Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli generale de utilizare a forumului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=502)
-   -   Despre polemica dintre crestini (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14601)

Florin-Ionut 21.02.2012 11:39:39

Despre polemica dintre crestini

Ne aflăm într-un spațiu public și deseori avem discuții în contradictoriu fie cu ortodocșii, fie cu eterodocșii. Aici vreau să spun ceva important despre primul caz.

Văzînd de-a lungul timpului că în mod inevitabil apar conflicte între noi, creștinii (ca să generalizez), n-am putut să nu observ pericolul care apare în urma unui lung șir de discuții în contradictoriu, și anume descurajarea. Oamenii mai sufletiști, care au venit aici cu mari speranțe în găsirea unui loc aparte, unde se află ortodocși practicanți și oarecum cunoscători în ale teologiei, au constatat cu dezamăgire că nu au ajuns tocmai într-un locaș al sfințeniei și au hotărît după scurt timp să plece. Și cîți oameni de calitate și-au făcut cont aici și după puțină vreme s-au retras! Cît de mult ne-am fi folosit de cunoștințele și de experiența lor! Dar nu despre ei am vrut să vorbesc de fapt...

... ci despre cei care suferă la modul cronic de boala mîndriei sau a unei forme derivate din mîndrie. Este foarte periculos să te contrazici cu ei fiindcă nu știu să dialogheze creștinește în contradictoriu. Sînt extraordinar de viciați - vorbim de patimă, nu de simplul păcat al mîndriei în care mai toți cădem uneori - și se află exact înaintea penultimului pas din cele 12 trepte ale păcatului, anume deznădejdea. E foarte grav dacă din vina mea arunc pe fratele în deznădejde! Evident că el este cel corupt, dar dacă renunțarea lui la practica și la credința creștină se întîmplă și din vina mea, e vai și amar de mine! Eu, în loc să-l menajez și să mă gîndesc cum să fac tot posibilul să-l luminez cu ajutorul Lui Dumnezeu, să-l ajut să-și revină, eu o țin pe-a mea aducîndu-i chiar acuze de slab creștin, de slabă calitate șamd. Dacă el va pica, mîinile mele vor fi pătate cu sîngele lui.

Țin minte cum Sfîntul Paisie de la Sihla ne sfătuia că dacă ne aflăm într-o lungă discuție cu fratele nostru și vedem că acesta peristă în greșeală, indiferent dacă noi avem dreptate, să-i spunem: "frate, tu știi cum zici" și să încheiem dialogul cu el.

AlinB 21.02.2012 13:31:34

Auzi la tine, "locas al sfinteniei", pe Internet.

Trezirea omule, virtualizezi prea mult.

Este un loc pentru discutii, oamenii nu sunt facuti toti dupa un sablon, au personalitati distincte, temperamente diferite, idei diferite.

Obisnuieste-te cu asta aici si vei reusi sa ai si in societate relatii mult mai amiabile.

Acolo este oarecum mai usor - oamenii ascund anumite lucruri, sunt mai alunecosi, se judeca mai mult pe la spate decat se contrazic in fata, etc.

Dar..descurca-te aici si vei reusi si dincolo.
Nu merge dincolo, nu-ti cauta refugiul aici.

In ceea ce priveste responsabilitatea, fiecare sa-si masoare cuvintele, e drept desi cazuri ca ele enuntate de tine sunt mai mult teoretice.

Mihai36 21.02.2012 14:10:15

La inceputuri -atita vreme cit nu desfiintai credinta in Iisus , nu inventai alt IIsus si nu scriai alta evanghelie (potrivnica) aduncind-o intre cele prezente - tot ce trebuia era sa pui accentul pe lucrurile (concluziiile) la care ai ajuns in comun cu ceilalti fara sa tii cont de diferentele inevitabile de intelegere.

insa apoi nu a mai fost suficient
-a aparut dogma si canonul care vin sa uniformizeze atit inaltimile cit si prapastiile, ridicind una si plafonind alta. Restul sint declarati nebuni si eretici.

-daca biserica era la inceput minoritara si nu era religie de stat si-a zis ca nu e de-ajuns iesirea din ilegalitate ci e nevoie sa devina ea de stat ca sa poata prigoni ea macar si teologic pe oricine nu e cu ea.

-apoi nu a fost deajuns autoritatea in a propovadui scriptura , a dorit sa fie deasupra scripturii si sa faca ce vrea cu textul ei- sa il tainuiasca , sa il interpreteze si sa il modifice dupa cum sint interesele ei pamitesti in lupta cu alte dogme si a promovarii adevarului "in parte'.

s-a declarat unica in a reprezenta pe Dumnezeu intre oameni -ca si cind ar avea exclusivitate contractuala din partea lui Dumnezeu , ca si cind Dumnezeu e legat de maini in afara bisericii si nu are voie sa mintuiasca pe nimeni fara aprobarea bisericii.- lucru contrazis cel putin de primul Legamint (cel cu Levi).

in esenta e vb -intotdeauna a fost- aboslutizarea unor expresii , interpretarea fara o viziune de ansablu asupra intregi scripturi , interpretare dupa ureche si nu dupa revelatii

aceste lucruri am spune ca nu sint de dorit insa ele pot juca rolul de incercare a iubirii si a credintei.
un fel de ciur de care nu trec decit cei cu orgoliul mic si inima mare.

mirenii urmeaza duhovnicii neprooroci si fara daruri de cunaostere dar si duhovnicii urmeaza mirenii (prin "informarile" pe care mirenii le aduc la cunostinta lor pe care ei le asimileaza ca find certe.
si toata lumea e atotcunoscatoare (si eu evident)

dogma find facuta mult prea mult pe structura NT nu poate explica si nici lua in considerare -ca fiind credibile- toate lucrurile din VT .

ovidiu b. 21.02.2012 14:30:31

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 430985)
au constatat cu dezamăgire că nu au ajuns tocmai într-un locaș al sfințeniei și au hotărît după scurt timp să plece.

Loc a sfințeniei? Este un loc public de discuție...nu confunda lucrurile. "...au hotărît după scurt timp să plece" - de aici reiese și sfințenia acestui loc.

Citat:

... ci despre cei care suferă la modul cronic de boala mîndriei sau a unei forme derivate din mîndrie. Este foarte periculos să te contrazici cu ei fiindcă nu știu să dialogheze creștinește în contradictoriu.

A nu te crede lucru mare și a cugeta că alții sunt mai de seamă decât tine, e o mare înțelepciune și o mare desăvârșire.

