Vsovi perseverează în a ne băga pe gât un filmuleț în care un monah simplu la vorbă și la port se laudă cum i-a făcut el să tacă pe sectanții care, nitam-nisam, au îndrăznit de l-au făcut pe el “rătăcit”. Dar ce zice acel filmuleț, prin care Vsovi insistă că s-a găsit soluția, oul lui Columb, în cazul nebulos al manipulatorilor pucioși? Iată monologul din acest filmuleț (
http://video.crestinortodox.ro/oCRGW...Sihastria.html) apărut pe net sub titlul “Cuvant de folos - Parinte de la manastirea Sihastria”. (Comentariile intercalate ne aparțin):
[COLOR=blue]“Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din mormânturi, viață dăruindu-le.[/COLOR]
[COLOR=blue] Amin.[/COLOR]
[COLOR=blue]Mergând cu trenul, deodată apare un grup de oameni care vine asupra mea zicându-mi că… sunt…rătăcit, eu. Atuncea, am spus așa: «
Dacă vreți să stăm de vorbă, nu vă supărați, stăm de vorbă, iar dacă vă supărați, nu mai stăm de vorbă. » Atuncea el o deschis cuvântul că nu se supără. Atuncea eu am zis așa: «
Matei, 22 cu…cu 12. ». Și aici spune despre… Sfânta Treime, despre toate virtuțile. N-a avut ce răspunde. [/COLOR]
(Notă: Monahul nostru a avut mare noroc, dând peste niște sectanți proști și îngâmfați. Oamenii aceia, dacă ar fi știut Scripturile, măcar aici ar fi avut ce răspunde. Versetul respectiv nu vorbește nici despre Sfânta Treime, nici despre o singură virtute măcar, necum despre “[COLOR=blue]toate virtuțile[/COLOR]”. Versetul acela este scos dintr-o pildă și este o mustrare care i se aduce celui care a venit la nuntă în haină nepotrivită:
[COLOR=#993300] “Și i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă a tăcut.”(Matei 22:12)[/COLOR]).
[COLOR=blue]La a doua întrebare, i-am pus așa: «
Matei, 17 cu…cu 11»,cum Domnul nostru Iisus Hristos o dat putere lui Sfântul Ilie să îndrepte lucrurile.[/COLOR]
(Notă: Care a fost însă întrebarea? Mister. Dar nici răspunsul nu are congruență cu mesajul biblic. În realitate, lucrurile stau exact pe dos: aici Domnul tocmai desființează mitul despre “[COLOR=blue]Ilie care va veni ca să îndrepte lucrurile[/COLOR]”, arătând că “Ilie a și venit”, dar el nu a fost recunoscut de către cei din vremea lui, căci duhul și puterea lui Ilie au lucrat proorocește în persoana Sfântului Ioan Botezătorul, dar cei spre care el a venit nu l-au cunoscut, ci dimpotrivă, l-au disprețuit și l-au adus la moarte:
[COLOR=#993300]“ Și ucenicii L-au întrebat, zicând: Pentru ce dar zic cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie?[/COLOR]
[COLOR=#993300] Iar El, răspunzând, a zis: Ilie într-adevăr va veni și va așeza la loc toate.[/COLOR]
[COLOR=#993300] Eu însă vă spun vouă că Ilie a și venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el câte au voit; așa și Fiul Omului va pătimi de la ei.[/COLOR]
[COLOR=#993300]Atunci au înțeles ucenicii că Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezătorul.” (Matei, 17, 10-13)[/COLOR]).
[COLOR=blue]Mergem la Apocalips, capitolul 11, versetul 5 și 6 care vorbește despre Sfântul Ilie. Nu a avut ce răspunde.[/COLOR]
(Notă: Și aici sectanții ar fi avut ce răspunde, dacă ar fi cunoscut Biblia. În realitate, nici cartea Apocalipsei nu vorbește pe undeva despre Sfântul Ilie, cum că el ar veni la sfârșitul veacurilor. Vorbește în schimb, în aceste două versete, despre doi prooroci cărora nu li se dă numele:
[COLOR=#993300] “ Aceștia sunt cei doi măslini și cele două sfeșnice care stau înaintea Domnului pământului.[/COLOR]
[COLOR=#993300] Și dacă voiește cineva să-i vatăme, foc iese din gura lor și mistuiește pe vrăjmașii lor; și dacă ar voi cineva să-i vatăme, acela trebuie ucis.[/COLOR]
[COLOR=#993300] Aceștia au putere să închidă cerul, ca ploaia să nu plouă în zilele proorociei lor, și putere au peste ape să le schimbe în sânge și să bată pământul cu orice fel de urgie, ori de câte ori vor voi.”(Apoc.11,4-6)[/COLOR]
Singura analogie dintre cei doi prooroci din Apocalipsă și Sfântul Ilie este aceea că și aceștia au puterea de a închide cerul și de a opri ploia pe pământ, așa cum avea și Ilie pe vremea petrecerii lui pe pământ, dar analogia nu este suficientă pentru a-i identifica pe cei doi (care, totuși, sunt doi!) cu unicul Ilie. Cei doi martori prooroci, cărora nu li se dă numele, vor fi uciși de către fiara care se ridică din adâncuri, dar după trei zile și jumătate vor învia și se vor sui la ceruri.
Partea nostimă este că pucioșii pretind în scrierile lor că nu Ilie, ci liderii lor, manipulatorii carismatici Mihaela și Nicușor, sunt cei doi prooroci, cei doi măslini și cele două sfeșnice despre care vorbește Apocalipsa la versetele 4-6, iar Vsovi ar trebui să știe asta, ca să cunoască pe cine susține el de fapt
).
[COLOR=blue]Atunci, unul din ei o vrut să spună ceva despre
duminică. I-am spus: «
Dacă Domnul nostru Iisus Hristos le-o spus femeilor mironosițe “Bucurați-vă!” duminică dimineața, Matei 28 cu 9, atunci…». Nu a avut ce răspunde.[/COLOR]
(Notă: Evident că n-au mai avut ce răspunde, la o clarificare atât de “rațională” și de “completă” a lucrurilor).[COLOR=blue] Și…dacă n-o mai avut ce răspunde, n-o mai avut, atunci am zis: « Băi, zic, voi aveți aici dovezi clare care … de mântuire. Avem Sfânta Mucenică Filofteia, avem Cuvioasa Parascheva de la Iași, avem Sfântul Ioan de la Suceava, avem Sfîntul Călinic din București acuma o sută și ceva de ani, avem atâtea dovezi care nu pot să spuie în fața Sfintei Treimi că n-a avut dovadă.”[/COLOR]
Cu așa dovezi clare, dar prezentate atât de incoerent, nu-i de mirare că sectanții încă mai au succes la pescuitul de prozeliți. În orice caz, insistența cu care Vsovi îi apără pe pucioși scoțând în față acest filmuleț stupid, nu se justifică prin absolut nimic.