Citat:
În prealabil postat de Fani71
Anna, sigur ca imparatia lui Dumnezeu este tainica, este minunata, depaseste cu mult lumea asa cum nise pare ca o stim noi. Noi nu am zis ca dragostea omeneasca, dragostea fizica si punctul ei culminant ar FI aceasta minunata realitate, Imparatia. Am zis doar ca este o IMAGINE a ei, una dintre ele.
Eu am argumentat si cu spusele sfantului Pavel despre casatorie (Hristos si Biserica).
Bine, daca pentru tine personal nu este asa, totusi cred ca ai putea sa admiti ca pentru altii ar putea sa fie.
Oricum, daca casatoria este data spre mantuire, atunci este data spre imparatie, nu? Si toate aspectele casatoriei crestine sunt transfirguate si ne duc spre spre imparatie, nu?
Si cele marunte, infime, si cele sublime, si cele grele..
Printre altele, si dragostea fizica.
|
Fani, tu mai mult spui despre tine (poate si eu fac la fel)
Inteleg ca tu ai o casnicie minunata si ma bucur pt. tine! Sa va ajute Dumnezeu.
Stiu si eu de paralela Iisus-Biserica si familie.
Dar cand se vorbeste de Iisus si Biserica sa, in primul rand imi vine in minte iubirea jertfelnica! De aceea eu inteleg si casatoria ca o renuntare la sine (si daca vrei, o redescoperire a sinelui in celalalt).
Am incercat sa redau cei patru termeni folositi penbtru dragoste in NT.. dar habar n-am sa tastez caractere grecesti! In limba greaca exista termeni pt patru categorii ale dragostei: pasiunea (dragoste erotica), atasament (dragostea pt familie, stirpe), respectul (dragoste "rationala", apreciere) si amicitia.
Primul termen lipseste din NT! (Este adevarat ca apare in scrieri ascetice mistice, dar denumeste dragostea arzatoare a calugarului pt Dumnezeu!)
Daca ai, citeste capitolul XII din "Stalpul si Temelia Adevarului" de Pavel Florenski.. (nu este o lectura usoara, dar merita!)