Citat:
În prealabil postat de patinina34
[SIZE=4][COLOR=#ff0000]Canonul 16 Timotei al Alexandriei[/COLOR] spune că dacă, din greșeală, se întâmplă ca preotul să înghită dimineața apă sau altceva, se poate împărtăși, deoarece ceea ce i s-a întâmplat a fost din ispita diavolului și nu i-a anulat ajunarea. De asemenea, a lua medicamente nu întrerupe ajunarea (mai ales diabeticii sau alți bolnavi.[/SIZE]
Este un canon specific ortodox.
Exista in Biblie referire la acest canon? De unde isi are originea?
Ma intereseaza sa dau un raspuns la cinvea, insa nu stiu unde sa ma uit in biblie la referinte, fiind asa de imensa biblia, iar eu o slaba cunoscatoare, desi am citit-o de atitea ori...Ma ierti,Geo, pentru nestiinta, si voi toti ma iertati pentru nestiinta mea.
Daca o persoana este bolnava, atunci trebuie spus inainte de impartasanie? sau este luat ca si regula si deci poti bea apa daca esti diabetic fara sa spui dinainte? Cum se procedeaza corect in acest caz?
Ma poti ajuta Geo?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
|
Trebuie sa avem in vedere din Vechiul Testament, la Iesire, de unde aflam ca levitii si preotii nu intrau in Cortul Sfant mancati! Moise ii oprise prin porunca Dzeiasca! Nici el insusi nu manca cand trebuia sa intre in cort!
Asadar, canonul acesta al Sf.Timotei al Alexandriei se refera cu predilectie asupra PREOTILOR, unitate clericala infiitata de Insusi Mantuitorul cand a suflat asupra lor zicand "Luati Duh Sfant!" si "mergand invatati toate neamurile, botezandu-le...."!
Sf.Liturghie nu mai pastra in vremea Sf.Timotei aceeasi forma de slujire, dar pastra esenta si actele cultice, evident o evolutie a Ei!! Deci "de la cina" Euharistia a ajuns sa fie savarsita dimineata! Si slujirea euharistiei prsupune o anumita pregatire a SLUJITORULUI! adica a Arhiereului si a preotului si a diaconului! Atat TRUPEASCA CAT SI SUFLETEASCA!!!
dimineata inainte de slujire se poate sa bea apa, de sete, deci intentionat daca bea, nu poate sluji! Daca e din neatentie ca si atunci cand te speli pe dinti sa inghiti apa din greseala, NU e bai!
Medicamentele NU impiedica IMPARTASIREA nici a preotului nici a mireanului!!! Ele au anumite ore, si ele nu produc SATURATIE, deci nu pot impiedica ajunarea/nemancarea inainte de Imparatasire!!! Si eu am fost bolnav si inca mai sunt cu plamanii din copilarie, acum is bine, daar au fost momente cand dimineata la 6 trebuia sa iau antibioticele si alte medicamente, si ar fi trebuit sa nu mai impartasesc intr-o duminica ca am luat medicamentele!!!
E bine spus la Sopvedanie Duhovnicului ca sa stie ca ia medicamentele!!!