![]() |
Eu cred ca ar trebui sa avem o tinuta decenta...cel putin noi femeile ar trebui sa fim acoperite pe cap
|
De acord cu tine! Sa avem vesminte decente si capul acoperit, dar mai degraba le vad pe batrine asa decat pe doamnele de la oras. Asa ca fiecare vine cum crede de cuviinta!
|
Fratilor, va laud ca in toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile cum vi le-am dat.Dar voiesc ca voi sa stiti ca Hristos este capul oricarui barbat, iar capul femeii este barbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu. Orice barbat care se roaga sau prooroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau. Iar orice femeie care se roaga sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul ; caci tot una este ca si cum ar fi rasa. Caci daca o femeie nu-si pune val pe cap, atunci sa se si tunda. Iar daca este lucru de rusine pentru femeie ca sa se tunda ori sa se rada, sa-si puna val. Caci barbatul nu trebuie sa-si acopere capul, fiind chip si slava a lui Dumnezeu, iar femeia este slava barbatului. Pentru ca nu barbatul este din femeie, ci femeia din barbat. Si pentru ca n-a fost zidit barbatul pentru femeie, ci femeia pentru barbat. De aceea si femeia este datoare sa aiba (semn de) supunere asupra capului ei, pentru ingeri. Totusi, nici femeia fara barbat, nici barbatul fara femeie , in Domnul. Caci precum femeia este din barbat, asa si barbatul este prin femeie si toate sunt de la Dumnezeu. Judecati in voi insiva: Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit? Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung? si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem , nici Bisericile lui Dumnezeu.
|
Epistola Intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel; cap. 11, versetele 2-16
|
Si credeti ca daca veti umbla cu fusta pana in pamant si cu baticul pana pe ochi Dumnezeu va asculta rugaciunile mai mult decat uneia care vine cu capul descoperit si in pantaloni???
Asta este problema...se face prea mult caz si prea multa parada de aspecte exterioare...cum sa te imbraci,cum sa stai,cum sa te misti si de cate ori sa te uiti in sus sau in jos,eventual si sa numeri daca ai facut un anume numar de Sf.cruci in timpul slujbei...iar esenta,adica vorbirea si simtirea prezentei lui Hristos o lasam de-o parte...asta este realitatea mai ales la ortodocsii romani Eu cred ca poti veni asa cum simti...important este de ce vii la biserica...si sunt convinsa ca cine vine pt Hristos stie si cum sa se imbrace...de fapt exteriorul tau este reflexia propriului interior. |
Cand mergi sa te intalnesti cu seful de la servici, te imbraci intr-o tinuta care sa denote respect. De ce nu L-am respecta si pe D-zeu?
|
eu cred ca toate se intampla la timpul potrivit si cand considera Dumnezeu de cuviinta..o persoana care doar "frecventeaza" biserica e posibil sa o remrcam ca fiind imbracata daca nu vulgar cel putin inadecavat..daca aceea persoana de la un moment dat gaseste un alt scop pentru care trece pragul unei biserici cred ca automat tinuta se schimba..totul vine din interior..nu cred ca ar trebui sa impunem o anumita tinuta si nici nu ar trebui sa judecam pe nimeni..exista niste trepte pe care le urcam pe plan spiritual sau din contra le coboram.si e firesc sa fie asa.e drept ca ar fi corect ca noi fetele sa purtam batic pe cap shi fuste lungi..dar cred ca la inceput intervin anumite lucruri de genu..stanjeneala sau disconmfort..cu timpu insa dipsar..e nevoie de rabdare si de multa rugaciune
|
imi cer iertare ca ma bag si eu.
dar ma bucura ca macar se pune problema tinutei , ca apoi vin si gandurile cele bune. in primul rand trebuie constientizat exact pentru ce mergi la biserica. la fel cum eu ca barbat imi pun problema: daca Iisus ar trebui sa mearga la biserica in ce s-ar imbraca, asa femeile trebuie sa se intrebe daca Maica Domnului ar merge in locul vostru la biserica in ce s-ar imbraca? mergem sa ne rugam. atunci stau si ma intreb cu ce smerenie si dragoste fata de Biserica poti merge imbracat extravagant. tinuta trebuie sa fie in asemenea masura aleasa incat sa nu atragi privirile celorlalti si sa ii smintesti. noi barbatii suntem atrasi de frumusetea feminina ca vrem ca nu vrem. de ce credeti ca pe Muntele Athos nu e permis accesul femeilor. ca doar calugarii sunt mai presus de pacate decat noi cei de la oras. credeti ca Maica Domnului o sa felicite pe cineva ca a venit cu o superba fusta mini la biserica si ca a zmintit o gramada de barbati slabi? la fel si noi barbatii trebuie sa avem aceeasi grija. Doamne ajuta. |
Mi-a placut pozitia pe care a luat-o Clausemi. Ce conteaza inainte de toate e legatura noastra cu Dumnezeu. Din ce aceasta legatura e mai profunda, din asta o sa fie si efecte asupra exteriorului nostru: fusta, esarfa pe cap, renuntarea la bijuterii, renuntarea la accesoriile de toate tipurile, simplitate, renuntarea la lucrurile care numai stau ingramadite in sifonier, cand altii n-au cu ce sa se imbrace, etc. Chestiunile de tip fard, machiaj, etc sunt evident excluse. Nu cred ca o crestina autentica s-ar gandi ca poate cu asa ceva sa imbunatateasca ce Dumnezeu a creat.
