În prealabil postat de windorin
Cred ca nu exista suflet crestin fara nostalgia monahismului, oricat de firava ar fi prezenta acestuia in el. Tot crestinul isi doreste sa-l iubeasca mai mult si mai mult pe Dumnezeu, sa intre cu El intr-o comuniune din ce in ce mai adanca. Dar "nu toti sunt calugari, nu toti sunt preoti, nu toti invatatori", parafrazand pe Apostolul Pavel.
Sa nu uitam de monahismul interiorizat. Nimic nu ne impiedica sa iubim, in lume fiind. Sfantul Ioan Gura de Aur era in mijlocul Constantinopolului, si atatia multi alti sfinti. Sa ne amintim si de seria de sfinti casatoriti, din lume.
Diavolul profita de orice gand si miscare a sufletului pentru a tulbura si intrista pe om, mai ales pe cel ravnitor de cele sfinte. Monahismul poate fi una dintre cele mai mari ispite, pentru unii dintre noi. Sa pastram o stransa legatura cu duhovnicul, pentru a-l lasa pe acela sa vada de suntem de manastire sau nu. In cele din urma, tot noi vom hotara, sau inima noastra.
Monahismul, vot personal sau harisma. In ultimele zile am tot gasit temeiuri pentru faptul ca acesta este o harisma, data de Dumnezeu celor cu inima fierbinte de dragoste pentru lume, pentru om si pentru Dumnezeu.
Eram la Manastirea Sihastria. Am mers in cimitir si am vazut o maicuta, era sora Maria. Avea atata pace si liniste, incat am indraznit sa merg sa iau cuvant. In acea perioada aveam o mare intrebare (aparent prosteasca, dar pe atunci tulburatoare) "se mai poate mantui omul in lume?". In momentul in care am ajuns langa ea, mi-a zis direct. "Sa nu crezi ca trebuie sa intre omul in manastire ca sa se mantuiasca. Omul trebuie sa faca rugaciune acolo unde l-a pus Dumnezeu, pentru a sfinti acel loc cu rugaciunea sa. Si sa stea acolo, pana ce Domnul il va binecuvanta in inima sa. Toata natura sufera si are nevoie de rugaciune." Batrana avea in jur de 80 de ani. In punga de langa ea se aflau Filocalii, iar un parinte mi-a spus apoi.. "este ucenica Parintelui Paisie Olaru". Cuvantul ei mi-a ramas in minte.
Sa iubim mai intai pe toti oamenii, apoi sa ravnim la mai mult.
Pace, bucurie si iertare.
|