![]() |
Egoismul
Iata o istorioara ortodoxa care ne arata cat de mare pacat este egoismul:
http://www.youtube.com/watch?v=cshc6bvAGP4 Sa incercam sa identificam modalitati de a lupta cu acest pacat. |
Egoismul, izvor de suferinta
,, In depasirea suferintelor exista un sens adanc, fiindca omul, depasindu-Ie, se caleste si se desavarseste. O astfel de suferinta poate fi si dragostea neimpartasita -insa este important cum anume o depasim. Mai intai de toate, trebuie sa ne punem intrebarea: "Si de ce, la drept vorbind, dragostea mea ar trebui sa fie impartasita?" Bineinteles, omul vrea sa fie iubit. Si eu, de exemplu, vreau sa fiu milionar - dar in virtutea carui fapt ar trebui sa fiu milionar? Si daca voi incepe sa ma amarase din aceasta cauza, voi deveni un om profund nefericit si pe deasupra bolnav. Cauza starii acesteia se afla in egoism, in faptul ca ma socot vrednic de toate bunatatile - dar de unde si pana unde sa fiu vrednic? Eu, om pacatos, nu pot sa fiu vred*nic de ele - iar daca Ie am totusi pe unele, trebuie sa-I dau pentru asta multumita lui Dumnezeu. Si daca-mi place ci*neva, asta nu inseamna defel ca trebuie sa-i plac si eu lui. Cu cat este mai egoist omul, cu atat e mai nefericit, gandindu-se: "Si asta trebuie sa-mi apartina!" Ca atare, invingerea suferintei inseamna invingerea propriului egoism si inaltarea de la egoism la duhovnicie. Da, omului i-a fost data vointa libera, insa si celuilalt i s-a dat vointa libera. El poate sa iubeasca, poate si sa nu iubeasca. Noi trebuie sa intelegem ca exista pronie dumnezeias*ca, si ca nici un fir de par din capul omului nu cade fara voia lui Dumnezeu, adica Domnul ii iubeste si incearca sa-i indrume spre mantuire pana si pe necredinciosi si sa-i fereasca de lucrurile vatamatoare pentru mantuire, fara a le incalca libertatea. In situatia de dragoste neimpartasita, poate ca si prin asta ii fereste de asa ceva, si trebuie sa-I fim recunoscatori lui Dumnezeu pentru tot ce se intampla cu noi. Aceasta este o manifestare a iubirii dumnezeiesti. Se intampla ca omul pur si simplu sa nu fie gata de in*temeierea unei familii. Cand fata este pregatita pentru viata de familie, Domnul ii trimite omul potrivit. Ea poa*te fi si uratica, si prostuta, cum o fi, dar El ii va trimite om, pe cand alta poate fi si frumoasa, dar nu i se da om, fiindca nu este pregatita. In general, trebuie inteles ca temeiul dragostei este Dumnezeu, El e izvorul ei. Odata nascut, pruncul se hra*neste nu doar cu lapte, ci si cu dragostea parinteasca, si va cauta toata viata aceasta dragoste, cunoscand-o (asa ar tre*bui) inca din primele zile de viata. Acest sistem de viata -dragostea intre oameni - este lasat de Dumnezeu, iar dra*gostea - acesta este un moment foarte important - cere jertfelnicie. Uneori este imbinata cu suferinta. Cel mai infricosator lucru este ca omul contemporan intelege dragostea numai ca placere. El nu accepta sufe*rintele si vrea sa traiasca numai in desfatari - dar daca in viata omului nu exista suferinte, este neroditor si devine, ca sa zic asa, "gunoi cosmic"."" Parintele Serghie Nikolaev Sursa: http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ta-139603.html |
Un pacat mare , precum spui Antonia , un pacat izvorat din iubirea de sine , o iubire irationala fata de trup , iar acest pacat mai este cunoscut in unele scrieri , ca " folosinta de sine " !
