Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Secrete din bucatarie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16702)

Ekaterina 12.08.2013 20:42:43

Secrete din bucatarie

Zilele acestea am citit retetele postate de voi pe diferite topicuri. Pe multe dintre ele mi le-am notat in carnetel :-) Am descoperit cu aceasta ocazie multi pasionati de bucatarie. Eu imi dores sa devin o buna bucatareasa, si pentru ca nu am inca mare experienta imi doresc sa aflu cat mai multe lucruri care ma pot ajuta in aceasta directie.

Daca in anii tineretii (in studentie) nu am acordat o importanta acestui lucru, intelegand oarecum in femeia trebuie sa stea la cratita ceva ce nu se mai potriveste intru totul zilelor noastre, o idee mult prea traditionalista, cu timpul am inteles aceasta datorie dintr-o alta perspectiva. Este minunat sa gatesti pentru sotul si copiii tai, sa te ocupi cu atentie de hrana lor. Este o mare implinire pentru o femeie iar atmosfera caminului este mult influentata de o mancare calda facuta cu dragoste.

Nu vreau sa sune ca un sfat, dar pentru fetele ce doresc sa-si intemeieze o familie ar fi bine sa inceapa cu acest aspect in pregatirea lor: gatitul.

Am cautat si pe internet cateva secrete din bucatarie, dar nu am fost multumita de rezultate. Ceva, ceva tot am invatat dar este loc de mai bine.

Un lucru pe care l-am retinut de la un doctor legat de alimentatie, este acela ca mierea nu se pune niciodata in lichide fierbinti (ceai, lapte) deoarece devine cancerigena.

Astept cu mare interes si secretele voastre din bucatarie care va ajuta sa gatiti cu placere si care va aduc rezultate multumitoare.

DragosP 12.08.2013 23:05:42

În mâncare se pune sare în cantități potrivite.

Yasmina 12.08.2013 23:25:31

Mie imi place sa gatesc,ma relaxeaza si o fac cu dragoste si pasiune,ca pe un lucru pe care pot sa-l ofer altora,ca pe un dar.
Gatesc cand ma duc in vizite,la reuniuni de familie,cu diverse ocazii.

Nu cred ca exista secrete ci numai experienta,totul vine cu exersatul.
Despre miere stiu si eu ca este nociva in lichide fierbinti,ca-si schimba structura si cumva devine toxica pt consum.

Eu am inceput sa stau in bucatarie cu mama si bunica de cand aveam 8 ani.Totusi o mare experienta in administrarea casei si a familiei nu mi-au fost de folos,deoarece nu am o familie.

Miha-anca 12.08.2013 23:49:36

Ciupercile se prajesc numai in unt, nu in ulei, ca sa dezvolte gustul lor minunat. In Post, evident, in margarina. Sunt insa bune si goale, puse in tigaie fara grasime: zeama lor se aduna in palarie si e f buna. De aceea, cand faceti ciuperci la gratar, nu intoarceti cuipercile pe ambele parti, caci se pierde acest suc lasat de ele si care face toti banii. Cui ii mai trebuie carne, cand ai ciuperci?!?

Pelerin spre Rasarit 13.08.2013 00:04:11

Cat mai multe legume,fructe,peste,orez.Dimineata un ceai verde si la pranz un suc natural de portocale,preparat nu cumparat,cu 1lingurita de miere si cateva frunze de menta.Cat mai putina carne de porc,daca se poate fara este chiar bine.La salate nu va complicati cu retete savante :) lasati imaginatia sa-si faca treaba,folositi ulei de masline,este ideal.Categoric evitati fast-food,chips si orice mancare de acest tip precum si bauturi precum Cola.Eu am invatat multe retete de la Jamie Oliver,imi place modul sanatos si simplu in care gandeste.Nici o zi fara fructe,cat mai putina paine,neagra sau de secara daca se poate.Fara mese nocturne :)

VladCat 13.08.2013 00:20:55

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 530141)
Un lucru pe care l-am retinut de la un doctor legat de alimentatie, este acela ca mierea nu se pune niciodata in lichide fierbinti (ceai, lapte) deoarece devine cancerigena.

Si din motive mai mult sau mai putin similare e recomandat sa fie manevrata cu ustensile de lemn

p.s.: pe mine maică-mea mă „terorizează” cu regulile de combinare a alimentelor. Spre exemplu în nici un caz lactate cu carne, iar fructele nu inainte sau dupa masa.

Florin-Ionut 13.08.2013 00:25:09

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 530171)
Ciupercile se prajesc numai in unt, nu in ulei, ca sa dezvolte gustul lor minunat. In Post, evident, in margarina. Sunt insa bune si goale, puse in tigaie fara grasime: zeama lor se aduna in palarie si e f buna. De aceea, cand faceti ciuperci la gratar, nu intoarceti cuipercile pe ambele parti, caci se pierde acest suc lasat de ele si care face toti banii. Cui ii mai trebuie carne, cand ai ciuperci?!?

Nu trebuie să prăjim nimic, decît dacă vrem să îmbolnăvim familia.

Uleiul de floarea-soarelui trebuie evitat chiar și crud. Cel puțin cel care e depozitat în sticle transparente (99% e ținut în plastic transparent).