Florin-Ionut 21.02.2012 16:00:07

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 431014)
Loc a sfințeniei? Este un loc public de discuție...nu confunda lucrurile. "...au hotărît după scurt timp să plece" - de aici reiese și sfințenia acestui loc.

Și clădirea bisericii este un loc public în care intră atei, eterodocși și ortodocși, dar se vrea sfințit în primul rînd prin creștinii ortodocși care o vizitează. Acest spațiu virtual se intitulează creștin și ortodox și este populat majoritar de noi, cei din Biserică. Oricine vine din afara Bisericii și citește aici, vede dacă postările aparțin unui ortodox sau nu. Implicit, în subconștient va face o corelație între statusul pe care-l vede scris sub pseudonimul cuiva și ceea ce postează respectivul. De aceea orice scriem noi trebuie măsurat de două ori înainte de a da clic pe răspunde...

Interacțiunile dintre noi ar trebui să fie cu mare luare aminte deoarece reflectă oarecum starea bisericii ortodoxe, statusul ei de fapt, care devine transparent pentru cine deschide saitul ăsta. Cînd am ales cuvintele "locaș al sfințeniei" nu m-am referit la oricine își face cont sau intră aici, ci la membrii bisericii ortodoxe care sînt activi pe forum. Da, este o dezamăgire a unui neoprotestant sau a unui catolic sau a unui ortodox cu numele care ne vizitează și găsește păcate grave și vicii aruncate pe ecran în loc de dialoguri sau chiar polemici creștine, calme, cumpătate, interesante. Acela va pleca, iar noi ne adunăm osîndă în loc să aducem roade.

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 431014)
A nu te crede lucru mare și a cugeta că alții sunt mai de seamă decât tine, e o mare înțelepciune și o mare desăvârșire.

Deasupra oricărei virtuți știi care este? Ei bine, este dreapta socoteală sau discernămîntul. Este darul deosebirii corecte a binelui de rău. Cînd vezi că fratele tău recidivează constant, trebuie să-l avertizezi, să-l mustri cu blîndețe, că altfel se întîmplă ceea ce Dumnezeu îi spune lui Iezechiel:

Iezechiel 33

8. Când Eu voi zice păcătosului: "Păcătosule, vei muri", și tu nu-i vei grăi nimic, ca să vestești pe păcătos să se abată de la calea lui, atunci păcătosul acela va muri pentru păcatele sale, iar sângele lui îl voi cere din mâna ta.
9. Iar dacă tu ai vestit pe păcătos să se abată de la calea lui și să se întoarcă de la ea, și el nu s-a abătut de la calea lui, atunci el va muri pentru păcatele lui, iar tu ți-ai scăpat viața.

Iar smerenia nu știu exact ce este, dar sigur nu înseamnă autodefăimare. Mai degrabă cînd rabzi cu răbdare defăimările altora.

laurastifter 22.02.2012 00:15:46

Felicitări, Florin Ionuț, pentru inițierea acestui topic deosebit de util! Sunt întru totul de acord cu opinia dvs.

Bucurie!

Hristos în mijlocul nostru!

Mosh-Neagu 22.02.2012 01:00:03

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 431032)
Oricine vine din afara Bisericii și citește aici, vede dacă postările aparțin unui ortodox sau nu. Implicit, în subconștient va face o corelație între statusul pe care-l vede scris sub pseudonimul cuiva și ceea ce postează respectivul. De aceea orice scriem noi trebuie măsurat de două ori înainte de a da clic pe răspunde...

Adevarat, dar este o parere subiectiva si nu poate fi generalizata ca si cum aceste personaje reprezinta sablonul fidel al ortodoxului. Cine trage o astfel de concluzie, nu reprezinta o "voce".

Citat:

Da, este o dezamăgire a unui neoprotestant sau a unui catolic sau a unui ortodox cu numele care ne vizitează și găsește păcate grave și vicii aruncate pe ecran în loc de dialoguri sau chiar polemici creștine, calme, cumpătate, interesante. Acela va pleca, iar noi ne adunăm osîndă în loc să aducem roade.

E greu de spus. Depinde de ceea ce cauta fiecare. Dumnezeu oranduieste intotdeauna ceea ce-i trebuie celui care-L cauta.

Citat:

Deasupra oricărei virtuți știi care este? Ei bine, este dreapta socoteală sau discernămîntul. Este darul deosebirii corecte a binelui de rău. Cînd vezi că fratele tău recidivează constant, trebuie să-l avertizezi, să-l mustri cu blîndețe,

Nu. Ba cred ca asta este ultimul lucru ca si gest ortodox. Priveste in urma; nu cred ca dintre cei mandri au inteles vreodata ceva, indiferent de modul cum au fost abordati. Finalul a fost acelasi, mereu previzibil.
Spui ca, datorita acestor dispunte, au plecat useri de valoare care poate aveau ceva de spus; eu gandesc altfel, iar de curand cineva mi-a confirmat parerea: cei care s-au retras, multumesc lui Dumnezeu ca abia dupa ce au plecat au inteles cat de adanciti erau in pacatul mandriei si al slavei desarte. Aici, in iuresul subiectelor, nici nu ne dam seama ca uitam ce e mai important si ne tinem mintea ocupata cu ceea ce ne dauneaza noua si catorva din jur, iar asta va cantari greu la judecata de pe urma. Pentru ca ceea ce facem noi sa ne spalam aceste pacate e prea putin in ciuda a ceea ce credem noi ca facem. Din pacate cei din jur vad mai lesne, dar daca isi spun parerea, cad in mare dizgratie.

Citat:

Iar smerenia nu știu exact ce este, dar sigur nu înseamnă autodefăimare. Mai degrabă cînd rabzi cu răbdare defăimările altora.

Smerenia? Iertare tuturor de pe acest forum, dar eu n-am vazut-o decat la vreo doi-trei pe acest forum, iar unul e plecat de multisor. Cine vrea sa se smereasca, trebuie neaparat sa se rupa de buna-voie de orice forma de socializare, unde provocarile curg ca pe banda. Smerenia este o calitate pe care o dorim intotdeauna la ceilalti, pentru ca si noi la randul nostru sa ne-o putem insusi mai cu convingere.

anna21 22.02.2012 01:37:09

Cred ca esti foarte idealist.
Nu cred ca acesta este locul in care se convertesc necredinciosi
(de smintit, da este posibil)

Oricum, aici se pierd doar lucrurile pe care NU le-am avut niciodata!
("pierzi" credinta pe care nu o ai, rabdarea care iti lipseste.. Si smerenia... daca nu ai avut-o)

Cat despre deznadejde.. Blestemat este omul care se increde in om..
Deznadejdea este o boala a sufletului, iar cine cauta vindecare in alt loc decat la Dumnezeu, greseste din start.
(Asa vad eu lucrurile, poate ma insel).

