![]() |
Instrument muzical: vioara
Buna ziua dragii mei! Problema sta in felul urmator: vreau sa invat sa cant la vioara sau la pian. Este un pacat daca invat sa cant la un asemenea instrument muzical?
|
Adica unde ai vedea tu pacatul?!
|
pai, nu stiu, intreb. :( In muzica? :|
|
Citat:
Atata vreme cat nu-ti faci un viciu din a canta la vioara, nu vad nimic gresit in asta. Daca vrei argumente biblice, vezi in VT cum oamenii Il laudau pe Dumnezeu folosind instrumente muzicale: Cântați în strune pe Domnul, căci El a făcut fapte strălucite! Să știe aceasta tot pământul! Cântați Domnului cântare nouă, cântați în strune laudele Lui până la marginile pământului! Marea să se zbuciume cu tot ce este în ea, ostroavele și locuitorii lor! Lăudați pe Domnul în alăută, în psaltire cu zece strune cântați-I Lui. Lăudați-L pe El în timpane și în horă; lăudați-L pe El în strune și organe. ...iar David cânta cu mâna sa pe strune, ca și în alte zile... |
ma bazez pe pian dar, oare nu-i prea tarziu la 15 ani ? :D Multumesc mult, Florin!
|
Citat:
P.S. Daca ai degete de pianista cu atat mai bine :5: |
Multumesc foarte mult pentru sfaturi! Sa fiti binecuvantati!
|
Citat:
|
Citat:
Deci nu te-ai opune daca ai descoperi un pian Duminica in Biserica, eventual o chitara si niste tobe nu? Doar laudam pe Dumnezeu nu? |
Citat:
|
Citat:
|
Exact, Ionut, " care-i problema ? " .
In Psalmii Marelui David se regasesc multe scrieri despre intrumentele muzicale care accentuau rugaciunea si cantarile inaltate spre Dumnezeu. Deseori imi urmaresc baietelul cum se joaca si ma bucur nespus pentru entuziasmul lui, pentru capacitatea de a-si diversifica jocul, de a-si umple creierasul cu frumusetea jocului care, la varsta lui inseamna viata si sanatate. Instinctul ii dicteaza sa manance, sa doarma si sa se joace pentru a supravietui . Copilul nu are responsabilitati, nu are datoria de a lucra si de a-si forma vise si idealuri menite sa-i infrumuseteze viata, astfel Dumnezeu i-a oferit acest minunat instinct de a se juca pentru a-si ocupa timpul si pentru a-si mentine functiile creierului la parametri normali . Avem nevoie de diversitate, avem nevoie de pasiuni si de bucurii pentru a ne conferi sens , nu doar vietii materiale, dar si spirituale si psihice....pentru sanatate si echilibru . Nu poti trai doar rugandu-te, asa cum nu poti trai doar mancand, sau doar dormind...este atat de complicat sa fim naturali ? ! |
Citat:
|
Da, Andrusca, dar pentru a fi constient de aceasta " mentalitate grava " trebuie sa ai ceva minte si sa mai si gandesti cu ea, nu doar cu a altora din cartile religioase in care-ti afunzi ochii, mai putin inima si mai multa ignoranta , si din a caror scrieri le mai sunt si contorsionate sensurile...ajungandu-se la aceasta " grava mentalitate " .
Nu sunt vinovati scriitorii, ci judecata individuala cu care ne-a inzestrat Dumnezeu si pe care, parca uneori o ignoram total si-i mai si aratam cu degetul pe cei care indraznesc sa nu o faca. ( aviz celor care intreaba sistematic; " unde scrie ? "... " de ce-ti permiti sa emiti o teorie personala despre viata si credinta ? ...de parca tu nu ai avea rationament, sau nu ai avea nevoie de rationament, chiar si in credinta. ) |
Citat:
|
Citat:
Uneori se canta si la orga. :P |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Spiritul protestanto-catolico-modernist a cuprins din pacate si Ortodoxia. Biserica traditionala catolica e cuprinsa de spiritul protestant si cea Ortodoxa e atacata de ambele. Trist dar in acelasi timp in pas cu ... lumea! Si ti se pare normala "modernizarea" asta? |
Orga...imi place f.mult si nu inteleg de ce in ortodoxie nu este acceptata.
Vioara, pianul, orga, sunt instrumente f.potrivite pentru biserica. Pot sa creeze o atmosfera f.propice sufletului, comunicarii cu Cerul. Tobele....in nici un caz in biserica. Chitara...nu prea o vad nici pe ea in biserica. Depinde mult si de muzica, de compozitie, de melodie si armonie... |
Citat:
Banci nu vrei? |
Aici si eu sunt de acord sa fie cat mai simplu,dar.....ce stiu eu
|
În creștinism cântarea bisericească nu e pur și simplu muzică, ci rugăciune, care folosește la modul cel mai profund facultățile cele mai nobile ale omului: rațiunea și cuvântul. Pe de altă partea, cântarea bisericească este o imitare și o alăturare la cântarea îngerească, care e fără instrumente.
Evreii au practicat in cult muzica instrumentala. Incepand cu Iubal, considerat "stramosul celor ce canta din chitara si din cimpoi" (Fac. IV, 21) si pe parcursul intregului Testament Vechi, intalnim numeroase episoade in care muzica instrumentala apare prezenta la lupta, la sarbatoare si in cultul ebraic. Instrumentele muzicale nu si-au gasit insa intrebuintare niciodata in cantarea liturgica a Bisericii Ortodoxe. Ar fi, cea mai veche forma rituala si baza a imnologiei crestine, despre care se face mentiunea precisa intr-o serie de psalmi. Versete din psalmul 150 rasuna la fiecare utrenie ca stihuri la stihirile laudelor: "Laudati pre El in glas de trambita Laudati pre El in psaltire si alauta Laudati pre El in timpane si in hora Laudati pre El in strune si-n organe Laudati pre El in chimvale bine rasunatoare Laudati pre El in chimvale de strigare" (Ps. 150, 3-5). De asemenea alti psalmi: 30, 80, 91, 97, 149, fac aceleasi indemnuri, dand chiar descrierea instrumentelor si combinarea lor in executie: psalteriu cu 10 strune (ps. 32), psalteriu infrumusetat cu alauta (ps. 80), de trambite ferecate si de trambita de corn (ps. 97) etc. Nu este vorba intotdeauna de o muzica instrumentala pura ci de o melodie acompaniata ritmic sau ritmico-melodic cu instrumente de percutie, de coarde si de suflat. Sfanta Scriptura ne vorbeste despre o larga intrebuintare a instrumentelor muzicale la evrei; ea era nelipsita la templu dar si la fastul sarbatorilor mari si al jertfelor. Ea intra in randuiala festivitatilor legate de inceputul lunii, jertfirea mielului pascal, sarbatorii corturilor, acompaniind cantarile psalmilor, precum acompaniase odinioara jocul lui David inaintea chivotului legii (Numeri 10; II Paralipomena 29, 24-28). Sfintii Parinti sunt unanimi in a recunoaste ca muzica instrumentala a evreilor este un imprumut din practica egiptenilor "pentru a-i feri de inchinarea la idoli, in Egipt, Dumnezeu a ingaduit evreilor un rau mai mic: muzica instrumentala", nu pentru ca i-ar fi placut sunetele acestei muzici, ci pentru ca a voit El sa tolereze acest obicei. Sfantul Ioan Gura de Aur aminteste de aceasta toleranta pentru "greimea mintii si intelegerii lor"... "si de ce nu le-ar fi ingaduit Dumnezeu titera si psaltirul, din moment ce le ingaduise jertfele sangeroase?" Mai multe aici: http://www.crestinortodox.ro/diverse...omano-catolica |
Citat:
|
Citat:
Acum sa nu-ti imaginezi ca era cineva care venea la cateheze sa cante la chitara clasica de amorul artei sau eventual trash la chitara bass pe boxele date tare. :) Se cantau melodiile ortodoxe pe care presupun ca le cunosti si tu, acompaniate de chitara si uneori de orga. Dar sa te intreb si eu ceva: la tine in parohie se fac cateheze? Se face studiu biblic? Exista activitate extra-liturgica? Se intereseaza preotul vostru de voi si in afara programului obisnuit? |
Evreilor li s-a ingaduit instrumentul in cult, din cauza "grosimii mintii lor", dupa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur. Omul nu mai are nevoie de instrument, odata cu Intruparea Fiului lui Dumnezeu. Ii poate aduce lauda prin sine si nu prin altceva. Si cred ca asta il apropie mai mult de cetele ingeresti - care desi il lauda pe Dumnezeu neincetat, fac acest lucru fara instrumente.
Cat despre a sti daca e bine sau nu sa invat sa cant la un instrument, afirm fara retinere ca e bine. A nu face acest lucru, dar a avea potential pentru asta, inseamna a ingropa darul primit. (vezi pilda talantilor) Asa ca nu e nimic rau nici in a invata sa canti si nici in a descoperi si altora frumusetea muzicii adusa de un instrument in biserica, dupa savarirea Sfintei Liturghii. Am vazut pe acest site, un concert de colinde in Biserica Greaca din Bucuresti. Marturisesc ca mi-a placut. Am mers dupa cateva zile la acea biserica, sa vad daca se foloseste instrumentul si la Liturghie. Nu se folosea, dimpotriva, se canta psaltic, intr-un mod minunat. Iata colindul: http://video.crestinortodox.ro/xbhKZ...___Grecia.html |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
@ciprian si altii - da, este stiut ca BO nu accepta si nu are traditia instrumentelor, desi asa cum a aratat cineva mai sus psalmii chiar scriu despre instrumente si ingerii le folosesc.
Voua va suna rau lucrarile superbe, de natura religioasa ale unora ca Bach, Beethoven: oratorii, mise, Ave Maria si altele? S-ar fi putut aplica si la muzica bizantina. Da, in biserica nu se face concert, ci rugaciune. De acord.Dar cu anumite prilejuri festive se pot organiza concerte superbe. La noi exista corurile si strana. Si unele sunt f.frumoase. Exista coruri de preoti, de calugari, de maici. Revenind la tema initiala - muzica, cel putin anumite genuri, sunt placute si lui Dumnezeu. Invata dar instrumentul care-ti place. @Costel - colindele sunt cam la limita intre religios si laic. Am ascultat linkul postat de tine. Mie imi place muzica greceasca in general. Acest colind nu. Si nu-l vad cantat in biserica. Cu bouzouki poate mai mergea, era mai melodios. |
Sophia, stai linistita, a fost un concert. Ceea ce am dorit sa scot in evidenta era ca Biserica Ortodoxa nu este impotriva instrumentului in sine. Asa ca cei ce au darul de a canta, e bine sa cante la instrument. Insa, instrumentul nu trebuie sa fie prezent in cult.
|
Costel - da, si eu zic in mare parte la fel. Singura diferenta este ca mie mi-ar placea un pic de acompaniere la orga, ca la catolici. Este un element care imi place la slujba lor. Atat.
|
Mie orga imi pare rece, obscura, greoaie...si cred ca in Biserica noastra Ortodoxa muzica este cu totul si cu totul deosebita, in primul rand vocile sunt foarte puternice, melodicitatea este de necontestat iar isonul nu face decat sa sublinieze si sa transmita solemnitatea cantarii.
