![]() |
Pierderea credintei la vreme de necazuri
Daca cineva spune ca nu mai crede in Dumnezeu, la nervi, la o sminteala, etc., e pacat mare? Mai exista cale de intoarcere?
Am inteles ca asta se numeste lepadare de credinta si ca nu mai poti face nimic. Sau am inteles eu gresit? Si mai vreau sa va intreb ceva: de ce Dumnezeu da uneori ispite peste puterea omului? Doar stim ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, nu? Si totusi sunt multe cazuri in care multi oameni sunt luati din start cu probleme, cu sminteli si se netrebnicesc, nu mai au deloc credinta. De ce vrea Dumnezeu sa dea ispite spre sminteala si nu spre indreptare? Oare Dumnezeu in atotputernicia Lui nu STIE ca omul o va lua pe carari gresite? Ma iertati ca va pun asemenea intrebari, sunt niste nedumeriri personale, la care eu nu gasesc raspunsul.... |
Normal ca se poate face, daca omul isi vine in fire, se pocaieste..
Nu cred ca ar trebui data vina pe Dumnezeu dar omul in necaz si cu credinta putina cam asa face.. E drept ca Dumnezeu nu permite incercari peste puterea omului, dar cand vine incercarea omul care nu vegheaza ar putea sa aiba credinta sub puterea sa.. |
Citat:
Pe de altă parte, numai Dumnezeu știe dacă este păcat mare sau mai mic (personal înclin să cred că este păcat mare). Nu numai materia păcatului contează (iar aici este, evident, materie gravă: apostazia e păcat teologic), dar mai contează enorm și intenția și gradul de deliberare, iar într-o anumită măsură contează și circumstanțele. Discuția pe această temă s-a purtat încă din primele decenii ale Bisericii, când nu toți au fost martiri, ci au fost unii creștini care, sub tortură sau numai sub amenințarea ei, s-au lepădat de Cristos. Biserica a stabilit atunci că ne putem ruga pentru ei, semn că există speranță pentru ei. Citat:
Citat:
Citat:
Într-adevăr, diavolului nu îi este permis (în actuala fază istorică a lumii) să tenteze cu ispite irezistibile. Motivul pentru care unori pare că așa este e puțina noastră credință și iubire de Domnul și dorință de a Îl urma în ceea ce a făcut sau ar face. De câte ori suferim, să ne gândim la suferința de neînchipuit a lui Cristos. Să ne gândim la suferințele martorilor (martirilor) Săi. Și mai ales, să ne gândim la cât a suferit și suferă Cristos din cauză că noi L-am răstignit pe El. Nu ar fi suferit deloc dacă noi, cu păcatele noastre, nu i-am fi provocat această suferință. Citat:
Citat:
Sus inima ! |
la's ca trece...s-au mai dezis si altii, da dup'aia, s-au intors mai intariti.:78:
|
De ce multi copii se nasc in familii dezbinate, de betivani si isi nenorocesc copilaria, viata? Cine alege ca ei sa se nasca acolo? De ce unii oameni au un caracter domol inca din nastere, iar altii sunt ca niste fiare salbatice, ajungand astfel sa pacatuiasca din pricina firii lor? De ce Dumnezeu nu ii ajuta ca sa-L cunoasca treptat, ca pe niste copii care fac primii pasi si ii incearca din START mai ceva ca pe niste sfinti? De ce? :(
|
Citat:
Iar caracterul se poate modela, intrebarea este daca omul este si vrea sa devina constient de cine este si cum este si cum ar trebui sa fie si daca are dorinta si vointa de a face schimbarile care se cer. |
Citat:
As vrea sa raman neclintita in credinta, dar mereu cad in extreme si imi adun saci de pacate. Simt ca nu mai am putere sa lupt, parca e din ce in ce mai rau! Unora le este destul de usor sa spuna, "iarta", "uita", "treci mai departe", dar stiti cat de greu e sa pui in PRACTICA? |
Citat:
Citat:
Ascultați cuvintele dumnezeieștii Liturghii: "Veniți să ne închinăm și să cădem la Cristos !" De când nu ați făcut asta ? Trebuie să vorbiți cu El și ascultați ce vă spune. Vocea lui răsună mereu în inimi: i se spune "conștiință". Citat:
|
Citat:
Ispitele nu sunt niciodata peste puterile omului,dar in ispite ne este incercata rabdarea si credinta.E posibil ca greutatile sa iti vina de la pacatele tale,sau sa vina de la parinti. Insa tot ce face Dumnezeu este spre binele omului,dar noi cu judecatile noastre nu vedem acest lucru. Tuturor crestinilor le este greu,toti au o cruce de dus,mai mare sau mai mica. Gandeste-te la primii 300 de ani,cand erau nevoiti sa se ascunda ca sa poata sa se roage,si cum erau prinsi si torturati si ucisi!Oare nu-i iubea Dumnezeu? Dimpotriva,ei sunt printre cei mai mari sfinti ai crestinilor... Gandeste-te la cei care au murit in inchisori,in timpul comunismului,fara nici o vina!Insa acum stralucesc in cer,ca nu au lepadat credinta,indiferent de greutatile pe care le-au intampinat. Cauta sa te intaresti in credinta,sa ai rabdare,si vei vedea ca vei trece greutatile mai usor. Cine are nadejde in Dumnezeu nu deznadajduieste.Stii cuvintele care i-au fost adresate Sfantului Siluan de catre Dumnezeu: Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui! Deci sfatul meu este sa te tii aproape de Biserica,sa te intaresti in credinta si sa nu denadajduiesti! |
Credinta este cel mai pretios dar care ne-a fost dat, impreuna cu dragostea si nadejdea. E cea care ne da biruinta asupra acestei lumi. Pentru ca putem invinge orice ispita numai daca avem credinta ca dincolo de lupta noastra este o biruinta si o rasplata.
Pe de alta parte, credinta transcende sentimentele. Orice ai simti si oricate ti s-ar parea la un moment dat, trebuie sa stii ca sentimentele tale nu sunt stapane pe viata ta, ci Dumnezeu. Trebuie sa stii ca Dumnezeu e de partea ta si te sustine in incercarile tale, ca este Tatal tau si oricand poti veni la El sa-I ceri ajutor. Ca un Tata bun ce este, se va grabi sa te ajute , numai sa-I ceri asta cu inima plina de incrdere. Si un cuvant de iubire de la Tatal tau: „Nu te teme, căci Eu te-am răscumpărat și te-am chemat pe nume, al Meu ești! Dacă tu vei trece prin ape, Eu sunt cu tine și în valuri tu nu vei fi înecat. Dacă vei trece prin foc, nu vei fi ars și flăcările nu te vor mistui. Că Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Mântuitorul. .... Fiindcă tu ești de preț în ochii Mei și de cinste și te iubesc; voi da neamurile în locul tău și popoarele în locul sufletului tău. Nu te teme, că Eu sunt cu tine! ." [Isaia 43] Doamne ajuta! |
Citat:
Daca omul o ia pe o carare gresita, asta nu se datoreaza lui Dumnezeu, ci libertatii cu care este inzestrat omul. |
My famous last words
M-am tot gandit in ultima vreme la celebrele cuvinte ,,Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 3).Trebuie sa recunosc ca asa ceva este greu de aplicat in ziua de astazi dar oare de ce? Departe de mine gandul de a incepe acum un rechizitoriu la adresa sistemului de invatamint pe stil ,,Bologna"(promit cu alta ocazie)dar dupa cum puteti observa>suntem imbibati cu mesaje subliminale(sau directe)de tipul:,,crezi in tine",,Invinge.Reuseste!",,Depaseste-ti limitele cu orice pret",sau ,,Get Rich or Die Tryin" pe sistemu ,,Think big"(vezi in linkul de mai jos)