Si eu cred ca apoi transformarea se continua si femeia doreste sa fie tot timpul ca in biserica. Nu se poate cu ceva pe cap, fiindca societatea este de asa natura, si am fi chiar considerati ca farisei, dar celelalte sunt posibile. O femeie in fusta e mult mai feminina, mai ea, mai reala. As dori si parerea barbatilor!!! |
Citat:
|
Eu as pune aici un pasaj care cred ca e relevant la discutia asta. Dumnezeu se uita la inima omului, iar omul se uita la exterior si judeca.
Unul din farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce cu el. Şi intrând în casa fariseului, a şezut la masă. 37. Şi iată era în cetate o femeie păcătoasă şi, aflând că şade la masă, în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir. 38. Şi, stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Lui, şi cu părul capului ei le ştergea. Şi săruta picioarele Lui şi le ungea cu mir. 39. Şi văzând, fariseul, care-L chemase, a zis în sine: Acesta, de-ar fi prooroc, ar şti cine e şi ce fel e femeia care se atinge de El, că este păcătoasă. 40. Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Simone, am să-ţi spun ceva. Învăţătorule, spune, zise el. 41. Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci. 42. Dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult? 43. Simon, răspunzând, a zis: Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult. Iar El i-a zis: Drept ai judecat. 44. Şi întorcându-se către femeie, a zis lui Simon: Vezi pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă, cu lacrimi, Mi-a udat picioarele şi le-a şters cu părul ei. 45. Sărutare nu Mi-ai dat; ea însă de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele. 46. Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele. 47. De aceea îţi zic: Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte. 48. Şi a zis ei: Iertate îţi sunt păcatele. 49. Şi au început cei ce şedeau împreună la masă să zică în sine: Cine este Acesta care iartă şi păcatele? 50. Iar către femeie a zis: Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace. |
Sunt de acord ca nu e neaparat ca fetele si tinerele in general sa nu poarte neaparat batic pe cap sau marame.Dar parul sa fie legat si strans cu o bentita frumoasa si decenta.In mare parte conteaza ca fata sa nu fie rujata, machiata, cu unghiile mari, cu fuste scurte,sau stramte pe trup,pantaloni sau pantaloni-mulati, cu fuste despicate si altele. Parerea mea.Va spun sincer ca de fiecare data cand merg la la Biserica la Sfanta Liturghie vad si iarasi vad tinere care pe langa faptul ca poarta tinuta indecenta...au si belciuge in nas,sprincene sau...limba.Asa ceva este total impotriva Religiei Ortodoxe. Dumnezeu a creat omul atat pe Adam si pe Eva fara a purta Adam cercel in ureche iar Eva din cate stiu...nu avea piercing...(Doamne iarTa-ma!!!) in sprancene,limba,nas,buric si alte parti ale corpului.Erau simpli fara a avea decat carnea din care erau facuti,..pamantul,lutul din care a fost conceput omul! Va dati seama ce gasim dupa 7 ani in sicriul unui rocker sau punkist???O gramada de fiare vechi,suruburi,saibe,piulite si alte componente tehnice de ai zice ca a murit nu un om....ci un...tramvai!!!
******************** Iertati-mi interventia si Dumnezeu sa fie cu voi!!!! |
Citat:
|
Ce usor punem noi rama la orice. Am vazut baieti cu cercei in urechi ingrijind batrine straine in timpul liber si credincioase cu batic pe cap si lacrimi in ochi calcind pe omul cazut in fata bisericii.