Margarină? Adică să mîncăm plastic în post? Mai bine nu mîncăm nimic în post... :)

Cînd am fost în Israel am fost uimit că în salata de la galantar mi-au pus ciuperci crude. Dar le-am mîncat și am învățat cu ocazia aceea că nu trebuie să coacem / fierbem / prăjim ciupercile. Cu mămăligă, usturoi și eventual o fiertură de boabe sînt excelente.

Yasmina 13.08.2013 00:25:52

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 530171)

Ciupercile se pot marina inainte de frigere,in ulei de masline,sare,piper,otet balsamic ,usturoi.
Se pun pe gratar cu palaria in sus,timp in care sucul se aduna si coace ciuperca din interior fara a cadea din ea;apoi cand sucul se evapora in mod natural si ciuperca este coapta se mai intoarce si pe partea cealalta putin.
Desigur vorbesc despre ciupercile mari,care se preteaza frigerii avand o grosime perfecta,nu de cele mici care ar trebui gatite in alte moduri.

Yasmina 13.08.2013 00:31:04

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 530176)

Uleiul de floarea-soarelui trebuie evitat chiar și crud. Cel puțin cel care e depozitat în sticle transparente (99% e ținut în plastic transparent).

Margarină? Adică să mîncăm plastic în post? Mai bine nu mîncăm nimic în post... :)

Cînd am fost în Israel am fost uimit că în salata de la galantar mi-au pus ciuperci crude. Dar le-am mîncat și am învățat cu ocazia aceea că nu trebuie să coacem / fierbem / prăjim ciupercile. Cu mămăligă, usturoi și eventual o fiertură de boabe sînt excelente.

Da,ciupercile se pot manca si crude cu conditia sa fie foarte proaspete.
Se poate face si supa de ciuperci negatite(pleurottos),doar marinate in frigider cateva ore iar cand este gata se adauga lapte de migdale facut in casa,la blender.

sophia 13.08.2013 12:18:02

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 530141)
Zilele acestea am citit retetele postate de voi pe diferite topicuri. Pe multe dintre ele mi le-am notat in carnetel :-) Am descoperit cu aceasta ocazie multi pasionati de bucatarie. Eu imi dores sa devin o buna bucatareasa, si pentru ca nu am inca mare experienta imi doresc sa aflu cat mai multe lucruri care ma pot ajuta in aceasta directie.

Daca in anii tineretii (in studentie) nu am acordat o importanta acestui lucru, intelegand oarecum in femeia trebuie sa stea la cratita ceva ce nu se mai potriveste intru totul zilelor noastre, o idee mult prea traditionalista, cu timpul am inteles aceasta datorie dintr-o alta perspectiva. Este minunat sa gatesti pentru sotul si copiii tai, sa te ocupi cu atentie de hrana lor. Este o mare implinire pentru o femeie iar atmosfera caminului este mult influentata de o mancare calda facuta cu dragoste.

Nu vreau sa sune ca un sfat, dar pentru fetele ce doresc sa-si intemeieze o familie ar fi bine sa inceapa cu acest aspect in pregatirea lor: gatitul.

Am cautat si pe internet cateva secrete din bucatarie, dar nu am fost multumita de rezultate. Ceva, ceva tot am invatat dar este loc de mai bine.

Astept cu mare interes si secretele voastre din bucatarie care va ajuta sa gatiti cu placere si care va aduc rezultate multumitoare.

:13: Asta cu mierea n-am mai auzit-o. Toata lumea recomanda la raceala lapte cald cu miere. Nu-mi place ce-i drept, dar am folosit uneori.
Mierea este foarte sanatoasa. Ma intreb ce proces poate sa se intample la o anumita temperatura incat sa devina cancerigena. Are zaharuri naturale in mare parte...
Am auzit si ca se pune in prajiuri si mancaruri.

Miha-anca 13.08.2013 15:22:20

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 530176)

DA, intr-adevar ciupercile se pot manca si crude, dar sunt situatii in care trebuie pregatite intr-un fel, de ex.: cand faci ciulama de ciuperci. Atunci recomandabil este ca faina din care faci sosul sa fie prajita in unt, respectiv margarina. Chiar daca margarina este atat de hulita in ultima vreme, eu am mancat de 25 ani margarina si nu am constatat ca imi face rau. Dar fiecare decide pentru sine ce mananca si ce nu.
Margarina=plastic? Eu stiam ca este grasime vegetala... dar poate am inteles gresit.
http://www.wikifood.ro/nutritie/prin...rganismul.html
Dar mai stiu ca bolile se nasc in primul rand din cauza pacatelor noastre si atunci imi concentrez atentia la acestea.

Miha-anca 13.08.2013 15:25:47

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 530177)
Ciupercile se pot marina inainte de frigere,in ulei de masline,sare,piper,otet balsamic ,usturoi.
Se pun pe gratar cu palaria in sus,timp in care sucul se aduna si coace ciuperca din interior fara a cadea din ea;apoi cand sucul se evapora in mod natural si ciuperca este coapta se mai intoarce si pe partea cealalta putin.
Desigur vorbesc despre ciupercile mari,care se preteaza frigerii avand o grosime perfecta,nu de cele mici care ar trebui gatite in alte moduri.

Din punctul meu de vedere, cand se aduna sucul in palaria ciupercii, aceasta e gata si nu mai trebuie sa stea pe foc.

