CUM SE CEARTA OAMENII

Uneori, Nifon urmarea pe diavoli cum mergeau sa ispiteasca pe oameni, soptindu-le la ureche diferite rautati. Dar ei, avandu-si mintea imprastiata la grijile vietii, nu pricepeau diavoleasca inselare, ci primeau gandurile rele si se indeletniceau cu ele, ca si cum ar fi fost ale lor. Si asa, unii izbucneau in manie, altii in clevetire, altii in certuri, batai si pomeniri de rau. Robul lui Dumnezeu, care observa toate acestea, a zis cu mahnire: "O, cat sunt de rai! Au pus stapanire pe oameni si le comanda, iar ei, fara sa-si dea seama, indata indeplinesc toate poruncile lor. De aceea, trebuie sa cercetam bine gandurile si numai asa sa trecem la fapta". Apoi a povestit cele ce urmeaza:

"Am vazut odata un om lucrand. Deodata a venit un negru, s-a aplecat asupra lui si multa vreme i-a soptit ceva. Nu departe, lucra alt om. Atunci, primul lucrator si-a lasat lucrul, s-a dus furios la confratele sau si a inceput sa-l injure. In acel moment, un alt negru s-a apropiat de al doilea lucrator, i-a soptit si lui ceva la ureche si l-a pornit spre cearta. Astfel, un diavol pornea la manie, iar celalalt diavol facea pe altul sa se impotriveasca".

Vazand aceasta, Nifon s-a tulburat adanc, zicand: "O, diavoli inselatori si necurati! Uite cum seamana dusmanie intre oameni! Iar acestia fara de minte, fac degraba ceea ce li se spune.