Aceasta iubire nesocotita fata de trup sadita in noi din frageda pruncie chiar de parintii nostri , se transforma in egoismul adus de tine in discutie pe acest thread |
Citat:
Am intalnit si parinti care sustin ca-si invata copiii in primul rand sa se descurce, sa aiba tupeu si sa supravietuiasca in orice conditii. Cat de util este acest lucru in vederea mantuirii? Pe de alta parte, multi sfinti isi au numele scrise in calendar datorita educatiei primite de la parinti: http://www.crestinortodox.ro/calenda...is-121233.html Numai Dumnezeu ne poate ajuta sa avem taria de caracter necesara pentru a-i ajuta pe copiii nostri sa devina crestini adevarati. Fuga de suferinta, fuga de cruce presupun adesea si fuga de mantuire. http://ortodoxiatinerilor.ro/psiholo...frica-de-cruce |
Citat:
http://sfantulmunteathos.wordpress.c...atia-copiilor/ Doamne ajuta ! |
PARINTELE IUSTIN: "EGOISMUL inseamna CADEREA noastra!"
|
Foarte frumoase cuvintele parintelui Iustin:,,Egoismul inseamna si caderea noastra."
De asemenea, sfaturile date parintilor, in link-ul anterior sunt intr-adevar utile oricarui parinte: ,,Copiii, când sunt lăudați mereu, fără discernământ, sunt luați în stăpânire de cel potrivnic. Le răscolește egoismul și, obișnuiți de mici cu laudele părinților și ale învățătorilor, pot să înainteze în învățătură, dar ce folos? În viață vor ieși egoiști, iar nu creștini. Egoiștii nu pot să fie niciodată creștini. Egoiștii vor întotdeauna să fie lăudați de toți, să fie iubiți de toți, toți să-i vorbească de bine, lucru pe care Dumnezeul nostru, Biserica noastră, Hristosul nostru nu le voiește. Religia noastră nu vrea acest chip, acest fel de educație. Dimpotrivă, vrea ca de mici copii să învețe adevărul. Adevărul lui Hristos întărește faptul că, dacă îl lauzi pe un om, îl faci egoist. Omul egoist este un rătăcit, călăuzit de diavolul, de duhul cel rău. Astfel, crescând în egoism, întâia lui îndeletnicire este să-L tăgăduiască pe Dumnezeu și să fie un egoist inadaptabil în comunitate. Trebuie să spui adevărul, să-l afle omul. Altfel îl întărești în neștiința lui. Când spui celuilalt adevărul, atunci el se orientează, ia aminte, îi ascultă și pe ceilalți, se înfrânează. Astfel, și copilului îi vei spune adevărul, îl vei certa, ca să-și dea seama că ceea ce face nu-i bine. Ce spune înțeleptul Solomon? Cine cruță toiagul său își urăște copilul, iar cel care îl iubește îl ceartă la vreme (Pildele lui Sol. 13, 24). Dar nu să-l bați cu bâta, căci atunci sărim dincolo de hotare și se întâmplă contrariul." Sursa: http://sfantulmunteathos.wordpress.c...atia-copiilor/ Multumim, Cristi. |
Să nu ne comparăm pe noi cu ceilalți
,,Să nu fim influențați de lucrurile pe care le simțim. Nu sunt atât de înfricoșătoare cum le simțim noi. Să nu ne înspăimântăm, să nu intrăm în panică, să nu ne comparăm pe noi cu ceilalți și să dăm naștere la stări și mai rele. În vremurile de demult oamenii nu intrau în concurență cum se întâmplă astăzi. Nu exista motiv de concurență. Nu se crea complexul de inferioritate. Astăzi omul se simte imediat inferior: ,,Ei au fost aleși, eu n-am fost ales; ei au reușit, eu n-am reușit!” Din câte îmi aduc eu aminte, acest lucru nu exista sau dacă exista, se manifesta într-o măsură foarte mică. Astăzi nu se mai întâmplă așa, tocmai pentru că omul vede problemele lui în raport cu ceilalți. Ce vor spune ceilalți? Cum vor reacționa ceilalți? Cum va rezista? Cum se va comporta cu ei? Și viața devine un martiriu, tocmai