Mariatwix 13.08.2013 16:10:49

Auzisem si eu povestea cu mierea toxica atunci cand e incalzita, dar cum sunt genul sceptic in general cand vine vorba de informatii legate de sanatate care circula pe net, am "sapat" mult dupa informatii/explicatii medicale si nu le-am gasit. In schimb am gasit o suma de articole in care se explica faptul ca e un mit provenit din ayurveda, dar care nu a fost confirmat in laborator. Nu prea sunt inclinata spre curentele alternative de inspiratie orientala (gen ayurveda &co), ca nu stiu care e denumirea lor exacta, mai departe de fitoterapie nu am trecut niciodata, asa ca ii indulcesc copilului bauturile cu miere naturala si ii fac si turta dulce...

Ekaterina 13.08.2013 16:54:37

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 530165)
În mâncare se pune sare în cantități potrivite.

Despre sare am citit ca este bine sa fie pusa la fiert odata cu legumele, ca le pastreaza acestora mai bine proprietatile. Pana sa citesc acest lucru nu o puneam chiar la inceput pentru ca stiam (tot din ce am citit) ca trebuie pusa mai tarziu, altfel cantitatea de sare nu se reflecta in gust( adica pui multa sare dar nu prea se simte si ai tendinta sa mai adaugi).

Adevarul este ca sarea este tare importanta, pusa in cantitati poptrivite asa cum ne spune si Dragos :-) Imi amintesc de povestea pe care mi-o spunea tata cand eram mica: Sarea in bucate.

Ekaterina 13.08.2013 17:16:41

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 530167)
Mie imi place sa gatesc,ma relaxeaza si o fac cu dragoste si pasiune,ca pe un lucru pe care pot sa-l ofer altora,ca pe un dar.
Gatesc cand ma duc in vizite,la reuniuni de familie,cu diverse ocazii.

Nu cred ca exista secrete ci numai experienta,totul vine cu exersatul.
Despre miere stiu si eu ca este nociva in lichide fierbinti,ca-si schimba structura si cumva devine toxica pt consum.

Eu am inceput sa stau in bucatarie cu mama si bunica de cand aveam 8 ani.Totusi o mare experienta in administrarea casei si a familiei nu mi-au fost de folos,deoarece nu am o familie.

Se pare ca ai experienta nu gluma (am citit si retete pe care le-ai postat :-)), priceperea nu o punem la indoiala in cazul unei persoane care gateste cu o asa pasiune. In popor se spune ca daca stii sa gatesti, esti pregatita de maritat si nu este doar o vorba... Fetele gospodine sunt apreciate de barbatii care inteleg cu adevarat ce mare comoara se ascunde intr-o asemenea fata. In legatura cu familia, cred ca este vorba de mediu nepotrivit care nu a dat prilejul evidentierii acestor calitati.

Referitor la secrete in bucatarie, ele exista. Incepand de la cum este bine sa spargi un ou pana la ordinea in care se pun anumite ingrediente cand faci un fel sau altul de mancare, toate conteaza si pot schimba rezultatul. Dar ai dreptate cand spui ca totul tine de experienta si de felul in care gatesti (cu drag sau invers).

Ekaterina 13.08.2013 17:27:26

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 530237)
:13: Asta cu mierea n-am mai auzit-o. Toata lumea recomanda la raceala lapte cald cu miere. Nu-mi place ce-i drept, dar am folosit uneori.
Mierea este foarte sanatoasa. Ma intreb ce proces poate sa se intample la o anumita temperatura incat sa devina cancerigena. Are zaharuri naturale in mare parte...
Am auzit si ca se pune in prajiuri si mancaruri.

Se recomanda pentru dureri de gat lapte caldut cu miere (si este tare bun, cu rezultat garantat), nu lapte fierbinte cu miere. Mierea nu se pune in lichide fierbinti, din cate am retinut lichidul nu trebuie sa aiba mai mult de 40 de grade.

Florin-Ionut 13.08.2013 18:09:30

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 530267)
DA, intr-adevar ciupercile se pot manca si crude, dar sunt situatii in care trebuie pregatite intr-un fel, de ex.: cand faci ciulama de ciuperci. Atunci recomandabil este ca faina din care faci sosul sa fie prajita in unt, respectiv margarina. Chiar daca margarina este atat de hulita in ultima vreme, eu am mancat de 25 ani margarina si nu am constatat ca imi face rau. Dar fiecare decide pentru sine ce mananca si ce nu.
Margarina=plastic? Eu stiam ca este grasime vegetala... dar poate am inteles gresit.
Dar mai stiu ca bolile se nasc in primul rand din cauza pacatelor noastre si atunci imi concentrez atentia la acestea.

Mihaela,

Sos cu făină prăjită în margarină?! Vrei să-ți ucizi familia?

Eu zic să mai cauți și alte articole despre margarină, cum ar fi ăsta. Verifică și sursele, nu crede orbește tot ce citești. Vezi ce sînt acizii grași saturați, grăsimile trans, trigliceridele. Vezi cîte chimicale se bagă în margarină și care e procesul tehnologic de fabricare. La sfîrșit răspunde-ți sincer la întrebarea dacă îți place gustul acestei substanțe (pentru mine e ca și cum ai mînca plastic moale). Între timp, ia o cutie, citește eticheta și vezi cîte substanțe cu denumiri pe care nu le înțelegi sînt scrise acolo.

Eu și cînd cumpăr ulei de măsline sînt atent să nu fie concentrația de acizi grași saturați mai mare decît 14g, raportul AG mononesaturați / AG polinesaturați să fie minim 6, recipientul din sticlă să fie cît mai închis la culoare. Nu e greu, dar trebuie să știi lucrurile astea și să-ți pese.

