Citat:
În prealabil postat de bogdan268
Al treilea punct neclar mie:
Știu că Botezul reprezintă un ritual religios prin care, pe lângă sărbătoarea aderării nou-născutului la comunitatea în mijlocul căreia s/a născut, are menirea de a “spăla” păcatul strămoșesc (originar, înfăptuit de către Adam și Eva ...).
Or, când Iisus a murit crucificat, El a anulat, înlăturat, revocat, mântuit pe Om de toate păcatele trecute sau viitoare, deci și de păcatul strămoșesc ?
Atunci de ce Botezul reprezintă și o acțiune de “iertare” a păcatului originar, deși Iisus l/a înlăturat ?
Doctrina ortodoxă afirmă că: orice copil e condamnat încă înainte de a se naște la moștenirea unui păcat al unui strămoș îndepărtat ?
|
Botezul reprezinta MOARTEA omului pentru aceasta viata si INVIEREA PT VIATA INTRU HRISTOS.
Nastere in Duh.
Iisus a spus f clar: nasterea "de sus" este o conditie pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu.
Copiii nu sunt "condamnati" cum spui tu. Pacatul stramosesc inseamna firea pacatoasa, predispozitia noastra spre rau. Asta se mosteneste, nu un pacat in sine, ci EFECTUL lui.
In acest sens, botezul devine o eliberare de efectul pacatului lui Adam. La botez omul primeste Har din plin, ceea ce este foarte important deoarece "inarmeaza" omul in lupta cu pacatul. Iisus a fost ispitit in pustie dupa botez. Noi toti suntem ispititi si trebuie sa luptam cu pacatul..
Un om neglijent, care nu se ingrijeste in permanenta de sufletul lui, care nu lupta cu ispitele, nu va fi mantuit, chiar daca a fost botezat.
Viata dupa botez trebuie sa fie a lui Hristos, nu a noastra, din moment ce El ne-a rascumparat.
Trebuie sa intelegi ca omul nu poate fi rupt de Dumnezeu. Omul a fost creat pt. comuniune cu Dumnezeu. Starea lui fireasca este cunoasterea si ascultarea lui Dumnezeu.
Toata creatia exista doar prin si pentru Iisus Hristos (Coloseni 1:15-17)