Am vazut oameni imbracati din pomana.Oameni care nu ai fi banuit ca au nevoie de ajutor. |
Citat:
In cazul asta eu zic sa nu-ti mai pierzi timpul ca nu esti cu nimic mai presus...sustin ceea ce spune dmb mai sus...nu ai de unde sa stii ce suflet are cel cu belciuge,piulite,saibe..etc...nu ai de unde sa stii motivul pt care a ales sa poarte asa ceva... Iar ideea cu panglicuta pe cap si parul strans s-o spui lui Ceausescu,doar pe vremea lui scolaritele erau obligate sa poarte asa ceva...mi se pare o aberatie sa mi se impuna sa fiu altfel de cum simt...ca si cum panglicuta si parul strans dau valoarea unei personalitati sau formeaza un bun crestin. :( |
Si inca ceva...citeste din cartile Pr.Porfirie si vei intelege (sper) care ar fi atitudinea corecta pe care ar trebui s-o iei fata de astfel de tineri/e...
|
Decenta, smerenie, dragoste sint cele mai importante elemente a celui ce intra in casa Domnului. Asa ca imi pare nespus de rau ca trebuie sa-i contrazic categoric pe cei ce sustin tinuta gen PANK sau ROK , ca find putin importanta la intrarea intr-o biserica.
|
Dar sa avem totusi grija sa nu-i marginalizam pe cei care par punkeri sau rockeri atunci cand ii vedem in Biserica... poate e prima data cand vin la Biserica si au nevoie de un zambet sau de o privire blanda... vorbea pr. Savatie o data (sau de mai multe ori) de lucruri din astea...
|
Citat:
|
Citat:
|
oameni buni dar ce bai aveti cum se imbraca omul? mai ales pantalonii la femei..in epoca in care traim femeile poarta pantaloni si nu inseamna ca vor sa fie barbati prin asta...sunteti ca in Evul Mediu cand le ardeau pe femei pe rug daca le prindeau in haine barbatesti zicand ca-s de la diavol. si pe vremea lui Isus barbatii nu purtau pantaloni..si nici calugarii de acum...ce? o sa mergeti sa-i certati ca poarta rochie? :D:D
lasati formalismul va rog! |
Eu totusi cred ca s-a anteles de la anceput despre ce e vorba , de ce se lungeste discutia atat .........................?!
Conteaza cum te prezinti an biserica dupa parerea mea ( nu-i vorba de lux). Este important ce croiala au tesaturile de pe tine , in sensul ca indiferent ce porti sa nu fie provocator , sa nu atragi atentia unuia mai slab ca tine ,ca an loc sa fie atent la slujba , sa umble cu ochii dupa tine , dupa formele tale . Daca peste un pantalon lejer ai pus o bluza lunga , nu-i nici o problema dupa parerea mea . Dar daca pantalonul crapa pe tine si ti se mai vede si buricul atunci nu mai poti spune Annamarria "oameni buni ce bai aveti ? " . maria |
Citat:
|
Eu nu sant adepta a pantalonului in biserica (la femei ) , nici nu port decat daca ma silesc imprejurarile (sant si din astea).
Dar daca ma gandesc ca preotii nu spun niciodata nimic cum sa spun eu cuiva ? Poate e judecata si ma abtin . Am fost si in Biserica rusesca si acolo intr-adevar parintele ne spunea cum sa ne imbracam . maria |
Citat:
|
Am aflat si lucruri noi :) nu stiam ca mai exista oameni care judeca femeile care poarta pantaloni. Nu stiam ca este un lucru nefiresc ca un baiat sa aiba parul lung.
Si as avea o intrebare: este necesar sa fi imbracat decent in Biserica, pentru ca te duci ca sa te rogi intr-un loc sfant. Adevarat, da? aici apare intrebarea. Am vazut multe opinii conform carora nu e bine sa mergi la Biserica imbracat strident, atragator, poate vulgar, ca sa nu ii ispitesti pe cei din jur. Pai atunci pacatul este si al celui ce se lasa ispitit, nu? SI acest lucru se intampla des, chiar si parintele mai uita ce are de zis cand vede o blonda 90-60-90 si o spovedeste si o impartaseste inaintea tuturor.(am luat parte la o asemenea bataie de joc) Si va asigur ca nu toti adeptii genului punk sau rock se duc la Biserica cu cercei te miri si unde si imbracati necorespunzator. |
la biserica te inbraci cum simti... dar nu poti pune.. o tanara de 21 23 de ani sa se imbrace in fusta lunga.. si cu batic...se face prea mult caz... pe acest lucru... nu in haine sta credinta... si smerenia.. ci in suflet ,in gand...Daca ma inbrac in pantaloni.. Dumnezeu ma primeste la fel in biserica lui.. ca si pe una care.. are fusta pana in pamant.. si batic...de multe astfel de femei sunt foarte rele.. am trait-o pe pielea mea.. asa ca nu conteaza cu ce te inbraci..ci de ce mergi sa te rogi...in biserica lui dumnezeu... si atatea discuti pe aceasta tema...indeparteaza tinerele de biserica...eu am avut tarie dar altele nu au..
|
Citat:
|
Laura, e foarte bine ca vrei sa mergi la Biserica. Eu inteleg din ce zici ca esti si decenta, chiar daca mergi in pantaloni, si asta conteaza.