pentru că trăim într-o epocă în care duhul acesta ne influențează pe toți. Așadar, de ce să nu încercăm să rămânem neinfluențați? Știți cât de liniștiți suntem noi, cei care nu sutem influențați, cei care nu ne comparăm cu alții și nu concurăm cu nimeni? La clerici și la monahi există acest duh. Cei care vor să scape de el iau hotărârea aceasta și scapă de viermele care-i roade pe dinăuntru. De ce n-ar lua cineva astfel viața? Omul ia viața astfel, când nu se pierde în realitatea vieții pământești, ci vede viața pământească ca pe ceva inclus în veșnicie. Existăm pentru puțin în lumea aceasta, pentru a câștiga veșnicia. Atunci când nu izbutim și când lucrurile nu se aranjează cum ne așteptăm, nu este un eșec. Dar noi îl simțim așa. Am întâlnit mulți oameni care au reușit în viață, însă sunt triști din alte motive, pe care ceilalți nu le cunosc. Unii-mi spun din toată puterea sufletului: ,,Ah, părinte, nimeni nu se chinuiește ca mine!”. Se miră când eu le spun: ,,Pe toți îi aud spunând așa!” Toți oamenii, fără excepție, consideră că nimeni nu se chinuiește mai mult decât ei. Toți. Aceasta pentru că Dumnezeu a iconomisit ca fiecare să le trăiască pe ale sale. Dar să nu credeți că ceilalți nu au probleme. Au probleme identice, uneori chiar mai rele, după cum a iconomisit Dumnezeu pentru fiecare." „SUFLETUL MEU, TEMNIȚA MEA” – Arh. Simeon Kraiopolous, Ed. Bizantină – 2009 Sursa: http://www.ortodoxia.md/tezaurul-viz...oi-cu-ceilali- |
Problema este totusi alta:
Nu laudatul strica ci lipsa de discernamant. Oamenii, nu vorbim numai de copii aici, sunt laudati si comparati mai degraba pentru aspecte negative, sau nu sunt corectati. In schimb nu sunt laudati si sustinuti pentru aspecte pozitive. Reszultatul: se intaresc faptele negative si dispar cele pozitive. Pe mine ma deranjeaza si cee ce se intampla aici pe forum si pe site (articolele) in acest sens. Vesnic se discuta numai despre aspecte negative, despre pacate si cat este de raul omul de azi. Suntem tot timpul comparati cu cei de acum 2000 ani, sau mai rau, cu Dumnezeu si sfinti in neputintele noastre. De genul: "Vezi, tu nu poti ca ei, tu faci numai rau." Si atunci ajungem sa ne simtim rau, sa ne fie frica de biserica, de spovedanie, sa gandim ca suntem niste rai si niste pacatosi in permanenta. Nimic din ce facem si avem bun nu este considerat si sustinut/laudat. Nu suntem sprijiniti sa facem ceva bun. De acolo vine de fapt complexul de inferioritate si frica. "Vai, da o fi rau/pacat daca fac asa. Ia uite ce grozav este ala si eu nu pot." Comparatul are si o parte buna: daca ne uitam in sus si vedem ce lucruri bune a facut unul si ce a reusit, ne da un impuls sa luptam si noi sa facem ca el. Invers, daca ne uitam numai in jos, la rau si la pacat, ajungem sa ne complexam si sa nu mai avem incredere in noi. Citeam ieri undeva un comentariu al cuiva (in alta parte pe net) legat de biserica, de credinta. Spunea ca biserica pierde multi oameni treptat pentru ca se indeparteaza de niste valori: de caldura umana, de simpatie, mila, intrajutorare, intelegere, implicare in social. Acestea au fost valorile aduse de Iisus Hristos. Azi atentia in biserica este pe pacat, pe moarte, pe interdictii, bani si etc. Si daca in biserica nu le gasim, in societate nu le gasim, inseamna egoism si raceala. Un egoism general. |
Sophia
Prin atitudinea ta constanta , de neantelegere si de "revolta continua . esti cel mai bun exemple de EGOISM in stare agravanta !Punct .