Cine chiar vrea sa cunoasca invatatura si trairea ortodoxa, stie ca nu o poate face intr-un mediu virtual. Pentru asta chiar trebuie sa te desprinzi de vorbarie.
Aici gasim informatii, punem intrebari, vorbim, cautam credinciosi (ca s-au rarit cei din lume).
Citat:

Ne aflăm într-un spațiu public și deseori avem discuții în contradictoriu fie cu ortodocșii, fie cu eterodocșii. Aici vreau să spun ceva important despre primul caz.

Văzînd de-a lungul timpului că în mod inevitabil apar conflicte între noi, creștinii (ca să generalizez), n-am putut să nu observ pericolul care apare în urma unui lung șir de discuții în contradictoriu, și anume descurajarea. Oamenii mai sufletiști, care au venit aici cu mari speranțe în găsirea unui loc aparte, unde se află ortodocși practicanți și oarecum cunoscători în ale teologiei, au constatat cu dezamăgire că nu au ajuns tocmai într-un locaș al sfințeniei și au hotărît după scurt timp să plece. Și cîți oameni de calitate și-au făcut cont aici și după puțină vreme s-au retras! Cît de mult ne-am fi folosit de cunoștințele și de experiența lor! Dar nu despre ei am vrut să vorbesc de fapt...

... ci despre cei care suferă la modul cronic de boala mîndriei sau a unei forme derivate din mîndrie. Este foarte periculos să te contrazici cu ei fiindcă nu știu să dialogheze creștinește în contradictoriu. Sînt extraordinar de viciați - vorbim de patimă, nu de simplul păcat al mîndriei în care mai toți cădem uneori - și se află exact înaintea penultimului pas din cele 12 trepte ale păcatului, anume deznădejdea. E foarte grav dacă din vina mea arunc pe fratele în deznădejde! Evident că el este cel corupt, dar dacă renunțarea lui la practica și la credința creștină se întîmplă și din vina mea, e vai și amar de mine! Eu, în loc să-l menajez și să mă gîndesc cum să fac tot posibilul să-l luminez cu ajutorul Lui Dumnezeu, să-l ajut să-și revină, eu o țin pe-a mea aducîndu-i chiar acuze de slab creștin, de slabă calitate șamd. Dacă el va pica, mîinile mele vor fi pătate cu sîngele lui.

Țin minte cum Sfîntul Paisie de la Sihla ne sfătuia că dacă ne aflăm într-o lungă discuție cu fratele nostru și vedem că acesta peristă în greșeală, indiferent dacă noi avem dreptate, să-i spunem: "frate, tu știi cum zici" și să încheiem dialogul cu el.

ovidiu b. 22.02.2012 14:58:38

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 431159)
Nu. Ba cred ca asta este ultimul lucru ca si gest ortodox. Priveste in urma; nu cred ca dintre cei mandri au inteles vreodata ceva, indiferent de modul cum au fost abordati. Finalul a fost acelasi, mereu previzibil.
Spui ca, datorita acestor dispunte, au plecat useri de valoare care poate aveau ceva de spus; eu gandesc altfel, iar de curand cineva mi-a confirmat parerea: cei care s-au retras, multumesc lui Dumnezeu ca abia dupa ce au plecat au inteles cat de adanciti erau in pacatul mandriei si al slavei desarte. Aici, in iuresul subiectelor, nici nu ne dam seama ca uitam ce e mai important si ne tinem mintea ocupata cu ceea ce ne dauneaza noua si catorva din jur, iar asta va cantari greu la judecata de pe urma. Pentru ca ceea ce facem noi sa ne spalam aceste pacate e prea putin in ciuda a ceea ce credem noi ca facem. Din pacate cei din jur vad mai lesne, dar daca isi spun parerea, cad in mare dizgratie.

Smerenia? Iertare tuturor de pe acest forum, dar eu n-am vazut-o decat la vreo doi-trei pe acest forum, iar unul e plecat de multisor. Cine vrea sa se smereasca, trebuie neaparat sa se rupa de buna-voie de orice forma de socializare, unde provocarile curg ca pe banda. Smerenia este o calitate pe care o dorim intotdeauna la ceilalti, pentru ca si noi la randul nostru sa ne-o putem insusi mai cu convingere.

Subscriu cele de mai sus. Mulțumesc pentru aceste cuvinte...orecum e ceea ce aș fi vrut să spun de prima dată, însă am ezitat...iată că gândul meu s-a împlinit.

Mihai36 22.02.2012 16:58:37

Intradevar ideal asa ar fi sa ne iubim intre noi (indiferent de credinta sau poate cu atit mai mult) sa ne respectam ca niste sfinti chiar daca avem la un moment dat viziuni diferite, experiente si perceptii diferite.
-unii dintre noi pot fi mai atenti si sa incerce a corecta conduita prooprie

dar altii nu se pot corecta intr-un mod perceptibil noua - cel putin deocamdata, fiindca este vb de caracter ,reflexe de conduita, conceptii , perceptii interioare etc , caracterul se schimba greu si in timp.
doar o mare binecuvintare il poate schimba peste noapte.

probabil ca noi judecind astfel nici nu am aflat ca ei deja s-au si corectat .
poate ca deja intre timp au si fost binecuvintati .

pina la urma a nu judeca pe altul este si o cultura .

"Uraste pacatul iubeste pe pacatos." o astfel de lozinca nu isi are rostul acolo unde nu exista acuze si judecati .

am vazut spatii de comunicare pe internet care de comun acord in dorinta de a crea un spatiu civilizat nu permit judecata -atacul la persoana - se poate combate ideea strict la subiect dar fara sa te iei de viata lui, ca esti asa sau asa, ai facut si ai dres.

evident ca au venit si persoane care cred ca a nu acuza pe altul este un fel de lozinca care da bine si in momentul in care li s-a atras atentia au reactionat -"cum sa nu vb liber ? sa ma prefac ca voi care faceti pe sfintii ? fatarnicilor! "
si apoi imediat a fost exclus din grup .

pina la urma omul sfinteste locul .

