Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Explicatia versetului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17010)

Lucian008 04.01.2014 20:26:00

Explicatia versetului

Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns. Daca stie cineva raspunsul sau daca s-a raspuns pe un alt topic si ma puteti ajuta, va rog.
Mentionez ca nu ma intereseaza parerile personale ale nimanui ci, daca stiti, explicatia Bisericii. Recunosc sunt lenes, as putea gasi raspunsul daca as cauta in Omilii, dar...
Oricum multumesc anticipat pentru raspunsuri.
"Despre ziua aceea și despre ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl." Mt 24,36

Mosh-Neagu 04.01.2014 21:21:22

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 546172)
Recunosc sunt lenes, as putea gasi raspunsul daca as cauta in Omilii, dar...

Oare ce fel de raspunsuri cauta omul? Ma refer in general, nu neaparat acum. Il framanta ceva si isi imagineaza ca venind pe forum si intreband, va afla ceea ce cauta. Poate ca, printre raspunsurile pe care le va primi, se va afla si unul care sa satisfaca partial dorinta initiala, dar din pacate vor aparea atatea raspunsuri... "colaterale", incat cel ce cauta, va deveni mai nedumerit decat era inainte.
Fratilor, nu mai cautati cai verzi pe pereti, aici pe forum, fiindca nu prin raspunsurile de aici va veti intelepti. Rugati-L pe Dumnezeu sa va raspunda, iar El o va face neintarziat, fie prin gura unui vecin, a unui preot, a unui prieten sau a unui necunoscut care aparent nici macar nu ni se adreseaza noua.
Amalgamul pe care il punem noi la dispozitie in astfel de cazuri, este dezolant. Imi cer iertare, dar nu degeaba am aceasta reactie; spun asta fiindca pe un alt topic, Sophia isi exprima nedumerirea in privinta unui lucru simplu si banal, scormonind fara noima in "citate" pe care nu le intelegea, presupunand astfel ca... parerile sunt impartite! E atat de usor sa-i smintim pe altii (chiar dusi des la biserica, precum fratele Zaharia care nu s-a putut abtine sa nu arunce o ironie subtila printre randuri, desi scrie atat de rar in ultimul timp...)
Sa lasam lenea si sa incercam sa prioritizam lucrurile. Daca ne framanta ceva, ce-i atat de greu de dat un clic pentru talmacirea Sf Evanghelii dupa Matei. Daca vom afla, s-ar putea sa... nu intelegem mare lucru. Iar daca nu vom afla, poate ca Dumnezeu nu ne considera vrednici sa aflam!

Lucian008 04.01.2014 21:38:26

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 546178)
Oare ce fel de raspunsuri cauta omul? Ma refer in general, nu neaparat acum. Il framanta ceva si isi imagineaza ca venind pe forum si intreband, va afla ceea ce cauta. Poate ca, printre raspunsurile pe care le va primi, se va afla si unul care sa satisfaca partial dorinta initiala, dar din pacate vor aparea atatea raspunsuri... "colaterale", incat cel ce cauta, va deveni mai nedumerit decat era inainte.
Fratilor, nu mai cautati cai verzi pe pereti, aici pe forum, fiindca nu prin raspunsurile de aici va veti intelepti. Rugati-L pe Dumnezeu sa va raspunda, iar El o va face neintarziat, fie prin gura unui vecin, a unui preot, a unui prieten sau a unui necunoscut care aparent nici macar nu ni se adreseaza noua.
Amalgamul pe care il punem noi la dispozitie in astfel de cazuri, este dezolant. Imi cer iertare, dar nu degeaba am aceasta reactie; spun asta fiindca pe un alt topic, Sophia isi exprima nedumerirea in privinta unui lucru simplu si banal, scormonind fara noima in "citate" pe care nu le intelegea, presupunand astfel ca... parerile sunt impartite! E atat de usor sa-i smintim pe altii (chiar dusi des la biserica, precum fratele Zaharia care nu s-a putut abtine sa nu arunce o ironie subtila printre randuri, desi scrie atat de rar in ultimul timp...)
Sa lasam lenea si sa incercam sa prioritizam lucrurile. Daca ne framanta ceva, ce-i atat de greu de dat un clic pentru talmacirea Sf Evanghelii dupa Matei. Daca vom afla, s-ar putea sa... nu intelegem mare lucru. Iar daca nu vom afla, poate ca Dumnezeu nu ne considera vrednici sa aflam!

Ok, imi asum ca uneori fac eu chestia asta. Doar ca e o mica mare diferenta intre a-i raspunde asa unuia care si-a inceput activitatea ieri si crede ca asa afla informatii. E o mica are diferenta intre a-i raspunde asa unuia care contesta invataturile Bisericii. E o mica are diferenta intre a-i raspunde asa unuia care nu vrea sa inteleaga.
Altfel zis raspusul e inutil. Nu a folosit nimanui si nici nu am primit un raspuns.
Corect nu devii doctor in teologie invatand de pe forum. Dar nu poti pune nici o intrebare? Care e rolul forumului: sa ne contrazicem intre noi?
In plus poate ca raspunsul la intrebare mai poate ajuta pe cineva.

tabitha 04.01.2014 22:06:10

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 546178)
Daca ne framanta ceva, ce-i atat de greu de dat un clic pentru talmacirea Sf Evanghelii dupa Matei.

