Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha
Frumoase cuvinte, Jenica; stii cat te pretuiesc si de aceea iti voi raspunde:
Pentru ca nu mai suport sa o vad ca vorbeste atat de urat despre manastiri si ordinea de acolo. Simt ca denigrand manastirile da si in Duhovnicii la care alergam cand ne e greu; si pe ei ii ponegreste, caci multi dintre acestia sunt Arhimadriti, deci cei, care raspund de cele ale manastirii; de ei depinde tunderea in monahism a "tinerilor de varsta intre 13-18 si horotonia acestora la 18 ani" (citat ory).
Asa este, sa nu judecam, dar nu putem fi de acord cu atata tevatura in legatura cu manastirile, despre care ory in mod repetat ne-a vorbit in termeni peiorativi.
Daca tu, sora draga, nu ai nimic impotriva cuvintelor lui ory, nu esti singura, caci i s-au asociat si altii de e forum, unii, de care ma mir foarte, dar eu nu voi asista pasiva de acum inainte la cuvinte jignitoare la adresa celor, care conduc manastirile si care iau hotarari in privinta tunderii in monahism si a hirotonisirii.
Unghiul, prin care a cunoscut ory manastirea e unu inadmis, a povestit ea insasi si de e nevoie voi scoate la suprafata pasajele respective. Am ajuns sa ne batem joc si de cele sfinte? Si mai primeste si aplauze?!?
Eu nu cu ory ca persoana am ceva, ci cu vorbele ei negandite, pe care le asterne la intamplare; iar la interventiile numeroase din alta parte, vine cu afirmatia ca nimeni nu e asa profund ca ea. Halal profunzime!
Cine vrea sa se asocieze afirmatiilor lui ory, nu are decat! Eu, nu, caci mi-ar fi rusine sa dau apoi cu ochii de oamenii sfinti ai manastirilor noastre, duhovnicii nostri.
|
Scuze admin, ..acum ne intoarcem la topic!
Eu sunt doar partial de acord cu ce spui.
Pericolul cel mare pentru credinta insa consta in a folosi politica strutului in cazul neregulilor din minastire.
..si iti explic de ce:
Statistic vorbind, si este cel mai bine asa, adica cu trezvie, s-a observat ca in momentul in care crediciosii cunosc slabiciunile unui ierarh, calugar, staret si aceste slabiciuni omenesti sunt puse in fata tuturor si nu maturate sub covor, oamenii nu se mai dezic de credinta ortodoxa, fugind mancind pamintul, fara sa se uita in urma... ci asa, schiopatind... cu durere in suflet continua sa se lupte pentru credinta lor frecventind in continuare minastirea sau biserica.
Am vazut cu ochii mei o serie de tineri de-a lungul anilor , carora, la fel ca tine mamele le-au vorbit de perfectiune intruchipata a preotului ...si ...in momentul in care acesta a gresit cu ceva, acesti tineri necopti inca la minte, efectiv s-au dezis , si nu pentru o zi , doua, ci NU AU MAI PUS PICIORUL IN BISERICA, JURINDU_SI CA EI NU MAI VOR SA AIBE DE A FACE CU ASA CEVA
(eu aici nu tip, insa nu am posibilitatea sa ingros literele)
De aceea este important sa comunicam, sa ne intarim, cunoscind toate problemele din comunitatea ortodoxa, bune, rele,...asa cum a fost cazul recent al staretului de la M. Bucium...asta este