Iti spun sincer ca eu la 21-23 de ani purtam pantaloni largi si bocanci, nu cantam in corul bisericii si nici nu o frecventam (deloc). Cativa ani mai tarziu am inteles si de ce trebuie sa merg la biseica si ca tinuta mea trebuie sa fie cel putin decenta. Astazi merg la biserica in fusta si cu capul acoperit (nu sunt formalista, poate traditionalista, dar nici asta nu este realul motiv al tinutei mele), desi in afara bisericii port blugi ori pantaloni (obisnuinta). Iti inteleg indignarea privind anumite "doamne" cu fuste lungi si batic, dar in primul rand nu este crestineste a le judeca si apoi, gandeste-te, ele pierd esentialul... |
Juli, ai pus foarte bine problema.
Totul e sa vina din interior. Dumnezeu are rabdare cu toata lumea si ne accepta asa cum suntem, atata timp cat vede ca noi vrem ca ceva sa se schimbe cu noi si in noi. Sincer spun, nici eu nu port batic pe cap in biserica.De ce? Pentru ca nu simt ca ar veni din interior. De cate ori am incercat sa-mi pun ceva pe cap am simtit ca atrag mai mult privirile decat daca nu as avea si pentru ca toata Sf. Liturghie ma gandeam la baticul ala si nu la Dumnezeu, atunci am renuntat. Si nu de putine ori am fost suparata si trista ca anumite persoane mi-au facut observatii. Cat despre pantaloni, fuste, bluze si altele. Chiar nu stiu ce sa spun. Ma gandesc acum la simplul fapt ca sunt pe strada, trista, ingandurata, dar in dreptul unei biserici si vreau sa intru pentru o rugaciune, o vorba buna, un sfat, dar sunt in pantaloni sau am pe mine doar un maieu ca este vara si cald. Ce fac? Intru, trec mai departe? |
Citat:
1. De ce crezi tu ca au femeile capul acoperit in biserica? 2. De ce crezi ca vestimentatia normala a femeii e fusta? 3. In ce tinuta te rogi cand esti acasa si nu te vede decat Dumnezeu? Elena |
Citat:
|
si vizavi de intrebarea a doua a Elenei, de ce credeti voi ca vestimentatia normala a preotilor arata a fusta, sau cam asa ceva... :)
|
Citat:
Am chiar o prietena care are astfel de canon... |
Stiu ca sunt femei care au tinuta de rugaciune acasa: fusta si batic. Dar totusi cand ma rog ma rog cu sufletul sau incerc sa fac acest lucru, si nu prezint fusta si baticul in fata Domnului. Inca o data eu sustin ca fiecare face asa cum simte. Daca ar fi sa ne luam dupa tot felul de conceptii si idei ma gandesc ca nici o sfanta cruce nu imi voi mai face cand sunt in dreptul unei biserici pentru ca sunt in pantaloni sau intr-o tinuta neadecvata...
