Citat:
În prealabil postat de andreicozia
Cred ca din cauza mincarii foarte sarace in minerale si vitamine, mai ales a mincarii ieftine a saracilor multa lume lesina la Slujbe de la statul in picioare, sau daca nu lesina ies des afara pentru citeva minute bune pentru a sta jos pe undeva si a lua aer. Eu opersonal l-am carat pe un tinar care se facuse alb la fata.
Asemenea scene nu ar mai trebui sa existe intr-o lume civilizata. Catolicii cind ne vad se crucesc cum de putem sta 2 ore in picioare.
Oare nu este mai bine sa se introduca bancutele sau scaune permanente pentru a evita plimbareala in sus si in jos? Astfel oamenii vor putea sta jos si asculta toata slujba fara sa mai fuga afara
|
Nu mancarea este de vina, desi si asta este o problema, dar care tine de titlul topicului nu si de continut.
In paranteza fiind am totusi impresia ca oamenii nu cauta sa manince bine desi exista (inca) posibilitatea sa o faca fara costuri prea mari..
In legatura cu statul in picioare, nu cred ca din cauza asta se plimba unii pe afara si inapoi.
Acolo unde merg eu n-am vazut prea des persoane carora sa li se faca rau.
Insa avem probleme, e adevarat, cu atmosfera din biserica. De multe ori aerul este inchis, nu se aeriseste, aerul conditionat nu functioneaza, este prea cald etc.
Cu bancile, exista biserici ortodoxe cu banci ca la catolici (afara) insa cred ca nu este tocmai ok.
Spunea un preot ca din moment ce am venit sa ne intalnim cu Hristos si stam cu fatza spre Sf. Altar unde este Hristos, sa ne intrebam, cum sta Hristos in Sf. Altar? Pe o bancuta, comod, eventual picior peste picior?
Nu, sta pe cruce..
Si noua cred ca nu ni se cere prea mult daca e sa stam 2-3 ore in picioare.
Si mai este ceva, bisericile ortodoxe au strane. Ele ar trebui folosite pentru cei care au neputinte (reale, serioase), eventual sa fie folosite cu randul, frateste.
Din pacate insa, s-a impamantenit un obicei ciudat, acela de a-ti "cumpara" strana.
Unii preoti, ca sa stranga mai multi bani, au "vandut" stranele si asa ne-am trezit cu strane cu nume..
Si nu stau in ele cine are nevoie (neaparat) ci stau cei care au avut bani sa plateasca..
Ceea ce este rusinos, mai ales ca ajung unii oameni (femeile in special) sa se certe de la strane.
Insa cunosc doua Biserici in care preotii au refuzat atat sa ia bani pentru strane cat si sa "inmatriculeze" stranele chiar daca au fost persoane care au donat bani in mod expres pentru ele.
Unul din ei a tinut sa aduca aminte ca in primele comunitati, crestinii aveau toate bunurile in comun, pe care le foloseau frateste, dupa nevoi, si ar fi cazul ca macar frateste sa folosim si stranele asa cum si cei care doneaza o icoana nu saruta doar ei icoana, sau hainele pentru preot nu sunt folosite doar la slujbele care ii privesc strict pe respectivii, etc..