![]() |
un mic ajutor
daca am mancat/baut ceva dupa miezul noptii se cade sa beau agheasma de la izvorul tamaduirii mica ulterior dimineata...?
|
Citat:
Așadar: nu cumva experimentatul Sărsăilă, văzând că ați apucat-o deja pe calea cea urâtă de el a credinței, vă încearcă trimițându-vă unele ispite de dreapta? Nu cumva vă induce idei farseice ? Domnul nostru se bucură să beți agheasmă. El trimite multe haruri lucrătoare celor care se folosesc de apa sfințită. Pentru El, nu are nici cea mai mică importanță dacă ați mai gustat ceva la ora 23.45 sau dacă ați făcut acest lucru la ora 0:15. Singurul lucru care nu prea îi place ar fi să luați agheasma așa cum beau unii un șpriț după ce se ghiftuiesc bine cu friptură. El ar vedea aici o anumită luare în deșert a celor sfinte. Este cazul dv ? |
Citat:
|
Eu nu-mi permit să dau sfaturi ortodocșilor, orice om e liber să-și practice credința cum dorește; că e bine, că e rău - aceasta e responsabilitatea personală a fiecăruia. Următoarea frază mi-a stârnit curiozitatea prin ciudățenia ei:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
eu personal, daca se intampla sa nu ma simt bine, beau cate o inghititura de aghiasma in orice moment al zilei. |
iertati-ma daca intr-un oarecare fel am dat dovada de vreo samavolnicie...am incercat sa ma fac concis in cateva cuvinte...fara sa smintesc pe cineva.!
problema mea este ca adeseori am insomnii..si brusc mi se face pofta sa rontai cate ceva...intelegeti dvs...? multumesc anticipat...! |
Numai aveti voie sa luati anafura si agheasma,
daca dupa ora 12:00 ati mancat/baut. |
Citat:
|
va multumesc frumos in pofida faptului ca n-am prea inteles nimic...!
|
Citat:
nu-i a buna ! mergi la un medic pentru un consult. |
Si eu,ca si alte persoane iau o picatura de aghiasma in orice moment al zilei,in stari mai putin exceptionale.
Deci chiar daca am mancat in prealabil. Un preot mi-a spus ca se da impartasanie si daca ai mancat dupa miezul noptii sau in unele cazuri devreme dimineata,important este sa dormi dupa ce ai mancat si sa-i dai stomacului vreme sa digere mancarea cu pricina. Probabil ca cei cu probleme medicale de exceptie sunt supusi unui asemeni tratament,deoarece pt persoane normale nu face sens. |
Toti preotii pe care i-am intalnit recomanda o randuiala in privinta administarii celor sfintite. In timpul zilei, ne stropim cu Agheazma. Daca duhovnicul face un pogoramant pentru o persoana din anumite motive, aceasta este exceptia si nu regula.
Agheazma mare se ia inainte de Anafura, pe nemancate. Cand se ia Agheazma mica se ia intai Anafura si se bea apoi Agheazma, pe nemancate. Daca vezi ca a venit miezul noptii si ai chef de rontait, dupa ora 24/0, iei cele aratate anterior. |
Citat:
Pai daca se bucura pentru sanatatea noatra si apa e buna pentru sanatate, agheasma si mai si deci..vezi legatura acum? Ma rog, la unii agheasma poate nu e bune, scot fum pe gura si pe nas dupa ce beau, asa ca la tine mai putin se recomanda de ex. :) |
Citat:
Daca nu te culci devreme sau te trezesti noaptea si nu adormi imediat la loc, te ia o foame de mama mama.. :) |
intr un final ca sa inteleg... ca daca ai mancat la 11 noaptea si n ai adormit si 00.15 vrei sa manaci iar...poti sa iei anafura si aghiasma si apoi sa manaci linistit?...eu am invatat ca acestea se iau pe stomacul gol dimineata...cand mintea e odihnita si pancetele nu e imbuibat de mancare...ca in ziua de azi nu mai stim sa apreciem momentul mesei...dimineata...pranz cina....manacm cand apucam...
va intreb pentru ca vom avea copii si as dori sa i invat dupa randuiala Bisericii....nu dupa ureche... Va multumesc Doamne ajuta si Maicuta Domnului sa ne intareasca in credinta! |
Citat:
|
Citat:
Ca să se înființeze o biserică pe baza aghiasmei (mari, mici, ori mijlocii) încă nu am auzit... dar mai știi? Citat:
Citat:
Poate la alții ie bune (sic!), așa că n-am nimic împotrivă s-o consume.:3: |
Eu nu va inteleg pe cei de alte confesiuni de ce va bagati in discutii ortodoxe si mai dati si sfaturi, stati mai in ritualurile voastre, serios va zic ca va bagati ca patrunjelul in ciorba.Sigur initiatorul acestui tread a cerut sfatul ortodocsilor nu la cei care cred ca tot ce zboara se maninca.