|
Citat:
Asadar, dobandirea smereniei e absolut necesara. Dar uite ca nici eu nu am asa ceva. Ce e de facut atunci? Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute s-o dobandim si sa nu ne suparam atunci cand ne smereste prin diversi oameni. Parintele Paisie de la Sihla, cand cineva il mustra sau ii facea vreo observatie spunea: ,,Dumnezeu l-a trimis pe X sa ma smereasca." Egoismul e un pacat subtirel, greu de observat, cu care ma lupt de mult. Stiu ca mai am mult de luptat, de aceea am deschis acest topic. Daca vrem mantuire, atunci il mai lasam pe EU deoparte. |
Citat:
|
Citat:
Trebuie sa lupti cu propria ta minte sa o faci sa se schimbe si sa inteleaga ca atunci cand faci un bine nu trebuie sa astepti multumiri si laude si nici nu trebuie sa te simti rau ca nu le primesti. incearca sa iti impui in minte gandul ca tot ceea ce faci bun faci pentru ca asa trebuie si cand faci un lucru trebuincios pentru tine sau semeni nu astepti multumire, caci aceste lucruri ar trebui sa fie facute din firea noastra. Dar cum firea noastra este pervertita de pacat sigur ca lucruri firesti devin mari lucruri pentru care simtim sa fim laudati. Ni s-a schimbat total intelegerea asupra lucrurilor si mare lupta trebuie, ca mai intai sa intelegem cu mintea greseala si apoi sa putem indrepta, cu ajutorul lui Dumnezeu. E nevoie de rugaciune ca sa ni se deschida mintea pentru asta. Un adevarat crestin nu are complexe de inferioritate caci nu il intereseaza eventuale clasamente facute de cei care traiesc in duhul lumii. Un adevarat crestin se simte bine asa cum este, in locul in care este si multumeste lui Dumnezeu pentru tot ce are si pentru tot ce nu are si nici nu ravneste la nimic ce este al altcuiva ca sa devina complexat ca nu are si el la fel. Ne lasam prinsi de duhul lumii prea mult, ne incalcim in meandrele lumescului si ne pierdem. Stii , nu Biserica prin preotii sai , sau actiunile sale , se indeparteaza de valorile umane ci noi oamenii, ca si crestini am uitat valorile umane. Biserica ne invata bine, preotul ne invata bine, dogma ortodoxa revelata de insusi Dumnezeu este minunata si indeajuns ca sa ne putem mantui. Insa noi , oamenii, madularele Bisericii ce facem? asteptam laude, multumiri altfel nu facem nimic bun, ne scaldam in placeri de tot felul si credem ca ni se cuvin multe. Acum daca suntem pacatosi , sa spunem ca nu suntem? cum sa nu vorbim de pacat daca pacatul zace in noi? Iata ca noi chiar asa suntem: egoisti, mandri, invidiosi. Ar trebui atat de tare sa ne sperie pacatul din noi incat sa alegem odata pentru totdeauna sa ne indreptam , sa ne pocaim, sa recunoastem ce suntem (pacatosi) si sa plangem ce nu suntem (sfinti). Stii, de fapt noi nu ar tebui sa asteptam sa vedem la semeni ca nu sunt egoisti de pilda, ci sa privim la noi si sa vedem , suntem oare egoisti? sa ne analizam atent si sa cerem lui Dumnezeu sa ne invete sa devenim mai buni. Stii cum trebuie sa fim? orbi la pacatul semenilor si cu patru ochi la pacatul nostru. |
Imi pare rau, dar n-ati inteles chiar nimic din ce am scris eu.