Dacă-i așa de simplu, de ce n-ai pus un link aici, să citim și noi.
Eu una recunosc că am încercat să aflu, am dat mai multe click-uri și tot n-am găsit. :)

Mosh-Neagu 04.01.2014 22:50:01

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 546186)
Dacă-i așa de simplu, de ce n-ai pus un link aici, să citim și noi.
Eu una recunosc că am încercat să aflu, am dat mai multe click-uri și tot n-am găsit. :)

S-o iau ca pe o provocare? In finalul mesajului anterior am spus o vorba... Unora nu le este inca dat sa stie, fiindca probabil... nu inteleg. In schimb, cred ca am dat de doua ori citatul din Sf apostol si evanghelist Matei:
25.(...)Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor.
26. Da, Părinte, căci așa a fost bunăvoirea înaintea Ta. (Ev. dupa Matei, cap 11)

Ca sa intelegem, nu e de ajuns sa ni se dea "mura-n gura", ci sa ne ostenim si sa aflam si ceea ce vrea Dumnezeu, nu doar ce vrem noi, de capu' nostru, fiindca acest lucru nu numai ca nu e de-ajuns, dar ne creaza impresia falsa ca am devenit intelepti peste noapte, cand de fapt noi suntem la capatul celalalt al intelepciunii.
Asta pe de o parte. Iar pe de alta, recunosc ca in momentul de fata postez de pe un calculator vechi de-al copiilor, fiindca pe al meu am contactat un virus urat care mi-a blocat intregul sistem si nu-l mai pot folosi pana nu-l reformatez. Si cum acesta functioneaza dupa metoda "melcul-țuști", n-am nici o sansa sa pot afla acum locul acela, chiar de-as vrea. Totusi stiu sigur ca... cine cauta... gaseste!!

Lucian008 04.01.2014 23:44:00

Pentru ca, dupa cum am spus, raspunsul ar putea ajuta si pe altii am sa il impartasesc. Am primit un mesaj pe privat de la cineva (caruia ii multumesc) care a dorit sa ramana anonim, asa ca ii respect optiunea.

Citat:

http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri9.htm
PS:expresia ,,nici Fiul"(in greaca oude ho hyios)nu s-a regasit in manuscrisele bizantine dar ea exista in manuscrisele traditei alexandrine si pe acest motiv traditia patristica a confirmat validitatea expresiei care,in cadrul ,,Micii apocalipse din Matei"(dupa cum au numit cercetatorii pasajul 24:4-36)accentueaza,dupa cum explica si Par.Cleopa mai sus,inutilitatea demersului de a afla o data exacta a Parusiei(pe care doar Dumnezeu o hotaraste),ce poate usor aluneca in obsesie si concentrarea de a trai credinta clipa de clipa pt ca degeaba stii momentul daca nu vei fi pregatit.Cred ca pe undeva Sf.Ioan Gura de Aur spu ea,intr-o omilie a sa,ceva de acest tip.
Am sa mai caut, pentru ca evident nedumerirea mea era legata de expresia "nici Fiul" si ce am sa gasesc am sa impartasesc si cu restul.

dobrin7m 04.01.2014 23:51:03

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 546172)
Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns. Daca stie cineva raspunsul sau daca s-a raspuns pe un alt topic si ma puteti ajuta, va rog.
Mentionez ca nu ma intereseaza parerile personale ale nimanui ci, daca stiti, explicatia Bisericii. Recunosc sunt lenes, as putea gasi raspunsul daca as cauta in Omilii, dar...
Oricum multumesc anticipat pentru raspunsuri.
"Despre ziua aceea și despre ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl." Mt 24,36

Doamne ajuta si La multi ani!"

",,Iar de ziua aceea si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul , ci numai Tatal,,

Cand a spus ucenicilor , ca nici ingerii, le-a inchis gura ca sa nu mai caute sa afle ceea ce nu stiu nici ingerii. Cand a spus , nici Fiul, ii opreste nu numai sa nu stie ci nici sa cerceteze. Caci aceasta a fost intentia Domnului rostind aceste cuvinte, se vede si de acolo ca le-a inchis gura cu mai multa asprime dupa inviere, cand i-a vazut ca sunt si mai curiosi. Acum le-a mai vorbit de multe si nenumarate semne ale venirii Lui. Dupa inviere insa le spune scurt: ,,Nu este al vostru a sti anii sau vremurile.,, Apoi, ca Apostolii sa nu spuna: suntem nedumeriti, suntem dispretuiti, odata ce nu suntem vrednici sa stim nici lucrul acesta, Domnul continua: ,,Pe care Tatal le-a pus in a Sa Stapanire.,, Domnul tinea mult sa-i cinsteasca pe ucenici si sa nu le ascunda nimic; de aceea atribuie aceasta cunostiinta Tatalui Sau ca sa le arate Apostolilor ca infricosator este lucrul acesta si sa nu-L mai intrebe. Daca n-ar fi aceasta explicatia, daca Fiul intradevar n-ar sti ziua aceea atunci cand o va sti? O va stii oare odata cu noi? Cine poate spune lucrul acesta? Fiul Il stie bine pe Tatal si tot asa de bine cum si Tatal Il stie pe Fiul. Se poate oare sa nu stie ziua aceea? Mai mult. Duhul cerceteaza si adancurile lui Dumnezeu. Se poate oare ca Fiul sa nu stie nici timpul judecatii? Se poate oare, ca Fiul sa stie cum trebuie sa judece, sa poata sa stie tainele fiecarui om si sa nu stie ceea ce-i cu mult mai neinsemnat decat aceasta? Se poate oare sa nu stie ziua, odata ce ,,toate prin El s-au facut si fara de El nimic nu s-a facut?,, Cel ce a facut neamurile a facut negresit si anii; iar daca a facut anii a facut si ziua aceea. Cum poate dar sa nu stie ziua pe care a facut-o?