Două din păcatele-sursă pentru multe alte păcate sînt neștiința și ignoranța. Astea ne bagă în groapă mai înainte de vreme, pentru că dăunează atît sufletului, cît și trupului. Tocmai a fost înmormîntarea unui fost coleg care a murit de cancer, la 35 de ani. A lăsat în urmă părinții înnebuniți de durere, soția văduvă și copilul fără tată. Mama mea a avut accident vascular cerebral cu urmări foarte grave din cauza găsimilor saturate (alea care la temperatura camerei sînt solide, cum ar fi untul, grăsimile animale, margarina), pentru că ele blochează în timp vasele de sînge și în special capilarele.

Cine are urechi de auzit să audă. Ceilalți își vor înmormînta copiii și partenerii de viață sau vor pleca ei din lumea asta mai înainte de vreme.

Florinvs 13.08.2013 20:01:26

Important este sa nu ajungi sa fii nevoit a tine regim. Un om sanatos, care nu a facut abuz de diverse mancari, nu are nevoie sa tina tot felul de regimuri sau "diete de slabit"!
Toate alimentele (si carnea prajita, si untul, si uleiul de floarea-soarelui si un pahar de vin bun la masa, etc) au rolul lor in organism, totul este sa nu faci abuz!

De exemplul cartofi prajiti cu o friptura merg foarte bine, un bors moldovenesc cu carne sau o ciorba de burta la fel, etc! De mici ce sa mai zic- e mancarea traditionala, la care romanul nu cred ca va renunta vreodata!

Florinvs 13.08.2013 20:03:43

Decat sa mananc o margarina sintetica, mai degraba un unt care e mai natural! E adevarat ca nu mai are gustul untului de dinainte de 1990 (cand mancarea nu continea atatia aditivi sintetici), da' oricum decat margarina e mai bun!

Ekaterina 13.08.2013 20:18:53

Am mai cules cateva sfaturi de pe net.

Cand pregatiti mamaliguta lasati sa fiarba apa in clocote, adaugati sare, apoi adaugati malaiul in ploaie putin cata putin, lasati focul foarte mic si amestecati energic cu ajutorul unui tel. Malaiul creste in volum de 3-4 ori.

Mamaliga nu va mai face cocoloase daca, inainte de a pune malaiul la fiert, se stropeste cu apa rece.

Se poate evita zaharisirea dulceturilor prin adaugarea de putina sare de lamaie dizolvata in apa calda in timpul fierberii, sau prin adaugarea unei felii de lamaie deasupa dulcetii din borcan.. (prefer felia de lamaie pentru a fi totul cat mai natural).

Bicarbonatul de sodiu sau de amoniu se stinge intotdeauna cu putina zeama de lamaie sau otet, astfel dispare mirosul neplacut.

Ciorba de fasole verde sau uscata va fi mai aromata daca i se adauga o lingurita de zahar.

Aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase daca vor fi lasate la rece timp de o ora.

La prepararea dulceturilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zaharul sa se dizolve in apa rece si numai dupa aceea se da la fiert.

Dupa ce se scurge prima apa de la fasole, se adauga la fiert 2-3 catei de usturoi.

Zeama de varza murata, atunci cand este folosita la acritul ciorbei, mai intai se fierbe separat intr-un vas cu o ceapa, se spumeaza, abia apoi adaugandu-se la ciorba.

Friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii se elimina.

Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare.

Albusul se spumeaza mai bine si mai repede daca este tinut la rece, si daca nu trece nici un pic de galbenus.

Florin-Ionut 13.08.2013 20:22:27

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 530304)
Important este sa nu ajungi sa fii nevoit a tine regim. Un om sanatos, care nu a facut abuz de diverse mancari, nu are nevoie sa tina tot felul de regimuri sau "diete de slabit"!
Toate alimentele (si carnea prajita, si untul, si uleiul de floarea-soarelui si un pahar de vin bun la masa, etc) au rolul lor in organism, totul este sa nu faci abuz!

De exemplul cartofi prajiti cu o friptura merg foarte bine, un bors moldovenesc cu carne sau o ciorba de burta la fel, etc! De mici ce sa mai zic- e mancarea traditionala, la care romanul nu cred ca va renunta vreodata!

Florin,

Stai să vezi vezi cînd încep durerile. Care au prostul obicei să pornească brusc și să se termine relativ repede și tragic.

Dacă micii industriali și semipreparatele nu ar conține substanțe potențiatoare de gust cum ar fi celebrul monoglutamat de sodiu, nu ai putea să mănînci chestiile alea nici în situație de supraviețuire. Apropo, cînd coci micii, și arsura consumată dar și fumul inhalat sînt factori cancerigeni. Cu părere de rău, cei ce mănîncă mici sînt niște sinucigași conștienți (din categoria ”vreau să-mi trăiesc viața”) sau inconștienți (”nu-mi pasă, am mai mîncat și n-am murit”).

Miha-anca 13.08.2013 22:55:39

Majoritatea sosurilor din bucatarie se bazeaza pe faina si uleiul in care se prajeste.
Cei, care sunt f constienti de ceea ce mananca, sa evite aceste sosuri; dar eu nu ma descurc fara sosuri: ciulama de pui sau de ciuperci, puire de spanac sau urzici, si multe altele. Era sa uit de prajituri: ele aproape toate se fac din faina si o grasime, fie ulei sau unt. Va felicit daca puteti sa traiti fara cozonac de Craciun, sau pasca de Pasti.
Nu fac recomandare catre nimeni sa-mi urmeze exemplul; chiar dimpotriva, sa faca fiecare cum crede ca e mai bine.

