Citat:
În prealabil postat de sophia
@cristiboss - poate sa fie si cum spui tu, cu medicamentele.
Numai o observatie - mi-a spus un preot batran cu multi ani in urma ca noi nu putem sa ne comparam cu cei din vremea lui Iisus, mai precis cu sfintii. Ei aveau alte puteri si un avantaj - il cunoscusera pe EL si maica lui, cunoscusera indeaproape vremurile si lucrurile descrise in scripturi. Noi suntem pur si simplu alti oameni.
|
Dar de cinzecime ai auzit?
Vezi vreo legatura intre cinzecime si statutul tau de crestin?
Sau crezi ca Duhul Sfant este exclusivist si nu s-a dat decat Apostolilor?
Citat:
@Alin - jignesti, contrazici preoti ortodocsi,gresesti etc..
|
Pai cred ca ii contrazic daca la randul lor contrazic invatatura ortodoxa sau lasa anumite lucruri in deriva pentru ca nu sunt pregatiti si prefera sa mearga pe ideea ca oile oricum cred, indiferent ce le-ai spune.
Citat:
Pe scurt: in exemplul tau nu pot sa aleg dintre soiurile de mere fara sa le stiu. Ori ma sfatuieste cultivatorul, ori trebuie sa le gust pe rand, in timp.
|
Daca Tatal tau iti spune ca un soi de mere nu e bun, ci e otravitor, nu cred ca e asa greu sa alegi.
Daca tu crezi ca trebuie sa gusti ca sa vezi ca e otravitor si otrava este mortala, nu ai decat, dar nu e dovada de intelepciune ci de nerozie si arata ca relatia ta cu Tatal e una defectuoasa si nu bazata pe incredere si respect.
Si desi poate nu ti se pare atat de grav, pe Adam si Eva acest handicap i-a costat scump, si prin ei, ne costa si pe noi, pentru ca in loc sa ne bucuram aici si acum de lumina Raiului, ne spargem capetele si sfasiem sufletele prin hatisurilor acestei lumi.
Citat:
Spui de Maria Egipteanca si altii care practica o credinta fara a sti scripturile. Pai, sa stii ca asta este adevarata credinta de fapt si asta incerc si eu. Important este ce, cum traiesti si ce faci.
|
Eu cred ca oamenii din ziua de azi nu sunt in stare sa manifeste atata renuntare si pocainta cat acei oameni, de aceea trebuie sa imbine si una si alta, viata duhovniceasca cu cunoasterea, la inceput intelectuala iar cu timpul va deveni si duhovniceasca.
Citat:
Cine poate intelege scripturile?
|
Cine urmareste invatatura Bisericii, citeste Sf. Parinti, etc.
Citat:
Dar sunt oameni care traiesc asa cum stiu ei de la biserica, de la parintii, adica respecta niste reguli elementare si isi iubesc aproapele, il ajuta. Si exista si unele lucruri inascute, sau care se intampla dupa o puternica zguduire in viata. Important este omul si simtirea lui.
|
Da, dar nu trebuie absolutizate, mai ales omul cu acele "reguli elementare" ajunge sa se departeze de invatatura Bisericii pentru ca el considera ca moralitatea sa e suficienta si poate sa-si construiasca propriile principii si dogme, unele chiar in conflict cu cele ale Bisericii.
Citat:
Eu stiu ca prin botez capeti credinta (devii ortodox, sau catolic, sau ce botez primesti). Nu prea stiu la ce te referi cu Harul in cazul botezului. Stiu cam ce ar fi harul in cazul preotilor sau calugarilor.
|
Sf. Serafim de Sarov spunea ca scopul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant.
Incearca sa-l citesti.
Citat:
Mai mult nu vreau sa intru in polemica cu tine.
|
Nu consider asta o polemica ci lamuririle pe care le-ai cerut.
Sau acum nu le mai vrei?
Vad ca nu mai ai asa multe nelamuriri, ma bucura lucrul asta.
Citat:
Si aici ma gandesc la parabola cu femeile cu candelele care il asteapta pe Mirele lor. Nu reusesc sa inteleg in ea ( si sa fiu de acord), de ce nu au voie sa le ajute si pe celelalte in credinta. Cumva nu este crestinesc ce se spune acolo, este o contradictie: nu-ti dau tie, nu te ajut, ca sa-L intalnesc numai eu, sa ma mantuiesc numai eu. Daca poti sa ajuti pe altul, fa-o, chiar daca tu ramai la urma. Vei avea si tu locul tau, Dumnezeu te va aprecia si mai mult.
|
Exista o perioada de "agonisire" a Harului (uleiul din candele), o data ce vine noaptea, aceasta perioada se incheie, omul traieste cu ce a agonisit.
Practic vorbind, problema nu cred ca sta in faptul ca nu ar fi vrut ci practic vorbind, este imposibil sa "transferi" harul celor care nu s-au invrednicit sa-l agoniseasca.
Parabola nu spune ca nu au avut bani sa-l cumpere (toti primim talanti) ci nu au vrut (incapatinarea, comoditate, etc).
Momentul in care au devenit constiente ca uleiul care il aveau nu le va fi suficient a fost tarziu, au plecat sa-l cumpere dar desi parabola nu spune e putin probabil ca mai aveau de unde sa ia la acea ora tarzie.
Egoismul de care vorbesti nu exista, daca ai observat, refuzul are in vedere un aspect foarte practic, se pare ca exista riscul ca la acea ora tarzie din istorie umanitatii, a intinde o mana celor care nu s-au ingrijit de mantuirea lor, este
nepractic si chiar
riscant pentru propria mantuire ("sa nu ne ajunga nici noua, nici voua").
Citat:
O sa spuneti ca trebuie sa fim toti pregatiti - teoretic da, dar practic nu suntem toti la fel, ca asa suntem facuti, fiecare in altfel.
|
Da, dar si judecati vom fi dupa ce am primit fiecare. Am primit mult? Se va cere mult..