Voi ereticilor spuneti ca stiti fiinta Fiului. Si Fiul sa nu stie oare, nici ziua venirii Lui; sa n-o stie Fiul care este necontenit in sanul Tatalui? Si este un lucru cu mult mai mare - si nespus mai mare - sa stii fiinta Fiului decat sa sti zilele. Cum? Va atribuiti voua mai multa pricepere, iar Fiului, nu-I ingaduiti cat de cat Fiului ,,in care sunt ascunse toate comorile intelepciunii si ale cunostiintei?,, Dar nici voi nu stiti ce este fiinta lui Dumnezeu oricat v-ati zbate, si nici Fiul nu ignoreaza ziua aceea, ci o stie foarte bine. De aceea , dupa ce Hristos a spus ucenicilor totul, dupa ce a spus vremurile si imprejurarile, si i-a dus chiar pana la usi, ca le-a spus: ,,aproape este, langa usi,, - a trecut sub tacere ziua. de cauti ziua si ceasul acela , iti spune Domnul, n-ai so auzi de la Mine. Dar de intrebi de timpuri si de semnele inainte mergatoare ale acelei zile, nu iti voi ascunde nimic si ti le voi spune pe toate cu de-amanuntul. Ca Eu cunosc ziua aceea ti-am aratat prin multe; ti-am spus cata vreme va trece, ti-am spus toate cele ce se vor intampla, si cat va trece de la acele intamplari pana in ziua aceea, - ca asta a aratat pilda cu smochinul - si te-am adus chiar pana in pridvorul acelei zile. Daca nu-ti deschid si usa, apai o fac asta spre folosul tau."
Sf. Ioan Gura de Aur - Omilii la Matei - Omilia LXXVII (77) pag. 873 -874

dobrin7m 04.01.2014 23:58:47

Fiul stie prea bine ziua aceea, insa a voit sa faca inteles ca nu ne este de nici un folos a stii aceasta, de aceea a spus, nici Fiul, ca sa nu mai cuteze sa intrebe, iar in Omilie Sf. Ioan Gura de Aur explica mai departe , de ce nu ne este de folos, aducand exemplu Potopul lui Noe. Este important de fapt sa fie citita toata Omilia nu doar fragmente caci explicatiile sfantului curg usor si se intrepatrund pentru intreg capitolul 24.

O mica concluzie, aceeasi omilie paragraful III: " Dar pentru ca oamenii sa nu se starduiasca numai pentru ziua aceea, Domnul nu spune nici ziua cea de obste a sfarsitului lumii, nici ziua mortii fiecaruia, pentru ca vrea ca oamenii sa o astepte totdeauna, pentru ca totdeauna sa se straduiasca. Aceasta e pricina ca e necunoscut sfarsitul vietii fiecaruia din noi.
In acest text, Hristos se descopera pe Sine insusi ca este Domn. Nicaieri nu o spusese atat de clar."

Mosh-Neagu 05.01.2014 00:49:27

Talcuirea Sf. Teofilact al Bulgariei se pare ca este cea mai apreciata si mai cautata in toate cautarile zilelor noastre. E adevarat ca mai sunt si alte talcuiri, dar din cate am inteles, acestea sunt cele mai complete si mai pline de duh.
Referitor la raspuns, o sa dau un link, iar dupa accesare, pozitionarea cursorului dupa minutul 22. Dar asta nu rezolva mare lucru. Una este sa ne facem timp si sa citim sau sa ascultam intreaga talcuire a sf evanghelii si alta sa dorim sa cautam doar un mic detaliu, pentru a ne satisface o... curiozitate omeneasca.
Iata, acesta este site-ul de unde va puteti documenta: http://www.resurse-ortodoxe.ro/sf-te..._l2042_p1.html
Iar acesta este capitolul 24, talmacirea dorita, incepand exact din minutul 23 http://www.myplace.ro/resurse-ortodo...tolul%2024.mp3

Auditie cu folos!

tabitha 05.01.2014 02:12:27

scuze de off topic

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 546196)
S-o iau ca pe o provocare? In finalul mesajului anterior am spus o vorba... Unora nu le este inca dat sa stie, fiindca probabil... nu inteleg. In schimb, cred ca am dat de doua ori citatul din Sf apostol si evanghelist Matei:
25.(...)Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor.
26. Da, Părinte, căci așa a fost bunăvoirea înaintea Ta. (Ev. dupa Matei, cap 11)

Ca sa intelegem, nu e de ajuns sa ni se dea "mura-n gura", ci sa ne ostenim si sa aflam si ceea ce vrea Dumnezeu, nu doar ce vrem noi, de capu' nostru, fiindca acest lucru nu numai ca nu e de-ajuns, dar ne creaza impresia falsa ca am devenit intelepti peste noapte, cand de fapt noi suntem la capatul celalalt al intelepciunii.
Asta pe de o parte. Iar pe de alta, recunosc ca in momentul de fata postez de pe un calculator vechi de-al copiilor, fiindca pe al meu am contactat un virus urat care mi-a blocat intregul sistem si nu-l mai pot folosi pana nu-l reformatez. Si cum acesta functioneaza dupa metoda "melcul-țuști", n-am nici o sansa sa pot afla acum locul acela, chiar de-as vrea. Totusi stiu sigur ca... cine cauta... gaseste!!