Marius22 22.02.2012 17:24:44

Una din cauzele disputelor ce apar pe acest forum tine de modul in care ne asumam pana la urma postura "anonimatului". Unii o facem din mandrie, altii din smerenie, altii poate pentru a putea imparti cu mai mare usurinta "palme si suturi" (virtuale desigur) etc.

Daca inaintea celorlalti useri putem ramane anonimi, inaintea Domnului nu exista anonimat. El cunoaste cel mai bine patimile si virtutile, gandurile rele sau gandurile bune, care ne anima si pe care le facem manifestate aici.

Cred ca trebuie sa fim constienti ca vom da seama inaintea Domnului pentru toate cuvintele desarte pe care le scriem chiar si pe acest forum.

catalin2 22.02.2012 21:28:50

Citat:

Oamenii mai sufletiști, care au venit aici cu mari speranțe în găsirea unui loc aparte, unde se află ortodocși practicanți și oarecum cunoscători în ale teologiei, au constatat cu dezamăgire că nu au ajuns tocmai într-un locaș al sfințeniei și au hotărît după scurt timp să plece.
... ci despre cei care suferă la modul cronic de boala mîndriei sau a unei forme derivate din mîndrie. Este foarte periculos să te contrazici cu ei fiindcă nu știu să dialogheze creștinește în contradictoriu. Sînt extraordinar de viciați - vorbim de patimă, nu de simplul păcat al mîndriei în care mai toți cădem uneori - și se află exact înaintea penultimului pas din cele 12 trepte ale păcatului, anume deznădejdea.

Acum mai mult timp un parinte, parintele Iulian Nistea din Paris, mi-a spus ca din experienta lui a constatat ca forumurile nu sunt folositoare unui credincios pentru ca pe forumuri intra diverse persoane, cu diverse conceptii.
In legatura cu acest forum cu cateva saptamani in urma un preot ma sfatuia sa nu mai intru pentru ca e un forum cu o orientare in general ecumenista. Din fericire lucrurile s-au mai schimbat in ultimul timp, nu mai sunt eterodocsi atat de agresivi.
Legat cei ce intra pe forum, foarte rar intra un eterodox ca sa afle despre credinta ortodoxa, majoritatea au deja conceptiile formate si doresc sa isi propovaduiasca invataturile. In multe cazuri nu e vorba doar de invataturile cultului lor, ci de invataturile ecumeniste. Daca nu sunt agresivi e o discutie cat de cat pasnica, problema e ca unii sunt agresivi in a-si impune conceptiile. Din pacate erau incurajati (dupa cum am mentionat situait as-a schimbat in bine in ultimul timp) si de atitudinea unor ortodocsi care aveau si ei conceptii ecumeniste. Desigur ca dupa caz trebuie aplicata blandetea, doar daca nu te ataca el intai.
Cat despre faptul ca ei sunt crestini si isi pierd credinta aici nu prea sunt de acord, sunt de acord doar cu partea cu deznadejdea. Daca un hindus isi pierde credinta in Shiva nu inseamna ca ii folosea la ceva credinta aceea, pentru ca unii impart oamneii in atei si credinciosi in ceva. La fel, credinta eterodoxa oricum e gresita si nemantuitoare daca nu conduce la Biserica lui Hristos. Mai mult, crestinis erau numiti cei ce erau si botezati, iar BO nu recunoaste botezul si Sfintele Taine in afara ei.
Per total problemele aduse de tine in discutie sunt de folos si constructive.

George.m 22.02.2012 23:32:05

Citat:

E bun cuvantul Parintelui Paisie. De luat aminte. E drept ca polemicile sterile nu sunt ziditoare, nu folosesc nimanui; nici celor implicati in ele, nici celor ce le sunt martori.
De multe ori vedem cum multi, intrand pe acest forum, crezand ca sunt marturisitori desavarsiti ai dreptei credinte, sunt de fapt marturisitori ai propriilor lor patimi. Pentru ca din vistieria inimii nu pot scoate ceea ce nu ai; nu pot face pe iluzionistii.
Dar, slava Domnului, sunt printre noi oameni care stiu sa iubeasca, care dau marturie adevarata (nu inchipuita) despre Hristos. Datorita lor, sunt semanate din belsug in acest forum semintele dragostei. Acum, fiecare poate sa afle ceea ce cauta.

ovidiu b. 23.02.2012 15:25:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 431275)
Acum mai mult timp un parinte, parintele Iulian Nistea din Paris, mi-a spus ca din experienta lui a constatat ca forumurile nu sunt folositoare unui credincios pentru ca pe forumuri intra diverse persoane, cu diverse conceptii.
In legatura cu acest forum cu cateva saptamani in urma un preot ma sfatuia sa nu mai intru pentru ca e un forum cu o orientare in general ecumenista. Din fericire lucrurile s-au mai schimbat in ultimul timp, nu mai sunt eterodocsi atat de agresivi.

Nu ești singurul care a primit acest sfat...eu primit acest sfat de la mai multe persoane. În concluzie pe cei care au părăsit forumul să nu-i mai bocim, ci să ne bucurăm pentru ei. Au făcut o alegere bună, chiar dacă unii spun că ne hrăneau vorbele lor. Dar oare de ei nu ne pasă...numai de noi ne pasă?

Cel care a ieșit afectat de pe forum - ține numai și numai de el - de cum percepe și interpretează informția de aici. Fiecare dintre noi este artistul vieții lui și de fiecare dinte noi ține cu ce ochi și cu ce gânduri primim informația și cum ne vom folosi de ea pe viitor. Un om care pe toate le privește cu gând bun și smerenie nu poate fi afectat, ci trece mai departe, pe cele rele le lasă, iar cu cele bune se hrănește. Cu ce sunt eu mai presus decât "eterodocșii"?

guardian knight 23.02.2012 16:04:55

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 431275)
Legat cei ce intra pe forum, foarte rar intra un eterodox ca sa afle despre credinta ortodoxa, majoritatea au deja conceptiile formate si doresc sa isi propovaduiasca invataturile. In multe cazuri nu e vorba doar de invataturile cultului lor, ci de invataturile ecumeniste. Daca nu sunt agresivi e o discutie cat de cat pasnica, problema e ca unii sunt agresivi in a-si impune conceptiile. Din pacate erau incurajati (dupa cum am mentionat situait as-a schimbat in bine in ultimul timp) si de atitudinea unor ortodocsi care aveau si ei conceptii ecumeniste. Desigur ca dupa caz trebuie aplicata blandetea, doar daca nu te ataca el intai.
Cat despre faptul ca ei sunt crestini si isi pierd credinta aici nu prea sunt de acord, sunt de acord doar cu partea cu deznadejdea. Daca un hindus isi pierde credinta in Shiva nu inseamna ca ii folosea la ceva credinta aceea, pentru ca unii impart oamneii in atei si credinciosi in ceva. La fel, credinta eterodoxa oricum e gresita si nemantuitoare daca nu conduce la Biserica lui Hristos. Mai mult, crestinis erau numiti cei ce erau si botezati, iar BO nu recunoaste botezul si Sfintele Taine in afara ei.
Per total problemele aduse de tine in discutie sunt de folos si constructive.

