az nu mai am timp ...
maine poate o sa mai scriu ... sau poate mai diseara ...
nu am citit ce ati scris mai sus , da va dau deocamdata doua teme de meditatie :
- in indreptaru de spovedanie scrie ca e pacat de moarte si opritor de la impartasire , deci cine zice ca nu e se pune cu indreptaru de spovedanie si sfintii dupa care a fost alcatuit
- io personal , vorbesc din experienta , cunosc starea prin care omu isi poate opri scurgerile , ma refer la barbati ; stiu cum se face asta ; si odata ce stiu cred ca sunt cel mai in masura sa pot spune daca eset posibil sau nu ; si de asemenea cred ca sunt cel mai in masura sa spun dac pot si femeile sa faca sat sau nu ... nu ele sunt in masura sa judece asta ci eu , chiar daca oi fi barbat ... caci e acelasi lucru si la barbati si la femei ... insa , e o chestie de finete si de a avea o lumina in suflet , o lumina simtita ; daca nu ai aceasta lumina a rugaciunii permanent nu ai cum sa iti opresti scurgerile , e imposibil ... chiar si numai o tulburare de cateva minute si de pierdere a luminii sufletului , iti imprastie energiile mintii si le abate de la inima ; va marturisesc din experienta , ca atunci cand ma tulbur , imediat simt cum incepe sa apara niste calduri in partile de jos , incep sa apara ganduriele de desfranare , si concomitent incepe sa se produca samanta barbateasca ... iaca asa functioneaza sistemu ... daca ai lumina rugaciunii in tine se opreste orice miscare si orice tulburarea sufleteasca sau trupeasca , dar imediat ce te-ai tulburat imedia , in acea secunda si incepe razbou desfranarii , producerii semintei si al caldurilor necurate ... imediata se imprastie si mintea si devine fricoasa si dezorientata ... imediat omul nu mai simte clar si cu putere pe DUmnezeu in inima lui ... eu stiu ce spun , chiar daca vi se pare ciudat , da eu asat traiesc si o zic din experienta nu e fantasma ... pana am dobandit starea atsa am trebut prin ceva ispite si frici demonice , spaime , dar DUmnezeu mi-a dat sa inteleg cum mrege treaba ; hi hi hi ... si acum ma bucur ca am ajuns aici ... ma simt in acord cu sfintii parinti si cu ce au invatat ei , pe deplin , chiar si in chestiile de finete , cum astea cu scurgerile ... si va spun ca e un lucru extraordinar sa poti avea starea asta , e o comuniune cu Dumnezeu , o iubire fata de El ...