Moshule, să nu te recunosc! Ce te-ai făcut așa negativist acum la început de an?!

Ai tu o teorie cu cunoașterea la timpul potrivit (cu care sunt oarecum de acord) însă mi se pare că, cam dai cu parul.

Eu căutasem tâlcuirea ca să-l ajut pe Lucian, nu atât pentru mine.

Și găsisem că este o carte a Sf. Teofilact al Bulgariei cu tâlcuirea Sf. Evanghelii după Matei - însă neaccesibilă de citit pe net.

Îți doresc un an mai bun, și nu te mai ofusca așa când te întreabă cineva câte ceva.

Mosh-Neagu 05.01.2014 02:41:29

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 546233)
Moshule, să nu te recunosc! Ce te-ai făcut așa negativist acum la început de an?!

Ai tu o teorie cu cunoașterea la timpul potrivit (cu care sunt oarecum de acord) însă mi se pare că, cam dai cu parul.

(...)

Îți doresc un an mai bun, și nu te mai ofusca așa când te întreabă cineva câte ceva.

Asta cu... "ofuscatul", imi scapa! O fi de bine?...
Iarta-ma, Mirela, dar n-as vrea sa trec in ochii cuiva, negativist, ci poate putin mai sever... Asta nu inseamna ca "dau cu paru' ", ci incerc sa indemn (in felul meu) spre o alta forma de cunoastere, decat "hai sa va intreb pe voi cum e cu chestia aia!", mai ales in probleme sensibile care lasa loc de speculatii si interpretari.(Nu ma refer la acest topic in special, ci la atatea altele unde pe de o parte nedumerirea merge pana la naivitate, iar pe de alta, raspunsurile "avizate" se contrazic pana dincolo de buna cuviinta).
Personal nu sunt de acord cu aceasta metoda de "inteleptire", fiindca pentru multi care intra in "hora", aduce sminteala si atunci, chiar daca printre raspunsuri mai descoperim si unul sau mai multe, bune, rezultatul final este ca cu greu mai intelege omul ceva ziditor de acolo. Cine vrea cu adevarat sa caute, are o mie de (re)surse, fie ca vorbim de participarea la sfintele liturghii, fie citirea Sfintei Scripturi, fie a Filocaliei sau a altor scrieri ale Sfintilor Parinti.
Daca te-am suparat, iarta-ma, te rog. Tu stii ca nu-i nimic personal, ci doar asa, ca sa-ti raspund in modul in care tu ai inteles ca este mai usor sa-ti puna altul la dispozitie...

tabitha 05.01.2014 03:09:48

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 546236)
Cine vrea cu adevarat sa caute, are o mie de (re)surse, fie ca vorbim de participarea la sfintele liturghii, fie citirea Sfintei Scripturi, fie a Filocaliei sau a altor scrieri ale Sfintilor Parinti.

Bine, fie cum zici tu ! (deși și forumul ăsta ar trebui să fie bun la ceva...)
Citat:

Daca te-am suparat, iarta-ma, te rog. Tu stii ca nu-i nimic personal, ci doar asa, ca sa-ti raspund in modul in care tu ai inteles ca este mai usor sa-ti puna altul la dispozitie...
Nu m-am supărat, stai liniștit. :)

EzioAuditore 07.01.2014 10:56:19

Dar unii sunt paziti de ceasul ispitei :

Apocalipsa cap 3:
"10. Pentru că ai păzit cuvântul răbdării Mele, și Eu te voi păzi pe tine de ceasul ispitei ce va să vină peste toată lumea, ca să încerce pe cei ce locuiesc pe pământ."

Si care este aceasta ispita ? Pai ne spune Pavel:

II Tesaloniceni cap 3:

"11. Și de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
12. Ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea."

Si cine sunt acestia? Nu stiu... dar e clar ca sunt in adevar dupa cum Hristos marturiseste

Matei cap 24 :

"21. Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum și nici nu va mai fi.
22. Și de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup, dar pentru cei aleși se vor scurta acele zile."

Iar Pavel vine si intareste :

II Tesaloniceni cap 1:

"10. Când va veni să se preamărească întru sfinții Săi și să fie privit cu uimire de către toți cei ce au crezut, pentru că mărturia noastră către voi a găsit crezare în ziua aceea."

Evrei cap 9:

"28. Tot așa și Hristos, după ce a fost adus o dată jertfă, ca să ridice păcatele multora, a doua oară fără de păcat Se va arăta celor ce cu stăruință Îl așteaptă spre mântuire."

Coloseni cap 3:

"4. Iar când Hristos, Care este viața voastră, Se va arăta, atunci și voi, împreună cu El, vă veți arăta întru slavă."

Deci pentru ei se va scurta timpul, va fi o marturie in ziua aceea, pentru ca au crezut marturia vor scapa de ceasul ispitei si cand Hristos se va arata in slava si ei se vor arata impreuna cu El.

Si inca ceva de ce se foloseste verbul "a arata" si nu "a veni"? Pai aici zic eu ca e o taina. Pentru ca una e sa vi si alta e sa te arati.
De ex. eu vin de la Ploiesti la Bucuresti sa ma intalnesc cu un prieten dar alta e sa ma arat lui. Desi sunt la Bucuresti nu inseamna ca m-am si aratat lui.

tabitha 08.01.2014 21:40:41

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 546694)
Dar unii sunt paziti de ceasul ispitei :

Si ce legatura are cu ce-a intrebat Lucian? Apropo, esti ortodox? Sau faci studiul Bibliei pe cont propriu?

luk40c 20.01.2014 19:03:35

In acest topic de intrebari refer la prima fara sa pot gasit inca minutul 23 de pe telefon la fel ca.multi altii sint de acord cu faptul ca intentia era tainuirea didactica a calendarului pt ca fiecare generatie sa ramana treaza in asteptare iar formularea ne este un exemplu de diplomatie unde adevarul cartezian trebuie sa faca un pas inapoi in fata unui bine mai mare. Generatie ca termen in acel timp insemna si neam.