Miha-anca 13.08.2013 23:33:54

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 530308)
Florin,

Stai să vezi vezi cînd încep durerile. Care au prostul obicei să pornească brusc și să se termine relativ repede și tragic.

Dacă micii industriali și semipreparatele nu ar conține substanțe potențiatoare de gust cum ar fi celebrul monoglutamat de sodiu, nu ai putea să mănînci chestiile alea nici în situație de supraviețuire. Apropo, cînd coci micii, și arsura consumată dar și fumul inhalat sînt factori cancerigeni. Cu părere de rău, cei ce mănîncă mici sînt niște sinucigași conștienți (din categoria ”vreau să-mi trăiesc viața”) sau inconștienți (”nu-mi pasă, am mai mîncat și n-am murit”).

Poporul român are o traditie in ceea ce priveste mancarurile. Pentru acest lucru nu cred ca e cazul sa numim pe nimeni nici sinucigași conștienți si nici inconstienti.

Florin-Ionut 14.08.2013 00:29:44

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 530338)
Majoritatea sosurilor din bucatarie se bazeaza pe faina si uleiul in care se prajeste.
Cei, care sunt f constienti de ceea ce mananca, sa evite aceste sosuri; dar eu nu ma descurc fara sosuri: ciulama de pui sau de ciuperci, puire de spanac sau urzici, si multe altele. Era sa uit de prajituri: ele aproape toate se fac din faina si o grasime, fie ulei sau unt. Va felicit daca puteti sa traiti fara cozonac de Craciun, sau pasca de Pasti.
Nu fac recomandare catre nimeni sa-mi urmeze exemplul; chiar dimpotriva, sa faca fiecare cum crede ca e mai bine.

Mihaela,

Te invit la Timișoara să stai o spătămînă la noi și îți promit că vei mînca numai bucate diferite și toate delicioase. Dar mai presus de toate sănătoase! Și... strict vegetale. :)

Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile:

- Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla.
- Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii.
- Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust.
- Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună!

Prietenii mi-au reproșat că nu le-am spus mai din timp rețeta asta. Apropo, nu e desert, e mîncare de dimineață de exemplu, o adevărată bombă de proteine, vitamine, enzime, grăsimi, zaharuri, minerale, antioxidanți șamd.

Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini.

Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...

Florin-Ionut 14.08.2013 00:38:47

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 530339)
Poporul român are o traditie in ceea ce priveste mancarurile. Pentru acest lucru nu cred ca e cazul sa numim pe nimeni nici sinucigași conștienți si nici inconstienti.

Și poporul peruan are o tradiție fantastică în ce privește gastronomia. Cînd mă uit la ce mănîncă la restaurant colegii mei, nu-mi pică bine. Mîncărurile arată spectaculos și miros excelent. Chiar localnicii mi-au spus că niciunde au fost în alte țări nu au măcat bucate așa gustoase ca în Peru.

Cu toate astea, eu de la restaurant nu-mi pot comanda altceva decît orez și salată. Pentru că dacă îmi iau fasole sau linte, risc să găsesc șuncă sau carne tocată printre boabe, cum mi s-a întîmplat o dată.

Nu e ușor, dar nici imposibil. Totul e să fii conștient de pericolul care zace ascuns în minunata și delicioasa mîncare ce ți-e pusă înainte, la un preț incredibil de atrăgător.

Miha-anca 14.08.2013 01:29:11

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 530340)
Mihaela,

Te invit la Timișoara să stai o spătămînă la noi și îți promit că vei mînca numai bucate diferite și toate delicioase. Dar mai presus de toate sănătoase! Și... strict vegetale. :)

- Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla.
- Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună!

Prietenii mi-au reproșat că nu le-am spus mai din timp rețeta asta. Apropo, nu e desert, e mîncare de dimineață de exemplu, o adevărată bombă de proteine, vitamine, enzime, grăsimi, zaharuri, minerale, antioxidanți șamd.

Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini.

Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...

Florin-Ionut, multumesc de invitatie. Mi-am luat bilet de avion si duminica seara sunt in Timisoara. Sau ai zis Lima?!? Spune-mi repede ca sa am timp sa schimb biletul.

Sa stii ca si eu cunosc retetele lui Ernst Günter. Dealtfel eu am fost ani de-a randul vegetariana, asa ca nu te contrazic, ci stiu precis ca ai dreptate.

Imi zici ca si sotia ta e adepta acestei mancari sanatoase. Ce te-ai face, daca ea nu ar accepta mancarea sanatoasa si ar vrea carne in fiecare zi?!? Asta, ca sa intelegi cum de am ajuns iar sa mananc carne.
Imi cer scuze de off-topic.

Florin-Ionut 14.08.2013 04:01:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 530345)
Florin-Ionut, multumesc de invitatie. Mi-am luat bilet de avion si duminica seara sunt in Timisoara. Sau ai zis Lima?!? Spune-mi repede ca sa am timp sa schimb biletul.

Sa stii ca si eu cunosc retetele lui Ernst Günter. Dealtfel eu am fost ani de-a randul vegetariana, asa ca nu te contrazic, ci stiu precis ca ai dreptate.

