Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Comunitatea românilor din Japonia este, poate , cea mai tânără comunitate românească din diasporă. Sute de tinere românce , care au emigrat în ultimii ani în Japonia, au rămas în strânsă legătură cu familia Maria Barbu-Yasui Kyoji care le-a ajutat să emigreze și să găsească un loc de muncă. Cu trecerea timpului, acestea s-au căsătorit cu tineri japonezi. Botezarea soților și a copiilor rezultați din căsătorie a făcut ca numărul comunității ortodoxe românești să se tripleze în ultimii ani. Numărul exact al românilor stabiliți sau aflați temporar în Japonia nu se cunoaște cu precizie, însă se apreciază că numărul românilor ar fi cu mult mai mare decât cel de 3.750 despre care avea cunoștință Ambasada României din Tokyo sau consulatele onorifice ale României din Atami, Nagoya, Osaka sau Yokohama, majoritatea fiind stabiliți in marile orașe, precum Tokyo, Yokohama, Nahoya, Osaka , Mishima , Ito , Shizuoka , Omya , etc. Acestei categorii de români se adaugă un număr relativ mic de studenți români din Japonia , bursieri ai statului japonez . <<< VA URMA >>> .
|
În cooperare cu câțiva români, a fost redactat un statut juridic al parohiei, care a fost tradus apoi, cu destule dificultăți, în limba japoneză. Dificultățile au constat mai ales în terminologia teologică și în lpsa de cuvinte corespondente din română în japoneză. De exemplu, cuvântul "parohie"nu există în dicționarul limbii japoneze. Și nu numai aceasta , ci și multe altele. Statutul a fost prezentat Ministerul Educației și Cultelor de la Tokoyo, fiind apreciat si considerat util ca model pentru viitor.
Pe 10 mai 2008 s-a redactat un proces verbal de constituire a parohiei ortodoxe române din Japonia și s-a ales un comitet de conducere având președinte pe Maria Barbu. Membrilor comunității din Tokyo și-au adăugat semnăturile românii din orașele Yokohama, Numazu, Mishiam , Nagoya, Isesaki și Ito. <<< VA URMA >>>