Parerea mea este ca aghiazma se bea pe stomacul gol, eu daca am mancat ma stropesc cu aghiarzma si prin casa la fel. Voi astia de alte confesiuni stati aici cu noi dar va rog sa va retineti. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
- ori noi suntem sfinti , si atunci putem sa luam aghiasma oricind dorim noi ca moment al zilei si din orice motiv am avea noi (ca suntem fericiti, necajjiti, infricosati, in depresie, in indispozitie, in sete si foane, etc) - ori nu conteaza cum suntem noi dar pt. a consuma aghiasma fara nici o rigoare , nu mai este necesar sa fie ea sfintita . Caci daca apa este sfintita , adica este aghiasma , atunci nu mai putem sa o luam dupa cum ne vine noua, ci exista o rigoare. Daca totusi este aghiasma si o luam fara rigoare , atunci ne numim necinstitori de cele sfinte. Si aici vorbim despre aghiasma, dar la fel de necinstire a lucrurilor sfintite se poate intimpla si cu alta materie precum icoanele, tirnoseala, tamiia,uleiul de la maslu, mirul,s.a.m.d. Gasim in Catehezele Sf. Chiril al Ierusalimului subiectul nepasarii sau al indiferentei impotriva buneirinduieli a celor sfinte . Se poate lectura . |
Citat:
Nu trebuie neaparat sa se doarma in acest timp; de ex in duminica Invierii puteam manca ultima masa la ora 17 si ne-am impartasit aprox pe la ora 3 am (pe la 1 30 a inceput Liturghia). Sigur ca cine ajuna toata sambata, eventual de vineri, nu manca sau bea nimic, dar pe cei mai slabi i-a sfatuit sa manance totusi putin, fructe paine si apa cu cel putin 8 ore inainte. Sau in zilele in care se facea Liturghia Darurilor, mancam dimineata pe la 7, apoi ma impartaseam aprox pe la 17-18. Referitor la Agheasma, nu stiu nimic, eu m-am obisnuit sa iau Agheasma si Anafura tot asa, sa fie cel putin 8 ore inainte, dar nu stiu sa fie vreun canon clar. Chiar o sa intreb la biserica. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Doamne-ajuta! |
Citat:
|
Citat:
Oarecum offtopic: Știu că vă dau "dureri de cap", :40:dar nu cred că ajută apa, solicitați eventual intervenția adminului. Nah, unde am ajuns! Să sugerez propria mea banare... Citat:
|
Înt-un din cărțule Sfântului Paisie Aghioritul acesta sfătuia pe o femeie al cărei soț era bețiv și foarte violent să-i pună în bauturaă dimineața câteva picături de aghiasmă...Așadar?!
Și pentru a fi mai exactă voi căuta caretea și voi transcrie citatul exact. Un preot batrân mi-a răspuns la această întrebare că poți bea aghiasmă dacă ai gustat ceva după miezul nopți dacă ai dormit câteva ore. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ptr ca un ortodox adevarat, care a gustat din bogatia darurilor aflate in Biserica nu o va parasi niciodata! Iar cel care nu s-a impartasit de acest tezaur al Bisericii, chiar de ar fi fost botezat ortodox nu e ortodox! Pentru ca a fi ortodox inseamna a tine dreapta credinta... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
persa nal, cred ca omul insetat care a gustat o apa buna, rece pe un soare arzator nu se va abate nciodata de la locul acela ptr a pleca in cautarea altor ape mai mult sau mai putin statute. Daca totusi pleaca, inseamna ca nu a gasit apa cea adevarat niciodata, si atunci se va multumi cu prima apa pe care o gaseste chiar daca aceasta e statuta sau clocita. Nici un om sanatos nu da o apa prospata, rece pe una statuta, decat daca nu a avut parte de cea dintai. De aceea lucrurile pe care le-am spus, le-am spus asa categoric. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:28:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.