92. Năzbâtii teologice
92. Năzbâtii teologice (partea a II-a)
Concluzia? Probabil că Vsovi nu știe istoria “fenomenului” și se îmbată cu apă rece. Pentru documentare ne-am gândit că ar fi util să-i punem la dispoziție fragmente din documentele vremii care artată că:
1. Noul Ierusalim nu este o biserică ortodoxă autentică, nu “ține” de B.O.R., ci este un surogat de biserică. Ideologia acesteia se bazează pe o filozofie sectară, este marcată de un puternic fundamentalism pseudo-ortodox și are accente dușmănoase la adresa B.O.R;
2. Arhiereul Irineu, departe de a gira cu numele său năzbâtiile teologice de la Pucioasa, s-a desolidarizat încă din anul 1993 de pucioși, după ce s-a lămurit singur că a fost înșelat și că “mișcarea” autointitulată “Noul Ierusalim” are derapaje grave de la Ortodoxie.
Transcriem în continuare câteva fragmente din aceste documente. O cercetare integrală este posibilă prin răsfoirea documentelor vremii.
[COLOR=blue]Lucrările Sfântului Sinod al B.O.R.[/COLOR]
[COLOR=blue](19-23 ianuarie 1993)[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR][COLOR=blue](extras)[/COLOR]
[COLOR=blue]Temei nr. 110,294/1993 – Referat privind fenomenul religios de la Glodeni – Pucioasa, jud. Dâmbovița.[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue]……………………………………………[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue]Și această problemă a suscitat foarte multe discuții, în diverse momente ale actualei ședințe a Sfântului Sinod, dat fiind faptul că de existența și desfășurarea acestui “fenomen” este legat și numele unui ierarh, membru al Sfântului Sinod, P.S. Episcop Irineu Bistrițeanul, vicarul Sfintei Arhiepiscopii a Clujului.[/COLOR]
[COLOR=blue]În urma amplelor discuții purtate, a prezentării unei declarații a P.S. Episcop-vicar Irineu Bistrițeanul, ca și a propunerilor făcute, Sfântul Sinod hotărăște:[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue]– Ia act de mărturisirea scrisă a P.S. Irineu Bistrițeanul, prin care se desolidarizează de fenomenul Glodeni-Pucioasa, cere iertare pentru tulburarea pe care a pricinuit-o și făgăduiește să fie credincios comuniunii sinodale și învățăturii de credință.[/COLOR]
[COLOR=blue]– Aprobă înființarea unei comisii speciale care să cerceteze cazul Glodeni – Pucioasa, alcătuită din membrii Comisiei canonică – juridică și pentru disciplină: Vasile al Târgoviștei, Bartolomeu Anania, Dumitru Radu – prodecanul Facultății de Teologie București, Ioan Floca de la Facultatea de Teologie din Sibiu, Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc și preotul paroh al parohiei Glodeni – Pucioasa”.[/COLOR]
[COLOR=blue]– Patriarhia Română va da un comunicat de presă referitor la ceea ce ar putea fi denumit “fenomenul religios de la Glodeni – Pucioasa”.[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=#3366FF]Lucrările Adunării Naționale Bisericești[/COLOR]
[COLOR=#3366FF](20 ianuarie 1993)[/COLOR][COLOR=#3366FF] [/COLOR]
[COLOR=#3366FF] (extras)[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]……………………………………………[/COLOR]
[COLOR=#3366FF] [/COLOR]
[COLOR=#3366FF]…Cazul de la Pucioasa este un fenomen despre care presa a făcut multă vâlvă și față de care Patriarhia Română a luat atitudine, arătând teologic că el este un fenomen străin teologiei noastre. Nu se știe și nu se poate preciza exact ce vrea acel mănunchi de creștini, care își schimbă de la o zi la alta formularea credinței lor.[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]Dureros rămâne însă faptul că de existența acestui fenomen este legat și numele unui ierarh al B.O.R., a cărui atitudine urmează a fi analizată în spiritul sfintelor canoane…. (din depoziția d-lui prof. Alexandru Firescu, Craiova)[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]Adunarea Națională Bisericească hotărăște:[/COLOR]
[COLOR=#3366FF] [/COLOR]
[COLOR=#3366FF]– Ia act de modul de înțelegere și măsurile luate de B.O.R. față de fenomenul religios de la Pucioasa și implicarea P.S. Episcop Irineu Bistrițeanul la acest fenomen neortodox.[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]– Ia act cu satisfacție de repararea adev…[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue]Lucrările Sfântului Sinod al B.O.R.[/COLOR]
[COLOR=blue](6-8 iulie 1993)[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR][COLOR=blue](extras)[/COLOR]
[COLOR=blue]Temei nr. 2594/1993 – Referat privind Documentul de lucru din 27 aprilie 1993 al Comisiei speciale, stabilită de Sfântul Sinod pentru cercetarea cazului Glodeni – Pucioasa.[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue]În urma analizării referatului privind manifestările de la Glodeni – Pucioasa, a discuțiilor purtate și la propunerea Comisiei canonică-juridică și pentru disciplină, Sfântul Sinod hotărăște:[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue]– Întrucât manifestările în cauză, străine Ortodoxiei, au avut loc în cuprinsul Arhiepiscopiei Târgoviștei, urmează ca aceste probleme să fie în atenta supravechere a arhiereului locului care va lua măsurile cele mai potrivite cu putință, pentru integrarea pe făgașul învățăturii ortodox-creștine, tradiționale, a celor în cauză.[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR][COLOR=#3366FF]Vestitorul Ortodoxiei[/COLOR]
[COLOR=#3366FF] (Nr.86, pag.5)[/COLOR]
[COLOR=#3366FF] [/COLOR][COLOR=#3366FF](extras)[/COLOR][COLOR=#3366FF][/COLOR]
[COLOR=#3366FF]Prea Sfințitul Episcop Irineu Bistrițeanul se desolidarizează de fenomenul religios de la Pucioasa:[/COLOR]
[COLOR=#3366FF] [/COLOR]
[COLOR=#3366FF]“ Cu adâncă durere sufletească îmi exprim părerea de rău că m-am implicat în fenomenul religios de la Pucioasa, intrând în altă eparhie și punând temelia unui așezământ cu un hrisov ce nu corespunde întru totul cu rânduielile canonice ale Bisericii dreptmăritoare.[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]Sunt conștient că faptul acesta a scandalizat pe mulți creștini din țară și a mâhnit clerul bisericesc, mai ales după ce presa a prezentat cazul într-o manieră dramatică, ca fiind drept sursă de dezbinare în sânul Bisericii.[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]Declar sincer că nu mă mai amestec în acest fenomen, nu mai fac act de prezență acolo și mă desolidarizez de el.[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]Îmi cer iertare pentru tulburarea pe care am pricinuit-o și făgăduiesc să fiu credincios comuniunii sinodale și învățăturii noastre de credință, așa cum am jurat la hirotonia mea întru arhiereu.”[/COLOR]
[COLOR=#3366FF]București, 21 ianuarie 1993.[/COLOR]
[COLOR=#3366FF] [/COLOR]
[COLOR=olive]Anonymus[/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
[COLOR=blue] [/COLOR]
|