Citat:
În prealabil postat de emanuel2007
fratele meu , frica de moarte e o patima atat de generala , incat cei mai multi oameni cred ca nici nu e patima ; insa in realitate este o patima radacina , din care izvorasc toate celelalte patimi ; patimi generale mai sunt si : iubirea de sine , mandria etc si acestea ni se pare noua ca le cunoastem bine sau ca le vedem cu adevarat bine in sufletele noastre ; in realitatea noi vedem numai o mica parte din aceste patimi , felul cum ni se prezinta noua , ele lucrand in voie in adancul sufletelor noastre fara ca noi sa le putem observa lucrarea , din cauza intunericului in care stam ...
dar , patima fricii de moarte e o patima radacina ; cine scapa de frica de moarte ajunge la nepatimire ; asta a scris-o undeva par sofronie , ucenicul sf siluan ...
|
Trebuie să te contrazic: sursa tuturor patimilor este mândria. E patimă care e prima care te cuprinde și de care te scapi cel mai greu iar toată lupta noastră în viața asta e împotriva mândriei. De ce ți-e frică de moarte? Că ai prea mare încredere în sine și nu te lași în voia lui Dumnezeu iar încrederea în sine e o fiică a mândriei. Vezi cum am ajuns de la frica de moarte la mândrie? Și e o diferență dintre frica de moarte de care spui tu și cea a Sfinților Părinți care se referă la frica de judecată. Nu confunda termenii!