Citat:
În prealabil postat de Fani71
Uniformizarea este poate un fenomen care arata o anumita racire a credintei, care atunci cand este vie este mai creatoare si nu se opreste la amanunte, pastreaza mereu esentiamul in vedere, si oamenii nu se cearta pe difgerente de post si calendar si rit. Din cauza ca am devenit mai eci in credinta si mai speriosi sa nu cumva sa gresim ceva numai din cauza unor mici diferente exterioare, s-a ajuns la uniformizare.
Este cam off topic.. dar am tinut sa precizez.
Ca sa revin la topic, poate are dreptate Marius ca nu era nevoie sa se uniformizesze ci era bine sa se lase fiecare in legea lui. Si asa sunt prea putine diferente, sa le lasam macar pe alea. este un punct de vedere interesant.
|
Si eu iti dau dreptate, mai ales in ce priveste
modul de realizare a uniformizarii.
Dar mie mi se pare ca in privinta asta - a dezlegarilor la peste de la Inviere la Cincizecime - nu e vorba de nicio uniformizare. Daca tipicul Sf. Sava mentioneaza aceasta practica, inseamna ca noi ne-am tinut dupa o randuiala diferita.
De altfel, Biserica totdeauna a randuit dezlegari in timpul praznicelor. Nu uitati ca in aceeasi perioada suntem in timpul praznicului Invierii Domnului - si apoi al Inaltarii.
Iata, din Tipicul cel Mare al Sfantului Sava:
"Iar în miercurile și vinerile din toată Perioada Cincizecimii se dezleagă monahii la untdelemn și la vin, iar mirenii și la pește, afară de Miercurea Înjumătătirii Praznicului și de Miercurea Odovaniei Paștelui. Pentru că în aceste zile se dezleagă la pește și la vin, atât monahii cât și mirenii, iar unii dezleagă și în celelalte miercuri și vineri ale Cincizecimii."
Puteti consulta insemnarile din Tipicul Sfantului Sava aici:
http://www.romarch.org/arhiva/Tipic.html#_Toc47274513
In ce priveste uniformizarea, mi se pare ca trebuie sa existe si o disciplina, dar nu dusa la extrem. Si Sfintii Parinti au facut Sinoade Ecumenice pentru uniformizare - cum a fost Sinodul I de la Niceea, care pe langa condamnarea lui Arie a stabilit si data Sarbatorii invierii (ca erau 4 pascalii concurente in vremea aia), a stabilit si calendarul corect (a rectificat deviatia calendarului iulian) etc.
Randuiala e buna, daca e data de cei duhovniciti pentru induhovnicirea celorlalti. Altfel, e apa de ploaie si mai mult strica, caci "litera ucide, iar duhul face viu".