În prealabil postat de OmuBun
Nu neg traditia religioasa a batranei Rusii, dar de aici si pana a-i compatimi e cale lunga. Fara sa iau parte armatei germane care, de la parinti stiu ca atat timp cat au stationat prin satele noastre, facand sosele care au ramas si astazi, au fost un exemplu de seriozitate si disciplina. Cand Romania a intors armele, a venit randul rusilor sa treaca prin sate. Atata salbaticie, prostie si badaranie nu mai vazusera romanii niciodata. Umblau dezorganizati, numai dupa furat, violat femei si copile, nu se multumeau sa ia de la oameni doar cat le trebuia, impuscau toate vietatile din gospodarie, spargeau butoaiele cu vin si le lasau sa curga, imprastiau graul, nu-i interesa ca vita sau porcul acelei gospodarii era singura speranta a acelor familii. Maica-mea, de cate ori imi povestea cate un episod din acea perioada, avea groaza intiparita pe chip.
Istoria - din cate stiu eu - il punea pe "tatuka" Stalin pe aceeasi treapta cu Hitler, datorita atrocitatilor de care era capabil (cei trei mii de tineri ofiteri polonezi, executati in secret, refuzul de a elibera prizonierii de razboi, tirania cu care-i expluatau, laturile pe post de mancare si cate si cate alte metode tipic rusesti). Nici in zilele noastre Mama Rusia nu face dovada unei intelepciuni materne. Influenta asupra Republicii Moldova, impotriva Romaniei, sistemul pervers pus la cale pentru a ne lasa fara delta prin scufundarea intentionata a navei Rostok intr-un loc strategic, vagoanele cu tezaurul Romaniei despre care avem vagi promisiuni care ca de obicei nu vor fi tinute niciodata, modul cum se comporta pe teritoriul lor la vederea unei masini din Romania... Toate astea si inca atatea altele spun multe despre caracterul rus. Dintre toate "combinatiile" facute de-a lungul istoriei, Romania a iesit tzepuita de rusii asa-zisi "ortodocsi". Dumezeu sa-i ierte si sa le dea intelepciune, dar daca putem ierta (nu uita!) trecutul, nici perspectiva viitorului nu e prea roza in relatia cu ei!
|