Talcuirea evangheliilor de peste an (57)
[SIZE=3]50[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica lăsatului de carne[/SIZE]
[SIZE=3](Matei 25, 31-46)[/SIZE]
31. Iar când va veni fiul omenesc întru mărirea sa, și toți sfinții îngeri cu dânsul, atunci va ședea pe scaunul măririi sale. 32. Și se vor aduna înaintea lui toate neamurile, și va despărți pe ei unul de către altul, cum desparte păstorul oile din capre. 33. Și va pune oile de-a dreapta sa, iar caprele de-a stânga. 34. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta lui, veniți binecuvântați părintelui meu, moșteniți Împărăția, care este gătită, vouă de la întemeierea lumii. 35. Că am flămânzit, și mi-ați dat de am mâncat, însetoșat-am și mi-ați dat de am băut, străin am fost, și m-ați primit. 36. Gol, și m-ați îmbrăcat, bolnav am fost și m-ați cercetat pe mine, în temniță am fost, și ați venit la mine. 37. Atunci voi răspunde lui drepții zicând: Doamne, când te-am văzut flămând, și te-am hrănit; sau însetat, și ți-am dat de ai băut. 38. Sau când te-am văzut străin, și te-am primit; sau gol și te-am îmbrăcat. 39. Sau când te-am văzut bolnav, sau în temniță și am venit la tine. 40. Și răspunzând Împăratul, va zice lor: adevăr zic vouă, încât ați făcut unuia dintre acești frați mai mici ai mei, mie ați făcut. 41. Atunci va zice și celor de-a stânga lui, duceți-vă de la mine blestemaților în focul de veci, care este gătit diavolilor și îngerilor lui. 42. Că am flămânzit, și nu mi-ați dat să mănânc, însetoșat-am, și nu mi-ați dat să beau. 43. Străin am fost, și nu m-ați îmbrăcat, bolnav și în temniță și nu m-ați cercetat. 44. Atunci vor răspunde lui și ei, zicând: Doamne, când te-am văzut flămând, sau însetat, un străin, sau gol, sau în temniță, și nu am slujit ție? 45. Atunci va răspunde lor zicând: adevăr zic vouă, încât nu ați făcut unuia din acești mai mici, nici mie nu ați făcut. 46. Și vor merge aceștia în munca de veci, iar drepții în viața de veci.
Judecata de pe urmă
1. Întocmai cum la Ioan cap. 5, de la Învierea parțială Mântuitorul trece la învierea generală, servind cea dintâi ca garanție pentru a doua, așa și aici, de la judecata parțială (25, 14-30, tratată în cap. 32 – Duminica a XVI-a după Rusalii) trece la Judecata generală – Judecata parțială servindu-I mai mult ca o introducere ori ca o pregătire pentru cea generală.
Despre a doua Sa venire vorbește Mântuitorul Hristos de repetiție ori (ex. Matei 16, 27; 24, 30 ș.a.). Aici însă, la sfârșitul activității Sale, simte trebuință să completeze această învățătură luminându-o printr-un admirabil tablou, pe cât de simplu, pe atât de măreț, pe atât de la înțelesul și al celui mai naiv și mai mărginit.
2. Mântuitorul se asemănase El Însuși cu un bun păstor, care-și pune viața pentru scăparea oilor de atacul lupilor (Ioan 10, 11). Aceasta Îl îndreptățește să fie și Judecător (Ioan 5, 28).
Blândețea și sacrificiul de sine al păstorului alături cu severitatea și cu dreptatea nepărtinitoare a judecătorului sunt combinate de Mântuitorul ca motive ale grandioasei scene de la ultima judecată.
Întrunirea omenirii în jurul Său la ultima Judecată, o aseamănă cu o turmă în jurul păstorului ei. Și, cum păstorul alege oile cele blânde și inofensive din caprele cele neastâmpărate și rău nărăvite, așa are să aleagă El, actualul Păstor și viitorul Judecător pe cei buni din cei răi.
