Citat:
În prealabil postat de razvan_m
In zadar ne folosim mintea daca nu-L avem pe Domnul in inima noastra iar ca si calauzitor in intelegerea Sfintei Scripturi pe Duhul Sfant, Mangaietorul, A Treia Persoana a Dumnezeirii. Ca urmare, inainte de a incerca sa intelegem cu propria minte Sfanta Scriptura e absolut necesar sa ne rugam cu smerenie Domnului pentru aceasta [intelegerea Sfintei Scripturii, insa nu cu propria minte, ci sub inspiratia Duhului Sfant, caci propria noastra minte este un MARE ZEROU BARAT in intelegerea lucrurilor dumnezeiesti]. Totusi, a insista pe cale rationala, adica a-ti folosi mintea pentru a incerca sa intelegi Sfanta Scriptura, fara sa ai povatuirea Sfantului Duh, inseamna o cale facila pentru a ajunge pe calea inselarii diavolesti, faptul fiind inspirat de mandria personala si de nimic altceva.
|
Cred ca ne-am inteles gresit unul pe altul. Pana la urma, sunt de aceeasi parere cu dvs. Este necesara cercetarea Cuvantului lui Dumnezeu, sub calauzirea Duhului Sfant. Sper ca nu ati inteles, din postarile mele, ca promovez un studiu la Sfintelor Scripturi, de tip pur rational, sec.
Nu am inteles ce ati vrut sa spuneti prin: "nu trebuie sa-ti folosesti mintea mai mult decat strictul necesar". Eu sunt de parere ca trebie sa ne folosim mintea la maximum, in orice imprejurare. Asta nu ne incurca cu nimic in viata de credinta si-n acceptarea calauzirii Duhului Sfant. Pana unde credeti ca pot eu merge cu mintea mea? Pana la un punct, pentru ca sunt limitat. Mai departe, merg prin credinta. Pentru mine, ratiunea si credinta sunt pe aceeasi linie. Dar, credinta este cea care ma duce mai departe.
Credinta in care ratiunea este redusa spre minim, este de tip pagan. Paganii cred in fel si fel de zeitati, fara sa caute sa le cunoasca (nici nu au cum). Se multumesc sa se uite-n gura vracilor sau a vrajitorilor. Dumnezeul nostru ni se dezvaluie si vrea sa fie cunoscut. Pentru asta avem nevoie de ratiune si credinta (care se armonizeaza si se completeaza perfect).
In concluzie: cercetati la maxim, cugetati la maxim, credeti la maxim si, mai presus de toate, traiti-va credinta spre slava lui Dumnezeu.
Referitor la smerenie: se pare ca dvs. nu promovati smerenia fata de Dumnezeu (poate fata de anumite persoane). Unde vedeti lipsa de smerenie in dorinta mea de a cunoaste, atat cat ma duce mintea?
[/quote]