Nu cred ca ecumenismul nu duce la mantuire !

Argumentatia e foarte simpla : Dumnezeu iubeste diversitatea, si nu e fundamentalist, de aceea a lasat el, si a creat Lumea,chiar Universul, cu o asa bogatie de specii de animale, plante, culori, obiecte...pentru ca a vazut ca diversitatea e buna !
La fel si in cazul religiilor, exista diversitate ! Si in functie de cultura si deschiderea noastra,ne putem situa pe diverse paliere de intelegere a manifestarilor sacrului,in diverse ere si spoci cultural-istorice !
Cred ca, o viziune habotnica,fundamentalista, nu este una crestina ,bazata pe iubire intre frati ! Mai degraba este una a urii si a ingustimii de minte !

stefan florin 23.02.2012 20:01:25

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 431379)
Nu cred ca ecumenismul nu duce la mantuire !

Argumentatia e foarte simpla : Dumnezeu iubeste diversitatea, si nu e fundamentalist, de aceea a lasat el, si a creat Lumea,chiar Universul, cu o asa bogatie de specii de animale, plante, culori, obiecte...pentru ca a vazut ca diversitatea e buna !
La fel si in cazul religiilor, exista diversitate ! Si in functie de cultura si deschiderea noastra,ne putem situa pe diverse paliere de intelegere a manifestarilor sacrului,in diverse ere si spoci cultural-istorice !
Cred ca, o viziune habotnica,fundamentalista, nu este una crestina ,bazata pe iubire intre frati ! Mai degraba este una a urii si a ingustimii de minte !

amice Hristos a zis: un Domn, O CREDINTA, un botez. Deci nu mai multe credinte (religii). Imi poti spune tu unde este legatura intre Iisus Hristos si Vishnu?

guardian knight 24.02.2012 10:42:23

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 431416)
amice Hristos a zis: un Domn, O CREDINTA, un botez. Deci nu mai multe credinte (religii). Imi poti spune tu unde este legatura intre Iisus Hristos si Vishnu?

ecumenismul nu inseamna prozelitism pentru alte religii, nici saritura in barca altora,ci insemana ca ramanand in religia ta pe care o respecti,sa ai intelegere,si nu ura, si fata de alte religii si culte !
Chiar daca noi,crestinii, consideram religia noastra ca fiind superioara,nu numai ca trebuie sa manifestam toleranta fata de cultele crstine, ci si intelegere fata de celelalte religii,pe care sa le vedem ingaduite de Domnul,pentru epoca si rasa umana respective !

ioanna 24.02.2012 11:02:20

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 431379)
Argumentatia e foarte simpla : Dumnezeu iubeste diversitatea, si nu e fundamentalist, de aceea a lasat el, si a creat Lumea,chiar Universul, cu o asa bogatie de specii de animale, plante, culori, obiecte...pentru ca a vazut ca diversitatea e buna ! La fel si in cazul religiilor, exista diversitate ! Si in functie de cultura si deschiderea noastra,ne putem situa pe diverse paliere de intelegere a manifestarilor sacrului,in diverse ere si spoci cultural-istorice !Cred ca, o viziune habotnica,fundamentalista, nu este una crestina ,bazata pe iubire intre frati ! Mai degraba este una a urii si a ingustimii de minte !

Hristos a vestit un mod de existenta la care ii chema pe oameni. Desigur ca stilul nostru de viata are dimensiune spirituala - culturala si bineinteles ca un roman nu se manifesta identic cu un chinez, insa , in lumea ortodoxa exista o unitatea spirituala fara uniformizare culturala si diversitate culturala fara fragmentare spirituala. Identitatea spirituala e doar una, caci e identitate in Hristos, care e unic si presupune o innoire a identitatii personale prin viata in Hristos. Asta presupune Ortodoxia, o credinta a purtatorilor de Hristos si credem in acest unic Adevar.

catalin2 24.02.2012 14:20:14

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 431458)
ecumenismul nu inseamna prozelitism pentru alte religii, nici saritura in barca altora,ci insemana ca ramanand in religia ta pe care o respecti,sa ai intelegere,si nu ura, si fata de alte religii si culte !
Chiar daca noi,crestinii, consideram religia noastra ca fiind superioara,nu numai ca trebuie sa manifestam toleranta fata de cultele crstine, ci si intelegere fata de celelalte religii,pe care sa le vedem ingaduite de Domnul,pentru epoca si rasa umana respective !

Din cate am inteles esti foarte tanar, deci ai tot timpul sa iti cizelezi conceptiile (totusi, timpul incepe acum). Nu ai inteles despre ce e vorba cand se spune de ecumenism, nu despre urarea altor oameni. Am observat ca multi credinciosi care au aceste conceptii isi alimenteaza intelegerea din informatii aparute doar in ultimii ani, nu citesc si vietile sfintilor, sau alte carti din trecut.
Invatatura ortodoxa e gata facuta, nu e nevoie sa o concepem noi, trebuie doar sa o aplicam.
In legatura cu topicul si forumurile, eu am inteles ca parintele se referea la faptul ca unii au tot felul de idei personale, diferite de adevar si e si o pierdere de vreme (ca oricum nu isi schimba conceptiile) si unii se supara ca nu le accepti ideile si devin mai agresivi.

guardian knight 24.02.2012 20:35:07

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 431460)
Hristos a vestit un mod de existenta la care ii chema pe oameni. Desigur ca stilul nostru de viata are dimensiune spirituala - culturala si bineinteles ca un roman nu se manifesta identic cu un chinez, insa , in lumea ortodoxa exista o unitatea spirituala fara uniformizare culturala si diversitate culturala fara fragmentare spirituala. Identitatea spirituala e doar una, caci e identitate in Hristos, care e unic si presupune o innoire a identitatii personale prin viata in Hristos. Asta presupune Ortodoxia, o credinta a purtatorilor de Hristos si credem in acest unic Adevar.