Un alt exemplu de diplomatie legat ca tema de ambele intrebari este atunci cind Domnul a fost intrebat de amanunte legate de viata viitoare matrimoniala a celor care vor fi inviati aspect prea lumesc.care nici nu ar trebui sa ne intereseze si nici sa ne fie divukgat asa repede inviere care dupa cum arata pavel e facura cu trup omenesc si nu ingeresc insa Iisus a reusit sa corecteze atentia lor prin raspunsul la o intrebare mai buna nepusa canalizind.o spre trupul pe care il vom avea in imparatia cerurilor ca fiinte angelice hermafrodite.

la a doua intrebare despre incercarea de dupa invierea mortilor avem doua aspecte si anume necazul cel.mare si posibila confiziue a lui Isus cu fiara lucru infricosator pe linga injumatatirea populatiei adusa de El .aspecte care nu au cum sa fie simultane pt ca in realitate
sint succesive despartite de urgie cel putin.

mentionari despre frica legata de Iisus .
una e in Ioil 3 zi infricosatoare care urmeaza precizat dupa elemente cataclismice specifice celor 3 zile de intuneric.
Alta este in Isaia 42 sau52 in care frica multora ar fi legata de chipul sau schimonosot si prea fara de asemanare cu oamenii lucru care ne arata ca nu moartea populatiei este cauza ci modul cum Pare El ca imagine in ochii celor infricosati care il confunda cu fiaraa

luk40c 20.01.2014 19:33:32

Desigur aici se ridica mai multe intrebari
Cum e posibil ca

luk40c 20.01.2014 20:56:59

Cum e posibil ca sa nu fie recunoscut in conditiile in care toata lumea vede coborarea din cer ..venirea pe norii cerului.. n
Cum e posibil dupa implinirea tuturor semnelor prevestitoare incepind cu propovaduirea vestii bune la toate popoarele realizata de ingerul din Ap.14.7 care va anunta si Judecata . Urmind cu pustiirea locasului sfint din Ierualim si problema ostilor razboiniice a pedeosei promis amintite sie lui Israel numita vremea neamurilor conf. Luca.21 dupa care urmeaza semnalmentele urgiei potopului celor 3 zile de intuneric cu trinbitele ei care secera prima treime din pop globului si din reztul vietatilor si toata iarba.
Cum e posibil sa se accepte ideea de rau dupa ce in V.T sa profetit in aproape 12 contexte din care reiese ca potopul urgiei nu omoara bunii ci raii facind curatenie pe pamant prin ferirea celor buni ...Ma voi feri sa stric tot..voi feri pe alesii mei ca vierul. care vede un ciorchine in vie spunind lasal ca e o binecuvintare. Cei care vor supravietui sfinti se vor numi. Etc.
si
Iar Isus spune plin de curaj Unde sint impotrivitorii Mei care vor sa ma omoare? Nu vor reusi nimic. Iata Domnul Dumnezeu este cu Mine si Ma apara. Ei cu sulitele si facliile lor ..sa se impiedice in ele si sa piara .aceasta este rasplata pt ei...
Dar vedem si psalmul 109 in care se arata ca de fapt Domnul savaot facind judecatile omoara pe toti dusmanii s.ar intelege ai lui Iisus in timp ce El sta cumva deoparte la dreapta Sa iar cel care bea apa de pe cale ridicind capul este tot Domnul Savaot

luk40c 20.01.2014 21:05:55

E ca un sistem de ecuatii cu.mai.multe necunos ute la care se mai pot adauga enunturi profetice si care are un singur raspuns valabil si cu.mai.multe ppsibile false in jurul.unei incercari a credintei promisa chiar de Iisus si de care ar trebui sa ne fie frica mai mult decit de orice pacatt . Solutia nu se poate afla.matematic decit daca exista crexinta putere de a purta sau cu alte cuvinte intelepciunea despre care spunea pfofetia lui Daniel.

luk40c 21.01.2014 07:27:13

In prezent raspunsul teologic al dogmei referitor la posibila necredinta in Iisus revenit este unul linistitor iar el ne spune ca de aceasta necredinta vor avea parte doar cei din alte religii si necredinciosii .
Inainte de a continua trebuie sa mai spunem ca din punct de vedere al dogmei nu exista o interpretare oficiala a Apocalipsei intro viziune eschatologica unitara V.T -NT valabila si asumata in panortodoxie . Este singurul domeniu unde exista o mare varietate de publicatii interpretari revelatii reformulari reinterpretari si exagerari uneori pina la limita ridicolului iar alteori a misterului absolut pt ca la rindul lor unele revelatii putine adevarat sunt la rindul lor sigilate in inteles desigur asta doar din perspectiva prezentului.

Revenind la inlantuirea temporrala a semnelor venirii fiind suficient deocamdata sa luam in considerare doar succesiunile din Matei.#24 si Luca 21 vedem ca marele necaz cum nu a mai fost este intrucitva simultan cu pustiirea locasului amintit doar de Matei si cu razboiul subinteles al neamurilor impotriva Ierusalimului amintit doar de Luca elemente care pot fi la rindul lor simultane sau succesive.