Si asta demonstreaza exact ceea ce spuneam: lipsa de caldura, de iubire de aproape si egoism. Nu puteti sa va puneti putin piele celuilalt si sa intelegeti ce simte si ce gandeste si aveti impresia ca numai voi stiti bine si sunteti buni. Iisus n-a stat cu biciul pe oameni in vremea sa. A avut mila, intelegere, a ajutat. A fost acel samaritean bun, a oblojit rani in trup si in suflet. Oamenii de ce nu fac asa? De ce stau doar sa pandeasca raul? Si nu este adevarat, nu suntem numai pacatosi si rai, ci avem si lucruri minunate in noi. Dar pe astea trebuie sa le ascundem. Ca eu asa inteleg ca cer acum oamenii din biserica. Nu spuneam ca trebuie sa fim ridicati in slavi, ci sa fim smeriti, dar sprijiniti si in binele pe care il facem. La ce mai trebuie sa fac binele, daca si asa numai raul este vazut si judecat? |
Sophia , tu ai citit "povesti nemuritoare " sau Sfanta Scriptura ?
Citat:
Sti cine a rostit cuvintele acestea : Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că mâncați casele văduvelor și cu fățărnicie vă rugați îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veți lua. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că înconjurați marea și uscatul ca să faceți un ucenic, și dacă l-ați făcut, îl faceți fiu al gheenei și îndoit decât voi. Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceți: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat. Nebuni și orbi! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfințește aurul? Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați Călăuze oarbe care strecurați țânțarul și înghițiți cămila! Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că voi curățiți partea din afară a paharului și a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire și de lăcomie. 26. Fariseule orb! Curăță întâi partea dinăuntru a paharului și a blidului, ca să fie curată și cea din afară. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că semănați cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morți și de toată necurăția. Așa și voi, pe din afară vă arătați drepți oamenilor, înăuntru însă sunteți plini de fățărnicie și de fărădelege. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! . Șerpi, pui de vipere, cum veți scăpa de osânda gheenei? |
Citat:
|
Da tu stii cui se adresa El atunci? Stii ce este un fariseu? Dar un carturar?
Da, asa sunt eu...altfel decat voi. |
Citat:
|
S-a trecut mult prea repede peste mesajul lui Mihaela , si asta denota multa superficialitate , caci raspunsul dat de ea este extrem de clar si de folos , si redau un scurt pasaj din el , bine de retinut :
"Un adevarat crestin se simte bine asa cum este, in locul in care este si multumeste lui Dumnezeu pentru tot ce are si pentru tot ce nu are si nici nu ravneste la nimic ce este al altcuiva ca sa devina complexat ca nu are si el la fel. Ne lasam prinsi de duhul lumii prea mult, ne incalcim in meandrele lumescului si ne pierdem." |
Pana una-alta, sa plangem cu cei ce plang:
http://adevarul.ro/economie/stiri-ec...8d2/index.html Sa ne rugam sa-i miluiasca Dumnezeu pe toti cei care sufera sufleteste si trupeste, asa cum ne sfatuia parintele Paisie Aghioritul. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nimeni nu poate fi vrednic de lauda si proslavire intru toate, afara de Unul Dumnezeu Care toate le-a zidit. In toate lucrurile nu te lauda singur, nici nu cauta lauda de la altii, nici nu pizmui celor care sunt laudati, ca nu intru amandoua aceste imprejurari sa te primejduiesti unei mari pagube: pierderea indreptarii si osandirea zavistiei. Acela este intru toate iscusit, pe care il lauda Domnul, nu care se lauda pe sine. Caci este spus: Cel care se lauda in Domnul sa se laude. Grijeste-te de slava lui Dumnezeu pentru ca si Dumnezeu sa te proslaveasca pe tine. Daca te vei griji de slava lui Dumnezeu, atunci tu insuti nu vei mai dori sa te proslavesti si Dumnezeu te va proslavi pe tine insuti. Nu te lauda pe tine insuti si nici pe cei ce te lauda nu ii primi cu bucurie, ca sa nu-ti primesti rasplata pentru faptele tale bune aici, intru lauda omeneasca, cei care va fericesc, va magulesc , va tulbura caile voastre, spune Proorocul. Caci din lauda se naste iubirea de sine, iar din iubirea de sine, mandria si ingamfarea, iar apoi si instrainarea de Dumnezeu. Daca vei face vreun oarecare bine, pazeste-te de preamarire. Caci daca te vei lauda, dintr-o data cu preamarirea ta vei pagubi toate cate le-ai dobandit prin muncasi te vei lipsi de harul lui Dumnezeu, caci din lauda se naste inaltarea, iar din inaltare - caderea, iar caderea este instrainarea de Dumnezeu. Dumnezeu, Care a facut toate, este proslavit si preamarit de oameni, desi nu cum se cuvine, iar tu care nu ai nimic de la tine, fara temei doresti sa fi laudat si proslavit. Daca vei trece cu tacerea cele ale tale, Dumnezeu va grai despre tine. Insa de tu vei grai lucruri mari despre tine Dumnezeu va tacea despre tine si te va lepada. Slava si cinstea omeneasca niciodata nu sunt statornice, ci neincetat se schimba. Astazi ai slava si cinstire si dintr-o data necinste neasteptata." Sf. Dimitrie al Rostovului |
Inca o data: aici nu este vorba de lauda de sine.