Perfect de acord,cu cele afirmate de tine !
Doar am zis si eu ,ca noi crestinii, consideram religia noastra o forma superioara de spiritualitate.
Insa acest crez ,nu trebuie sa ne duca la o conceptie autosuficienta si aroganta in raport cu celelalte religii ale omenirii,astfel incat sa consideram ca celelalte miliarde de islamisti,sintoisti,budisti,taoisti,mozaici...si cati or mai fi, sunt fara drept de aple, condamnati la flacarile Iadului !
Nu cred ca Marele Arhitect al Universului (slava Lui in veci !) ar fi creat aceste religii necrestine ,numai pentru a-i condamna pe fratii nostrii !!!
Si unde mai pui, ca fiecare din aceste religii necrestine, preamareste binele,binele fiind comandamentul moral suprem care uneste ca un fir rosu toate religiile lumii !!!
Cred ca Marele Creator e mai tolerant,acolo unde noi oamenii ne permitem libertatea de a crea inchizitii si arderi pe rug !!!

guardian knight 24.02.2012 20:44:07

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 431484)
Din cate am inteles esti foarte tanar, deci ai tot timpul sa iti cizelezi conceptiile (totusi, timpul incepe acum). Nu ai inteles despre ce e vorba cand se spune de ecumenism, nu despre urarea altor oameni. Am observat ca multi credinciosi care au aceste conceptii isi alimenteaza intelegerea din informatii aparute doar in ultimii ani, nu citesc si vietile sfintilor, sau alte carti din trecut.
Invatatura ortodoxa e gata facuta, nu e nevoie sa o concepem noi, trebuie doar sa o aplicam.
In legatura cu topicul si forumurile, eu am inteles ca parintele se referea la faptul ca unii au tot felul de idei personale, diferite de adevar si e si o pierdere de vreme (ca oricum nu isi schimba conceptiile) si unii se supara ca nu le accepti ideile si devin mai agresivi.

Nu stiu cat de tanar sunt, si in raport cu cine,si nici nu conteaza asta ,pana la urma!
Va multumesc pentru sfatul de a-mi "cizela" conceptiile,si pentru ca-mi fixati si un reper temporal cu titlu de "ab initio" si cu valoare de borna kilometrica zero !!!
Insa din pacate nu am inteles ce vreti sa ziceti cand imi spuneti ca nu am inteles !!!
De aceea va rog mult : fiti mai de-nteles, pe viitor !

anna21 24.02.2012 21:11:11

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 431520)
Perfect de acord,cu cele afirmate de tine !
Doar am zis si eu ,ca noi crestinii, consideram religia noastra o forma superioara de spiritualitate.
Insa acest crez ,nu trebuie sa ne duca la o conceptie autosuficienta si aroganta in raport cu celelalte religii ale omenirii,astfel incat sa consideram ca celelalte miliarde de islamisti,sintoisti,budisti,taoisti,mozaici...si cati or mai fi, sunt fara drept de aple, condamnati la flacarile Iadului !
Nu cred ca Marele Arhitect al Universului (slava Lui in veci !) ar fi creat aceste religii necrestine ,numai pentru a-i condamna pe fratii nostrii !!!
Si unde mai pui, ca fiecare din aceste religii necrestine, preamareste binele,binele fiind comandamentul moral suprem care uneste ca un fir rosu toate religiile lumii !!!
Cred ca Marele Creator e mai tolerant,acolo unde noi oamenii ne permitem libertatea de a crea inchizitii si arderi pe rug !!!

Marele Arhitect??!!

andrei25 24.02.2012 22:04:07

....

"Marele" antihrist ai vrut sa zici. :) Acest "mare arhitect" de care vorbesti este o conceptie masonica sionista de tip new-age. Numele lui adevarat este satana si este "director" la "societatea SC IADUL SA". :)

Florin-Ionut 24.02.2012 22:06:51

Bine ar fi să continui discuția la un topic aparte, deja deschis sau unul nou.

Citat:

Hristos hotărăște cine se mîntuiește și cine nu. Așa cum simplul fapt că te declari ortodox nu te salvează, nici simplul fapt că te-ai născut taoist într-un sat chinezesc nu te trimite la întuneric. Ceea ce devine omul de-a lungul vieții sale - aia contează.

Citat:

Dacă Marele Arhitect al Universului este Logosul sau Rațiunea tuturor lucrurilor sau Cuvîntul sau Hristos, atunci nu am nimic împotrivă să-L numești așa. Dar nu El a creat celelalte religii ale lumii, pentru că de la Adevăr nu pot să pornească religii mincinoase. Ele au originea la altcineva, la tatăl minciunii.

Citat:

Cam dubioasă afirmația ta.

Citat:

Marele Creator sau Duhul Sfînt este tolerant în anumite limite. E adevărat că oamenii se grăbesc să fie judecători în locul Lui Hristos și să condamne orbește alți oameni la întuneric. Este păcat să facă acest lucru din moment ce este scris: nu judecați!

alicia 24.02.2012 23:02:21

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 431530)
"Marele" antihrist ai vrut sa zici. :) Acest "mare arhitect" de care vorbesti este o conceptie masonica sionista de tip new-age. Numele lui adevarat este satana si este "director" la "societatea SC IADUL SA". :)

F fr si adevarat ce spui dar sincer am ras...director...la SC Iadul SA nu am mai auzit asa ceva...

Theodor_de_Mopsuestia 25.02.2012 02:18:07

.................................................. .................................................. ........................................

Theodor_de_Mopsuestia 25.02.2012 02:19:58

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 431525)
Marele Arhitect??!!

Stimata doamna, asta e, fratele "cavaler gardian" poate e si mason; aidiul lui chiar evoca un grad de-al alora. In plus, fiind basist, normal ca puterea fiind masonica (nu ca "opozitia" nu ar fi acelasi lucru) el i sustine probabil si asa-zsele concepte, marele arhitect al flatulentelor din latrina universului, adica din Iad, fiind unul din ele. Asta, ca off-topic, si ca sa radem nitel.
On-topic: in toate religiile exista separari, devieri, "schisme", "secte/erezii", etc. Intrebati un musulman sunnit ce crede despre siiti, sau invers. Singurul care face exceptie, ca de obicei, de la decadenta si diviziunea care tind sa devina universale, este poporul ales si religia lui. Sa va spun ceva interesant: au avut si ei "protestantii" lor. Se numeau "karaiti", si au fost activi pe la mijlocul primului mileniu crestin. Acestia nu credeau decat in Tanakh. Problema s-a rezolvat foarte simplu: rabinii au scris tratate in care au demonstrat falsitatea doctrinei acelora, si poporul evreu si-a urmat bineinteles invatatorii Legii. Nu a existat vreo noapte a sfantului bartolomeu, sau vreun razboi de 30 de ani. Inca o data, superioritatea gandirii evreiesti asupra celei indoeuropene...

acvilla77 05.03.2012 15:05:06

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 431484)
Am observat ca multi credinciosi care au aceste conceptii isi alimenteaza intelegerea din informatii aparute doar in ultimii ani, nu citesc si vietile sfintilor, sau alte carti din trecut.