http://www.venkatarangan.com/blog/co...dKickAss_2.jpg Intr-o societate consumista un asemenea mesaj social pe stil ,,banzai"este absolut ,,logic" dar oare este si normal?Chiar ne ajuta?Oare ce relevanta mai au acele vorbe?De multe ori ajungem la concluzii precum in articolul de mai jos(citat de pe site) http://www.crestinortodox.ro/credint...let-96416.html __________________________________ Avand in vedere aceste aspecte am intrebat un amic ce crede despre citatul la care meditez(cam pretentios spus)de ceva vreme si mi-a spus asa: ,,Domnul a zis, în limba aramaică, „Ferice de cei săraci în mîndrie, căci a lor este Împărăția Cerurilor”. Banuiesc ca pe acest forum sunt oameni mult mai priceputi decat subsemnatu care sa confirme sau nu cele scrise mai sus. ___________________________________ Sa revin>dupa ce am combinat toate aceste date am cautat un exemplu pentru a ilustra de ce cred ca eu ca acele cuvinte ale Mintuitorului sunt mai actuale ca oricand.Am ales un film(Avocatul Diavolului)si un actor genial(Al Pacino).Veti vedea mai jos 2 linkuri: Cam asa ar arata pledoaria necuratului(convingatoare nu?) http://www.youtube.com/watch?v=RGR4SFOimlk Din pacate noi raspundes(des)cam asa http://www.youtube.com/watch?v=Cv9zX...eature=related Vanity is my favorite sin.Ar trebui sa meditam mai des,mai profund si cat mai sincer la vorbele Mantuitorului pt ca,multi dintre noi,cadem des in aceea capcana in care cazuse si tinarul avocat din film.Multi vor spune,,este fictiune".Yep dar asa cum spunea Denis de Rougemont(parca)>,,Cea mai mare smecherie a diavolului e sa ne convinga ca de fapt el n-ar exista”. O seara placuta |
Necazurile sunt facute pentru a ne intari si curati,pentru a 'ne veni in fire'
Pe moment,poate ele ne pot duce catre deznadejde,catre dezamagire,si chiar ura fata de Dumnezeu. Dar ,se misca ceva in sufletul nostru,sufletul e scos din vegetare,din amorteala,sufera,si doar prin haina suferintei,se intoarce smerit la Dumnezeu. E o minune cum de fapt necazurile si incercarile duc de fapt la 'venirea in sine' a noastra,adeverind cuvantul ca fara suferinta si fara incercare,nu putem fi scosi din inertie. Aceste necazuri ne arata ca,calea vietii nu e cea a placerii si a comoditatii,ci cea a pocaintei ,a chinului si luptei continue cu tine insuti.Si pentru un astfel de om,obisnuit in asprimea de sine,necazurile trebuie sa fie foarte mari ca sa il mai tulbure. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cunosc un tanar care , pe cand era in armata, a vrut sa se sinucida. Disperat de lipsa de sens a vietii sale, singur si fara vreo speranta, si-a pus pusca la gat si a vrut sa se omoare. In momentul acela in fata ochilor i-a aparut o scena :s-a vazut pe sine insusi inconjurat de familie, cu sotie si copii de mana, traind fericit. Aceasta l-a umplut de speranta si i-a dat putere sa traiasca. Acum e un tatic si un sot iubitor, are trei copilasi frumosi si o sotie binecuvantata , sta langa Dmnezeu si isi aminteste mereu cum Dumnezeu i-a salvat viata. |
rectificare
Citat:
|
tine mintea la iad...
