![]() |
Treptele Postului:
|
Treptele postului
Vom enumera in continuare treptele postului, adica cele sapte feluri de hrana pentru crestini:
1. Prima treapta a postului este cea a CARNIVORILOR. In aceasta categorie intra persoanele care, in afara zilelor de miercuri, vineri si posturile randuite de Biserica, folosesc in alimentatie si carne. Acest tip de alimentatie incetineste foarte mult progresul la rugaciune. 2. A doua treapta este aceea a LACTO-VEGETARIENILOR, adica a acelora care nu mananca niciodata carne, ci lapte si produse lactate, oua si legume fierte. Aceasta este de obicei viata de obste a calugarilor. 3. A treia treapta a postului este aceea a VEGETARIENILOR, adica a acelora care mananca numai zarzavaturi si legume fierte sau crude. In aceasta treapta a postului ajung de obicei calugarii cei mai ravnitori. De aici incep treptele postului cele mai aspre, pe care pasesc de obicei, cu binecuvantarea duhovnicilor, sihastrii si pustnicii cei mai nevoitori. 4. A patra treapta a postului este aceea a FRUCTIVORILOR, adica a acelora care mananca o data in zi paine si fructe fierte sau crude. Cine a ajuns in aceasta treapta a postului, poate stapani cu usurinta trupul, gandurile si poate spori repede pe calea rugaciunii. 5. A cincea treapta a postului este cea a HRANEI USCATE, la care ajung de obicei pustnicii cei mai ravnitori, care, in aceasta aspra nevointa, mananca numai pesmeti muiati in apa cu sare sau putin otet, o data in zi, cu masura. Astfel se nevoiau sihastrii de pe Valea Nilului. 6. A sasea treapta a postului este MANA DUMNEZEIASCA, la care ajung foarte putini asceti, dupa o indelungata nevointa, intariti fiind cu darul Duhului Sfant. Acestia se indestuleaza numai cu Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie, pe care o primesc o data sau de doua ori pe saptamana, fara a mai gusta altceva, decat putina apa. Ei traiesc pe pamant viata ingereasca, mintea lor fiind rapita in extaz, nu au nevoie de nimic material (hrana, imbracaminte, odihna), fie ca este iarna sau vara nu simt frigul sau caldura, fiind acoperiti cu Harul lui Dumnezeu. http://www.crestinortodox.ro/carti-o...are-80494.html |
Citat:
Prima ascultare la care i-a supus Dumnezeu pe oamenii Adam si Eva a fost ascultarea infranarii (sa se infraneze si sa nu manance din ce i-a oprit). Pe perioada postului inceteaza omul desfranat (in sensul de neinfranare). Un frumos cuvant l-a rostit Parintele Argatu : Pentru diavoli infranarea omului inseamna chin, nereusire, munca ostenitoare, vaiet si plans, cadere din treapta, inversunare si razbunare. Mai cheama alte sapte duhuri rele sa-i ajute ca focul ispitelor si naucirilor sa rapuna infranarea din om. Omul rabdand biciul ispitelor care-i vin prin post, pentru el postul inseamna smerenie. Chiar cu lauda postului cauta sa-l doboare pe om din smerenie (asa numita ispita pozitiva). |
Ekaterina, lipsește o treaptă din enumerarea ta..
Iată ce am găsit pe doxologia.ro - de la părintele Ioanichie Bălan citire : „...Șapte sunt treptele postului, adică sunt șapte feluri de hrană pentru om: a. Carnivorii, care mănâncă carne întotdeauna. Aceștia sunt în treapta cea mai de jos a postului, chiar dacă se înfrânează uneori de la mâncare. Ei nu pot spori niciodată în rugăciune. b. Lacto-vegetarienii, care nu mănâncă niciodată carne, ci numai lapte, brânză, ouă și tot felul de legume fierte. Aceștia sunt în treapta a doua a postului, pe care o țin de obicei călugării din mănăstirile cu viață de obște și foarte rar mirenii. c. Vegetarienii, care mănâncă numai zarzavaturi și legume fierte sau nefierte (crude). Rânduiala aceasta formează treapta a treia a postului și o țin călugării cei mai râvnitori din viețile de obște. De aici încolo încep treptele postului cele mai aspre, pe care pășesc, de obicei, călugării sihaștri și pustnicii cei mai nevoitori. d. Fructiferii, care mănâncă odată pe zi pâine și fructe nefierte, fără a gusta vreodată altfel de hrană. Cine a ajuns la această treaptă a postului, acela poate stăpâni cu ușurință trupul și gândurile și poate spori repede pe calea rugăciunii. e. Cerealierii formează treapta a cincea a postului. La aceastră treaptă ajung călugării, mai ales cei din sihăstrii și pustnicii, care mănâncă odată pe zi numai pâine neagră de cereale și boabe muiate de grâu, porumb, mei, linte, bob, mazăre etc. f. Hrana uscată este a șasea treaptă a postului călugăresc, la care ajung de obicei pustnicii cei mai râvnitori. Cei care petrec în această aspră nevoință mănâncă numai pesmeți de pâine muiați în apă, cu sare sau puțin oțet, odată pe zi și cu măsură. Așa se nevoiau sihaștrii de pe valea Nilului. g. Hrana sau mana dumnezeiască, este ultima și cea mai înaltă treaptă a postului călugăresc, la care ajung foarte puțini dintre asceți, după o îndelungată nevoință, întăriți fiind de darul Sfântului Duh. Aceștia se îndestulează numai cu Prea Curatele Taine, adică cu Trupul și Sângele lui Hristos, pe care le primesc o dată sau de două ori pe săptămână, fără a mai gusta ceva decât numai apă.” (Ieromonah Ioanichie Bălan, Convorbiri duhovnicești, Episcopia Romanului și Hușilor, vol I, 1984, pp. 338-339) |
Totusi,,ortodocsii greci folosesc in post peste sau vietati marine,fara a le integra la "carne".
Sunt considerate acestea "carne"sau nu? O persoana care mananca doar peste este considerata carnivora? Daca pestele nu este considerat carne,atunci ce este ? :) |
Duminica aceasta se lasa sec de carne, astfel incat saptamaa viitoare se mananca orice, inclusiv peste, numai carne nu.
De aici se deduce ca pestele sigur nu este carne :) |
Citat:
Deosebit de interesant. |
Iar fructele de mare (nu peștele) am înțeles că se pot consuma și în postul de după săptămâna brânzei - postul care începe pe 3 Martie. La categoria fructe de mare intră: creveți (shrimp), caracatiță, calamari, scoici.
|
Citat:
O altă explicație - pentru fructele de mare. Se pare că acestea sunt acceptate ca produse de post pentru că nu au coloană vertebrală, unele nu au sânge, și după felul cum se înmulțesc nu se consideră păcat. |
Multumesc inca o data,Mirela si Ana-Maria.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:04:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.