.

foarte frumos punctat.

Claudiu_FT 05.03.2012 15:42:38

...

Lumea duce lipsa de Dumnezeu, nu de teologi.

Annyta 05.03.2012 15:57:39

Citat:

În prealabil postat de Claudiu_FT (Post 433212)
Lumea duce lipsa de Dumnezeu, nu de teologi.

Nu cred ca lumea duce lipsa de Dumnezeu, poate duce lipsa de constiinta ca Dumnezeu exista, poate duce lipsa de credinta etc.

Ekaterina 29.03.2012 02:43:36

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 431255)
Una din cauzele disputelor ce apar pe acest forum tine de modul in care ne asumam pana la urma postura "anonimatului". Unii o facem din mandrie, altii din smerenie, altii poate pentru a putea imparti cu mai mare usurinta "palme si suturi" (virtuale desigur) etc.

Daca inaintea celorlalti useri putem ramane anonimi, inaintea Domnului nu exista anonimat. El cunoaste cel mai bine patimile si virtutile, gandurile rele sau gandurile bune, care ne anima si pe care le facem manifestate aici.

Cred ca trebuie sa fim constienti ca vom da seama inaintea Domnului pentru toate cuvintele desarte pe care le scriem chiar si pe acest forum.

De acord. Atunci cand polemica depaseste bunul simt si se transforma intr-o cearta, mai mult sau mai putin penibila, cu toate ingredientele: jigniri, rautati, etc. nu e greu de inteles, ce duh se ascunde in spatele cuvintelor.

Am gasit pe site o istorioara din Pateric care ne poate ajuta sa intelegem cum ajungem sa ne certam.
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nii-82940.html

Uneori, Nifon urmarea pe diavoli cum mergeau sa ispiteasca pe oameni, soptindu-le la ureche diferite rautati. Dar ei, avandu-si mintea imprastiata la grijile vietii, nu pricepeau diavoleasca inselare, ci primeau gandurile rele si se indeletniceau cu ele, ca si cum ar fi fost ale lor. Si asa, unii izbucneau in manie, altii in clevetire, altii in certuri, batai si pomeniri de rau. Robul lui Dumnezeu, care observa toate acestea, a zis cu mahnire: "O, cat sunt de rai! Au pus stapanire pe oameni si le comanda, iar ei, fara sa-si dea seama, indata indeplinesc toate poruncile lor. De aceea, trebuie sa cercetam bine gandurile si numai asa sa trecem la fapta". Apoi a povestit cele ce urmeaza:

"Am vazut odata un om lucrand. Deodata a venit un negru, s-a aplecat asupra lui si multa vreme i-a soptit ceva. Nu departe, lucra alt om. Atunci, primul lucrator si-a lasat lucrul, s-a dus furios la confratele sau si a inceput sa-l injure. In acel moment, un alt negru s-a apropiat de al doilea lucrator, i-a soptit si lui ceva la ureche si l-a pornit spre cearta. Astfel, un diavol pornea la manie, iar celalalt diavol facea pe altul sa se impotriveasca".

Vazand aceasta, Nifon s-a tulburat adanc, zicand: "O, diavoli inselatori si necurati! Uite cum seamana dusmanie intre oameni! Iar acestia fara de minte, fac degraba ceea ce li se spune.

Ekaterina 08.08.2012 02:50:24

Un calugar era irascibil. Se supara foarte repede, aproape din orice. Desi se ruga neincetat lui Dumnezeu sa il scape de suparare, de fiecare data cand se ridica de la rugaciune, se mania pe unul dintre frati. La un moment a indraznit sa-I spuna lui Dumnezeu: "Doamne, nu te-am rugat eu sa ma scapi de suparare? De ce ma lasi sa ma cert cu fratii asa des?"

Dumnezeu i-a raspuns: “Cum vrei tu sa exersezi refuzul supararii fara materie prima? Nu mi-ai spus tu sa te scap de suparare? De aceea iti trimit mereu pe cineva, ca sa ai ocazie sa nu te superi chiar daca iti da motiv. Tu poti sa inveti sa inoti intr-un bazin fara apa? Tot asa este si cu raspunsul meu la rugaciunile tale! Numai tu esti stapan pe reactiile tale”. Calugarul s-a luminat si de atunci isi spunea mereu: "Ma supar doar cand vreau eu". Si asa a scapat calugarul de suparare.
http://www.crestinortodox.ro/pilde/m...au-125888.html

Yasmina 08.08.2012 03:02:02

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 463864)
Un calugar era irascibil. Se supara foarte repede, aproape din orice. Desi se ruga neincetat lui Dumnezeu sa il scape de suparare, de fiecare data cand se ridica de la rugaciune, se mania pe unul dintre frati. La un moment a indraznit sa-I spuna lui Dumnezeu: "Doamne, nu te-am rugat eu sa ma scapi de suparare? De ce ma lasi sa ma cert cu fratii asa des?"

Dumnezeu i-a raspuns: “Cum vrei tu sa exersezi refuzul supararii fara materie prima? Nu mi-ai spus tu sa te scap de suparare? De aceea iti trimit mereu pe cineva, ca sa ai ocazie sa nu te superi chiar daca iti da motiv. Tu poti sa inveti sa inoti intr-un bazin fara apa? Tot asa este si cu raspunsul meu la rugaciunile tale! Numai tu esti stapan pe reactiile tale”. Calugarul s-a luminat si de atunci isi spunea mereu: "Ma supar doar cand vreau eu". Si asa a scapat calugarul de suparare.
http://www.crestinortodox.ro/pilde/m...au-125888.html

Suberba poveste,te imbratisez :6:
Nici eu nu pot sa spun ca as fi o persoana foarte calma,daca intelegeti :21:

teodora1 11.08.2012 23:01:06

De ce sunt unii interzisi?

