sa faca copii. (Evident, ma refer la situatia in care barbatul este mai in varsta decat aleasa lui.)

  • Emanoil MorarescuPostat la 2011-02-08 00:19

    Domnul Eugen, Fecioara Maria a fost logodita cu Dreptul Iosif, din porunca lui Dumnezeu. De ce aceasta porunca? Pentru ca nimeni nu stia ca Sfanta Fecoiara este zamislita de la Dumnezeu,fara ca ea sa stie de barbat. Pe atunci din cate stim era un pacat foarte mare sa ai un copil care sa nu aiba un tata „practic”. De aceea a fost logodita cu Dreptul Iosif, sa nu carteasca poporul impotriva ei. Insa in zilele noastre eate cu totul altceva, nu putem lasa la o parte invataturile Sfintilor Parinti, cum bine a zis despre asta domnul Adrian Cocosila. Doamne ajuta!

  • Mihaela NistorPostat la 2010-08-26 22:18

    "Fiecare dintre noi este o pasare cu o singura aripa si nu putem zbura decat imbratisati." mihaela

  • stavar mariusPostat la 2010-08-24 14:00

    domnul eugen popescu nu a pus bine problema. 1. logodna evreiasca nu e tot una cu logodan ortodoxa. 2. problema nu apartine mirilor, ci Bisericii. in lumina Evangheliei, Biserica este pastratoarea dinamica a adevarurilor revelate. cine apartine Bisericii isi asuma aceasta respectand adevarurile ei. cine nu, e liber sa faca ce vrea. 3. Biserica este a lui Hristos. este formata din totalitatea credinciosilor, ca trup, al caror cap este Hristos. omul nu judeca pe Hristos, ci i Se supune. matei 16.24. marcu 8.34

  • mates catalinPostat la 2010-08-24 11:34

    DOMNULE EUGEN POPESCU, LOGODNA DINTRE FECIOARA MARIA SI DREPTUL IOSIF NU INSEMNA CE INSEAMNĂ IN INTELESUL DE AZI LOGODNA, CI ERA IN SENS TUTORIAL, INSA LIMBA EBRAICA FIIND SARACA IN CUVINTE PENTRU MAI MULTE LUCRURI SE FOLOSEA UN SINGUR CUVANT.

  • Andrei Cristian DumitrescuPostat la 2010-08-19 19:25

    Domnul Eugen a pus foarte bine problema. Problema apartine mirilor, nu bisericii, si cel mai bine o va judeca Dumnezeu. Nu credeti ca omul a facut sute de alte legi in numele Domnului? Dumnezeu le va cantarii pe toate.

  • Postat la 2010-08-19 13:21

    eugene intrebarea ta e prosteasca,adica tu iti pui intrebari cu legile lui Dumnezeu? bine ai zis ca cartesti caci asta faci! credinta este usoara cand accepti legea lui Dumnezeu cu tarie,Dumnezeu din dragoste ne explica si de ce ne da aceste legi..varstele scrise in articol sant modificate de cei ce au facut cartile de unde au fost luate ,de fapt varsta de casatorie este 50 ani maxim pentru femei si pentru barbati,8 ani este maxim diferenta intre soti si casatoria intre rase interzisa !! datele astea cu 60 si 70 sant puse de preotii comunisti dar ca sa radem un pic majoritatea oamenilor mor la aceste varste si mai este:pentru ce sa se mai casatoreasca la acea varsta? sa si creasca copii sau sa se ajute la batranete o pot face si fara sa se sarute la casatorii ciudate intre mosnegi,cunosc si acum cativa ani ca s au dus unii si la muntele Athos unde le au aratat ca dupa 50 nunta nu e valabila !!!

  • Postat la 2010-08-19 11:17

    pt evitarea multor certuri si neintelegeri in casatorie este bine sa fim apropiati varstrei,,,ele fiind oricum intalnite intre oameni,,putine casatorii rezista la diferente mari,,,cat despre Iosif si Maria,,ei erau alesi de dzeu,,,,,,,,daca sunt buni crestini poate vor rezista diferentei de varstra,fi-ti binecuvantati

  • Eugen PopescuPostat la 2010-08-18 16:34

    frate, poate o sa zici ca cartesc, dar ce facem cu logodna dintre Sfanta Fecioara (care era can de 14-16 ani) si Dreptul Iosif (care din cate am inteles era can de 80 de ani) ?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE