View Single Post
Vechi 12.06.2009, 16:33:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Fani eu nu vorbesc de Postul Craciunului!
Intre timp am intrebat un Prof. universitar de la teologie (e drept ca din Ardeal) si dinsul mi-a spus ca nici el n-a pomenit asa ceva.
Iar chestia cu bucuria si pestele se poate aplica si in fiecare duminica din [COLOR=red]orice[/COLOR] POST (ca [COLOR=black]doar[/COLOR] duminica este Invierea) si totusi nu se aplica!!!! Nu-i culmea ca sintem atit de largi multe saptamini dupa Sf. Pasti dar cu ziua de Pasti a saptaminii nu?
Putem despica firul in 4 cit vrei tendinta generala este falsa!
Drept sa-ti zic, si eu am invatat asa de la parintele meu si de la familia nailor mei din Romania, ca miercurile si vinerile din timpul perioadei pascale sunt cu dezlegare la Peste. Este perioada anului cand se serbeaza Invierea in mod special, bucuria.. Da, ar fi poate logic sa se manance atunci peste chiar in duminicile postului mare, dar atunci se pune mai mult accent pe post ca de obicei si de asta poate nu s-a introdus regula asta.

Si postul sf. Apostoli este destul de culant cu pestele, de altfel.

Asa scria deci in cartea mea de rugaciuni editata mai demult.

Acu, ca or fi diferente intre asta si alte reguli, merita oare sa ne batem atata capul? In loc sa ne bucuram in mod special de perioada pascala... Bucuria si recunostinta isi are si ea locul in asceza, nu numai postul; Avem destule zile de post in an, cam jumatate din zilele anului sunt de post! Nici vorba sa mearga tendinta spre desfiintare. Nu mi se pare de loc ca intracolo se merge.

Daca e pe asa, daca incepem sa discutam despre sensul regulilor, poate ca ar trebui sa se puna din nou acent ca atunci cand s-au facut aceste reguli pe ce este mai ieftin, mai putin luxos, in post. De ex. fructele de mare sunt admise in multe zile (cel putin dupa greci), dar in lucrile unde marea e mai departe ele sunt un produs de lux. Ar fi culmea sa ne indopam cu stridii si caviar pt ca asa scrie la carte...
E numai un exemplu.
Sa nu uitam duhul cand respectam regula. Asta e mai important de retinut poate.