Este cu totul alta discutie. Egoismul inseamna altceva - insingurare, lipsa de iubire de aproape, raceala, lacomie, lipsa de smerenie etc. E vorba sa fim uniti si sa facem lucruri impreuna. Sa dam si altora si ajutam, in fine multe. A gasi numai raul in noi si a ne gandi numai la rau si la pacatele noastre nu inseamna altruism. Inseamna pana la urma tot egoism. Altruism inseamna sa cunosti si faci binele. Pana la urma n-am inteles de fapt ce vreti cu firul acesta de discutie. Vad ca de fapt se discuta despre altceva. Noi nu suntem chemati sa fim eremiti, sa stam numai singuri si sa cugetam la noi insine, pacatele noastre, mantuirea noastra si etc. Ci suntem chemati sa fim cu ceilalti, sa facem totul impreuna, sa ne ajutam reciproc si sa facem lucruri bune. Numai lucruri bune. Dar atata vreme cat nici nu ridicam capul si nu stim ce anume este bine, ci stim si privim numai raul, nu vom putea sa-l si facem (binele). |
Satana a avut egoism, înălțarea minții, mândrie, și așa a căzut jos
Egoismul sta la baza celei mai urite patimi , patima malahiei !
Ca să poți învinge o patimă, nu ai voie să te pretinzi că ești cineva, că ești ceva. Dacă pretinzi că ești ceva, înseamnă că a intrat în sufletul și în cugetul tău egoismul, patima cea mai blestemată și cea mai înfricoșată pentru orișicare dintre noi. Întotdeauna patimile dacă se întăresc în om, de-acuma omul zice că-i cu neputință să mai scapi de ele. Dar nu e cu neputință. Nu-i voința adevărată. Toate-s cu putință la Dumnezeu, nu? Toate-s cu putință la Dumnezeu, toate-s cu putință. Aici la noi, era un meșter care a zidit o casă pe malul mării, la un chiliot. În timpurile vechi pescuiam pe malul mării. Fiecare casă avea barcă la mare, ne duceam, pescuiam, și dacă prisosea ceva, vindeam, căci era greu, n-aveai cu ce trăi, nu era ca acum, când s-au adus toate bunătățile în Sfântul Munte. Și a zidit un părinte o casă lângă mare și meșterul care lucra acolo fuma foarte mult, două pachete mari pe zi. I-am spus într-o zi: “Măi, Elefterie, măi, nu mai fuma atâta!”. “Nu pot, părinte, nu pot să mă las”. Veșnic aprindea și stingea câte o țigară. Într-o zi m-am dus la Salonic, la doctor, că eu am suferit mult cu ochii. Pe atunci era primejdie mare să ajungi până la Salonic, că nu sunt mulți ani de când au început cursele cu mașini pe aici, nu era nici drumul, nici nimic. M-am dus la Ierisso și am luat o mașină spre Salonic. Toată lumea care era în mașină fuma, aprindea țigară după țigară… ce mai vorbă, te îmbolnăveai, s-a terminat! Printre cei care s-au urcat era și Elefterie meșterul, cel care fuma două pachete pe zi, dar el era singurul care nu avea țigara în gură. Tare m-am mirat și l-am întrebat: “- Elefterie, dar tu nu fumezi? - Nu. - Nu fumezi? Cui îi spui asta? - Nu, părinte. Am socotit că mă vatăm și am pus hotar și nu mai fumez. - Păi bine, da’ cum ai făcut? - Da’ nu-s bărbat? Am spus că nu fumez. E greu la început, să crăpi, nu alta. Dar fiindcă am spus, sunt bărbat și nu mi-am călcat cuvântul. Și acum am trei luni de zile de când nu mai fumez, Slavă Domnului! Las’ să fumeze toți ce și cât or vrea, eu nu mai am nevoie.” Vezi ce vasăzică hotărârea omului? A zis: “Sunt bărbat!”