Indata dupa acele zile /-cu referire la scurtarea zilelor marelui necaz /- Soarele se va intuneca/ ca un sac de par/ iar Luna se va face rosie adica marele.necaz precede urgia care nu e asa mare necaz.
...Cind veti vedea toate acestea sa stiti ca Eu sint la usi....

Deci e bine spus de exeget ca marele necaz ar trebui sa fie o mare necredinta fiind un necaz mai mare decit urgia care la rindul ei e mai mare decit razboiul .
Pt ca este o incercare cu necredinta in momente anterioare venirii lui Iisus si pentru ca este mai grava decit pieirea unei treimi din oamenii si mai ales pt ca este necesara scurtarea perioadei ca sa poata exista supravietuitori putem trage concluzia ca fie necredinta in viitoarea veniire probabil anteanuntata partial / un fel de vedeti ca e deja dar va voi spune abia dupa cine e/ ar putea fi insotita si de necredinta si hula impotriva Duhului sfint care e pacatul mai grav decit hula impotriva lui Iisus si pt ca e de neiertat este sanctionat fie prin razboi cu ucidere fie in ale moduri cu regres spiritual fiind necesara o scurtare a zilelor atat pentru aparea vietii fizice cit mai ales pt scaparea vietii spirituale macar prin oprirea extinderii pacatului iar izbavirea prin oprirea sau macar diminuarea considerabila a necredintei se face prin intermediul turnarii urgiei care totodata opreste si razboiul omorand combatantii .
In profetii din Vt legat de urgie ca borna de capatare a credintei in masa si resspectiv de inlantuirea imediata a razboiului cu potopul cel hotarat ca sfkrsit al lui avem citeva versete ..

luk40c 21.01.2014 08:29:17

Mai intai este contextul din Agheu 2.7-9
7. Voi zgudui toate popoarele si toate neamurile vor veni cu lucruri de mare pret si Voi umple de slava templul acesta .
9. Si slava acestui templu de pe urma va fi mai mare decit a celui dintai zice Domnul si in locul acesta voi salaslui pacea.
Mai e contextul din Isaia 40 parca unde iar legat de pedeapsa urgiei Domnul mentioneaza ca intregul Israel isi va da seama ca El este Domnul din ziua aceea s de acum inainte pentru totdeauna.
Dealtfel legat de evenimentele din urma in multe versete VT Domnul pune accent pe faptul ca oamenii isi vor daseama Ioil2 iar cu refdrire la evrei ca si in Zah. 12 dar de regula formularea este vor sti in sensul de intelege ca El este Domnul in contexte din care reiese un efort al Domnului in acest sens chiar un scop in sine oferind semne alteori lehate de implinirea unor lucruri doar doar sa isi dea seama uneori spus pe fata cum ar fi arderea padurii pina la Haman algeori subinteles ca despicarea muntelui maslinilor.
lrin
Alta situatie e iar in Iez.39 unde scoate in evidenta scopul incetarii batjocoririi numelui Sau cit tine ziua de lunga precizind ferm ca aceasta este ziua aceea de care am vkrbit Eu. Fiind intrun context al pedepsirii lui Israel de dupa intoarcerea in gramite prin atragereaa lui gog si a semintuilor turcice arabe si partial africane care azi acopera aria islamica razboi oprit prin interventia lui Dumnezeu care produce cutremurarea oamenilor de pe suprafata pamantului si trimiterea de foc .ploaie de pitre pucioasa si fum asupra tuturor locuitorilor insulelor si tarii cotropitorilor elmente ale urgiei neconfirmate inca de nici o istorie traditie sau cercetare arheologica sedimentara desi s.au facut in legatura cu nici un razboi din toate cite au gost fie dinaintea lui Isus fie din perioada de pina in anul 70 fie dn vremea celor 3 cuceriri otomane care merita spus legat de locas au darimat vechiul locas dar nu s.au atins de .is. Sf. Mormant a carei ofranda este si azi neintrerupta. Si deasemenea revin in cintextul in care dupa razboi si incetarea de azi inainte a batjocoririi numelui Sau va urma pacea durabila care incepe cu 7 ani in care se vor arde armele .ceea ce poate insemna si o dezarmare generala.
Inmulte medii religioase ezte interpretat legat de razboiul cu gog ar fi fost cel din anul 70 insa majoritatra lor nu detin sau nu cercetraza elemente suplimentare de istorie care arata carazboiul din 70 nu se leaga nici cu mentionarea vederii Ierusalimului inconjurat de osti a lui Iisus dinLuca21 pentru ca atacul a fost surprinzator strict dupa lasarea intunericului iar crestinii au parasit temporar orasul in urma u.ui vis al ierarhului in care au fost prevenitii si sfatuiti cind sa plece si cind sa revina fapt care lea cauzat doar acuze ulterioaare din partea mozaicilor ramasi cum ca ar fi stiut de atac pt ca ar fi fost tradatori in legatura cu inamicul
Apoi nu se leaga nici cu

luk40c 21.01.2014 08:45:00

nici cu mentionarea celor 7 pastori si 8 capitani cu care Domnul va porni impotriva lor si nici cu mentionarea cutitasului luat de catre Domnul cu imprumut de dincolo de Eufrat cu care va curata tara .pentru ca in anul 70 armatele Ierusalimului au fost singurele din tara slabe si inca atrase in cursa pt deplasarea lor la mare distanta spre un presupus conflict in caare erau chemate ca ajutoare. Dar si pentru a de dincolo de Eufrat nu a venit nimeni in aparare iar retragerea atacatorilor sa facut din proprie initiativa si fara prea multa prada de razboi ceea ce inseamna ca nu prada a fost scopul ci doar diminuarea puterii politice si religioase a Ierusalimului msiune primita in vis de catre mai marele acelora.

luk40c 21.01.2014 09:41:22

Iez.38 si 39 unde mentiunea despre promovare a lui Dumnezeu este mentionata de.doua ori in 38 si inca odata in 39 din care primele doua cu referkde concreta la ochii tuturor popoarelor si una cu rezultat pozitiv din partea multora dintre ele.

