Subiect: Distractia
View Single Post
Vechi 10.07.2009, 21:34:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Fani, tu mai mult spui despre tine (poate si eu fac la fel)
Inteleg ca tu ai o casnicie minunata si ma bucur pt. tine! Sa va ajute Dumnezeu.

Stiu si eu de paralela Iisus-Biserica si familie.
Dar cand se vorbeste de Iisus si Biserica sa, in primul rand imi vine in minte iubirea jertfelnica! De aceea eu inteleg si casatoria ca o renuntare la sine (si daca vrei, o redescoperire a sinelui in celalalt).

Am incercat sa redau cei patru termeni folositi penbtru dragoste in NT.. dar habar n-am sa tastez caractere grecesti! In limba greaca exista termeni pt patru categorii ale dragostei: pasiunea (dragoste erotica), atasament (dragostea pt familie, stirpe), respectul (dragoste "rationala", apreciere) si amicitia.
Primul termen lipseste din NT! (Este adevarat ca apare in scrieri ascetice mistice, dar denumeste dragostea arzatoare a calugarului pt Dumnezeu!)

Daca ai, citeste capitolul XII din "Stalpul si Temelia Adevarului" de Pavel Florenski.. (nu este o lectura usoara, dar merita!)
Nu spun neaparat despre mine, desi si experienta mea a contat in formarea unor pareri - sau intarirea lor, mai degraba. Da, sunt fericita in casnicie, dar asta nu inseamna ca totul este ca in rai si ca nu exista greutati. Eu incercam aici sa vorbesc obiectiv, teologic.
Si eu inteleg casnicia ca un loc de jertfa daruire de sine. Dar cum spune Steinhardt, darunind vei dobandi...

Eros poate n-o fi existand in VT si in NT, cuvantul eros, dar exista conceptul, in Cantarea Cantarilor de exemplu. A fost inteleasa ca un simbol al unirii lui Dumnezu cu omul, dar un principiu de baza al simbolisticii adevarate este ca un simbol este - prin ceea ce este - FACUT sa simbolizeze ceea ce simbolizeaza, nu este o conventie (ca semnele de circulatie). DECI, iubirea omeneasca si forma ei trupeasca are valoare de simbol pentru ceva foarte inalt, deci contine in ea acel lucru inalt.
Ea poate evident fi pervertita. Lucrurile inalte sunt pervertite cel mai usor.

Ii raspund deci si Ancai: interpretarea ta a sfantului Pavel este de origine catolica, augustiniana, nu ortodoxa. Prin insusi faptul ca ai numit actul sexual 'raie' (chiar daca 'se curata' prin casatorie) ai interpretat eronat textul.

Crede-ma, Anca. Totusi, eu am studiat teologie si nu tu. Scriind cuvantul raie, ai intrat in tagma celor care considera sexul spurcat in sine si casatoria un fel de spoire cu var.

Last edited by Fani71; 10.07.2009 at 22:23:25.
Reply With Quote