În calitatea Sa de Învățător și Mântuitor, El a venit blând și smerit, în cea mai mare sărăcie. Născut, nu în locuință omenească, oricât de sărăcăcioasă ar fi fost ea, ci într-o peșteră, în care se ocroteau dobitoacele în vreme de furtuni. La nașterea Sa, El n-are așternut, nici măcar ca cel mai sărac din fiii oamenilor: se naște în ieslele dobitoacelor, servindu-i ca așternut restul de nutreț, pe care vitele nu-l putuseră roade. În viața Sa Mântuitorul este așa de sărman, încât cu El sunt de invidiat vulpile și păsările, căci, constată El Însuși: „Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi, iar Fiul Omului nu are nici unde să-Și plece capul“ (Matei 8, 20). El este, în cel mai strâns înțeles al cuvântului sărac, blând și smerit. El, care putea să Se nască într-un palat, în mătăsuri, a preferat să se nască și să viețuiască în extrema sărăcie, ca în această sărăcie să lucreze, și pe cei ce erau cuprinși de ea, materialicește și moralicește, să-i ajute, să-i scape (Matei 11, 28-29). El s-a smerit până la cel mai jos grad de umilire, ca, de aci începând, să ridice pe cei umiliți: „a îngenunchiat, ca să ridice oaia cea pierdută, să o pună pe umerii Săi și să o mântuiască“.
Această umilire uimitoare are drept consecință înălțarea Sa. De aceea: acum după ce Și-a împlinit misiunea de Învățător și în parte și de Păstor și e pe pragul completării misiunii de Păstor și a împlinirii celei de Mântuitor, – acum este la locul său să le anunțe celor pentru care a venit, pentru care S-a jertfit, că la a doua Sa venire, ca Judecător, nu va mai veni umilit și sărman, ci în cea mai înaltă strălucire și mărire, precum mintea omenească nici nu poate să-și închipuiască: pe norii cerului, anunțat de glasul Arhanghelului și de trâmbița lui Dumnezeu (I Tesaloniceni 4, 16) și însoțit de toți sfinții îngeri – ca Împărat ceresc!
Cum „se vor aduna înaintea lui toate limbile“ (vs. 32) ne spune Apostolul Pavel „după cuvântul Domnului“, că morții se vor scula nestricați, și cei vii se vor schimba într-o clipire a ochiului (I Corinteni 15, 52; I Tesaloniceni 4, 15-16) și așa vor sta înaintea Judecătorului, toți egali, fără considerare la rangurile sau pozițiile sociale, pe care le-au avut în viață.
Motivul sentinței vor fi faptele noastre către aproapele.
Orice faci unui copil, bine ori rău, se răsfrânge asupra tatălui copilului. Tatăl copilului îți consideră fapta ca și cum lui însuși i-ai fi făcut-o: îți este recunoscător, dacă i-ai făcut bine copilului său, și îți cere socoteală dacă i-ai făcut rău.
Dumnezeu încă este tată. Toți oamenii sunt fiii Săi. Și, deci, aceea ce facem noi oamenilor, fiilor lui Dumnezeu, lui Dumnezeu Însuși Îi facem. De aceea aduce Mântuitorul, ca motiv al recompensei și al pedepsei, faptele noastre pentru sau contra fraților noștri, fapte, care toate își au motivul în iubire.
Aceia, care au practicat iubirea, vor fi răsplătiți cu viață veșnică; cei care n-au practicat-o, vor fi pedepsiți cu osândă veșnică.
3. Gândindu-ne serios la înfricoșata judecată și la înspăimântătoarele ei urmări, ne va fi peste putință să nu ne zguduim în toată ființa noastră și să nu căutăm toate chipurile, ca să împlinim cu sfințenie datoriile, pe care sfânta Biserică ni le impune în: faptele milei celei trupești și în faptele milei celei sufletești.
Dacă gândul la judecata de pe urmă este zguduitor pentru fiecare om particular, cu cât mai zguduitor trebuie să fie el pentru un preot, care își dă seama de poziția și de răspunderea sa. Preotul știe ca înaintea Judecătorului nu va sta singur, ca om, ci ca preot, ca conducător, în mijlocul acelora, pe care el i-a condus la bine ori la rău. Faptele lui vor vorbi prin păstoriții lui, a căror poziție de-a dreapta ori de-a stânga Judecătorului, îl va aduce și pe el necondiționat între cei buni, ori între cei răi. Între cei răi, ca culpabil pentru multele rele ale celor mulți, pe care el i-a condus prin exemplul său, ori din neglijență i-a lăsat să meargă la rele – ca sluga cea rea mai mult va fi certat, mai grea pedeapsă va lua.
Singură această împrejurare trebuie să facă pe fiecare preot să se cutremure și să-l cuprindă sudori reci, gândindu-se la misiunea și răspunderea sa, și să-și încordeze toate puterile, ca păstoriții săi să nu facă fapte împotriva milei trupești și sufletești. În aceasta va izbuti cu siguranță, dacă cuvântul său de învățătură și de îndemnare va fi însoțit și susținut de faptele sale.
|