Imi zici ca si sotia ta e adepta acestei mancari sanatoase. Ce te-ai face, daca ea nu ar accepta mancarea sanatoasa si ar vrea carne in fiecare zi?!? Asta, ca sa intelegi cum de am ajuns iar sa mananc carne.
Imi cer scuze de off-topic.

Aici nu avem decît un reșou electric ca vai de el, nu ne bucurăm de toată gama de rețete. Invitația era pe mai încolo...

Nu știu cine e Ernest G. Pentru noi, rețeta respectivă e alternativa la ciocolata din comerț, tocmai din cauză că fiica mea va crește și va vrea ce mănîncă alți copii.

Păi dacă soția nu ar accepta, ar găti orice ar vrea. Dar pe mine nu m-ar forța să mănînc orice. Mai ales junk food.

Florinvs 14.08.2013 07:57:51

Aveea Jean Constantin o melodie foarte sugestiva pe tema asta- a mancarii in general si a "mancarii sanatoase"": yutub- ""Jean Constantin Vreau sa fac un chef nebun""!

Acuma nu putem manca numai verdeturi sau numai vegetarian- trebuie si carne si lactate!
Iar carnea sa zicem intr-un bors sau ciorba merge numai farta, dar la friptura nu ai cum sa nu o prajesti! O varza cu ciolan , celebrele (daca mai tineti minte) conserve de fasole cu carnati, la un gratar la iarba verde (unde mai ales acuma vara cand e cald merge si o bere) , o parjoala sau sarmale nu au de ce sa faca rau.
Iar cu micii fac parte din traditia romaneasca, sunt gustosi, nu vad ce ar fi rau la ei (cu conditia ca si carnea din care sunt preparati sa fie proaspata- asta conteaza foarte mult) si romanul nicioadata nu cred ca va putea renunta la ei!

Poate cea mai gustoasa mancare si bine preparata am intalnit-o in Basarabia! Aia intradevar specialisti cand vine vorba de bucatarie- e adevarat si multe rusoaice de pe acolo la gabarit cam "balsoi"- "tanc T-32""!

Yasmina 14.08.2013 09:00:05

Citat:

Tocmai pt ca bolile se nasc din cauza pacatelor si neputintelor noastre,trebuie sa fim si mai atenti cum ne sprijinim sanatatea dpdv al alimentatiei si al odihnei.

Nu stiu cum sunt claditi trupeste oamenii mai in varsta-insa la noi in familie,de exemplu s-a gatit traditional(DECI PROST)iar eu m-am imbolnavit la varsta de 9 de gastrita,care a culminat cu ulcer in jurul adolescentei si apoi cu sindromul colonului iritabil,la varsta adulta.Acum ma confrunt cu reflux esofagian.Ma simt bine numai cand ma hranesc cu hrana cruda,insa nu pot fi atat de consecventa in fiecare zi.

Imi aduc perfect aminte,ca doctorii din copilarie au discutat cu mama sa nu mai gateasca cu sosuri,rantasuri,prajeli si grasime daca isi doresc vindecarea mea.
Mama a inceput sa gateasca mai"light"insa totusi nu ne-am despartit de vesnica si eterna ceapa prajita in ulei cu care se incepe orice mancare in Romania.Apoi eu nu m-am putut desparti de cartofii prajiti sau de condimente -in special otet si ardei iuti.
Abia mai tarziu,am aflat ca(,)cartofii se pot si coace in cuptor,taiati felii si presarati cu ulei.In felul acesta ,nivelul de acrilamida este cat mai redus.
Nu mai gatesc nimic romaneste,cu exceptia salatei de vinete,a ardeilor copti si a salatei de cartofi orientala.
Nu mai gatesc mancarurile traditionale cu rantas si sosuri care fierb ore in sir pe aragaz,mancarea buna si sanatoasa se prepara repede si nu trebuie sa fiarba pana ce legumele abia se mai recunosc inauntru.
Ori nu am mancat o ciuluma buna,ori ciulamaua nu este buna...
Imi plac mai mult ciupercile crude sau fripte decat ciulama.

In plus,sosurile/mancarurile/deserturile care reprezinta ecuatia Grasime+Amidon sau Grasime+Amidon+Zahar sunt cele mai rele pt sanatate:predispun la ingrasare,care ingrasare duce la tensiune mare,dezechilibru hormal(tesutul de grasime fabrica estrogen pe langa glandele responsabile de asta),problem de circulatie(care vor lipsi tesuturile si organele de oxigen).
In cativa ani,de alimentatie nesanatoasa,lipsa de odihna si evitarea activitatii fizice trupul se degradeaza,se umple de toxine iar tesuturile oxideaza,totul imbatraneste prematur,bolile se tin lant si culmina cu aparitia unui cancer,acolo unde un organ,un tesut a cedat primul.

anita 14.08.2013 09:20:14

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 530308)
Florin,

Florin ,nu mai fi atat de obsedat de mancare
Nici eu nu sunt de acord si nu consum mezeluri sau semipreparate dar tot ce este natural ,legume ,carne poate fi consumat.
Prajelile consumate moderat nu fac rau ,oricum sunt mai bune decat E-urile din mancarea semipreparata.
Cunosc pe cineva care consuma numai legume si fructe si mult peste si iata ca a facut cancer la vezica ,acum aflu ca i s-au extras doi lobi din plamani ,desi nu a fumat in viata lui

anita 14.08.2013 09:34:55

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 530338)