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Trebuie sa ne tinem strans de sfanta biserica si de sfintele Taine pentru a ne schimba. Sa dorim cu tot sufletul sa ne schimbam si nu vom mai ajunge sa ne enervam ,sa ne smintim. In nici un caz sa nu ne lepadam de credinta ,de Dumnezeu ci mai mult sa ne smerim si sa alergam la duhovnic. Asemenea momente de slabiciune cand ne maniem sunt un bun prilej sa ne smerim ,sa ne vedem starea de pacatosenie . |
Citat:
De curand a murit o cunostinta cu un grav handicap care timp de 50 de ani s-a chinuit atat ea cat si familia . Am incercat sa patrund sensul vietii acestei fiinte ,de ce s-a chinuit atat ,mai ales ca in ultimii ani a fost si paralizata.Dar cu mintea treaza ,constienta. Mi-am dat seama ca nu are rost ,mintea mea e mult prea limitata. |
Liberul arbitru e pt toata lumea...
Citat:
le ofera sansa asta ; unele familii chiar se armonizeaza dupa parima nastere! ai vazut in Biserica sunt unii copii zambaretzi, cumintzi, linistitzi ,asculta slujba atat de senini si altii care urla din orice de-ti vine s-o iei la fuga! Primii DATORITA iar ceilalti DIN CAUZA parintzilor! Parintzii copiilor cumintzi au respectat randuielile bisericesti in cele 9 luni de sarcina , au fost calmi , veseli , tolerantzi, si mai ales s-au abtinut de la poftele carnale iar parintzii celor obraznici s-au certat , au avut tensiuni in familie , au fost violentzi , si mai ales au fost necontrolatzi si patimashi in intimitate!!! Copilul inregistreaza FIDEL orice stare sufleteasca a mamei...e mama obsedata sexual , ei asa iese si copilul, e tata betziv iese si copilul cu aplecare catre alcool! ...bineinteles ca la fel de importantzi in consolidarea personalitatii copilului sunt si primii "7 ani de acasa" ce vede la parintzi aia face ,caci creierashul lui e ca un burete - absoarbe tot! e mult spus... Apoi noi caram in spate inca de la nastere pacatele strabunilor pana la a 4a generatie si bineinteles bagajul genetic pana la a 4a generatie ...Parintele Cleopa o spune mai frumos si mai detaliat! si de obicei cand iese copilul cu dizabilitati, Dumnezeu ii pedepseste in principal pe parintzi! sa nu-ti faci griji pt copil , el are un loc asigurat in Rai pt ce patimeste aici pe pamant! stai linistita zoridezi , toti am avut momente de ratacire si mai ales deznadejde , esentialul e sa nu ne lepadam niciodata de Credintza Adevarata (care e NUMAI UNA!) si sa ne intoarcem la rugaciunea aceea asiduua! Doamne Ajuta ! |
Eu uneori imi pierd nadejdea din cauza lipsurilor materiale
|
Citat:
Se poate vedea in occident,unde problemele materiale sunt rezolvate,cum s-a pierdut credinta ,iar la popoarele care sufera mai mult,credinta a ramas vie. Sa incercam sa ne intarim credinta,pentru ca in lume necazuri vom avea... |
Nu ma refeream la niste ispite "micute", ci la acele ispite/incercari care ne dau toata viata peste cap si vin gramada, gramada, de parca nu se mai termina. E normal ca un om sa mai aiba greutati in viata, insa atunci cand ii merg toate prost si tin ani de zile mergand din ce in ce mai rau, cu toate ca are o legatura stransa cu biserica, ce poate sa insemne? Ca Dumnezeu predestineaza? Nu Dumnezeu e Cel care creeaza "vase" de cinste si de "necinste"?
