![]() |
Iuda a fost predestinat sa-L vanda pe Hristos?
Am scris si eu un comentariu dar nu a aparut. De ce oare?
|
Citat:
In teologia ortodoxa crestina nu exista predestinare absoluta. Doar cultele protestante si neoprotestante sustin predestinare absoluta. Fericitul Augustin este adeptul predestinarii absolute (acesta este unul din motivele principale pentru care in Biserica Ortodoxa el este doar fericit si nu sfant). Dumnezeu prestie dar nu predestineaza (nici o fapta a omului, independent de alegerea libera si de vointa omului). Iuda a ales sa il vanda pe Iisus Hristos pentru bani si din invidie, apoi a facut un alt pacat foarte grav, s-a sinucis. Astfel patima banului a fost unul din motivele principale care l-a impins pe Iuda la vanzarea Mantuitorului. |
Si catolicii resping predestinarea absoluta, dar accepta predestinarea Fecioarei Maria prin dogma Neprihanitei Zamisliri: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...iri-68913.html
Din ce am discutat cu un teolog catolic pe forumul catolic am inteles ca (unii) teologi catolici accepta un fel de predestinare (partiala) din conceptiile Fer. Augustin. |
Iuda, asa cum il percep ...
Iuda a fost constrans de imprejurari sa-L vanda pe Mantuitor. Evident, ca slaba lui credinta l-a impins intr-o astfel de situatie. Este posibil sa fi fost o fire cu instabilitate psihica, ce se framanta intre Dreptatea lui Iisus si cea a fariseilor. Incapabil spiritual sa simta Adevarul si pe Dumnezeu, el ar fi vrut probabil dovezi rationale ca sa se asigure de Dreptate. L-a vandut pe bani, cand putea s-o faca gratuit (de fapt, fariseii i-au cerut doar sa le arate locul unde IL pot gasi pe Iisus in acea noapte - planuisera deja ca cel mai potrivit pentru ei este inainte de Pasti, in perioada crucificarilor, dar Iuda n-a inteles planul).
Gestul final este culmea neputintei de a se smeri. Necuratul l-a cucerit complet, fara ca el sa constientizeze. Atentie, asadar, la ce face cu noi! Doamne, apara-ne cu Lumina Ta ! |
Citat:
|
Citat:
In viziunea ta oricare dintre cei 12 Sfinti Apostoli puta fi "constrans de imprejurari", ceea ce este absurd evident. |
lamurire
Citat:
|
Citat:
E targic ca L-a vandut, dar mai tragic este ca nu s-a indreptat, ca nu a cerut iertare. Daca Iuda ar fi fost ales de Dumnezeu pentru implinirea planului mantuirii, nu l-ar fi lasat pe Iuda sa se spanzure. Un Dumnezeu al celor vii nu poate recomanda sinuciderea ca pe o cale ce duce spre El. Iuda nu a fost ales de Dumnezeu sa-l vanda, dupa cum nu El l-a dus la sinucidere. Daca insusi Dumnezeu l-ar fi dus la sinucidere, sinuciderea ar fi fost laudata de Biserica. |
Citat:
Astfel, Iuda nu are jutificare sau scuza pentru ca L-a vandut pe Iisus (pentru bani). A fost decizia lui libera. Nu l-a impins nimeni, nu l-a fortat nimeni (Doamne fereste sa cugete cineva ca Dumnezeu l-a fortat pe Iuda prin destin sa faca acea fapta). Dumnezeu e dreptul judecator. Nu intentionez sa ma cert cu nimeni ci urmaresc marturisirea corecta a ortodoxiei crestine. Doamne ajuta. Har si pace. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:14:34. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.