10.12.2008, 22:53:00
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
|
|
[SIZE=3]
Citat:
În prealabil postat de vasinec
Tot articolul postat de dvs., in care vreti sa aratati ca doua expresii diferite ca inteles pot fi traduse la fel, este vorbareala. In plus, va contraziceti si cu Sfanta Scriptura. "Daca ar fi pe pamant, nici n-ar mai fi preot"(Evrei 8:4)
|
[/SIZE]
[SIZE=3]Ați citat din epistola către Evrei d-le Vasinec. Dar de ce nu ați dat tot contextul? [/SIZE]
[SIZE=3]Evrei 8.4 “[COLOR=red]Dacă ar fi pe pământ EL, n-ar mai fi nici preot, de vreme ce sunt aceia care aduc darurile potrivit Legii.”[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]
Citat:
Tot articolul postat de dvs., in care vreti sa aratati ca doua expresii diferite ca inteles pot fi traduse la fel, este vorbareala. In plus, va contraziceti si cu Sfanta Scriptura. "Daca ar fi pe pamant, nici n-ar mai fi preot"(Evrei 8:4)
|
[/SIZE]
[SIZE=3]Domnule vasinec dvs știți prea bine că există o mulțime de secte protestante (inclusiv adventiste) care folosesc termenul de preot dat pastorului lor. De ce uneori scoateți voi sectanții versetul acesta din context ca să combateți preoția creștinilor? Acolo sf Pavel le spunea foatre limpede [COLOR=red]EVREILOR că preoția iudaică, preoția Vechiului Testament a trecut. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]Și de ce nu spuneți nimic de versetele pe care le-am dat noi: [/SIZE]
[COLOR=black] [SIZE=3]Fapt.6.5,6 Si a plăcut cuvântul inaintea intregii multimi, si au ales pe Stefan, ... pe Filip, si pe Prohor, si pe Nicanor...[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]Pe care i-au pus inaintea apostolilor, si ei, rugându-se si-au pus mâinile peste ei.[/SIZE][/COLOR]
[SIZE=3][COLOR=black]Demn de remarcat e un lucru aici. Alegerea celor sapte bărbati ca diaconi o face toată comunitatea, dar hirotonia (gr. „heirotonia” sau punerea mâinilor) o săvârsesc numai unii, adică apostolii, desi in comunitatea de crestini existau si oameni mai in vârstă decât apostolii.[/COLOR][/SIZE]
[COLOR=red] [SIZE=3]Tit 1.5. “în fiecare cetate să așezi preoți cum ți-am poruncit eu”[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]La fel si la 1 Tim 4.14:[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]"Nu fi nepăsător fată de harul care este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preotilor". [/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]2 Tim 1.6 “E pricina pentru care te îndemn să reînsuflețești harul care este in tine prin punerea mâinilor mele”[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]Un alt exemplu este:[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]Fapte 14.23. Si hirotonindu-le preoti in fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au incredintat pe ei Domnului in Care crezuseră.[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]varianta greaca a acestui verset: "heirotonesantes de aytois kat ekklesian presbyterois proseyxamenoi meta nesteion parethento aytoys to kyrio eis on pepisteykeisan"[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]Pavel si Barnaba au intemeiat Biserici locale, preotii acestora au fost desemnati direct de către apostoli si hirotoniti prin punerea mâinilor.[/SIZE][/COLOR]
[COLOR=black] [SIZE=3]De ce această taină a hirotonirii preotilor, acest act sacerdotal, este asezat de Pavel alaturi de celelalte mari taine ale crestinismului?[/SIZE][/COLOR]
[SIZE=3][COLOR=black]Evrei 6.2 A invătăturii despre botezuri, [/COLOR][COLOR=red]despre punerea mâinilor[/COLOR][COLOR=black], despre invierea mortilor si despre judecata vesnică. Si aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]Dacă nu există preoție cum susțin sectanții atunci de ce le spune Hristos ucenicilor săi:[/SIZE]
[SIZE=3]Ioan 20.23 „Cărora le veți ierta păcatele vor fi iertate, cărora le veți ține, vor fi ținute ” ???[/SIZE]
[SIZE=3]Dacă nu există preoție la creștini cum spuneți voi sectanții atunci la cine se referea Isaia când a profețit:[/SIZE]
[SIZE=3]Isaia 66.18 “iată voi aduna neamurile și limbile, iar ele vor veni și slava mea o vor vedea…21 Și voi lua dintre ei [COLOR=red]preoți și leviți, [/COLOR][COLOR=black]zice Domnul. Că precum cerul cel nou și pământul cel nou pe care le fac, rămân în fața Mea, așa va rămânea seminția voastră și numele vostru.” ?[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]
Citat:
Asa cum este corect, cuvantul "iereu" a fost tradus diferit de cuvantul "presbyter". Dati-mi va rog o traducere, in afara de a dvs., in care cele doua expresii grecesti sunt traduse la fel.
|
[/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=red] Domnule vasinec în limba română originea cuvantului “preot” provine din termenul biblic presbyterus!!![/COLOR][COLOR=#001320] Cum spui d-ta că s- a tradus greșit!!???? Cum era să o traducă??? Cu aceea de “bătrân”? E clar că nu e vorba de bătrân din punct de vedere biologic!!![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]
Citat:
Ati tradus gresit in mod intentionat. Este caraghioasa explicatia dvs. ca nu exista corespondent in limba romana pentru cele doau expresii. Unii romani au gasit corespondent pentru fiecare expresie traducandu-le exact dupa semnificatia lor in limba originara. Dvs. "nu ati gasit corespondent".
|
[/SIZE]
[SIZE=3]Domnule, dvs ați venit cu niște traduceri protestante și neoprotestante, iar sectanții aceștia combat termenul de preoție. Îl combat și pe acela de episcop și uneori pe acela de diacon. E vorba de o falsificare continuă și premeditată a Cuvântului lui D-zeu în folosul dogmelor lor. Astfel de exemple vreți să ne oferiți?[/SIZE]