De ce unii ajung atei si Dumnezeu nu le da o minune ca sa creada??? Nu e sufletul omului mai important decat un univers intreg? |
Citat:
|
Citat:
In realitate lucrurile stau altfel, Mantuitorul Cristos a desfiintat fara drept de apel credinta prosperitatii, in care toate merg bine, aratand foarte clar ca intre cel care crede si cel care nu crede nu trebuie sa existe diferente la acest nivel. Mantuitorul Insusi a demonstrat in nenumarate randuri ca desi ar fi putut sa traiasca asemenea unui bogat, a ales sa duca o viata de om simplu muncitor. |
Citat:
Totul e sa respectam poruncile si sa facem fapte bune ,sa nu ne departam de Dumnezeu. Nu a zis Hristos :"Veniti cei obositi si impovarati ,ca va voi odihni pe voi"? Multe ,foarte multe necazuri din viata de zi cu zi sunt din cauza noastra. |
Citat:
Sa nu uitam ca dreptul Iov a avut de toate ,dar pentru darnicia lui. Poate unii nu sunt bogati ,credinciosi fiind , pentru ca nu le este de folos ,sau mai mult s-ar pierde . Pe de alta parte ,imi amintesc de primul psalm unde zice "Fericit barbatul care n-a umblat in sfatul necredinciosilor" si " toate cate va face va spori"(am citat din memorie) Poate ca Zoridezi are alte necazuri ,nu neaparat materiale. |
Citat:
Toate cartile care arata urcusul catre Dumnezeu incep cu aceasta: primul pas spre Dumnezeu se face prin indepartarea de lume. |
Citat:
Parintele Cleopa spunea ca pentru unii atunci cand se roaga mintea le este un iarmaroc ,le este gandul la cele lumesti. Nu putem sa ne izolam de lume ,cel mult putem sa nu socializam. Sa nu uitam ca viata in lume cu ispitele ei ne poate ajuta sa vedem in ce fel am sporit in credinta. |
Citat:
Nu mai deznadajdui si nu mai asculta voca celui viclean care vin e sa-ti spune intruna ca esti rea si pacatoasa . Toate aceste incercari vor fi o cununa pentru noi in ziua cea mare a judecatii, daca vom trece prin ele fara sa ne pierdem credinta. Cu cat incercarea e mai mare cu atat mai mare e rasplata noastra si ceea ce nu te doboara te face mai puternic. Cineva zicea odata ca unui crestin nu i se poate intampla nimic rau. E ca un Hopa-Mitica, intotdeauna cade in picioare. Daca-l arunci pe un crestin in apa iese cu un peste in gura. Crestinului nu i se poate intampla nimic rau in esenta, din orice lucru poate scoate ceva bun . "Și știm că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemați după voia Lui" |
Citat:
Ai analizat vreodata comportamentul copilasilor de pana in 7 ani? ai vazut ca fiecare are cate un caracter diferit? Unii sunt mai energici, altii mai timizi, altii mai obraznici, etc. De ce unii pot trece peste greutati mai usor, iar altii mai greu? Voi spuneti ca toti suntem la fel, dar nu e chiar asa. Oricum va multumesc pentru sfaturi, am sa tin cont de ele. Deocamdata sunt intr-o perioada foarte confuza, primesc lovituri din toate partile. Dar poate ca Dumnezeu nu m-a parasit de tot... Si ma iertati daca v-am smintit. |
Citat:
Inainte sa judeci pe cineva, cerceteaza-ti sufletul si asigura-te ca tu insuti nu comiti acel pacat (pentru care vrei sa judeci). Spre exemplu, daca tu atentionezi pe cineva: "Nu te mai imbraca in felul acesta ca arati ca o [ceva], sau nu mai injura ca parca ai fi tigan", asigura-te sa nu ti se potriveasca si tie cuvintele tale de judecata. Problema nu mai este "Sa judec sau sa nu judec". Daca vezi un om ca savarseste un pacat grav, sau ca se degenereaza intr-un hal josnic, fuga repede si trezeste-l la realitate ca sa nu il mai comita. In cazuri de genul acesta ar fi pacat sa taci, caci le prelungesti tarasul mizer. Asadar, ai grija cand judeci, ca nu cumva sa faci dintr-un pacatos unul si mai mare. Dar atunci cand pacatuieste cu voie si in mod nesimtit, atunci aceea nu se mai numeste judecata, ci dreptate. |
Citat:
Sunt muuuulte lucruri pe care nu le stim noi..... |
Exista intr-o rugaciune inchinata Maicii Domnului indemnul :Ajuta-ma Tu, Maica Domnului...cu aproximatie- nu-i lasa pe oameni sa ma ajute- deci sa ne lasam in grija Maicii Domnului, Ea sigur ne va ajuta . Nu mai luati in seama loviturile oamenilor, ele vin din nestiinta, din obisnuinta din invidie, sau uneori din rautate chiar.