Revenind la inlantuirea razboiului cu potopul cel hotarat al urgiei care e sf razboiului este specificatia din Daniel 9 care este mai intai in contextul sf celor 70de ani ai diasporei evteiesti care se vor incheia la Judecata conf. Ier.25 dar ssi in contextul evenimentelor pustirii locasului in zaptamana careia va face Domnul un legamant cu multi trdus prin convertiri ..si unde precizarea este Dar pina la sfirsit va fi razboi potopul cel hotarat care are untrucitva un dublu inteles ..fie sfitsitul este constituit de potopul cel hotarat fie razboiul e potopul al carui sfirsit e neprecizat dar zic unii ar trebui sa dureze cele 42 de luni din Ap.12 si care zic altii s.ar suprapune peste cele 42 legate de curtea exterioara a Noului Ierusalim prezentat textual in succesiunea cerului nou pamantului nou si a marii care nu mai este elemente legate cel mai probabil tot de modificarile geologice si de perceptie a realitatilor spirituale prin credinta in urma urgiei. Iata dar motivul pt care majoritatea ne asteptam ca dupa urgie in perioada de pace sa fie tot razboi insa subiectul ramane deschis si pt alte variante avind in vedere ca in lipsa elementelor confirmatoare certe nu este obligatoriu nici ca cele 42de luni sa se suprapuna intre ele ori sa fie ambele dupa urgie nici ca impotrivirea respectiva sa fie legata si una cu razboiul imediat anterior urgiei cel impotriva Ierusalimului

luk40c 21.01.2014 10:40:36

Contextul as zice cel mai greu de explicat este cel din prima parte a cap .12 Zaharia in legatura cu pornirea tuturor popoarelor impotriva Ieru usalimului . cu acea cupa de amegire turnata de Dumnezeu si lovirea cu orbire a multor imparati una cu care va lovi si calul si alte dobitoace.
Doua posibile interpretari ar fi legate de ceea ce poate constitui Ierusalimul vizat de impotrivire. Fie ceva rau si impotriva caruia nu ar trebui pornit cu atita inversunare scapand din vedere sfintirea proprie dupa cum ne povatuia si Bartolomeu Anania. Ori ceva bun pe care din eroare si graba il consideram rau. Iar orbirea poate fi simbolul tulburarii cumpatului si al masurii atit de accentuat incit parca cuprinde toate fiintele si dobitoacele ori sa fie ceva concret o orbire fizica a celor pedepsiti de eroare in urma efectului nociv al prafului si fumului sticlos si cu potential acid de sulf degajat la cataclismul planetar de eruptia explozia si surparea sub coloane de fum si ploaie de pietre a tuturor vulcanilor deranjati de miscarile tectonice generale pe toate placile cu riscul major dje rupere a faliei pacificului care ar deranja substantial echilibrul fragil existent si pt care ar fi nevoie de un oarecare timp de asezare presarat cu miscarii te tonice intermitente ba aici ba acolo.

luk40c 21.01.2014 11:23:13

Caracterul de razboi religios impotriva lui Dumnezeu este indicat de precizarea din Isaia 66 unde se amintesc de acele cadavre ale celor care se vor fi ridicat impotriva lui Dumnezeu si care vor fi vazute la iesirea de la inchinare fiind o sperietoare pt ei pt ca viermele lor nu va muri si fumul lor nu se va stinge in contextul mai larg din capitol unul al judecatii tuturor neamurilor si al onvsrtirii cel putin partiale a popoarelor .
Nu poate fi vorba de razboiul din 70 mai cu seama ca pe de o parte atacatorii inainte de plecare si.au ingropat mortii iar pina la intoarcerea crestinilor si mozaicii au facut deja ordine in oras in privinta decedatilor si a incendiilor.

Asa incit in contextul razboiului cu gog unul care suna a fals jihad
faptul ca mocnirea nu e stinsa complet arata ca fondul problemei abia acum urmeaza sa fie rezolvat prin alte mijloace de convertire fortata intre care cu precadere lipsa ploii mentionata in Zah.14.7 precum si alte pedepse chiar pina la pierderea vietii ca urmare a injumatatirii justitiare adusa de momentul venirii lui Iisus.
Dealtfel ultimele doua versete din Is.66 ar ttrebui sa ne sugereze o pace religioasa si dedicare generala in tot Ierusalimul lucru care ne indica temporalitatea viitoare.