Erethorn era catolic. Am observat ca a fost interzis. Din cauza ca nu era ortodox? administratorul imi va spune ca nu. Ca a dat raspunsuri imorale sau rautacioase. :) Insa eu cred ca polemicile deranjeaza aici. Polemica este un schimb de idei. Daca lansezi idei, gandesti. Insa: multi care se invart in zona asta sunt incuiati la minte. Ori ei uita un lucru: Dumnezeu nu ne vrea prosti.

Yasmina 11.08.2012 23:17:53

Citat:

În prealabil postat de teodora1 (Post 464703)
Erethorn era catolic. Am observat ca a fost interzis. Din cauza ca nu era ortodox? administratorul imi va spune ca nu. Ca a dat raspunsuri imorale sau rautacioase. :) Insa eu cred ca polemicile deranjeaza aici. Polemica este un schimb de idei. Daca lansezi idei, gandesti. Insa: multi care se invart in zona asta sunt incuiati la minte. Ori ei uita un lucru: Dumnezeu nu ne vrea prosti.

Aici este un forum ortodox unde se aduna membri sa imparta aceleasi idei si opinii.Nu se doreste sa fie un loc pt polemici,injurii sau jigniri.
Adminul deja modereaza polemicile nascute intre ortodocsi,dar cele care se nasc intre membri non-ortodocsi?
Presupun ca primii care trebuie sa plece din polemici sunt non-ortodocsii.
Simplu.

(Fara legatura cu Erethorn)

RalucaG 11.08.2012 23:58:29

De aici se vede asa: sunt permise polemicile civilizate, nu se baneaza pe criteriu de apartenenta religioasa (drept dovada ca scriu de multa vreme utilizatori catolici, de alta confesiune si atei declarati) dar nu sunt tolerati trolii si nici userii care vin si cauta cearta, initiaza topice vadit instigatoare si care contravin total spiritului forumului. Si e bine ca e asa! Daca-i forum, asta nu inseamna ca trebuie sa fie arena de gladiatori sau jungla.

Ekaterina 13.08.2012 00:33:33

Citat:

Nu am vazut pana acum sa fie banati membrii doar pentru ca nu sunt ortodocsi, ca dovada sunt multi useri care au alta religie dar care stiu sa combata idei fara sa jigneasca sau sa atace persoana.

Citat:

Daca lansezi idei, gandesti. Insa: multi care se invart in zona asta sunt incuiati la minte. Ori ei uita un lucru: Dumnezeu nu ne vrea prosti.

Nu sunt de acord cu ce afirmati, pe langa faptul ca jigniti. Nu va place zona, credeti ca pe aici sunt multi incuiati la minte, solutia este alta, o stiti. Dumnezeu nu ne vrea prosti dar nici tupeisti, aroganti, mandri, batjocoritori, lipsiti de respect...

Florin-Ionut 27.12.2012 13:14:13

Nu pot să nu observ anumite sintagme care apar deseori în postări la modul general, cuvinte care-mi trezesc de fiecare dată un zîmbet ușor în colțul gurii.

De departe, cea mai tare expresie este aia "scoaterea din context" a unui fragment. Argumentul ăsta le bate pe toate detașat. Dacă ți-a răspuns cineva folosind aceste cuvinte, te-a prins, gata, nu mai știi ce să spui. :43: Indiferent dacă revii cu pagina întreagă sau cu capitolul de la început la sfîrșit, tot l-ai scos din context și pe ăsta.

Apoi vine faza cu "n-ai înțeles". Păi dacă n-ai înțeles, e clar că nici de-acum încolo nu vei pricepe nimic din ce spun, fiindcă eu am dreptate oricum și posed un nivel de înțelegere net superior ție. :26:

Mai sînt și altele, vă las pe voi să le scrieți.

Ekaterina 28.12.2012 03:14:20

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 490959)
Apoi vine faza cu "n-ai înțeles". Păi dacă n-ai înțeles, e clar că nici de-acum încolo nu vei pricepe nimic din ce spun, fiindcă eu am dreptate oricum și posed un nivel de înțelegere net superior ție. :26:

Si totusi se poate intampla sa vrei sa spui ceva si sa se inteleaga altceva, face parte dezavantajele comunicarii in aceasta forma virtuala. Am vazut ca si atunci cand porti o discutie cu cineva "fata in fata" se intampla sa spui una si celalalt sa inteleaga altceva. Clarificarile si explicatiile sunt binevenite.

Cele mai urate sunt jignirile si atitudinea rautacioasa. Oamenii nu mai au rabdare sa-l corecteze pe celalalt cu delicatete, ba chiar gasesc o placere in a-l ironiza.

Pelerin spre Rasarit 28.02.2013 22:38:51

,,In odaia de sus,unde eram adunati,erau multe lumini"(Faptele Apostolilor 20:8)

Un aspect deosebit de interesant in legatura cu acest forum este faptul ca foarte rar,sau deloc,sunt comentate articolele care se scriu pe site,articole care,in opinia mea,sunt foarte interesante.Cumva forumul pare rupt de restul site-ului ceea ce ma face sa cred ca site-ul a devenit cumva,in multe situatii,doar o destinatie pasagera prin care treci cu viteza,infierbantat,spre lumea plina de adrenalina a polemicilor virtuale.,,Fight-club"-ul pare a castiga,pe zi ce trece,din ce in ce mai mult teren in comparatie cu timida,
tacuta dar frumoasa biblioteca.Este semnul timpurilor noastre,apanajul goanei spre finalul ce consuma tot ce-i bun si ziditor. Intraznesc sa sper ca va exista,undeva candva,in acest loc, fie si o singura zi in care nimeni nu se mai certa cu nimeni si fiecare va aduce ceva frumos in dar sufletului celui de langa el.Insa ca si dorinta mea,timida as spune,de a trai macar odata-n viata o Cina a Domnului in spiritul si trairea ei din clipele surprinse-n viata Noului Testament, s-ar putea sa ramina doar un vis mult prea idealist intr-o lume moderna,in continua miscare si transformare...for all the wrong reasons.

PS:Tema pentru acasa,pentru subsemnatul:evolutia spirituala a Apostolului Ioan de la Luca 9:52-56 la Faptele Apostolilor 8:14-17.Trebuie neaparat sa mai meditez mult si bine la aceste aspecte inainte sa mai ma incerce orice gand stingher de ma substitui porumbelului pacii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:01:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.