|
Citat:
Cand am spus de judecata, ma refeream la cei care ne agreseaza verbal sau chiar fizic. Nu sa-i reprosezi cuiva cum e imbracat sau alte chitibusuri. Ci atunci cand cineva iti tulbura linistea sufleteasca (intentionat si in mod repetat), iar tu, -pe principiul "iubeste-ti aproapele"- te inchistezi in tine, dar nu simti nici o simpatie pentru persoana respectiva, ci mai mult repulsie si dispret. Cum sa simti iubire pentru un om care iti distruge viata si pe care nu-l poti ocoli? |
Citat:
|
Citat:
Despre acest lucru este scris intr-o maniera foarte impresionanta in "Marturii din mlastina disperarii" de Dumitru Bordeianu, unde dupa ce au fost torturati, batuti si infometati anii de zile, credinciosii din inchisori si-au dat seama, fiind in preajma acelor oameni rai atata vreme, ca omul, singur, nu poate da nastere unor fapte rele. Ai au inteles in acel moment ca nu oamenii ii tortura pe ei, ci ei erau doar niste marionete vlaguite ale satanei, care nu au avut puterea, vointa sau intelepciunea sa se opuna vrajmasului nevazut. Asadar, sa tinem minte ca toate gandurile rele sunt trimise de vrajmas si ca pentru a ajunge la stadiul in care sa iti iubesti aproapele ... trebuie munca multa. Toti oamenii sunt pacatosi, noi nu suntem in stare sa stam un minut fara sa pacatuim (vezi: parintele Cleopa), insa nu asta e important. Important este sa incercam noi insine cat mai mult sa tinem aceste ispite sub control. Sa ignori orice stradanie a oamenilor impotriva ta. Te injura, te scuipa, iti insulta familia, te bat, te umilesc, te batjocoresc ... intorci celalalt obraz. Dar daca iti ataca credinta Ortodoxa sau isi bat joc/hulesc pe Domnul sau pe Sfinti, sa le raspunzi pe masura, sa te scoli si sa iti aperi dreapta credinta, fie doar si cu cuvantul. Sa nu cumva sa stai muta daca iti este atacata credinta in tara ta ortodoxa de compatrioti romani! In zilele de astazi noi formam o comunitate crestina de rezistenta. Nu-i mai putem birui pe vrajmasi, caci s-au inmultit peste masura, dar putem sa depunem efort si sa staruim sa aparam Ortodoxia. Sa nu ramanem muti deci, cand cei din jur hulesc cu nesimtire toate cele sfinte. Probabil ca m-am abatut iar de la subiect. Daca te ataca verbal sau fizic din pricina trufiei lor, da-le macar un sfat: "Vedeti sa nu orbiti de tot din cauza mandriei voastre." Incearca celor orbi de mandrie sa le prescrii o pereche de ochelari duhovnicesti pe masura, nici prea slabi sa nu-si faca efectul, nici prea tari sa-i abati si mai mult de la calea cea dreapta. |
Zori de zi, intr-o zi o sa apara soarele si in casa ta, totul este sa ai rabdare, rabdare, rabdare si nu uita cuvintele Sf. Ap. Pavel :Credinta , Nadejdea si Dragostea, dar dintre toate, cea mai mare este Dragostea. Repet cuvintele Parintelui Arsenie Papacioc- "Iubiti mult, iubiti frumos, iubiti rana si pe cel ce v-a facut rana". Pacea , linistea , voiosia de la noi trebuie sa porneasca si se va intoarce inzecit... este doar o chestiune de timp.Vei vedea...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:12:15. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.