View Single Post
Vechi 20.12.2008, 20:20:24
Liana-Dorothea Liana-Dorothea is offline
Junior Member

Data īnregistrćrii: 22.01.2007
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Cred ca "botez in monahism" este o metafora, o figura de stil. Tundere in monahism da, exista, dar sa spui ca tunderea in monahism este tot botez, doar ca nu chiar botez mi se pare o exagerare destul de serioasa. Citeste aici despre Taina Botezului, sa vezi ca nu spune nimic ca ar fi legat si de calugarie: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism17.html
Scuza-mi exagerarea serioasa si figura de stil. uite , ca sa nu ne mai ,,sfadim in cuvinte", o sa-ti dau un extras dintr- lucrare a parintelui Arsenie Boca,in care face si dansul ,,o figura de stil".
De unde a plecat discutia noastra ? Cred ca am si uitat. pai, de la ieromonahul acela care voia sa plece din manastire , ca sa se casatoreasca.
Un parinte ieromonah spunea ca aceasta tundere in monahism ( scuze daca te-a iritat termenul ,,botez") este asemenea dar nu identica botezului unui bebelus sau a unui adult catehumen in crestinism . Si la tunderea in monahism, crestinul primeste un nume nou, ca un ,,nou nascut " ce este in lumea monahala, a celor numiti ingeri in trup si au un nas de botez din randul monahilor. Uite ce spunea p. Arsenie Boca:
<<Aceasta-i cunostinta adevãrului cu noi, cu calea noastrã dupã Duh, cu destinatia noastrã cereascã. Pe acest īnteles luptãtorul primeste nume nou, dupã al unuia dintre sfintii care bine s-au nevoit. De aici īncepīnd, de la darea numelui, monahul e un nou botezat, care īsi īntelege personal Botezul. Aceasta nu e repetarea primului Botez, ci īnnoirea lui. Viata lui viitoare, desi continuatã pe pãmīnt, va avea sã fie o slavã a Sfintei Treimi. Īntreaga Sfīntã Treime īsi face sãlas īntr-un ales. Chematii sunt multi, dar vin numai cīte unii care se aleg. (...)>>
(C A R T I • Trepte spre vietuirea īn monahism • Fragmente
Pãrintele Arsenie Boca
TREPTE SPRE VIETUIREA ĪN MONAHISM)
Nu tin neaparat sa avem aceleasi pareri si nici sa am eu dreptate cu orice pret. De fapt, nefiind eu calugarita, nu ma mai amestec.
Reply With Quote