luk40c 21.01.2014 11:57:51

Analiza stricta la venirea si interactiunea Domnului cu oamenii pre um si implinirea lucrarilor care reiese din textul VT necesita deasemenea clarificari sau macar aplecare asupra subiectului . asta pentru ca numarul versetelor care I.ar indica prezenta intrupata in momente dinainte de razboi si urgie uneori si intimlul lor este mai mare decit cele din care sa rezulte o prezenta ulterioara ei ca semn al venirii apropiate viitoare.
dar nu ponderea gasita de mine care poate fi incompleta e baza ci existenta in sine ..lucruri are pot fi interpretate si in sensul unei veniri anterioare discrete ca prezenta a eventualelor minuni si mai ales nerecunoscuta de marea majoritate chiar si crestina. Lucri care sa necesite acel efort de convingere.
Principalele astfel de contexte sint:
Iez.5.8
Is.3.14
Iez.34.9-31
Iez.20.33-44
Iez.38.16; 23
Iez.39.23
Zah.2.12-17
Is.26.10
Is.31.3-9
Zah.14.1-6

EzioAuditore 21.01.2014 14:23:57

Citat:

În prealabil postat de luk40c (Post 548331)
..lucruri are pot fi interpretate si in sensul unei veniri anterioare discrete ca prezenta a eventualelor minuni si mai ales nerecunoscuta de marea majoritate chiar si crestina. Lucri care sa necesite acel efort de convingere.
Principalele astfel de contexte sint:
Iez.5.8
Is.3.14
Iez.34.9-31
Iez.20.33-44
Iez.38.16; 23
Iez.39.23
Zah.2.12-17
Is.26.10
Is.31.3-9
Zah.14.1-6

Asta cred si eu, ca se va intampla cum a fost acum 2000 de ani, numai ca cei care vor fi ispititi vor fi crestinii. Piatra de poticnire care acum vine pentru crestini. El vine ca un fur si ca un hot, in taina. Ca in ziua aceea sa se vada inima si credinta omului, trairea in Duhul Sfant, cunoasterea Lui in duh si adevar :

"24. Siliți-vă să intrați prin poarta cea strâmtă, că mulți, zic vouă, vor căuta să intre și nu vor putea.
25. După ce se va scula stăpânul casei și va încuia ușa și veți începe să stați afară și să bateți la ușă, zicând: Doamne, deschide-ne! - și el, răspunzând, vă va zice: Nu vă știu de unde sunteți,
26. Atunci voi veți începe să ziceți: Am mâncat înaintea ta și am băut și în piețele noastre ai învățat.
27. Și el vă va zice: Vă spun: Nu știu de unde sunteți. Depărtați-vă de la mine toți lucrătorii nedreptății.
28. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților, când veți vedea pe Avraam și pe Isaac și pe Iacov și pe toți proorocii în Împărăția lui Dumnezeu, iar pe voi aruncați afară." Luca 13

In taina ca un martor, ascuns fara ca noi sa stim, ne vede din umbra ca in ziua in care se va arata sa ne judece :

"5. Și Mă voi apropia de voi ca să vă judec și voi fi martor grabnic împotriva vrăjitorilor, a desfrânaților și a celor care jură strâmb, împotriva celor care asupresc pe simbriaș, pe văduvă și pe orfan, apasă pe cel străin și nu se tem de Mine, zice Domnul Savaot." Maleahi 3

Oare am invatat ceva de la evrei ? Trebuie sa invatam sa ne ferim de farisei si sa nu fim ca ei, pentru ca El vine ca sa distruga fariseismu si inchinarea trupeasca .
De aceea credinta noastra trebuie sa fie vie, ca atunci cand se va arata sa il recunostem si sa nu-L tagaduim, cum au facut evrei neintelegand scriptura la fel sa facem si noi ca in intunericul in care ne aflam sa credem ca este antihristul, cand de fapt noi suntem pentru ca nu avem Duhul. Aici dogmele au facut rau, pentru ca asa cum evreii indoctrinati despre cum trebuia sa vina Mesia, nu au putut sa vada adevarul asa si noi suntem indoctrinati la ora actuala despre cum ar trebui sa fie a doua venire.

Singura problema este ca El nu va mai fi rastignit ci noi vom fi osanditi daca nu o sa recunostem semnele vremii...

"Fățarnicilor, fața cerului știți s-o judecați, dar semnele vremilor nu puteți!" Matei 16:3

luk40c 21.01.2014 16:12:32

Desi tema eschtologica in care am intrat e legata cu prioritate si de tainele capitolelor 12-14 apoi de posibile interpretari inclusiv temporale ale noului ierusalim si de motivatia necesitatii precizarii prioritatii acelor cintari rezervate celor 144000 ori chiar rostul separarii acestui prim rod de urmatorul cu o eventuala simbolistica a numerelolr de mii as zice ca ar trebui sa continuam desprinderea posibilelor subintelesuri legate de anuntarea Judecatiii si propovaduirea la toate neamurile a evangheliei de catre marele inger din Ap.14.7.
Modalitatile prin care ingerul realizeaza acest lucru este de asa natura incit reuseste sa schimbe doar partial lucrurile in acea saptamana din Dan.9.27 iar una din variatele mai credibile este ca ingerul cel mare este Iisus in forma umana iar comunicarea va cuprinde si elementul revelatie nu doar cel mass mediatic..
In paralel falsii Isusi vor profita de situatie si vor pretinde foalsa identitate iar falsii profeti vor fi de doua feluri . Unii se pare vor pretinde ca ar profetit despre neasteptatul moment iar altii vor combate reala identitate divina.
Este de asteptat ca Domnul sa ceara inapoi biserica orice ramura si chiar religie sa previna lumea despre iminenta evenimentelor viiitoare sa judece public pe Israel conf. Iez.5.8 si Is.3.14 etc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:13:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.