Psalm 129 & 130
TÎLCUIREA PSALMULUI 129 Cîntarea treptelor. Rugăciunea aceasta o aduce lui Dumnezeu ceata drepților. Și mărturisește însăși înainte-cuvîntarea Psalmului:
Dintru adîncuri am strigat către Tine, Doamne!
În loc de: Din însuși străfundul inimii trimit (și izbucnesc) în sus rugăciunea. Pentru că dumnezeiasca Scripturăîi prihănește pe cei ce folosesc și mișcă numai buzele, cum zice către Dumnezeul tuturor Proorocul Ieremia: „Aproape ești Tu, Doamne, de ruga lor, și departe de rărunchii lor!”; și cum îi prihănește pe Iudei Însuși Dumnezeu, zicînd prin Isaia Proorocul: „Norodul acesta cu buzele Mă cinstește, iar cu inima departe stă de Mine.” Iar acum, cei ce se roagă dintru adîncul inimii trimit în sus rugăciunea:
2 Doamne, auzi glasul meu, fie urechile Tale luînd aminte la glasul cererii mele!
Și, grăind cuvintele acestea omenește, știe că Dumnezeu este fără de trup, pentru că a numit lucrarea auzitoare și văzătoare: că ochii noștri au puterea văzătoare, iar urechilor li s-a încredințat lucrarea auzitoare, iar Dumnezeu vede cu aceeași putere cu care și aude, și aude cu aceeași putere cu care și vede.
3 De vei căuta la fărădelegi, Doamne
Ceata drepților roagă pe Dumnezeu să nu măsoare pedepsele cu păcatele. Așa, și Fericitul Anania și cei împreună cu el au pus nelegiuirile norodului împrejurul feței lor.[COLOR=#800080][1][/COLOR]
Doamne, cine va suferi?
Că, dacă vei ține cumpenele osîndei după dreptate, cine va fi vrednic să sufere hotărîrea scoasă de aceasta? Că ar fi nevoie ca toți să pătimească pieirea.
Că la Tine este milostivirea.
Ai iubirea de oameni înjugată cu dreptatea și ai fire să o folosești mai mult pe aceasta decît pe aceea.
4 Pentru numele Tău Te-am așteptat, Doamne! Așteptat-a sufletul meu spre cuvîntul Tău.
În loc de „numele”, Achila și Teodotion au tălmăcit: „frica”, iar Simmah: „legea”. Și toate acestea arată înțelesul graiului, că zice: Știind bunătatea Ta, căci folosești mila ca pe o lege, nu mă deznădăjduiesc de cele mai bune nădejdi, așteptînd făgăduința bunătăților. Că „cuvînt” a numit aici făgăduința, iar Dumnezeu a făgăduit iubire de oameni celor ce se pocăiesc.
5 Nădăjduit-a sufletul meu spre Domnul din straja dimineții pînă în noapte.
În loc de: „peste toată ziua”, că straja de dimineață este ceasul cel mai de pe urmă al nopții, că ultimii străjeri pînă la vremea aceea străjuiesc.
6 Din straja dimineții să nădăjduiască Israil spre Domnul!
Nu se îndestulează drepții să aibă numai ei singuri bogăția nădejdii spre Dumnezeu, ci îi îndeamnă spre asemenea avuție și pe alții, pe toți, arătîndu-le cîștigul ce răsare de aici:
7 Că la Domnul este mila, și multă izbăvire la Dînsul,
Că Stăpînul este iubitor de îndurări și iubitor de oameni și le dă mîntuire celor ce se căiesc.
8 și El va izbăvi pe Israil de toate fărădelegile lui.
Cuvîntul acesta are acea proorocie pentru Stăpînul care zice: „El este Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii.” Așa a zis și dumnezeiescul Gavriil către Sfînta Fecioară: „Vei naște Fiu, și vei chema numele Lui Iisus, că El va mîntui norodul Său de păcatele lui.”
TÎLCUIREA PSALMULUI 130 Cîntarea treptelor. Proorocescul cuvînt ne învață smerita cugetare și aduce în mijloc fața[COLOR=#800080][2][/COLOR]îndrăgitorilor acesteia, ce se roagă și Îl înduplecă pe Dumnezeu:
Doamne, nu s-a înălțat inima mea,
Înălțarea inimii îi vatămă nu numai pe păgîni, ci și pe Sfinți. Și ne învață Istoria Paralipomenilorpentru bine-credinciosul împărat Iezechia, zicînd: „S-a smerit dintru înălțimea inimii lui.” Pentru aceasta îi sfătuiește și Domnul pe sfințiții Săi ucenici, zicînd: „Tot cel ce se smerește pe sine înălța-se-va, și cel ce se înalță pe sine smeri-se-va.”
nici nu s-au înălțat ochii mei,
Osebirea celor trufași este să-și ridice sprîncenele, și să umfle bucile obrajilor și să-i defaime pe toți. Iar cei izbăviți de patima aceasta nu învață aceasta pe Judecătorul ca pe unul ce nu ar ști, ci Îl cheamă spre mărturie ca pe Cel ce știe.
nici n-am umblat întru cele mari,
Simmah a tălmăcit: „întru vrednicii”, iar Achila: „întru măriri”.
nici întru cele mai minunate decît mine.
Iar Simmah: „nici întru cei ce covîrșesc mai multe decît mine”, în loc de: Pe sine-mi mă măsuram, și nu le-am făcut pe cele ce covîrșeau vrednicia mea.
2 De nu m-am smerit cu gîndul precum cel înțărcat spre maica lui, ci am înălțat sufletul meu, așa vei răsplăti spre sufletul meu!
Iar Simmah, așa: „De nu m-am făcut deopotrivă și de nu am asemănat sufletul meu celui înțărcat către maica lui, așa se va răsplăti sufletului meu.” Zice: De nu m-am temut de Tine și nu m-am supus pe sine-mi Ție asemenea pruncului celui acum înțărcat de la țîță și care se teme de maica sa, ci am avut minte înaltă, mă rog să dobîndesc aceeași răsplătire.
3 Nădăjduiască Israil spre Domnul de acum și pînă în veac!
Proorocescul cuvînt a arătat pentru care pricină a povestit isprăvile: că nu povestesc a loru-și faptă bună lăudîndu-se, ci deșteptîndu-i și ridicîndu-i către aceeași rîvnă pe alții. Pentru aceea, au rugat tot Israilul să se țină de aceeași nădejde, și să o aibă pe aceasta totdeauna și să adune roadele ce răsar dintru dînsa.
[COLOR=#800080][1][/COLOR]Vezi la Daniil, capitolul 9.
[COLOR=#800080][2][/COLOR]Cum am tot zis: „persoana”.
|