Citat:
În prealabil postat de Litanu
Nicidecum. Am convingerea ca in biserica ortodoxa sunt adevarati traitori ai crestinismului autentic (bazat pe iubirea de Dumnezeu si de oameni).
|
Si eu am aceeasi convingere. :)
Citat:
În prealabil postat de Litanu
Am incercat. Aveam nevoie si de un ajutor consistent. Biserica din care fac parte acum, n-a facut decat sa ma puna fata in fata cu Cuvantul lui Dumnezeu. Mi-am vazut starea in care ma aflam si am vazut si cum ma priveste si ma vrea Dumnezeu. Nu o biserica anume ci Cuvantul lui Dumnezeu schimba omul. De aceea, m-as bucura daca biserica ortodoxa ar pune accentul pe formarea caracterelor, indreptand oamenii catre Sfanta Scriptura.
|
Exact lucrul asta imi place la celelalte confesiuni, chiar si la cea catolica: se pune accentul pe cateheza, se face studiu biblic. La noi, la modul general, nu e asa; insa cine cauta gaseste... Eu am reusit sa gasesc pana acum doua biserici in oras unde se face studiu biblic, unde se practica intalniri cu tinerii intr-o zi si cu ceilalti in alta zi. Si, cand pot, merg si ma folosesc...
Citat:
În prealabil postat de Litanu
Nu sunt deloc de acord cu ideea ca nu exista mantuire in afara bisericii (mai ales cand este specificata o biserica anume). Daca este sa vorbim despre Biserica lui Hristos, aceasta nu se numeste nici ortodoxa, nici catolica, nici adventista, etc. ci este acea Biserica formata din toate sufletele care-L cauta in mod sincer pe Mantuitorul. Cat despre mantuire... "In nimeni altul nu este mantuire; caci nu este sub cer alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti."(Fapte 4:12)
|
Eu sunt de alta parere: adevarul este unul, Hristos este Unul-nascut si Trupul Sau sau este unic. Si cred ca acesta este format din biserica ortodoxa.
Pe de alta parte, lumea e mare si in mod sigur exista mantuire pentru ceilalti oameni care habar nu au de crestinism si de ortodoxie; nu stiu insa ce sa spun despre cei care traiesc intr-o tara ortodoxa si imbratiseaza alte invataturi straine... Doamne ajuta.
Citat:
În prealabil postat de Litanu
Totusi, te rog sa cauti trimiterile din Noul Testament care vorbesc despre liturghie sau spovedanie (nu cred ca este cazul sa ma leg de alte multe slujbe care nu au baza scripturistica). Eu nu am gasit asa ceva. Te-as ruga sa nu faci confuzie intre liturghie si Sfanta Impartasanie sau intre marturisirea pacatelor unii altora si spovedania la preot.
|
"Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă!
Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.
Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi.
[COLOR=Red]Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt;
Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute.[/COLOR]
Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus."
Ioan 20, 19-24
"Și după opt zile, ucenicii Lui erau iarăși înăuntru, și Toma, împreună cu ei. Și a venit Iisus, ușile fiind încuiate, și a stat în mijloc și a zis: Pace vouă!"
Ioan 20, 26
Iata ca Iisus le-a dat apostolilor puterea de a ierta pacatele credinciosilor. Si acestia la randul lor au transmis har special episcopilor si preotilor pana in zilele noastre.
Cat despre marturisirea unii altora, acest lucru se poate practica numai si numai in cazuri cu totul exceptionale si e bine de stiut. Este un exemplu in care demult, pe o corabie lovita de furtuna si sortita scufundarii, erau mai multi crestini. Si acestia, vazand ca vor muri in curand si nefiind acolo vreun preot, si-au marturisit repede pacatele unul altuia. Si au murit toti inecati, in afara de unul singur care s-a agatat de o bucata de lemn si s-a salvat. Iar acesta a povestit intamplarea, caci a fost invrednicit de Dumnezeu sa vada sufletele celorlalti zburand spre cer in forma de porumbei... Si mai zicea ca rau i-a parut ca nu a murit si el atunci cu ceilalti. :)
Despre Liturghie ai primit un raspuns mai sus. Eu puteam sa-ti spun doar ca noi avem Traditia care impreuna cu Scripturile ne calauzesc spre Dumnezeu fiind impreuna si de nedespartit. Multe lucruri nu sunt scrise in Biblie, cum nu ar fi posibil ca sa tot ce s-a intamplat in primele ore ale crestinismului si dupa aceea sa fie notate pe pergament de catre crestini. Multe informatii s-au transmis la inceput pe cale vorbita, inclusiv Noul Testament insusi, nu?
"Multe având a vă scrie, n-am voit să le scriu pe hârtie și cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi și să vorbesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină."
2 Ioan 1, 12
"Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris. Amin."
Ioan 21, 25
Este important de inteles ca momentul esential al Liturghiei este cel euharistic. Restul elementelor care o compun (rugaciuni, lecturi, predica samd) sunt alcatuite in timp de Sfintii Parinti si sunt inspirate de la Duhul Sfant. Asta pentru cine crede.