. Vezi, nu-i cu neputință să tai patima când omul are hotărâre. Astăzi, în tot pământul, Satana biruiește cu onania.Cu asta biruiește. Aproape toată lumea e căzută în patima malahiei. De mici, copiii învață asta, și dacă învață de mici copiii de-acuma ei nu se pot stăpâni până la adânci bătrâneți. Cu asta biruiește Satana, ca omul să nu fie curat niciodată. Spun și Sfinții Părinți, spun și doctorii că făcând malahie nu poți să fii sănătos. Te strici la creier. Altceva e când faci păcatul curviei cu femeia, pentru că împreunarea e lăsată de Dumnezeu, și altceva când arunci sperma în aerul liber și te satisfaci singur, așa. E primejdie mare, și dacă băieții învață onania de mici, de-acuma cu anevoie mai găsești oameni curați ca să intre în cler. Cu mare greutate. Mare nevoie. (14 iulie 2003) Dacă continuu faci păcatul malahiei, înseamnă că faci voia Satanei fățiș, vrând. Nu mai poți spune că ai căzut; ai vrut! Căderea e fără să-ți dai seama. Dar dacă spui: “Dacă am căzut o dată, de ce să nu mai cad și a doua oară, și a treia oară și a patra oară?”, vasăzică te-ai alăturat fățiș Satanei. Păi mai poți scăpa de el? Sub nici un motiv nu mai poți scăpa de el. Cum e păcatul acesta al malahiei, al masturbării? E cel mai blestemat păcat. Chiar și doctorii din lume spun că-i vătămător, și trupește. Știți că e răspândit prin seminarii? Se învață copiii unul de la altul. Unul de la altul, da. Și duhovnicii nu-i învață că e un păcat? Îi învață, dar n-au putere. Copiii n-ascultă, n-au duhovnici buni în seminarii. Oricât de buni să fie duhovnicii, dacă tu ești răzvrătit și te-ai îndulcit cu patima, zici: “Nu-i nimic, nu contează, nu-i nimic”, până când patima ia proporții titanice, până când se înrădăcinează în cugetul tău. De-acuma, după ce a prins rădăcini adânci, mai poți să o dezrădăcinezi? Cu mare greutate, dacă se va putea. Altfel nu. Orice patimă, scrie și în Sfânta Scriptură, dacă prinde rădăcini, cum mai poți să dezrădăcinezi rădăcinile acelea adânci? Un copac, când e mic, are câteva luni, un an, îl dezrădăcinezi cum-necum, dar după ce se întărește trebuie să-i tai rădăcinile. Ei, dar cum să le tai? Trebuie să se usuce copacul. Dacă nu lupți contra ei, patima își va cere tributul. Dar de ce să nu lupți, că doar patima e în stăpânirea ta. Zi așa: “M-am stăpânit și am hotărât, hotărârea mea este cu Dumnezeu și n-o să mai fac ceea ce am făcut.”Dar vezi că nu-ți este dezrădăcinată patima. Asculți de patimă, asculți de ispititorul. Ispititorul este cel care ne șoptește în ideile noastre tot ce-i rău. Mulți zic că nu au puterea să se opună patimii malahiei. Ei, n-au putere!? De ce, cum să n-ai putere? Cum se poate lucrul ăsta? “Eu sunt bărbat. Am hotărât, măcar orice s-ar întâmpla.” Dar așa sunt toate patimile. Patima e în Stăpânirea ta, dar îți trebuie o osteneală titanică s-o tai după ce a prins rădăcină în simțurile tale. Dar nu-i cu neputință să o smulgi, nu-i cu neputință. Dacă ceri ajutorul lui Dumnezeu e cu neputință să nu-ți ajute Dumnezeu. Ți-ajută Dumnezeu, dar trebuie hotărârea ta. (7 ianuarie 2004) Bărbatul se irită, se