Citat:
În prealabil postat de Iustin32
[COLOR=maroon][/COLOR][COLOR=maroon]Daca, insa, un astfel de vinovat se caieste din adancul inimii si, hotarat sa nu mai pacatuiasca, cere indurarea lui Dumnezeu, atunci, prin Sfanta Taina a Pocaintei, el va putea primi iertare, caci nu este pacat, oricat de greu ar fi el, care sa covarseasca bunatatea si dragostea de oameni a lui Dumnezeu. [/COLOR]
[COLOR=maroon]Sfantul Apostol Petru s-a lepadat de trei ori de Mantuitorul, dar, pocaindu-se, recunoscandu-si pacatul si hotarandu-se sa asculte de Mantuitorul pana la moarte, a fost iertat si reasezat in cinstea de Apostol (Ioan 21, 15-19). [/COLOR]
|
Puneti intrebarea rautacioasa "cu ne vom pocai noi fara spovedanie". Chiar dvs. ati aratat ce inseamna pocainta. Inseamna sa-ti recunosti pacatele in fata lui Dumnezeu, sa-ti ceri iertare si sa doresti din toata inima sa-ti schimbi viata facand voia Domnului. De altfel, in textul original grecesc, pocainta inseamna "schimbarea mintii" (methanoia, metha=schimbare; noia=minte, nu stiu cat de corect am scris).
Pocainta este o problema intre tine si Dumnezeu. Avem exemplul apostolului Petru, sau al talharului de pe cruce, sau al vamesului pocait, etc.
Spovedania este o inventie slavona (dupa cum suna si termenul), in care este nevoie numaidecat de o persoana din cadrul clerului.
Eu, personal, cunosc un singur Preot caruia ii marturisesc pacatele, si care are puterea de a mijloci la Tatal pentru iertarea mea si poate sa ma intareasca sa nu mai pacatuiesc.
"Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Iisus Hristos."(1 Timotei 2:5).
P.S. Marturisirea pacatelor, unii altora, sau rugaciunile de mijlocire ale credinciosilor pentru semenii lor, nu argumenteaza spovedania. Tine de modul de vietuire crestina si impreuna simtire cu semenii nostri (lucru placut lui Dumnezeu).