Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.03.2009, 09:32:32
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patinina34 Vezi mesajul
[SIZE=4][COLOR=#ff0000]Canonul 16 Timotei al Alexandriei[/COLOR] spune că dacă, din greșeală, se întâmplă ca preotul să înghită dimineața apă sau altceva, se poate împărtăși, deoarece ceea ce i s-a întâmplat a fost din ispita diavolului și nu i-a anulat ajunarea. De asemenea, a lua medicamente nu întrerupe ajunarea (mai ales diabeticii sau alți bolnavi.[/SIZE]

Este un canon specific ortodox.

Exista in Biblie referire la acest canon? De unde isi are originea?
Ma intereseaza sa dau un raspuns la cinvea, insa nu stiu unde sa ma uit in biblie la referinte, fiind asa de imensa biblia, iar eu o slaba cunoscatoare, desi am citit-o de atitea ori...Ma ierti,Geo, pentru nestiinta, si voi toti ma iertati pentru nestiinta mea.
Daca o persoana este bolnava, atunci trebuie spus inainte de impartasanie? sau este luat ca si regula si deci poti bea apa daca esti diabetic fara sa spui dinainte? Cum se procedeaza corect in acest caz?

Ma poti ajuta Geo?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Trebuie sa avem in vedere din Vechiul Testament, la Iesire, de unde aflam ca levitii si preotii nu intrau in Cortul Sfant mancati! Moise ii oprise prin porunca Dzeiasca! Nici el insusi nu manca cand trebuia sa intre in cort!
Asadar, canonul acesta al Sf.Timotei al Alexandriei se refera cu predilectie asupra PREOTILOR, unitate clericala infiitata de Insusi Mantuitorul cand a suflat asupra lor zicand "Luati Duh Sfant!" si "mergand invatati toate neamurile, botezandu-le...."!
Sf.Liturghie nu mai pastra in vremea Sf.Timotei aceeasi forma de slujire, dar pastra esenta si actele cultice, evident o evolutie a Ei!! Deci "de la cina" Euharistia a ajuns sa fie savarsita dimineata! Si slujirea euharistiei prsupune o anumita pregatire a SLUJITORULUI! adica a Arhiereului si a preotului si a diaconului! Atat TRUPEASCA CAT SI SUFLETEASCA!!!

dimineata inainte de slujire se poate sa bea apa, de sete, deci intentionat daca bea, nu poate sluji! Daca e din neatentie ca si atunci cand te speli pe dinti sa inghiti apa din greseala, NU e bai!
Medicamentele NU impiedica IMPARTASIREA nici a preotului nici a mireanului!!! Ele au anumite ore, si ele nu produc SATURATIE, deci nu pot impiedica ajunarea/nemancarea inainte de Imparatasire!!! Si eu am fost bolnav si inca mai sunt cu plamanii din copilarie, acum is bine, daar au fost momente cand dimineata la 6 trebuia sa iau antibioticele si alte medicamente, si ar fi trebuit sa nu mai impartasesc intr-o duminica ca am luat medicamentele!!!
E bine spus la Sopvedanie Duhovnicului ca sa stie ca ia medicamentele!!!
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 01:03:19
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Multumesc, Geo, este ceea ce voiam sa stiu.
Sotul este diabetic, dupa insulina injectabila, el are gura uscata, trebuie sa bea apa tot timpul.
Seara se face longlasting, ceea ce inseamna toata noaptea sete, mare sete, pentru un diabetic e normal.
Ma intrebam, daca poate sau nu sa bea apa. Daca nu bea apa, atunci creste zaharul, si din nou o injectie........
Asta i-ar distruge intr-un timp prea rapid rinichii.
Vechi 12.03.2009, 16:56:10
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patinina34 Vezi mesajul
Multumesc, Geo, este ceea ce voiam sa stiu.
Sotul este diabetic, dupa insulina injectabila, el are gura uscata, trebuie sa bea apa tot timpul.
Seara se face longlasting, ceea ce inseamna toata noaptea sete, mare sete, pentru un diabetic e normal.
Ma intrebam, daca poate sau nu sa bea apa. Daca nu bea apa, atunci creste zaharul, si din nou o injectie........
Asta i-ar distruge intr-un timp prea rapid rinichii.
Doamne fereste cum sa nu bea apa??? fereasca Dumnezeu de nebunii!!! Lasa sa bea chiar de se impartaseste in ziua aia!!! Fiti binecuvantati!!!
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 17:42:48
CorydinCorint CorydinCorint is offline
Banned

Data înregistrării: 10.03.2009
Implicit

[COLOR="SeaGreen"][SIZE="3"]Si eu va doresc foarte multa fericire.[/SIZE][/COLOR]
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Principiul dublului efect Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 22 12.05.2010 14:26:26
Drept la impartasanie! Lucian_craciunescu Impartasania (Taina Euharistiei) 10 11.05.2010 11:10:18
Adulterul - motiv cu temei biblic si canonic pentru divort NTatiana Intrebari utilizatori 35 23.04.2010 13:11:30
conferinta la fac. de drept linistea Stiri, actualitati, anunturi 4 03.11.2009 14:58:23
despre principiul fundamental isihast Despre Biserica Ortodoxa in general 2 11.10.2008 00:06:22