tulbură adică, se luptă cu patima asta a trupului, a curviei, dar femeia are înzecit patima asta. Asta scrie în Sfintele Scripturi:“bărbatul se aprinde, arde” iar femeia “arde și mai mult”. De aceea, toate judecățile legii o pedepsesc mai puțin pe femeie, pentru că ea are mai multă patimă, mai multă înclinare către fărădelege. Dar bărbatul e bărbat și poate spune: “Dacă vreau, cad cu femeia asta, dacă nu vreau, nu! Nu-mi trebuiește!”Are bărbăția aceea, are stăpânire. Dar așa au devenit timpurile că fetele și femeile, care înainte erau smerite, acum te irită, te ispitesc, ca vrând-nevrând să cazi, oricât de nepăsător ai fi tu.(19 ianuarie 2004) Trebuie să ne osârduim, să ne dezbrăcăm de omul cel vechi și să ne îmbrăcăm în omul cel nou. Omul cel vechi – grecii spun paleanthropo – este omul plin de toate patimile, așa cum e omul, omenirea de azi. Toate patimile omului duc la pierzare veșnică și toate învățăturile Sfinților Părinți și ale Bisericii ne povățuiesc să ne lepădăm de omul cel vechi, de patimile care zac în trupurile noastre, fiindcă numai atunci putem să căpătăm Împărăția Cerurilor. Vezi?! “Nimic necurat sau spurcat va intra întru împărăția Cerurilor”, spune Sfânta Scriptură. Omul cel vechi e plin de toate patimile și e mai mare părerea de rău și mirarea că, uite, conducătorii omenirii de astăzi te obligă să faci toate fărădelegile, chipurile pentru “că ai dreptul”. Drepturile Omului nu sunt altceva decât pierzarea sufletului și nu te ajută în nici un fel la câștigarea mângâierii Împărăției Cerurilor, deoarece cei care conduc omenirea spun că fiecare are dreptul să facă orice dorește, orice păcat, orice fărădelege, pentru că “e dreptul omului”. Dar Adevărul nu-i așa. Toate patimile în care s-a înglodat omenirea sunt contra lui Dumnezeu, contra creștinătății, contra omenirii. Și fiindcă dușmanul nostru, diavolul, a căzut din ceruri pentru o singură patimă, mândria, el știe foarte bine că orice om care are mândrie în sufletul lui nu poate să fie om la locul lui și, în al doilea rând, este contra lui Dumnezeu. De aceea, Satana seamănă egoismul în fiecare din noi, de mici copii, pentru ca astfel să ne asemănăm lui. Egoismul e cea mai mare primejdie pentru fiecare om, fiindcă Satana a avut egoism, înălțarea minții, mândrie, și așa a căzut jos. Darul lui Dumnezeu, bunătatea Părintelui Ceresc vrea să completeze locurile din care a căzut Satana și tagma lui cea înfricoșată cu bunii creștinii și cu adevărații călugări. Acest lucru îl cunoaște vrăjmașul și de aceea se osârduiește ca de mici copii să instaleze în fiecare din noi egoismul, pentru că el știe că dacă în inima și în sufletul omului se instalează egoismul, părerea minții, mândria, el nu poate să treacă de vămile văzduhului sub nici un motiv. De aceea se osârduiește el ca să instaleze în sufletele și în inimile noastre egoismul,fiindcă de-acuma celelalte răutăți vin de la sine. (Convorbire cu trei studenți români) (extras din Staretul Dionisie – Duhovnicul de la Sfantul Munte Athos – Vol. 1) |
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:17:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.