Dar participand in timpul facultatii la un program social...un baiat catolic intra in vorba cu mine, si ce credeti ca a debitat... " Muzica de la voi din Biserica te face sa adormi!!!" :23:...cand am auzit asta, era sa fac instant o cruciada, insa l-am lasat in pace si mi-am zis in gand " Ce stie taranul ce e sofranul!":21: |
@AndruscaCIM - esti culmea! De ce te miri de baiatul catolic. Asa cum tu ai parerile tale rele despre B.C, cladirile si slujbele lor, despre orga, da-i voie sa aibe si el parerea sa.
Afla ca si eu spun ca muzica noastra ortdoxa estef.grea si greoaie. Macar in bisericile de mir este mai melodioasa, decat la manastire. Eu cant la strana si stiu exact cum sunt facute cantarile si ce greu le invatam si cantam. Sunt unele f.frumoase e drept, dar prin natura lor sunt in general greoaie. Stiu si ceva cantari catolice, care sunt mult mai simple. Stiu si pareri ale catolicilor despre slujba si muzica noastra. Fiecare vede in felul sau si este normal. Acum trebuie sa repetam iar Fericit barbatul si Doamne strigatam pentru o vecernie speiala si e cumplit. Sunt grele amandoua. Si macar daca le-am canta mai des ne-ar intra in obicei, dar noi nu avem slujbe de vecernie. |
Citat:
|
Citat:
Prin muzica bizantina nu se intelega doar muzica psaltica. Cum nici muzica occidentala nu insemna doar muzica corala. Si in muzica bizantina se folosesc instrumente muzicale. Ce-i drept putin diferite de cele folosite in muzica clasica |
Citat:
Faptul ca nu e prezent instrumentul in cultul ortodox, imi descopera ca sunt intr-o alta lume si asta nu-i putin lucru. Muzica de aici nu are nimic in comun cu muzica din lume, dupa cum nici pictura din biserica nu are nimic in comun cu cea din lume. Pe cand pictura de la catolici e doar realista, mult prea umana, nu-mi de senzatia ca ceea ce vad e o persoana sfanta, ci doar una de pe strada. |
Citat:
problema e ca suntem prea moderni ca sa mai acceptam esenta ortodoxiei, vrem ca totul sa fie placut urechilor noastre si nu sufletului asta e, suntem slabi, macar sa nu fim cuprinsi de slabiciuni si mai mari referitor la instrumente existente in BO si eu cunosc o biserica unde un preot tanar face cateheze cu tineri liceeni si foloseste orga pt acompaniamentul cantarilor e o metoda sa-i atraga, altfel tinerii nu prea dau pe la biserica, |
Citat:
Trebuie ales ce e bun din ce e rau, si raul domina arta in proportie covarsitoare; sub 1% este macar decent. In Vechiul Testament, vorbim de legea veche a evreilor, si doi la mana ce am zis mai sus; ei cantau lauda lui Dumnezeu si nu lauda desfraului cum face mai toata muzica de azi! Citat:
Care-i problema? Problema este ca exista acum un asa numit 'spirit de innoire', de 'aducere la zi' a credintei; la catolici se numeste 'aggiornamento' si exista chiar si premii pentru preoti, care reusesc cel mai bine sa atraga 'credinciosi' prin modernism; rezultate? "Credinta" din vest este pervertita, asta este adevarul. Imi e teama sa nu vina si peste noi... Biserica lui Hristos nu este spectacol, nu se cheama vedete sa cante muzica moderna, nu este o unealta de a face bani... Citat:
Mie mi se pare foarte grava mentalitatea asta conform careia totul este bun! Si spiritul de toleranta, intelegere, pace si armonie.. bunatate... vai ce ma supara genul asta de 'credinta' Citat:
Literatura la fel, este plina de violenta, uneori mai rau ca filmele. La mare, nudisti sau nu, femeile tot umbla goale. Ce ma obositi... Citat:
"marea minune este Liturghia; marea minune este cand ne intoarcem la Dumnezeu marea minune este ca asistam la aceeasi slujba de 2000 de ani" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:52:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.