Draga mea ,eu mananc destul de sanatos ,adica fac foarte rar sosuri cu faina ,la mine sosul e din bulion condimentat cu cimbru ,dafin ,usturoi ,depinde de mancare
Dar de regula la ciorba calesc ceapa atat cat sa nu se coloreze ,sa devina alb sticlos apoi pun morcov ,telina date pe razatoare si ardei si dovlecel pe care le inabus cu apa.
Asta separat de carne pe care o fierb separat sau cartofi daca fac ciorba de cartofi
Nu am patit nimic .
Am citit ca trebuie sa evitam carnea de pui din cauza antibioticului care exista in cantitate mare .
Nu cred ca pulpa de porc este daunatoare daca nu e grasa.
Nu trebuie sa fim obsedati de mancare ,e bine sa nu mancam produse cu E-uri.

anita 14.08.2013 09:40:38

Citat:

Bolile se nasc din cauza pacatelor noastre si ale stramosilor nostri
De aceea sunt bune pomenirile celor adormiti ,Dumnezeu ii iarta si nu mai ducem povara pacatelor lor iar pt noi e mai simplu avand la dispozitie taina sfintei Spovedanii.

Yasmina 14.08.2013 10:07:17

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 530356)
Florin ,nu mai fi atat de obsedat de mancare
Nici eu nu sunt de acord si nu consum mezeluri sau semipreparate dar tot ce este natural ,legume ,carne poate fi consumat.
Prajelile consumate moderat nu fac rau ,oricum sunt mai bune decat E-urile din mancarea semipreparata.
Cunosc pe cineva care consuma numai legume si fructe si mult peste si iata ca a facut cancer la vezica ,acum aflu ca i s-au extras doi lobi din plamani ,desi nu a fumat in viata lui

Intradevar,cunoasteti pe cineva in postura asta insa nu intr-atat de bine incat sa-i stiti si istoricul medical.Predispozitia pt cancer este si genetica nu numai dobandita.Pe urma,noi nu stim cand s-a apucat persoana respectiva de dieta,probabil deja era prea tarziu. La fel de bine,cum nu stim ce facea persoana respectiva in intimitate:am o colega care o tine sus si tare ca este vegana si mereu o prind cum mananca pe ascuns branzeturi,mezeluri sau carne zicand mereu " inca o data si gata,ma las".Incepe dimineata cu fructe si smoothie si termina ziua cu pizza si pui;in rest se declara vegetariana. Ma gandesc ca din astia ca dumneaei or mai fi...
Este hilar sa afirmam ca acest caz de cancer s-a nascut in urma dietei vegetariene cand de fapt si de drept dieta vegetariana s-a evidentiat ca Tratament impotriva cancerului sau altor disfunctii!

Este ca si cum am zice ca cineva era vegetarian si a murit calcat de tren :))

Yasmina 14.08.2013 10:19:53

Multe persoane din jurul meu afirma ca mancarurile nu au gust daca nu sunt facute pe baza de ceapa prajita ...
Nimic mai neadevarat!
Eu fac toate ciorbele/supele cu o baza-o zeama in care au fiert tot felul de legume,radacinoase,ierburi si cotoare:
-3-5 morcovi
-1cartof mare
-1 ceapa mare
-ceapa verde
-cotoare de broccoli
-cotoare de varza si varza,ambele culori
-praz
-ardei grasi
-1 cartof dulce
-3-4 fire telina+frunze
-1catel usturoi
-2 sfecle mici
-1 pastarnac
-apa de izvor
-sare

Fierb pana ce se inmoaie totul si zeama capata un puternic gust de legume,apoi strecor supa si fie pastrez legumele si le pasez,fie le arunc pastrez numai zeama si o folosesc ca baza pt o alta supa,in care pun alte legume si nu le fierb mult!

anita 14.08.2013 10:23:39

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 530360)
Intradevar,cunoasteti pe cineva in postura asta insa nu intr-atat de bine incat sa-i stiti si istoricul medical.Predispozitia pt cancer este si genetica nu numai dobandita.Pe urma,noi nu stim cand s-a apucat persoana respectiva de dieta,probabil deja era prea tarziu. La fel de bine,cum nu stim ce facea persoana respectiva in intimitate:am o colega care o tine sus si tare ca este vegana si mereu o prind cum mananca pe ascuns branzeturi,mezeluri sau carne zicand mereu " inca o data si gata,ma las".Incepe dimineata cu fructe si smoothie si termina ziua cu pizza si pui;in rest se declara vegetariana. Ma gandesc ca din astia ca dumneaei or mai fi...
Este hilar sa afirmam ca acest caz de cancer s-a nascut in urma dietei vegetariene cand de fapt si de drept dieta vegetariana s-a evidentiat ca Tratament impotriva cancerului sau altor disfunctii!

Este ca si cum am zice ca cineva era vegetarian si a murit calcat de tren :))

Nu am spus ca s-a imbolnavit din cauza dietei ,ci faptul ca dieta nu a ajutat cu nimic
Aceasta persoana ,cunoscuta mie si de loc ipocrita mananca sanatos de cel putin 40 ani ,de cand o cunosc
De fapt chiar medicul care l-a operat a doua oara a fost intrebat cum de este posibil sa faca aceasta boala cand traieste atat de sanatos.
I-s raspuns ca nu se stie cauza .

