Adriana Cluj |
22.03.2012 20:42:17 |
Citat:
În prealabil postat de myself00
(Post 436332)
bună sera m-ați putea sfătui și pe mine ce tip de pâine se poate consuma în post...!
cele de la savoria fară e-uri și fară conservanți sunt buni aici scrie că conține...făină albă de grâu/făină neagră de grâu/făină de secară/apă/maia pudră de secară/FĂINĂ DE MALȚ din secară/GLUTEN DIN GRÂU/ SIROP DE GLUCOZĂ/făină din soia/ENZIME/ULEI VEGETAL/ drojdie/ sare iodată...!
dacă nu ce pâine tip toast pot consuma în post...!
nu prea mă înțeleg cu franzele etc...!
mă fac să suchit...!
|
fa-ti paine acasa: 1 kg faina alba 000, un pachetel de drojdie (aia ungureasca in ambalaj galben e foarte buna, nu aia turceasca), sare, apa calduta (nu calda), 1/2 lingurita zahar (pt amestecat drojdia), putin ulei de masline, cat iei in mana, 2-3 liguri (sau floarea soarelui, dar cel de masline ii da o aroma deosebita).
Simplu: amesteci drojdia cu zaharul (cu furculita), pana se topeste drojdia, pui apa calduta (nu calda !!!) le torni in faina, faina adusa in casa de o zi, adica sa stea la temperatura camerei, adaugi apa, iti dai seama dupa cum arata aluatul cat trebuie (ăprox 500 ml la 1 kg faina) framanti bine bine, la urma adaugi uleiul, lasi sa dospeasca (maica-mea facea semnul Sfintei Cruci peste covata cand era gata de pus la dospit), o asezi in tavi (2 tavi de cozonac ajung pt 1 kg faina), lasi sa dospeasca inca o data in tavi, incingi cuptorul, bagi tavile, dai focul incet, dupa 30 minute intorci tavile, mai lasi cam 30 minute, si e gata.
O scoti din tavi, o pui in prosop sa stea calda, sa se raceasca incet, pana a doua zi, faci semnul Sfintei Cruci, multumesti lui Dumnezeu, o tai si mananci.
|