Nu cred ca vestimentatia normala a femeii este fusta, asta vizavi de a doua intrebare. Iar la prima intrebare astept parerea mea, pentru ca, hai sa spun, nu stiu de ce TREBUIE sa aiba femeile capul acoperit. |
Citat:
Acum vorbind serios, eu sunt mereu imbracata cam la fel: fusta cu bluza/plovar/sacou sau costum daca ma duc la intruniri sau la chestii mai importante (dar tot cu fusta). Asa ca daca ma rog in timpul zilei sunt asa cum v-am zis, daca ma rog seara, sunt in camasa de noapte. Sper sa nu ma intrebati acum si ce culoare are camasa de noapte. :p Iar daca ma rog cand sunt la dus sau la piscina, nu va pun sa va imaginati cum sunt "imbracata"...ca suntem in post. Elena |
Citat:
Evident ca nu prezentam fusta si baticul in fata Domnului, El se uita la inima noastra. Discutam cu Pr. Arsenie Papacioc daca ne putem ruga cand suntem la dus. Si mi-a zis ca rugaciunea trebuie sa fie ca respiratia; cand esti la dus sau la WC-eu nu respiri? Iertare ca intru in astfel de aspecte ceva mai intime, dar mi s-a parut foarte convingator Parintele. Deci nu tinuta conteaza, ci miscarea inimii. Dar cum spuneam mai sus, o viata de rugaciune te transforma treptat si iti modifica si exteriorul. Mai am o intrebare, doua pentru IC: De ce crezi ca TOATE Sfintele sunt in fusta si cu capul acoperit? De ce pana acum cam 100 de ani nici o femeie nu era in pantaloni? Legat de "de ce trebuie sa aiba femeile capul acoperit", raspund printr-o intrebare: Ai citit Biblia sau macar Noul Testament, draga IC? Sa nu crezi ca te provoc prin intrebari, vreau numai sa te cunosc si sa te cunosti si tu. In fiecare intrebare sunt niste indicii pentru a cunoaste mai bine adevarul si a te cunoaste mai bine. Elena |
Draga Elena,
Sa stii ca eu nu prea raspund la provocari, pentru ca ma cunosc destul de bine si stiu ca poate iesi foarte urat, dar iti voi spune in cateva cuvinte ceea ce cred. In primul rand: De ce toate Sfintele sunt in fusta si cu capul acoperit? Ti-am dat de inteles ca as fi o sfanta si ca vreau sa schimb lucrurile? Vezi, deja intru in alte probleme. Am spus, eu cred ca totul vine din interior si inca nu simt ca acel batic ma aduce mai aproape de Dumnezeu. Plus de asta am impresia ca te cam contrazici. Adica, Pr. Arsenie Papacioc iti spune ca rugaciunea trebuie sa fie ca si respiratia si ii dai dreptate, dar in acelasi timp tu imi spui de blugii cu talie joasa. Cat despre femeile de acum 100 de ani...si despre tinuta lor. Ce vrei sa facem? Sa dam inapoi si sa interzicem pantalonii? Atunci hai sa interzicem femeilor sa si lucreze, pentru ca datoria lor este sa faca si sa creasca copii si sa tina o casa, nu? |
Citat:
In primul rand: De ce toate Sfintele sunt in fusta si cu capul acoperit? Ti-am dat de inteles ca as fi o sfanta si ca vreau sa schimb lucrurile? Scopul omului in viata aceasta este sa ajunga la sfintenie. Altfel, traim fara scop si suntem purtati de vant si de val. Am spus, eu cred ca totul vine din interior si inca nu simt ca acel batic ma aduce mai aproape de Dumnezeu. Singurii care se pot baza pe simturile lor sunt traitorii, care au o experienta a discernamantului si deslusirii duhurilor. Si chiar si ei nu prea se bazeaza pe simturi, ca sa nu cada in duhul mandriei. Noi, in starea aceasta de incepatori, nu putem sa ne bazam pe simturi. Pai daca nu simti ca vrei sa te rogi nu te mai rogi? sau daca nu simti ca vrei sa mergi la Biserica nu te mai duci? sau daca nu simti sa te duci sa te spovedesti, nu te mai spovedesti? sau daca nu simti sa postesti, nu mai postesti? etc. Cat despre femeile de acum 100 de ani...si despre tinuta lor. Ce vrei sa facem? Sa dam inapoi si sa interzicem pantalonii? Atunci hai sa interzicem femeilor sa si lucreze, pentru ca datoria lor este sa faca si sa creasca copii si sa tina o casa, nu? Nu, nu dam inapoi timpul, ci redescoperim in acest prezent valorile crestine ale societatii, frumusetea in care a pus-o Dumnezeu pe femeie. Femeia devine creatoare prin nastere, devine mama trupeasca si sufleteasca, devine marturisitoare a vietii pe care Dumnezeu doreste sa o lase pe pamant. Profesia, pentru o femeie dornica de mantuire, trece clar pe loc secundar. Tu cum vezi menirea femeii? Elena |
eu vreau sa va marturisesc cu oarecare tristete ca am constatat pe pielea mea ca ori de cite ori se mai intimpla sa mai intru in alte Biserci esti luat in vizor.Ma simt de parca as merge la Interogatoriu.Priviri seci, dialog scurt crispat sau extrema daca intrebi de una iti spune o mie de sfaturi de vorbe de fel si fel.Daca sunt persoane in virsta pe aici le rog sa faca observatii cu aorecare blindete de cele mai multe ori ele sunt parerea mea cele mai critice, cele mai evlavioase etc.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:06:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.