Yasmina 14.08.2013 10:32:37

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 530364)
Nu am spus ca s-a imbolnavit din cauza dietei ,ci faptul ca dieta nu a ajutat cu nimic
Aceasta persoana ,cunoscuta mie si de loc ipocrita mananca sanatos de cel putin 40 ani ,de cand o cunosc
De fapt chiar medicul care l-a operat a doua oara a fost intrebat cum de este posibil sa faca aceasta boala cand traieste atat de sanatos.
I-s raspuns ca nu se stie cauza .

Greu de spus,numai Domnul stie taina fiecaruia .
Stiu si eu americani care au murit pe capete consumand fructe si salate de la supermarket sau bufet,toate tratate sau modificate genetic.

anita 14.08.2013 11:09:40

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 530366)
Greu de spus,numai Domnul stie taina fiecaruia .
Stiu si eu americani care au murit pe capete consumand fructe si salate de la supermarket sau bufet,toate tratate sau modificate genetic.

Da ,este posibil
Aici exista o piata de legume foarte bine organizata ,deoarece in orasul meu se gasesc asa numitii sarbi ,de fapt gradinari de origine bulgareasca.
Persoana are de ani buni gradina proprie
Nu stiu sa mearga in super market ,si apoi sunt o multime care mananca de acolo fara sa faca nimic

Leoaica 14.08.2013 14:00:02

Deci..am cateva intrebari:
- ce consistenta are produsul final?
- se poate pastra mai multe zile ?
- pudra de roscoave????

Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...[/quote]

Turte care bat pasca????Cu drojdie sau fara? sare, miere???Altceva?

Chiar nu stiu ce am facut...

Miha-anca 14.08.2013 15:03:56

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 530358)
Bolile se nasc din cauza pacatelor noastre si ale stramosilor nostri
De aceea sunt bune pomenirile celor adormiti ,Dumnezeu ii iarta si nu mai ducem povara pacatelor lor iar pt noi e mai simplu avand la dispozitie taina sfintei Spovedanii.

Cred ca si linistea sufleteasca pe care ne-o dau rugaciunile, spovedanie si impartasania, contribuie sa sanatatea noastra; si sa nu uit si Postul, care mai descongestioneaza organele.
Dar am depasit de mult limitele acestui topic despre "Retete de bucatarie".
Mancarurile noastre trebuie sa ne fie medicamente si atunci nu ne imbolnavim.

Florin-Ionut 14.08.2013 17:58:40

Cîteva idei ca răspuns:

A te preocupa de ceea ce mănînci nu înseamnă să fii obsedat. La fel cum a avea agrijă de sufletul tău nu e automat extremism. Da, sînt oameni care cred asta, dar problema e la ei de fapt.

Ce se întîmplă dacă adaugi ceapă necălită în mîncare? Gustul nu se schimbă, însă calitatea mînării crește.

Borșuri, ciorbe, supe... toate conțin multă apă, care împiedică o digestie corectă. Și mie îmi plăceau, dar am renunțat la ele.

Întrebare capcană: dacă postul decongestionează organele, de ce reveniți la mîncarea care o congestionează? Eu știu bine de ce.

Despre ciocolata de roșcove:

- Consistența o dai după cum ai chef. Poți obține un produs vîscos în care semințele sînt întregi și care se mănîncă cu lingurița. Sau poți folosi un blender ca să sfărîmi semințele hidratate și mai apoi amesteci cu pudra și cu mierea obținînd bomboane care se trec și prin nucă de cocos răzuită.
- Bomboanele se pot păstra la frigider, dar nu rezistă mult. :) Ciocolata nu are sens să o ții pe mai tîrziu, faci cît mănînci. În general, mîncarea trebui consumată îndată ce se gătește.
- Pudra de roșcove se găsește în marile orașe, dar nu la supermarketuri. Căutați pe net și sigur veți găsi. E și ieftină.

Despre turte nu am ce să spun decît că au fost excelente. Sînt o mîncare completă, sățioasă și extraordinară. Am acasă rețeta, nu știu măsurile pe de rost. Se fac cu puțină sare (de-aia cu minerale, nu iodată), ca și pîinea obișnuită (dar fără drojdie, deci nu cresc), așa că nu sînt dulci. Dacă vreți dulce, mîncați pîine cu coaja arsă care conține ouă, zahăr, cacao, nuci și cu rahat = chimicale colorate. Sau pîine rumenită cu brînză îndulcită și stafide.

Apropo de margarină sau unt, am descoperit un înlocuitor superb care se poate folosi la multe feluri de mîncare: avocado. Ideea e că trebuie să așteptați o zi-două pînă devine moale, matur.

Și o ultimă idee. Și eu aș putea fi vegetarian care mănîncă exclusiv vegetale și să mor de cancer după cîțiva ani dacă folosesc rețete proaste de genul cartofi prăjiți, fasole prăjită, ceapă călită, ceapă tăiată și ținută la frigider = otravă curată, prăjituri cu margarină, zahăr rafinat și cacao + chimicale la greu, pîine albă din comerț = zeci de Euri cu gust ciudat și consistență de cauciuc, legume prăjite în ulei, ”sucuri” = chimicale cu apă (apă din surse îndoielnice), apă de la robinet care conține bonus fluoruri, clor, rugină și aluminiu ce nu se distrug prin fierbere, sare iodată, murături în oțet plus chimicale, soia și alte alimente modificate genetic și exemplele pot continua. Uite-așa ești viiigăn și mori cu zile.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:35:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.